• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMAROKHIFI & TOP AUDIO
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: z hlediska technologií máš určitě pravdu - mám mimo jiné elektrotechnické vzdělání a baví mě to sledovat ... ale většinu kupujících/spotřebitelů nezajímá, co je uvnitř, ale jak to hraje/vypadá/kolik to stojí ...

    Mě je taky v podstatě ukradené, kolikajádrový mám procesor v mobilu ...

    A jaké procento lidí bude řešit akustiku v mistnosti (za mě to má podíl třeba 30% na zvuku, zvlášt u nízkých kmitočtů) ... WAF (woman acceptance factor) má v obýváku velký vliv :-)
    Taky mám hifi i domácí kino v obýváku - místnost navíc pro samostatný kinosál/poslechovku bych bral.

    Za mě - 99% lidí koupí běžné hifi a nebude to dneska právě kvůli pokroku, DSP apod. hrát vůbec špatně, zbylé náročné 1% má trochu smůlu a padá do kategorie luxus/ezoterika, protože prostě potřebuju dobrou marketingovou omáčku, abych prodal bedny za deset mega (Voix ?).
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DR_RIC: Každej kabel je technicky v zásadě RLC pásmová propust. Čím kvalitnější audio komponenty, tím víc je slyšet konkrétní presence. Když jsem přešel na XLR, domníval jsem se, že už je konečně vyřešeno, a obejdu se bez investic do kabelů. Nikdo nechce preci utrácet rance jen za "blbej drat". Bohužel, i ten je slyšet. K čemu je nekonečná diskuze, když je oponent línej si to i jen vyzkoušet. Čili prcá celej zivot jednu holku, páč biologicky jsou preci všechny stejný, neasi :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ať si lidi kupujou, co chtěj.
    Ale ať se nediví, když se jim někdo vysměje za ozajstný bullshit. :)
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    VOZKA: Dekuju za odpoved. Dovolim si jen par postrehu. Respektuji Tvoji profesni zaujatost, do znacne miry Tve nazory vysvetluje. I ja mam tak trochu zaujatost pro to "placebo". Radeji bych tomu rikal, treba psychoakustika, protoze z Tveho prispevku citim znacny despekt k "placebu" v porovnani s "objektivnim prinosem". Setkavam se s tim v lekarske praxi velmi casto. Nazory jsou temer presne 50:50. Nemam sebemensi problem tvrdit, ze "objektivni prinos" (myslim tim "to zmeritelne, v soucastnosti dokazatelne, fyzikalne vysvetlitelne apod) je zaklad. Zaroven ale tvrdim, ze to "placebo" muze mit casto zasadni efekt pro posluchace a dodava to, co "objektivni prines" dodat nemuze. Dokladem toho je, ze si lidi ty veci kupuji a kaslou na "objektivni prinos" Jako zakaznik (na rozdil od jinych typu zakazniku) nechci resit fyzikalni hodnoty a tabulky, ale to jaky mam z dane veci pocit. Jak mi to hraje. Audio je o emocich a ty fyzika, elektronika neumi popsat a zaradit.
    Myslet si, ze drtiva vetsina zakazniku netusi, protoze nevenuji dost casu a usili... A utraci spoustu penez na zaklade chybnych predpokladu... Zkusme si na chvili pripustit, ze utraci ne na zaklade chybnych predpokladu, ale na zaklade sveho pocitu a radosti.

    Vsiml jsem si, ze Tobe sice urcite nevadi, ze si nekdo kupuje veci pro "placebo". Na druhou stranu Ti ale hodne vadi prave ten pristup vyrobcu -prodejcu -recenzentu, ktery toto "placebo" umoznuje a vyvolava.
    V mem okoli jsem se setkal s radou drobnych vyrobcu audia. KAZDY bude zakaznikovi tvrdit, ze JEHO vyrobky jsou jak pises "skutecne dobre" a idealne maji ten nejvetsi "objektivni prinos". A dolozi to samozrejme obsahlym vykladem, merenim atd. Myslim, ze vestina lidi, ale bude kupovat, co jim dobre hudebne, esteticky, spolecencky, financne,.. vyhovuje. A porovnavat mohou vic nez kdy jindy. V dnesni dobe jsou neuveritelne moznosti srovnavani produktu. Nikdy jsem nemel problem si u prodejce komponentu pujcit a poslechnout si ji doma a srovnat s cimkoli jsem chtel.

    Jak jsem psal o tom TikTaku. Kdyz nekomu pomuze TikTak od bolesti a pak nekdo prijde a rekne "TikTak nema objektivni prinos" utratil si spoustu penez... Co si o tom asi tak bude myslet ten dotycny, jemoz se po X letech ulevilo (a ver ze realne) od chronicke bolesti? Bude ho zajimat chemicke slozeni TikTaku a jeho farmakodynamika? A brzdi ten TikTak nejak vyvoj novych leku?

    V cem s Tebou naprosto souhlasim je, ze mira prodeje produktu vyhradne na zaklade placebo efektu je neunosna a nici tu zakladni stranku veci. Ale to bohuzel v kazde profesi. Dneska bez pohadky se prodava spatne. Pravda bude nekde uprostred.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MAJA: S tímhle úplně nesouhlasím, alespoň ne s tím "v mnoha cenových kategoriích". A třeba interakce reprosoustav s místností se řeší pořád hodně, zkoumá se ovlivňování jak fyzickým návrhem beden, tak třeba pomocí DSP, a v tomhle oboru jsme ještě zdaleka na konec nedošli. Spousta věcí v psychoakustice není dostatečně rigorózně prozkoumaná. Zvukovody se posunuly za posledních 20 let neuvěřitelně a z mého pohledu je to zvukově malá revoluce na všech cenových třídách, která ale postupovala hrozně pomalu a ještě kvůli tomu neskončila. Třeba JBL LSR305 jako aktivy za 7000 Kč patří podle mě k tomu nejlepšímu co kdy za takovouhle cenu bylo vyrobené, zvukově se to blíží skutečnému hifi. Ale myslím, že stejně velký přínos to má právě v mid-endu a levnějším hi-endu (bedny alá Geddes).

    Co se samotných reproduktorových měničů týče, velké rezervy jsou třeba ve vývoji koaxů a vývoj nejde kupředu moc rychle, ale jde.

    U zesilovačů žádná revoluce nenastala, ale vývoj postupuje dopředu pořád stejným tempem - levné zesilovače třídy D se pořád zkvalitňují, a přibývá řešení, která dokáží dodat přes 200W na kanál opravdu čistého výkonu, což je sice možné už dlouho, ale donedávna do bylo dost drahé a přitom je to v hifi ne úplně vzácný požadavek.

    Velmi zlevňují DSP čipy, což hrozně zvýšilo kvalitu aktivů v cenách pár desítek tisíc, a jak budou zlevňovat a zdokonalovat se dál, zase mají potenciál to nejlepší na trhu zlevnit a to nejlevnější zkvalitnit. High-end používá DSP samozřejmě už léta, ale někteří výrobci kvůli dostatečné kvalitě vyvíjeli vlastní DSP čipy na FPGA, což stojí majlant.

    Nečekaně kvůli tomu třeba vznikla vlna velmi levných bluetooth sluchátek, které se navzdory nedokonalému bluetooth přenosu zvukem blíží skutečnému hifi, protože mají výbornou frekvenční charakteristiku, které se "pasivní" sluchátka v té ceně většinou ani neblíží. A to jen proto, že spousta výrobců integruje jednoduché DSP do bluetooth čipů a dynamická sluchátka se tím dají "opravit" o dost efektivněji než reprosoustavy. Pořád ještě ale nejsme v situaci, kdy by mohl snadno a levně do čehokoliv implementovat DSP malovýrobce, který na to nemá fabriku. Až se to stane, budeme zase dál.
    BATOO
    BATOO --- ---
    Ahoj, nema nekdo tip kde koupit v cz reel-to-reel pasky?
    Zacinam mit nedostatek, nejlepe 18cm, 550m.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MARASAN: Tvrzeni ze box kazi zvuk, je asi mysleny tak, ze zkazi zvuk natolik, ze zamaskuje ty rozdily v poslechu mezi kabely. Jakoby se dal do poslechovy mistnosti hlasity vysavac a poslouchalo se. Vysavac bude delat bordel porad a vsem stejne, ale nikdo nic neuslysi.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAJA: nekazi box zvuk "vsem furt stejne"? kdyz menis kabely a ne box, posuzujes kabely, box kurvi porad stejne.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Speaker Cables: Can You Hear the Difference? | Sound & Vision
    https://www.soundandvision.com/content/speaker-cables-can-you-hear-difference
    toliko k teto debate. Vic nevim co rict. Kazdy si z toho muze vzit svuj zaver. Osobne je pro me vrchol Biauralni audio. To je nekdy fakt masakr. A ohledne sestav co jsem mel tu cest slyset to byl zmineny Grandinote.
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: já myslím, že hifi/highend je víceméně v současné podobě vývojově za zenitem, už dávno není problém vytvořit perfektně hrající komponent (v mnoha cenových kategoriích), problém je to prodat - výběr je obrovský a ten luxus/ezoterika je prostě další kategorie.

    Dokud nebude hifi s interfacem přímo do mozku nebo něco podobného, tak je to jen mírná evoluce.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    DR_RIC: Jsem možná zaujatej tím, že audio sám stavím a tak mi velmi záleží na hledání věcí, které mají pro zvuk objektivní přínos. Osobně to mám tak, že mi určitě nevadí pokud si někdo kupuje hezký věci pro placebo přínos anebo třeba kvůli statusu (to je mi subjektivně nesympatický, ale zdá se mi to zcela v pořádku).

    ALE co mi vadí hodně je, když se o komponentách, jejichž přínosem je pouze placebo a vzhled, píše jako o komponentách s objektivním vlivem na zvuk. Hifi je obor průmyslu neuvěřitelně prorostlý totálním bullshittingem, pro člověka z venku je těžko představitelné, jak moc úplných blbostí je v kruzích výrobci-marketéři-recenzenti naprosto normalizovaných. A drtivá většina zákazníků to netuší a utrácí spoustu peněz na základě naprosto chybných předpokladů, protože nastudovat si věci dostatečně do detailů chce dost času a úsilí. Zároveň to hrozně brzdí vývoj oboru jako takového, protože takovýhle chaos ve kterém se laik nemá šanci vyznat a většinou nemá možnost přímého srovnání produktů velmi zpomaluje tržní prosazování výrobků, které jsou skutečně dobré.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    MAJA: Otazkou zustava, zda to nekdo uslysi (viz zminovany slepy test) a jestli "vedomi" toho, ze mam moje vysnene kabely nebude mit na vysledne hodnoceni poslechu mnohonasobne vetsi vliv. Protoze pokud ano, je mi informace jestli neco hraje jinak nebo ne, uplne k nicemu. Ale to uz tu melu porad dokola to same.
    ROMANICAK: Jak myslis... holt si dam pivko sam. Toho testu bych se rad zucastnil. Osobne jsem toho nazoru, ze se ve slepym testu potvrdi Tvoje teze, ze pro naprostou vetsinu lidi bude rozdil nerozlisitelny. Vasen pro audio a poslech samotny ale neni o fyzice (a nemela by byt) nybrz o emocich a pozitku. Sama tahle debata je toho dukazem.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: box s rychlým přepínáním, to už se řešilo v minulém století ve S&V apod. :-) Pak se vždycky najde někdo tvrdící, že box v cestě ovlivňuje/kazí zvuk a jede se znovu :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    ROMANICAK: Cu dvojlinka z OBI vs. "hadice s příběhem" - ač to podle ohmova zákona vypadá úplně identicky, tak nehraje ... kapacita/indukčnost občas vysvětlí rozdíly, ale nejsou tak velké vzhledem k malé délce kabelů ... zbývá fyzika/ezoterika/metalurgie/marketing ... ale x krát potvrzeno, že nehrajou stejně
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DR_RIC:
    Chapu jak to myslis. Pak ten test s tebou pro me nema smysl delat. Me slo prave o to prokazat, ze OFC audio dvoulinka primerenyho prurezu z OBI bude hrat stejne, jako predrazeny High-End hadice s pribehem. Tot vse.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    ROMANICAK: Ja to myslel tak, ze ten slepy test ale vubec nic nerekne o prinosu komponentu jako takoveho na vysledny zazitek z poslechu bez ohledu na vysledek testu. Muze urcit "pravdu". Ale o cem? O tom jestli je slysitelny rozdil nezi ruznymi druhy komponentu? Myslim, ze tahle pravda je dulezita pro Tebe a Teddyho ve vasem sporu. Pro to, kam se snazim smerovat, je vysledek bez vypovedni hodnoty. Z meho pohledu, je dulezitejsi poslech jako celek. To, jestli kdyz si poslechnu nejakou pisnicku je pro mne vesti zazitek nebo ne. A to se zmerit, dokazat,... podle me neda. Tento prozitek muze do znacne miry ovlivnit prave to vedomi, ze mam ten konkretni komponent. Napada me jeste primer s auty. Nekdo ma pozitek z jizdy v aute, proste proto, ze jezdi v mercedesu. A kdyby byl slepy test a nekdo ho svezl v BMW, AUDI, MB,... treba nepozna rozdil. Napr moje babicka co ma 96 let to nepozna 100%. Vysledky budou jednoznacne, ale maji podstatnou vypovedni hodnotu?
    Ohledne toho testu. Myslim, ze by to slo zrealizovat jednoduseji napr ve spolupraci nejakeho poslechoveho studia. Neni treba mit 2 sady kabelu. Nestacilo by mit, pujcit napr 2 stejne zesilovace? Napr ty Marantze mel u nas v Plzni rozbaleny na kramu asi 4ks. Ty by nejaky prodejce mohl mit. A z nich prehrat do stejnych beden to same. Co treba do toho zapojit vic lidi? Myslim 2 - 3 posluchace. Pozvi Teddyho :-D Vypovedni hodnota by byla lepsi. Pro tu poslechovku to muze byt docela dobra reklama pokud by se to jeste dalo zverejnit. (Napada mi HiFi voice pan Brezina.) Kdyzby do toho nejaky prodejci sli, aspon se ukaze, jak moc prodavanym produktum veri, pripadne reknou proc ne. Pro nas by to bylo mnohem mene prace a zustalo by vic casu na to pivko...
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    DR_RIC: Ano, rozumim jak to myslis a tomuhle verim,placebo proste funguje. A prave proto slepy test - ani jeden z nas dvou ucastniku nebude vedet kdy jsou ktere kabely zapojene. Jediny kdo to bude vedet je ten, kdo je bude prepojovat.
    Tzn. potrebujeme treti osobu a idealne potrebujeme nejakej box s rychlym prepinanim, tzn potrebujeme vlastne od vsech kabelu 2 sady (jedna od zesiku do boxu a druha od boxu do beden). Zkusim to vymyslet. Hlavne tak, aby ten prepinac neubiral na kvalite zvuku.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    jen du okolo co naky vykonovy termistory ? :o)
    MAJA
    MAJA --- ---
    VOZKA: jo, vyrazí až venkovní jistič na baráku, vyzkoušeno osobně. A je lehce slyšet brum. Jedno řeší softstart (což u 20kg / 3kW trafa není sranda) a druhé bedna/umístění/zavěšení v bedně apod. ... je to na dlouhé lokte.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    ROMANICAK: A kdyz uz to tedy rozebirame dale (coz nebylo puvodne umyslem) vsiml jsem si, ze se tady v minulych prispevcich resila predevsim a temer vyhradne technicka stranka veci. To jakou ma kabel vodivost, impedanci, co muzu zmerit a co ne. Nejsem fyzik a ani moc elektrotechnicky zdatny, takze k tomu nereknu ani popel. Ale co treba prave ta subjektivni psychicka stranka veci? Ono je to stejna debata jako - z meho oboru, jsem lekar - o homeopatii nebo farmakologii. Meritelne to neni, presto to pomaha. Princip je prave v tom, ze si telo pomuze samo. Proc by nekomu nemohlo pomoct ke kvalitnejsimu a subj. lepsimu hudebnimu poslechu napr. vedomi toho, ze "mam lepsi, drazsi, hezci a nevim co zrovna" komponentu. At uz kabel nebo neco jineho.
    Kdyz ma nekdo chronicke bolesti a uveri, ze ten TikTak co mu doktor napise, je dobry, drahy atd atd lek, dost casto se stava, ze mu uzivani techto TikTaku skutecne pomuze. I kdyby pomohl jen jednou jedinkrat, neco to znamena, protoze TikTak preci zadny prokazatelny lecebny efekt mit nemuze. Jeho bolest je nemeritelna ani predtim ani potom, ale dotycnemu se ulevi. Pro vsechny ostatni to bude "jen" TikTak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam