STRYX: Jémine, doufám, že to nevypadá, že bych se hádal, chraň bůh. Krom toho, mozkové závity je radno cvičit neb je to asi jediný sval, který na mém zchátralém těle zbyl:o)))
Jedinec je v ohledu zkoumani podstaty lidstvi nepodstatny myslím, že tohle je nonsens - co tvoří lidství než lidé. Co tvoří lidstvo než člověk? Chápu, že jsme abstrahovali jakýsi obraz člověka, (v kabbale je to myslím Adam Kadmon), ale tento obraz má počátek v člověku jako jedinci, který jej stvořil. Krom toho, Quod est superior est sicut quod est inferior. Individualismus je lidem vlastní od momentu, kdy si začali uvědomovat "JÁ". Krom toho, všechny redukce ty -ismy jsou mi strašně proti srsti:o)
Jo, už začínám chápat odkud vítr fouká (taky hezký mytologém, vítr = Logos:o) Chybělo mi jednoznačné sdělení, že hovoříme o nekontextualnim vesmiru a jak ho chápeš. Vůbec to nevnímám jako buřičctví, naopak, je fajny nad tím přemýšlet, alespoň si srovnám vlastní myšlenky:o) Krom toho, tyhle úvahy jsou podle mne také Jungovým tématem. Toho Freuda jsem napsal kvůli zmiňované empirii, ale stále je třeba mít na mysli, že je to taky jen nějaká teorie (a tudíž že děcka se mohou vyvíjet úplně ale úplně jinak:o)
Teď zkusím diskuzi dát Jungiánská korýtka (jsme přeci v klubu o Jungovi, no ne?:-)
Ta idea nekontextuálního vesmíru mě připomíná gnostický pojem pleromatu, neboli toho místa které bylo před tím, než vznikl svět. viz. Septem sermones ad mortuos. Pravděpodobně by se tak dalo udělat přirovnání ke kolektivnímu nevědomí. Krom toho tvá definice
objektivne nedosazitelny svet, ktery se nam prezentuje pouze zprostredkovane( tudiz v jistem smyslu neexistuje) a ve kterem nejsou pritomny lidske projekce vztahu mezi jeho prvky. Tedy svet veci o sobe. se dá použít pro kolektivní nevědomí. Až na ty lidské projekce vztahů - to je totiž asi jádro pudla. Pokud totiž tyto nejspou přítomny, není možné ani rozdělení žena/muž, protože to je taky lidská projekce...