BOBASH: no to je právě to, v čem si nerozumíme. kdyby "hard fantasy" místo rekvizit z dětských pohádek sáhla skutečně k autentickým silám lidského nevědomí... asi nejblíž v tomhle směru se směrem od sci-fi vzdálil Dan Simmons... ale uznávám, že spíše směrem k horroru, než k fantasy. (ostatně v poslední době spousta dobré sci-fi aby zaujala, tak fúzuje s hororem.... ostatně, to v tomhle žánru není nic moc nového...). hardcore sci-fi ovšem dost mizí... snaha zahrnout nejnovější vědu a technologii své doby se v posledních letech stává spíš okrajovou záležitostí a sci-fi si vytvořila svérázný alternativní vesmír "vynálezů, o kterých víme, že jsou nemožné, ale to nám nebrání o nich psát": samozřejmě, je tady Vernor Vinge nebo Charless Stross, a je tu sociální sci-fi Bruce Sterlinga (od kterého mám mimochodem velkou část nápadů, ze kterých čerpám optimismus pro tenhle klub: ale nedívím se, že to vede k flamewar, když jsem neslyšel o tom, že by jeho klíčová díla vyšla česky: kdo tady četl Islands In the Net, Distraction nebo dokonce The Caryatids ? (u toho posledního díla jsem dokonce i já teprve ve třetině PDFka, které jsem si stáhl přes torrent))
samozřejmě jsme v tomhle klubu zcela offtopic. i když ne úplně, protože Bruce Sterling je dost post-peak-oil (Neal Stephenson dokonce v žertovném interview, kde popsal, jak by měl vypadat případný souboj mezi ním, Williamem Gibsonem a Bruce Sterlingem odhadoval, že "Bruce Sterlng by zaútočil tak že by naboural obří LNG tanker do neviditelné rekreační jachty Williama Gibsona" :-) což vrací debatu obloukem zpět k tématu :-)
myslíš, že z toho, za kterého cyberpunkového spisovatele kopu, je myslím nejvíc zřejmé, kde se vzala inspirace k těm "volům naváděným pomocí GPS" - a tímto současně důrazně popírám, že by inspirací bylo jakékoliv větší než malé množství čehokoliv (jak se mi tu snažil podsouvat ITCHY....)