VOZKA: Dekuju za odpoved. Dovolim si jen par postrehu. Respektuji Tvoji profesni zaujatost, do znacne miry Tve nazory vysvetluje. I ja mam tak trochu zaujatost pro to "placebo". Radeji bych tomu rikal, treba psychoakustika, protoze z Tveho prispevku citim znacny despekt k "placebu" v porovnani s "objektivnim prinosem". Setkavam se s tim v lekarske praxi velmi casto. Nazory jsou temer presne 50:50. Nemam sebemensi problem tvrdit, ze "objektivni prinos" (myslim tim "to zmeritelne, v soucastnosti dokazatelne, fyzikalne vysvetlitelne apod) je zaklad. Zaroven ale tvrdim, ze to "placebo" muze mit casto zasadni efekt pro posluchace a dodava to, co "objektivni prines" dodat nemuze. Dokladem toho je, ze si lidi ty veci kupuji a kaslou na "objektivni prinos" Jako zakaznik (na rozdil od jinych typu zakazniku) nechci resit fyzikalni hodnoty a tabulky, ale to jaky mam z dane veci pocit. Jak mi to hraje. Audio je o emocich a ty fyzika, elektronika neumi popsat a zaradit.
Myslet si, ze drtiva vetsina zakazniku netusi, protoze nevenuji dost casu a usili... A utraci spoustu penez na zaklade chybnych predpokladu... Zkusme si na chvili pripustit, ze utraci ne na zaklade chybnych predpokladu, ale na zaklade sveho pocitu a radosti.
Vsiml jsem si, ze Tobe sice urcite nevadi, ze si nekdo kupuje veci pro "placebo". Na druhou stranu Ti ale hodne vadi prave ten pristup vyrobcu -prodejcu -recenzentu, ktery toto "placebo" umoznuje a vyvolava.
V mem okoli jsem se setkal s radou drobnych vyrobcu audia. KAZDY bude zakaznikovi tvrdit, ze JEHO vyrobky jsou jak pises "skutecne dobre" a idealne maji ten nejvetsi "objektivni prinos". A dolozi to samozrejme obsahlym vykladem, merenim atd. Myslim, ze vestina lidi, ale bude kupovat, co jim dobre hudebne, esteticky, spolecencky, financne,.. vyhovuje. A porovnavat mohou vic nez kdy jindy. V dnesni dobe jsou neuveritelne moznosti srovnavani produktu. Nikdy jsem nemel problem si u prodejce komponentu pujcit a poslechnout si ji doma a srovnat s cimkoli jsem chtel.
Jak jsem psal o tom TikTaku. Kdyz nekomu pomuze TikTak od bolesti a pak nekdo prijde a rekne "TikTak nema objektivni prinos" utratil si spoustu penez... Co si o tom asi tak bude myslet ten dotycny, jemoz se po X letech ulevilo (a ver ze realne) od chronicke bolesti? Bude ho zajimat chemicke slozeni TikTaku a jeho farmakodynamika? A brzdi ten TikTak nejak vyvoj novych leku?
V cem s Tebou naprosto souhlasim je, ze mira prodeje produktu vyhradne na zaklade placebo efektu je neunosna a nici tu zakladni stranku veci. Ale to bohuzel v kazde profesi. Dneska bez pohadky se prodava spatne. Pravda bude nekde uprostred.