Si tu přeuložím pro lepší dohledatelnost:
https://www.facebook.com/...ps/69578384437/permalink/10153649181459438/?comment_id=10153649211304438
Ivo Železný Nojo. Doslovný překlad neumětelů, co se naučili anglicky, ale češtinu většinou nikdy neuměli nebo zapomněli. Nic nového pod sluncem. Znal jsem jednu takovou cenami ověšenou laureátku - překladatelku z polštiny. Z prvních 30 stran jejího prvního překladu, který mi přistál na stole, jsem si udělal poznámky asi na 5 stran, a to byly jen ty největší špeky, pak jsem toho nechal. Maně si vzpomínám: jít za povříslem = dojít pro provaz, vajíčka žabího skřehotu = žabí potěr, pohořeliště = spáleniště. Česky zapomněla a přitom jí to prochází, celý život se živila a možná i živí překlady z polštiny.
Pak se bránila tím, že obcházela pražské redakce a tvrdila, že jsem synovec ředitele Paloncyho. A já tam chodil hodinu po ní a všichni mi to radostně práskali.
S tím povříslem jsem to slyšel před lety osobně, takže vím, že to měla být proslulá Helena Stachová. Sám posoudit nemůžu, její Futurologický kongres se mi zdál celkem snesitelný, i když ne tak kongeniální jako Jungwirthova Kyberiáda; akorát si teda vybavuju, že v jejím překladu Zajdelova Vynálezu profesora van Troffa si prý doboví matfyzáci stěžovali na kosmický "kyvadlovec" -- (space) shuttle je totiž polsky k utvrzení všech žertovných stereotypů doslova
Wahadłowiec kosmiczny – Wikipedia, wolna encyklopedia
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wahad%C5%82owiec_kosmiczny
a snad i v nějakém hesle na otevření inteligentního zámku byla blbě matematická terminologie, pokud si to nepletu s tou povídkou z Poledne, XXII. století, kde hrdina k ohlušení "readera" v duchu zběsile integruje a Piskáček se v tom taky moc nevyznal. Jo, a onehdá jsem znovu četl pirxovku Ananké, což překládala pod pseudonymem Lenka Stachová, a tam už je řada nejen dnešním pohledem relativně roztomilých archaismů (křičel Pirx do mikrofonu zplna hrdla: „Klyne! Použij ručního řízení sestupu!!! Ručního!!!“), ale i bizarních polonismů (bádání vnějších planet, zejména Neptunu); a taky nepochopila Izba Kosmiczna (komora ve smyslu advokátní nebo obchodní, kam mohou odcházet vysloužilí piloti) a přeložila to jako Kosmický soud (patrně zmatena tím, že v prvním výskytu je zmíněn její tribunál).