• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MRMNKAsijska kuchyne a recepty (thaiska, indicka, cinska ...) /cekujte nastenku - seznamy obchodu, restaurace, tipy, odkazy..
    * * * Anketa: Jaký používáte wok či pánev a jak jste s nimi spokojeni???

    Na nástěnce najdete:
    - OBCHODY - - odkazy a adresy obchodu, at uz kamenych ci internetovych, take odkazy info kde sehnat cerstve ryby
    - RESTAURACE - - odkazy a adresy restauraci
    - KUCHARKY A INFO NA NETU - - jak se starat o Wok, klice na asijske suroviny, odkazy na stranky s recepty ci informacemi
    rozbalit záhlaví
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    RAFFAN: Dělám stejně jako ZUZKAOU, jen ještě dávám černý kardamom, kořenovku a trochu pepře. Limetku na vaření nedávám, ale asi zkusím... :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RAFFAN: na vývar - opálený a oloupaný zázvor a cibuli (hodně obého), česnek, koriandrová semínka, badyán a skořici. Pevné kusy koření orestovat na sucho. S kořenovou zeleninou se netřeba zatěžovat. Vařit dlouho, dlouho, dlouho a raději sáhnout pro slepici, než pro kuře.

    Rozhodně bys měl mít víc kostí, než masa na ten vývar. Když předem kosti opečeš, aby se tam objevily hnědé plošky, tak to bude silnější vývar. Zejména pokud to budeš vařit s troškou něčeho kyselého, aby se z kostí lépe vylučovaly potřebné látky (na pho je teda ideální dát tam šťávu z limetky předem).

    Poměr na začátku to chce 1:1,5-2 pevná hmota ku vodě.

    Taky se tam dává hnědý cukr - v tržnicích ho maj v takových malých kostičkách - není moc sladký, ale je celkem aromaticku. Simuluje ho muscovado třtinový a nebo troška melasy.
    RAFFAN
    RAFFAN --- ---
    Nevím, jestli jsem ve správném klubu - poptávám ozkoušený recept na Pho Ga. Poradíte? Zkoušel jsem minulý týden - vývar ze skeletů a stehen s kořenovou zeleninou, galgánem, citronovou trávou a kořínkama koriandru (recepty se různí, takže to byla spíš improvizace). Jako nebylo to špatný, ale něco tomu chybělo.
    Předem díky za rady :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    na blogu se mi objevil dotaz na výrobu natto z olomouckých tvarůžků. Teoreticky (po letméh hledání, jak se dělá natto) by to mělo jít.

    zkoušel jste to někdo?

    Než jsem natto stihla ochutnat, tak mi ho ho MZ zakázalo s odkazem na EU

    Jak natto chutná? Předběžné hledání ukazuje na to, že to bude něco tak obskurního, že to asi budu chtít zkusit...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ten napad s topitkem je super :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Termbox funguje a je to výrazně jednodušší, než by člověk čekal.

    Prostě jsem do chladicího boxu vrazila topítko za dvě stovky. (chladicí box se našel ve sklepě.)

    A dá se to zkvasit?: Kynárna, jogurtovač a domeček na plísně v jednom.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    tenhle sauce mivaji i vietnamci, ale u ni je spousta veci ktery sem nikde jinde nevidel, vselijaky druhy ras, cinsky klobasy, bylinny smesi na polivky a hlavne kvanta neidentifikovatelnejch veci :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Se tam musím vydat- zrovna tomu jejímu krámku jsem se zatím tak nějak vyhejbala.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    MAEDHROS: kupujeme black bean sauce s chilli ... maji v praze malesicich (u cinanky urcite) a myslim i v sape jsem to nekde videl



    MAEDHROS
    MAEDHROS --- ---
    Dotaz - black bean sauce mi asi brzo dojde. Nechala jsem si ji přivézt z Číny, takže se sháněním tohohle produktu v ČR zkušenosti nemám.
    Kde to berete? Na tržnicích je normálně k dostání? Nějak si totiž nevybavuju, že bych ji na tržnici v Brně-Olomoucká potkala...
    Nebo si ji sami vyrábíte?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    s cervenou koji a zaroven s rice starter ( 酒曲 jiǔqū) coz sou nejaky michany kultury, ale v evrope sem to nikde nenasel, musel sem si to nechat privezt ... vypada to ze to cerveny koji neni uplne nutny, dava se to tam spis pro chut a pro lecivy ucinky na krevni obeh ...
    chci na zkousku zkusit udelat trosku jen s cervenym, co to udela, mohlo by to taky udelat vino ..

    + po vyrobe zbyde ta zfermentovana ryze a daj se s tim delat pohody jako toto - zkousel sem to zatim jen s tofu ale bylo to excelentni
    Echo's Kitchen: Red Rice Vinesse Chicken (Ang Chow Chicken)
    http://spicehunt.blogspot.cz/2011/06/red-rice-vinesse-chicken.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: a to je teda s tou červenou koji?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    maly fotoreport z vyroby ryzoveho vina .. vyroba trva cca 3 tydny, ted by melo jeste aspon 2 mesice zrat at se trochu vytribi chut .. i nedoslazene ma ale prijemne nasladlou chut, jen bude potreba ho jeste jednou prefiltrovat ..

    http://tinyurl.com/br8zvv5



    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    nejake napady?
    s pritelem slavime stedry den predem a protoze bude docela dost tezke ceske kuchyne o vanocich, tak jsem chtela udelat nejakou dobrou asijskou kuchyni na nas stedrej vecer. Nic tezkeho do zaludku, klidne narocnejsiho na pripravu, klidne bez masa nebo ryby / drubez. Pro ingredience do Malesic si zajedu. Polivku, hlavni jidlo, desert, toho bych se pridrzela po cesku, myslim struktury chodu. Kachnu pect nebudu, ale neco s kachnim masem by mimo rozhodne nebylo, jestli se mi podari sehnat. za pripadne tipy dekuji.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: tady vyrobu sojovky popisuje i se susenim v troube .. je to spanelsky ale google to preklada celkem srozumitelne (ma to 3 casti, s uspesnym finale)
    Primeros pasos en la elaboración de salsa de soja | Umami Madrid
    http://www.umami-madrid.com/2008/04/07/primeros-pasos-en-la-elaboracion-de-salsa-de-soja/

    dalsi vec je ze to ale nechavaji zrat nekolik mesicu, venku na slunci, prez den odkryto, v noci zakryto, na slunci pravdepodobne kvuli poradne fermentaci celeho toho mixu ...
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: posli nejaky clanek o te lihni na plisne, dik :)

    + pridavam link na blog kde si mimo jine hrajou s mnozenim ruznych plisnovych kolacku, uspechy i neuspechy
    A Remodeled Bubod/Rice Wine Starter, Rice Bread? | foodrecap.net
    http://www.foodrecap.net/recipe/bubod-bread-cookie/
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: http://mapy.cz/s/5S3m je to cca zde
    red yeast je ten pytlik uprostred http://img193.imageshack.us/img193/9687/nakupv.jpg

    o sojovnce uz jsem taky premyslel, podle toho co jsem cet to stoji za to kdyz se par let pocka :)

    nemam cas ted studovat postupy, ale pokud jse o povrazdeni bakterii mohla by stacit na chvili trouba nebo mrazak
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda rýžovej ocet bez předchozí fermentace koji na amazake je taky dobrej. Chutná jinak než mirin, je víc rejžovej a je teda kalnej (ale já ho vlastně moc nefiltrovala).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak těch receptů na divokou sojovku jsem našla povícero, včetně imigrantů z číny v USA, takže se to tak asi fakt bude dělat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: Malešice - ty mám za rohem- prozradíš kterém krámku?

    Jinak ještě jsem taky našla recepty na divokou sojovku a přemýšlím, jestli to založím už teď a vysuším nikoliv na slunci, ale na kamnec (ale je dost možný, že to chce UV záření, aby se ta plíseň, co už boby fermentovala povraždila)

    http://www.motherearthnews.com/real-food/homemade-soy-sauce-zmaz75jfzwar.aspx
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: vim jen o red koji, prodava to cinanka v malesicich (druhy potraviny vlevo), ve forme prasku
    Monascus purpureus - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Monascus_purpureus

    jinak bych ti moh poskytnout tak kulicku dve tohodle - nechal jsem si privezt od kamarada z shanghaie, samotnyho by me zajimalo jak se to da mnozit
    Jiuqu - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Jiuqu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADY_CANDAR: jo jo, přesně to mám v úmyslu vyrobit.

    Našla jsem nějaké amerikánské zdroje koji pro domácí potřebu a pak z indonésie přímo plíseň (B2B), ale musela bych koupit minimálně kilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam