• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tak teďka sis už podle mě úplně popletl klub, kde diskutuješ :-)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: potom nevím co je skutečnost.
    skutečnost je to že chci dát 10 korun mám pět tak si půjčím 10 abych vrátil 12
    nicméně mám stále pět tak si půjčím 12 abch vrátil 15,nuicméně mám stále 5,tak si půjčím 15 abch vrátil 20.... atd atd
    toto je realita, dluhy nemají s finančními trhy a virtuální realitou nic společného, virtuální realita je navíc z hlediska ekonomiky prázudný pojem, nic takového ve světě peněz neexistuje...

    no monopol jistou stabilizační funkci má, zajistí ti víceméně neustále rostoucí náklady,z tohoto pohledu stabilita a předvídatelnost
    čez například při snížení ceny elektřiny na burze zvýšil přenosové poplatky a stálé platby , celkově náklady na elektřinu domácnostem neklesly vůbec
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: krach Řecka není skutečný krach - je to celé od začátku jedna jediná kauza ve virtuální realitě médií a peněz.

    ad litr benzínu: pokud budeš spekulant, budeš na něm sedět :-)

    ad základní tržní princip "komparativní výhody", nebo jak se tomu říká: ten zpochybnit nejde... můžu s tebou polemizovat ohledně toho, zda je dělba práce skutečně tak výhodná, a zda vznik monopolů či oligopolů nemá spíše nějakou sociálně-stabilizační funkci, nebo něco...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ...End User License Agreement, že výrobce není zodpovědný za žádné škody ...
    to je právě ta kravina kterou nechápeš, aneb tohle je cesta zpět,touto cestou zvýšiš jednoznačně mortalitu při autonehodách
    jak říkám omezení daná legislativním rámcem jsou mnohdy zbytečná, nicméně v případě auta NIKOLIV,jezdíš přeci s ostatními účastníky, tzn to není jen o tvém bezpečí,ale hlavně o bezpečí těch ostatních.
    Auto prostě může být zbraň,žádný end user nebude.
    stej ně kategorický bych byl v konstrukci a držení zbraní, veřejných stavbýách.pokud is opostávíš svůj dům metodou open source a budeš v něm bydlet sám, pak prosím,pokud tam chceš mít jednou ženyu a dítě ,nikdy

    svět není open source a nesmí být pensource, názory jednotlivců jsou totiž různé a ne každý může do projektu přihazovat co ho napadne.třídící m kritériem je tudíž patřičníé oprávnění,ať už k operaci, projketu,lepení skla či restauraci.
    NELZE aby si každý dělal co se mu zamane bez patřičné garance dané vzděláním tzn vím co dělám proč to dělám, co to vyžaduje a jak to mávypadat,navíc nesu zodpovědnost za výsledke.
    metody opensource u auta by vlastně zlikvidovali odpovědnost jak vprovozovatele, tak výrobce a státní technické kontroly.NELZE je to krok někam do absurdistánu...
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: heh, ještě bych tomu ale musel uvěřit.....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tedy, ten program napíše stavební inženýr. další stavební inženýři se pak mohou, ale nemusí naučit jeho znalosti - pokud takový program bude open source, tak snáze pochopí, jaký výpočet provádí (a budou si moci ověřit jeho správnost), než když ten program bude closed source.

    jak říkám - hloubka nepochopení je v tomhle bodě vysoká: open source je v podstatě cokoliv, k čemu máš plnou dokumentaci. pokud někdo odmítá zkolaudovat mosty, ke kterým neviděl úplnou dokumentaci, tak jednoduše odmítá zkolaudovat mosty, které nejsou open source !

    to, co požaduje počítačové open source hnutí (nezaměňovat s free softwre - ne každý open source je současně tak či onak free ! jsou i restriktivní licence...), je ve skutečnosti zhruba shodné s tím, co se v inženýském světě pokládá za standard celá staletí.

    představ si, že bys chtěl třeba homologovat nějaký typ auta, aniž bys k tomu autu dodal úplnou dokumentaci. a co víc - třeba by si na tohle auto chtěl pak dostat státní zakázku (přesto, že ten typ byl homologovaný pouze na základě nějakého čestného slova a pro takové použití, kdy řidič i pasažeři nejprve podepíší End User License Agreement, že výrobce není zodpovědný za žádné škody :-). na takové metafoře snad pochopíš, že až do nástupu počítačů byla open-source téměř každá technologie (právě s výjimkou těch nejutajovanějších vojenských - či tak něco). patenty sice nebyly free - ale původní myšlenka rozhodně byla, že patentované věci jsou alespoň open source.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: a Řecko mělo přebujelý sociální stát, na jehož provoz nemělo.. co to má společného s energií fakt nevím - naopak Řecko krachuje i když energie potřebuje velmi málo - např. nemusí vůbec topit, nemá nic moc průmysl atd.

    a ještě s tou nerovnoměrností distribuce -- když mám litr benzínu, můžu na něm sedět nebo ho prodat DIODovi za 1000$ a sám si za to koupit otrokyně, nosiče atd. - proč bych na něm seděl?

    a i v případě low-tech společnosti budou mít největší důležitost ty nejvíc pokročilé technologie a jejich výrobci - např. výrobce parního traktoru je mnohem významnější než zemědělec, protože zemědělec s traktorem toho udělá řádově tolik.. totéž chemička na hnojiva (a ne, hnojiva nejsou z ropy, taky se jim říká "anorganická") ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: asi nějaké "od do", těch rozměrů, ne ? je to tady offtopic.

    proč je prostě pro vás tak relevantní, že se domnívám, že lze do nějakého algoritmu poslat vstupní parametry mostu (šířka, délka, požadovaná nosnost) - a ten algoritmu mě na základě toho vyplivne konkrétní okótovaný nákres toho mostu, který splní všechny normy - a nebo naopak vypíše chybu a prohlásí, že pro zadaná vstupní data použitou technologií most nejde postavit ?

    to se tady někdo cítí dotčen tím, že jeho inženýrské znalosti jsou v podstatě minimálně ve fázi vypracování projektu plně (nebo z větší části) algoritmizovatelné ? a proč se to vůbec řeší v tomhle klubu a ne třeba v soukromé poště, nebo nějakém programátorském klubu, apod. ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: když už si to tady nakousl... tak celý reaktor v Yongboyonu je hezkou ukázkou využití open souce: oni nějak vzali a použili 50 let staré odtajněné nákresy prvního britského reaktoru na výrobu zbraňového plutonia... :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    A propos severní korea - jak jste se smáli že jaderná fúze neexistuje.. Tak soudruzi jí už vymysleli . http://www.businessweek.com/news/2010-05-11/north-korea-says-it-achieves-nuclear-fusion-reaction-update2-.html :))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: ůůůů. ůvědom si, že už teď nemůže mít benzín každý v jakémkoliv množství chce. a to že platí o každém vzácném statku. Ecoomy 101.

    Serverní Korea je na tom sice špatně, ale kromě ropy i z 1000 dalších důvodů (izolace a nulová vlastní ekonomika).
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    BOBASH: vzdělání je k ****.stačí algoritmus a program an webu,prostě na vše na světě stačí internet.
    Akorát nechápu jak může někdo napsat propgram který nahradí stavebního inženýra pokud nemá jeho znalosti...
    jasně metodou open source
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: Jo. Protože to nejde. Až dokážeš zpracovat pět let studií stavařiny, plus spousty zkušenotí, do počítačovýho programu kterej bude fakt fungovat, budeš hodně bohatej člověk.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: no, pro známé designy a známé materiály a předem otestované rozpětí rozměrů... ty vidíš důvod, proč to normálně nenechat nějaký algoritmus spočítat ?

    (ostatně jistě podobný software už dávno existuje a ti inženýři ho využívají...)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: ROFL. Takže stavebního inženýra nahradíme algoritmem, jo? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOBASH: .. a nebo algoritmus, který ti to dopočítá podle zadání na webu a na základě toho vytiskne přímo PDF s výkresy :-) ale fakt nechápu, proč tady takovýhle offtopic frčí.

    zpátky ke kořenům - zpátky k ropě!
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    XCHAOS: "pro předem dané rozměry". Tady je jádro pudla.

    Pro postavení takovýho open source mostu, jehož návrh si najdeš na internetu, budeš potřebovat předem danou šířku řeky, výšku břehů (pokud možno stejnou na obou stranách), předem danou hloubku řeky, předem daný podloží na dně i na březích... hmmm...

    A nebo jsi vymyslel ženijní most, kterejch u nás ještě od WWII stojí. Ale ty nejsou zrovna kamenný, protože dělat takovou věc z kamene je trošku blbost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    o čem bych se tu s někým třeba taky rád bavil:

    - odhady cen různých forem energie a mechanické práce: [ XCHAOS @ Peak Oil - zlom ropy ]

    - komu mám věřit, na jak dlouho vystačí zásoby tak utajovaného a strategického materiálu, jako je uran ? [ XCHAOS @ Peak Oil - zlom ropy ]

    atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no hele, já jednoho právníka který si dodělává doktorát zaměstnávám jako brigádníka na helpdesku a aby nám napsal smlouvu.. a sám kandiduju do parlamentu za Českou Pirátskou Stranu ... takže vcelku vím, o čem mluvíš :) ale opravdu je to tady offtopic... zkus to pochopit...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: tedy, právě open source dokumentace může pomoci tomu, aby věci byly odolnější i při neočekávaných rychlostech apod. jak jsem tu vysvětloval: open source není o tom, že někdo něco zbastlí na koleni, ale je to normální, dnes už vcelku klasická metoda dokumentování čehokoliv. není opravdu nejmenší důvod proti tomu vést nějakou flamewar, věř mi :-)
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ne nemyslím, právnické spory aneb výklad práva nanáleží každému hejhulovi
    tvorba zákonu je něco jiného,jenže je stejně připravují právncíí, pnebo si myslíš že návrhy v PS tvoří poslanci SAMI?????
    Ti pro ně jen hasují..zákon musí tvořit ten kdo se orientuje v právu ne pepa kotek z Horních kozolup...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam