• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MESKPeak Oil - zlom ropy
    Baktérií v Petriho misce exponenciálně přibývá, ale jen dokud nespotřebují všechny zdroje potravy. Od tohoto bodu se celá jejich populace zhroutí. Přitom je polovina dostupných zdrojů spotřebována jen jednu jedinou generaci před tou poslední, která skončí kolapsem. Baktérie nevnímají ani náznak nastávajícího problému až do okamžiku, kdy je zřejmé, že všechny vyhladoví.

    Rozbor problematiky v angličtině - www.lifeaftertheoilcrash.net
    www.energybulletin.net
    Dokument Oil Crash Movie- www.oilcrashmovie.co/
    Wiki - en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil
    Cena ropy - www.petrol.cz
    Cena ropy - www.oil-price.net
    Oil market report - omrpublic.iea.org
    Kurz dolaru - kurzy.divoch.net/usd.php
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DIOD: ale chápej... "hromadění" materiálních statků aspoň nebylo tak energicky náročné jako jejich "spotřebovávání" .. uvědomuješ si, že tyhle dva přístupy jsou v protikladu ?

    lidstvo se celá staletí snažilo _uchovávat_ nějaké nadčasové hodnoty... a to bylo ono hromadění. ale tím pádem se přikládala hodnota produktům s velkou trvanlivostí.. i u potravin se ta trvanlivost cenila (za války, neúrody, apod.). předpokládalo se, že existují umělecké předměty s nadčasovou hodnotou, které budou symbolem sociálního statutu i v budoucnu, a ne že vyjdou z módy.

    kritizovat spotřebu je jistě ok... ale spotřeba je v podstatě opakem "hromadění" něčeho - jakékoliv "hromadění" je postavené na víře v trvalost nějaké hodnoty v čase... odpadky nikdo hromadit nechce...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DIOD: vidíš, já měl celou dobu za to, že za havárii může prasklej ventil. Ale von je za to vlastně zodpoveděnej nefunkční systém. Good to know.

    MESK: Ano, rozhodně je teď nejvyšší čas vyhlásit boj proti vysoký porodnosti, obzvlášť, když evropa už dvacet let vymírá viz prognoźy stavu obyvatelstva v roce 2050 od EU: http://www.brusselsjournal.com/files/europe-population-change.gif jediný co to drží na nule momentálně jsou statisíce imigrantů, kterýse zaseknou každoročně v Evropě.

    Jinak debata ve stylu:já sem si vymyslel nějaký náhodný čísla a na nich sem vystavěl svoje teorie je sice úsměvná, ale k hovnu. Připomíná mi to takový ty výkřiky do tmy objevitelný na serverech typu idnes nebo novinky, kde se parta pomatenců skupinově přesvědčuje, jak se měli za komunitů daleko líp, páč benzín stál osm káblí a pivo dvě a plat byl šest litrů na ruku. Ne, že bych tu očekával citace podle ISO 286, ale přecejenom by v dnešní době neměl bejt problém se před vložením příspěvku alespoň podívat na wikinu, jestli to sedí. Kdybych bral tuhle diskuzi vážnějc, než jenom jako odpolední rétorický cvičení/výsměch pomatencům, tak bych z vás byl velmi, ale velmi zklamaný.


    MESK,RAGNAROK: opět dvě lemra po sobě házej náhodnejma číslama, který si oba cucaj z prstu a ještě si myslej, jak jsou na tom dobře.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: no pěkný, já bych zase chtěl mír a lásku..

    ale vážně, jak si bys toho chtěl dosáhnout? nařídíš omezení konzumu? A začneš u sebe? (Pochybuju, že za třeba posledních 5 let nekonzumuješ víc a nespotřebováváš víc energie.)

    Ono to trochu totalitou zavání (mají mít lidi v rámci své svobody právo chtít a dělat věci, které někdo nepovažuje za rotumné?).. Za Hitlerem a Stalinem jsou skutečně mrtví, v reálném čase, zatímco za reklamou a konzumem.. Nic. Můžeš říkat že zatím nic, ale přecijen lepší Hitler v hrsti než apokalypsa na střeše. :)

    A až apokalypsa nastane, budeš tvrdit, že to bylo reklamou lifestylovejma časopisam, zatímco komunisti budou tvrdit že to bylo nadvládou kapitálu, zelený ignorováním ozónové díry ne škrtnout kyselými dešti ne škrtnou kácením deštného pralesa ne škrtnout emisema CO2.. Euroskeptici EU, Američani že islámem, Paroubek že Topolánkem, církev že mravním úpadkem, Google že pomalým rozvojem Internetu, Opensource že Microsoftem.. :)

    MESK: just whinning?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    DIOD: tot údajné řešení
    znamená buď to všem direktivně nařídit nebo udělat jakýsi chirurgický zákrok an mozku
    člověk se totiž z podtsaty nespojkojí s minimem a kdyby neusiloval o balhobyt a přepych tak ještě dnes hnípáme v jeskyních
    ekonomie a snah mít se líp je motorem vývoje a pokroku
    nic proti ale tvá představa se zakláda na podmínkách které nejsou a nemohou být nikdy splněny a sebevětší reglementační tlak ti bude prd platný, po majetku bohatství a moci budou lidé toužit stejně jak ve sovbodném systému tak v tom nesvobodném.důsledkem je to že nesvobodný systém pak musí vyhlásit teror a násilím potlačovat lidskou přirozenost.
    LIDSTVO NENÍ A NIKDY NEBUDE HMYZÍ KOLONIE PRACUJÍCÍ KU PRSPĚCHU CELJU,LIDTVO NEMÁ KOLETIVNÍ VĚDOMÍ ,JSME SOUBOREM INDIDUALIT, PRŮNIKEM PŘÁNÍ, MOŽNOSTÍ A MYŠLENEK, JČLOVĚK JE PŘÍLIŠ SLOŽITÝ NA PODOBNÝ ZJEDNODUŠENÝ MODEL.
    JE TI HOUBY PLATNÉ ŽE BY SIS TO PŘÁL.já sobně nikoliv, jsem vděčen za moderní dobu, techniku, dlouhověkost,pokroky v medicíně dopravě, letectví, atromomii, agronomie a dalších tisících oborů.
    tvé vize nás vrací do prvobytně pospolné,ale ovšem i do její technologické úrovně...
    DIOD
    DIOD --- ---
    No rozhodně se nestanu technomesianistickým kazatelem, jako ten pán z videa.

    Jako řešení bych navrhoval opustit konzumní životní styl, minimalizovat reprodukci a sanžit se nalézt naplnění života ve studiu a tvorbě, nikoliv v dementním hromadění materiálních statků (marketingová masírka k povzbuzení poptávky minulých desetiletí v tomto smyslu nadělala víc škody, než Hitler se Stalinem dohromady).

    Pokud se počet lidí vejde pod určitou mez, většina problémů dneška zmizí - neobnovitelné zdroje jako dřevo, zvěř a ryby se zase stanou obnovitelnými.

    Jenže většinový typ člověka je tupý stádní tvor odmítající samostatně uvažovat - stačí mu cítit teplo ostatních členů stáda a věřit, že neustálý klus směrem vpřed je "pokrokem" - no a tak se odsuzuje k redukci stavů násilnou cestou, stádo v krizi požírá své slabší členy, je to vidět na začínajícím honu na staré lidi, sociálně slabé, atd.

    Žádné "řešení" jako ze scifi povídky neexistuje. Řešením je racionalita, která by mohla vymanit člověka ze zvířecího způsobu chování - bohužel tuhle transformaci zvládá jen malá menšina. Lidstvo jako celek tedy čeká osud ostatních přemnožených druhů, které naruší rovnováhu s prostředím, ve kterém žij - příkladů je habaděj. Žijeme jako zvířata, dopadneme jako zvířata.

    To, co se stalo v Mexickém zálivu dobře dokládá nefunkčnost systému, ve který stádo vkládá tolik víry.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    MESK: a ty taky - můžeš teda nastínit, jaký řešení navrhuješ?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DIOD: hele a odpověz mi:

    1. jaký máš "axiomy" peak oilu?

    2. jaký řešení navrhuješ?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: ty totiž vůbec nemáš představu o číslech. viz zákaz žárovek a vytahování nabíječek na mobil ze zásuvky..
    DIOD
    DIOD --- ---
    BIDAK: Pan nerika absolutne, ale absolutne nic noveho. Dokonce ani nemluví o nějakém konkrétním řešení - jen vyjadřuje nezlomnou víru.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: myslet je hovno vědět, říkal můj strýc
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Autobusy v Číně budou jezdit na elektřinu, rozšíří dobíjecí stanice | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/autobusy-v-cine-budou-jezdit-na-elektrinu-rozsiri-dobijeci-stanice
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Suzuki začne testovať Swift Plug-in hybrid | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/novinky/suzuki-zacne-testovat-swift-plugin-hybrid
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: ne to je spotřeba,samozřejmě se myslel gwh
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: Praha ne. pokud je to fakt jen 1.2%, tak mě to překvapuje.

    55 000 GWh (asi jsi myslel GWh, ne GW, že) je včetně vyvezené elektrické energie ?
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: no hodiny ah odiny denně a nonstop to fakt všude nejsou, malé obce veřejné osvětlení o půlnoci nemilosrdně vypnou,například:-)

    v roce 2000 700gw z 55 000 gw dle údajů čezu,prostou matematikou se dostaneme
    na 1,2 procenta.....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: ne-é. spotřeba domácností včetně všeho a spotřeba veřejného osvětlení.

    myslím, že to číslo co uvedl E2E4 je, že 5% spotřeby domácností, firem, apod. představuje osvětlení. myslím, že se s veřejným osvětlením sekl: protože jsou to fakt hodiny a hodiny denně, a nonstop, a často i na úplně absurdních místech....
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: spotřeba domácností je jenom ve světle????
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: no tak já se třeba těším na nějaký odkaz, který by těch 5% spotřebovaných na osvětlení nějak podložil.

    já vycházím z čísel, podle kterých celková spotřeba domácností a celková spotřeba pouze veřejného osvětlení měst a obcí je obdobná - a obě čísla se pohybují někde okolo 20%. ale taky nemůžu dohledat, kde jsem k těmhle číslům vlastně přišel :-(
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    XCHAOS: já nevím proč,ale ty vždycky vyrukuješ s čísly která jsou skutečně nevímodkudvycucaná či je jejich autorem nějaké to dítě země.ofi data ti vždy nějak uletí..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ITCHY: já jsem tedy vycházel z jiných čísel.
    ITCHY
    ITCHY --- ---
    E2E4: nepřečte,neb to je hnusná a ošklivá realita...
    vítr co rozfoukává hrad z písku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: eh, omlouvám se za formulaci "nejblíž v tomhle směru směrem od" ... chápejte, jednak za to může větší než malé množství raního kafe, a jednak jsem nedávno četl knížku o dokazování Poincarého doměnky, a to mě asi trochu zmátlo :-) jinak překlad hledejte v publikaci Dr. Daniela Dryáčníka "manuál GPS navigace v n-rozměrných prostorech"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam