• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DANKLARPejsci a pejskari - pohled z druhe strany

Pořídili byste si psa kvůli testu rodičovství?

48 hlasy od 48 respondentů

Chapu, ze spousta lidi ma ke psum kladny vztah, nejakeho treba vlastni, povazuji ho za clena rodin za sveho pritele atd. Ne vsichni jsou ale takovi, a tak to, co muze pripadat pejskarum normalni (nebo je aspon tolik nehoporsi), muze jinemu cloveku vyslovene vadit, a nemusi jit jen o hromadky na chodniku. Tato diskuse se ma tykat toho, jak by se pejskari meli zaridit, aby svymi milacky neobtezovali ostatni. Flejm v rozumne mire povolen ;)
      Tato diskuze není určena pro pejskařské onanisty.

ad pejskaři - už dlouho v tomhle klubu definujeme pejskaře jako pejorativní pojem, tzn. pejskař = špatný majitel
      rozbalit záhlaví
      TEKKIT
      TEKKIT --- ---
      TYCZKA: no někdy mi to tak připadá:D
      TYCZKA
      TYCZKA --- ---
      TEKKIT: děláš v přírodověděcký stanici DDM? :D
      TEKKIT
      TEKKIT --- ---
      Já musim bohužel demenci pejskařů čelit sem tam v práci: U nás je totiž majitelem stanoven ZÁKAZ VSTUPU PSŮ a v mojí náplni práce je mimojiné kontrolovat aby toto nařízení bylo dodržováno. Na všech branách (vchodech) i na tabulkách uvnitř areálu jsou cedule a dokonce i ty s obrázkem (přeškrtnutým psem)...

Takže pokaždé když mé bystré oko spatří v dáli psa (nebo mi to přijde někdo z návštěvníků žalovat - notoričtí problémaři - ale o tom jindy jinde) je mou povinností vyrazit za majitelem a slušně ho požádat aby psa buď přivázal venku (což je imho debilita), anebo se sbalil i se psem a šel jinam. Zdůrazňuji že tak musím činit slušně (i když se jedná o kokota co porušuje návštěvní řád) a vždy s předpokladem že si zákazu "nevšiml"....

Bohužel realita je taková že menší polovina (řekněme 4 z 10) se omluví otočí na patě, případně rychle dokončí co mají začato a zmizí...

Nadpoloviiční většina se mnou rozehraje tradiční pejskařskou hru na dementa, která ač je to někdy srandovní, tak časem už to člověka strašně unavuje a otravuje...

Vypadá to asi takhle (j=já,p=pejskař):

P: a proč sem jako nesměj psi?
      J: (vysvěltlím mu to)
      P. hm a vy máte psa? co s nim mám teď jako dělat?
      J: já psa nemám a co s nim budete dělat vám neporadím
      P: (iracionálně) Můžu se zeptat co máte proti psům?
      J: hele mě vůbec nezajímaj, já tady prostě pracuju a sem je zákaz vstupu psů..
      P: (směrem k psovi) "azorku pojď pán nemá rád zvířata a je trochu nervózní"

Po týhle diskusi nutno přiznat, že to většina zabalí a je to...Existujou však divnodějové co jsou schopný zajít ještě dál. Tradičním argumentem jak prolomit moji domnělou "nenávist ke zvířatům" je že "pes je malej" , nebo "ještě štěně" (bez ohledu na reálnou velikost psa). Někteří přitvrdí s hláškou, že ho budu mít celou dobu v ruce /baťohu/tašce...Když namítnu že pes v ruce je pořád pes, tak se dostaneme k absurdní argumentaci ze který vyplývá že s v podstatě o psa ani nejedná, tzn. nečůrá, nekaká, neštěká, nekouše, miluje všechny a všechno okolo sebe....atd.

Jakákoli práce s lidma je těžká, obzvlášť pokud mají dodržovat nějaká pravidla (povinnosti) a "problémoví" jsou rovnoměrně zastoupeni ve všech vrstvách populace. Jen mi prostě připadá že mezi pejskařema je menší procento těch kteří se chtějí normálně domluvit...ale možná mám jenom smůlu...nevim...
      LKA
      LKA --- ---
      DIVA: presne jak pises ..jsi ucastnikem silnicniho provozu, sama ridis, naucila ses predvidat chovani ostatnich (jak se zacatecnik boji prvniho predjizdeni protoze to neumi:), naucila ses rutinu ...znas to protoze se dobrovolne ucastnis. Zatimco clovek co "nemusi" psy, nema povinnost se s jejich jednanim seznamovat a ucit se jejich modely chovani. Stejne jako me stve ze lidi na dalnici pri predjizdeni neblikaji a chovaji se nepredvidatelne (vsimam si jich casto), nekoho muze stvat ze po meste beha spousta psu na volno, od kterych nevi co cekat. Spolehat na to ze majitel snad vi co dela se nemusi vyplatit, na to uz nejaky cas cekam ja:) Podle zkusenosti ktere sem tady nekolikrat cetl na to maji mistni narok. viz treba posledni INDIAN

Kdyz jdu kolem maminky s malym didetem, privolam si psa k noze a presto ze vim (99%) ze pes diteti nic neudela (vi jake jsou ty maly potovry/deti bestie a radeji nepouta jejich pozornost), stejne si uvedomuji ze je pes stejne velikej jako dite, mama nas nezna, vidi psa na volno ktery tesne miji jeji dite. U ciziho psa bych byl se svym ditetem nervozni taky. Neni to ze bych se bal nebo nemel psy rad, proste jenom nevim co cekat. Z normalni situace muze byt rychle prusvih.

INDIAN: Uf, kudy chodis ze mas takove zkusenosti? Ja sem mezi psy od malicka, mezi mysliveckymi, bojovymi, i temi ostatnimi a vsehovsudy me pes kousl trikrat. Vyjma toho "poprve", kdy to byl nemocny pes s nadorem, co utekl ze zahrady, to byla pokazde ma chyba pri hre:)
      INDIAN
      INDIAN --- ---
      DIVA: u me osobne sem "popudil" prvniho psa k tomu, ze sem jel kolem jejich otevreny zahrady na motorce a zastavil, ktery dle naslednych slov panicky proste "nema rad motorky". druhyho sem "popudil" tim, ze sem sel po chodniku a za rohem se objevil on, coz znamenalo to, ze sem tam asi nemel zrovna co delat, pac asi po pulsekundovym zavrceni me rafnul doà nohy.
      dalsi bylo odrostly rozmazleny stene dobrmana, ktery me raflo do prdele, protoze se mu asi chtelo, mno a u toho dalsiho si za to pravdepodobne muzu sam (resp. spis jeho debilni panicek), pac se valel v hospode a ja mu slap na hlavu, ponevadz sem ho nevidel.
      pak staci kdyz te este prozene naka rozmazlena nemecka doga, smecka vesnickejch vorechu, vystartuje na tebe par psu tvejch kamosu, co si je neumej vychovat anebo te jednoduse furt votravuje na navsteve jednorocni boxer tim, ze te voblizuje a vokusuje, pac panickovi je to sumak a je to vlastne sranda.

vzhledem k tomu ze sem mival kdysi nemeckyho ovcaka a moji kamaradi maj coklu spoustu, tak predpokladam, ze vim jak se ke psum chovat, tak abych nakyho "nepopudil".
      DIVA
      DIVA --- ---
      INDIAN: posera je zbytečně hanlivé. dá se říct velmi opatrný. třeba ten můj pes se bojí hlavně lidí, a hlavně těch co dou jeho směrem, chcou na ňho šáhnout, vydávají hlasité zvuky, mají hlasitý stroj. i jiných věcí, ale u těch lidí je to tak nejmarkantnější. a myslím že je to fajn, ptž mám s jednáním lidí s mými psy dost pofiderné zkušenosti. není to vyloženě špatné, je to už taková povaha

INDIAN: těžko soudit proč moc pejskařů takovou zkušeností neprošlo. třeba s tím ňák souvisí to že díky svým znalostem o psu si případného útočníka nepopudí (jen nad tím přemýšlím)

PATISLAV: já se nebojím silných aut (prostě uhnu a nechám se předjet, stejně jako pomalejší auta uhnou kolikrát mi), bojím se spíš řidičů co jednají nepředvídatelně, ptž nevím jak se přizpůsobit. když toho druhého pochopím, nemám problém se beze stresu vejít na jednu cestu. je to možná podobné. pejskař (pozitivní) mine pejskaře (pozitivního) beze obav, ten kdo neumí nahlídnout situaci (nezná psy) neví co má čekat a bojí se

asi vřadím do svého konceptu řešení psí otázky krom těch výcvikových, evidenčních a sankčních částí i přidruženou iniciativu "jak se nedat pokousat" .)
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      DIVA: chovatel nahrazen majitelem:)
      dík za info
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      DIVA: Nejsem bojácnej typ, naopak. Nemám strach, když to má účel. Nemám problém jít někomu pomoct, když je třeba napadenej. Ale nemám rád zbytečný stres. Stejně jako nevidím důvod, proč bych se měl lekat za volantem, protože mi nějaký idiot udělá myšku před nosem, nevidím důvod, proč bych se měl cítit nervózní kvůli nezodpovědnému majiteli psa. Už si rozumíme? :)
      INDIAN
      INDIAN --- ---
      DIVA: aby clovek mel strach ze psu nepotrebuje bejt posera preci. jak sem jiz nedavno predesilal, kazdej pejskar, zvlast ten co ma psa na prvni pohled nebezpecnyho, by mel bejt pokousanej minimalne 2x od nakyho ciziho podobnyho psa taky, aby si uvedomil, ze fraze "nebojte, von vam nic neudela" je v danej moment platna jak mrtvymu zimnik
      DIVA
      DIVA --- ---
      PATISLAV: ani já ne ;)
      DIVA
      DIVA --- ---
      INDIAN: proč se potom chataření nerozmohlo v celém tzv východním bloku?

já si ty psy ze dřív nepamatuju. prvního psa sem pořídila až na vlastním, jako děcko sem mohla jenom rybičky ptáky hlodavce a kočku, takže to neposoudím. ale že je jich tu dneska hodně je jasná věc .)

PATISLAV: jj, pejskaře vnímám obecně .) jsem pejskař stejně jako potkanář. obojí v pozitivním smyslu těch slov .)

jinač chovatel psy chová, chov je řízené množení, takže pejskaře "pozitivně" bych s chovatelem nezaměňovala. psovod možná, ale to zas je jak ostraha nebo vojcl. rači mám jednoduše pejskaře .)

ok, pak asi vážně nejde o specifickou psofóbii. spíš budeš asi prostě bojácná povaha. nic proti, mám doma takového psa, vím že se s tím nic moc nedá dělat
      DANKLAR
      DANKLAR --- ---
      PATISLAV: ad pejskaři - už dlouho v tomhle klubu definujeme pejskaře jako pejorativní pojem, tzn. pejskař = špatný chovatel

dal jsem to do záhlaví
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      A předesílám, že vždy, když v tomto klubu napíšu "bojím" nebo "obávám", tak tím nemyslím, že sedím schoulený do klubíčka a ani nedutám. Je to asi podobný pocit, jako když vy máte jít noční ulicí. Toho se zase nebojím já :).
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      DIVA: ad pejskaři - už dlouho v tomhle klubu definujeme pejskaře jako pejorativní pojem, tzn. pejskař = špatný chovatel. Omlouvám se za případné zmatení, pokud toto označení používáš obecně.

Ad ohrožení - na silnici samozřejmě dávám pozor na všechno, ale zvlášť dobrý pozor dávám, když vidím někoho, kdo jede na první pohled riskantně - což dost často bývají mladí majitelé silných vozů (je to stereotyp, ale bohužel pravdivý).

U psů se cítím ohrožen vždy, když musím minout bojové či vzrostlé plemeno, které nemá ani náhubek ani vodítko. Nevidím totiž psovi do hlavy a tato plemena mě nebo mou drahou polovičku (která je opravdu co do výšky "polovička") mohou ohrozit. Jak jsem už kdysi psal - takový jezevčík je sice co do počtu útoků bezpochyby kousavější než třeba rotvajler, ale jde o následky - sršňů se taky bojím víc než vos, i když od vos hrozí pigáro mnohem víc.
      INDIAN
      INDIAN --- ---
      DIVA: cesky chatareni v cizine vysvetluju jakozto jakejsi ustupek komancu, ze se nemohlo za hranice, tudiz se nechal pro rekreovani prostor nejak zevnitr. myslim ze je v tom i zakorenenej i oblibenej tramping uz z dob mezivalecnejch

ten pejskarskej evropskej standard se premrsk imho az po revoluci, to nebyla zadna tradice. kdyz ja byl malej, tak semtam psa nekdo mel, my dokonce chvilku taky, ale zrovna treba kvuli tomu, ze sme se stehovali do panelaku, ho tata venoval svy kolegyni (coz sme se segrou nalezite oplakali samo;)) ... v osmipatraku, co sme nasledne bydleli, byl pes pouze jeden. dokonce mam pocit, ze existovalo naky narizeni, ze pokud chtel mit nekdo v baraku psa, musely souhlasit vsechny partaje - ale to mozna kecam, pouze cituju argument nevlastniho otce na nase prani si nakyho zas poridit ...
      kdyz si vybavim tu zminovanou partu mejch rodicu, tak pokud si muj vypitej mozek dobre vzpomene, byl tam jenom jeden pes, kterej se dal dat k naky babicce na zahradu. zbytek psy nemel.
      kdyz si vzpomenu trebas na zakladku, mam pocit, ze psa meli cca 2-3 lidi ze tridy
      DIVA
      DIVA --- ---
      INDIAN: podle mě chataření je specifický koníček, stejně jako pejskaření. s podivem zrovna u nás obojí převyšuje evropský průměr. obojí mi přijde pochopitelné .) jakkoli frekvence překvapuje

PATISLAV: aha, mi ta indiánova hláška přišla vcelku generalizující .) viz "asi se shodnem na tom, ze tim problemovym zivocisnym druhem sou predevsim pejskari". pak bych mohla kontrovat, že problémoví sou především lidi .) a myslet to přitom dobře ;)

PATISLAV: když se ti nelíbí vrah s nožem, jedním dechem zmiňuju prohibici. anebo plošné omezení jakéhokoli prostředku agrese. nejde o prostředek samotný, tje ta pointa

btw bojíš se jen některých řidičů? nebo preventivně všech (některých pejskařů? nebo..). zatím jsem z tvého působení tady vyrozuměla, že vnímáš jako hrozbu jakéhokoli psa kterého máš minout, resp který se může přiblížit na "kousatelnou" vzdálenost
      PATISLAV
      PATISLAV --- ---
      DIVA: ale nikdo nechce nic plošně řešit na pejskařích. Po milionté: vadí mi pejskaři, co nejsou schopní své psy vychovat a pejskaři, co nedokáží pochopit, že jejich půlmetrákový miláček je pro mě automaticky ohrožující, protože nevím, jestli je jejich pes vychovaný nebo ne, a dozvím se to jedině tak, jestli po mě ten pes vyjede nebo ne. Pejskaři, co umí své psy naučit kázni a respektují vyhlášky a další nařízení, jsou mi naopak sympatičtí.

DIVA: Ale prosím tě, tvoje analogie hapruje na základní logice. Vrah má úmysl vraždit. Proto je irelevantní, jakou zbraň použije. Pejskař nemá v úmyslu napadnou svým psem cizího člověka. Může se to ale stát, pokud ho nemá pod kontrolou. Chceš-li analogii, napadá mě třeba řidič, který řídí silnější auto nebo motorku, než na kterou stačí. Nemá v úmyslu spáchat nehodu, ale stát se to může, pokud svůj stroj nemá pod kontrolou. Ekvivalentně se také takových řidičů obávám.
      INDIAN
      INDIAN --- ---
      DIVA: na tvoje otazky imho existujou docela jednoznacny odpovedi ne?

zajima me to, protoze hlavne ta kvantita je pro me nepochopitelna.
      DIVA
      DIVA --- ---
      PATISLAV: btw ta úvaha je chybná stejným způsobem, jako úvahy, které vedly k prohibici. když vrahovi znemožníš použít nůž, uškrtí tě strunou. vem blbcům psy, ale nemysli si že sis pomohl
      DIVA
      DIVA --- ---
      INDIAN: a proč tu má každá druhá domácnost vlastní rekreační objekt v nejbližší kopcovité krajině? .) a co sakra vidíme na nedomrlém víně..? a syrečky? no posuď ;)
      DIVA
      DIVA --- ---
      PATISLAV: kým: tím, kdo by diskutovaný problém řešil plošně na "pejskařích" ("problémovým druhem jsou pejskaři" viz INDIAN); kde: tam, kde by řešení platilo, tzn patrně na veřejném prostranství. a byl bys tak laskav, a přestal ignorovat moje dotazy? :)
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam