• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    LOPIN: taky jsem do nej sel:) a k tomu dve lahve Port Askaig 100° Proof:)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Koupil jsem si i na zaklade zdejsich komentu finlaggan cs a teda lahoda a super prijemny kour, plus ta slanina v nose
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ano, Longrow se vyrábí ze sladu, který je sušen minimálně 48 hodin nad rašelinou (oproti tomu ten pro klasickou Springbank tráví nad rašelinou jen 6 hodin, zbytek času už se suší horkovzdušně). Na druhou stranu je fakt, že kouřovost Longrow je dost jinde než kouřovost whisek palíren z Islay. Jedním z hlavních důvodů bude bezpochyby úplně jiný zdroj rašeliny - více o tom v tomto skvělém článku od Davida Brooma: Peat terroir and its impact on whisky.

Pocitově se Longrow mnohem více podobá třeba irské Conemara Peated. Ten kouř tam prostě je, ale mnohem decentnější, mnohem více sofistikovaný, když to řeknu takhle blbě. A edice RED je právě proto tak dobrá, že se ten decentní kouř naprosto dokonale snoubí s tou ovocností ze sudů po vínech. Tahle edice je podle mě v tomhle ohledu rozhodně jeden z majstrštyků palírny Springbank, o tom žádná.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: Ja z vlastni zkusenosti nevim, nic od Springbank jsem zatim nemel. Nicmene co jsem cetl, tak Longrow by mel byt, jestli se nepletu 2 krat destilovany a hodne kourovy, Hazelburn 3x destilovany a bez raseliny, Springbank 2,5 krat a jen lehce peated. No zkusim a uvidim.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MATEJICEKKK: tak to je otazka.. moje chutovy bunky to tak nevyhodnotily:)) zvlast, kdyz jsem predtim mel port askaig, caol ilu, kilchoman a pred tou posledni jeste octomore a as we get it:))
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: Ja mel za to, ze pod nazvem Longrow jsou vsechny whisky hodne kourove..?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: tak vcera jsem se dostal k ochutnani Longrow Red 11 Pinot Noir, Longrow Red 11 Cabernet Franc a Longrow Red 13 Malbec Cask... a velmi prijemne me to prekvapilo! Zejmena druhy dve zmineny byly moc dobry, suchy, silny, vyrazny.. Pinot Noir me tak moc nebavil, ale asi proto, ze jsem ho pil jako posledni a z tech tri mi prisel nejmin zajimavej.. I kdyz ty whisky nejsou kourovy, tak urcite maj cloveku jako ja co nabidnout a za me velka parada!

A koukam, ze na vasem eshopu uz je Benromach CS vyprodanej, tak to jsem prokaucoval teda:(
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: jestli budes objednavat, tak bych si vzal dve:)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    JUWELIUS:
    ted koukam, ze ten druhy obrazek je v nemcine, takze chut je na severu - kourova, na zapade lehka, na vychode zato plna, obsazna a na jihu jemna.

NOIZER:
    nevim jestli se chces uplne presunout z Islay, ale pokud muzu doporucit, nez z Islay odplujes (: ... urcite vyzkousej jeste Bowmore 15 yo. Za me velmi rafinovana, vyrazna a hrava chut, ktera me stale ma jeste cim prekvapit. A zvlaste, pokud Ti vyhovuje kourovost Islay whisky a Sherry chut. Triletej finish prave v Oloroso Sherry sudech je na ni prijemne znat.
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    Snad tady timto analytickym pristupem nikoho neurazim. Ale protoze se cas od casu objevuji dotazy na radu - doporuceni toho ci oneho (a na nastence nic takoveho neni), tak uz delsi dobu premyslim, ze to sem pro snazsi - orientaci postnu.
    (A taky priznavam, ze mam trochu slabost pro ruzne infografiky ... :) ...

1. Tady studie chutovych profilu vybranych 86 skotskych destilerek, vytvorenych na zaklade 12 Aroma kategorii. Stoji za tim pocitacovy model z University ve Strathclyde, ktery zpracoval 4 bodove hodnoceni v onech 12 kategoriich jako kourovost, floralni, tabakove, medicinske aroma, atd.) Snad jedina vytka, ze sem nedohledal ani na oficialnich strankach jestli se jedna o porovnani destilerek jako takovych, ci konkretni lahve, plneni.

Abych netapetoval, tak tady alespon nahled, jak ta pavouci grafika vypada,

pokud nekoho zajima, tak tady vsechny destilerky abecedne serazene:

http://i.imgur.com/1fh6eyc.png

2. Takova znamejsi jednoducha grafika - tzv. mapa chuti, na prvotni orientaci myslim vyborne.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Ještě jsem od Benromach neměl špatnou věc. Naposled jsem koštoval Benromach 2008 Batch 1 57.9% a bylo to tak neskutečně dobré, že už mám doma celou lahev. Jedná se prý o následovníka Benromach 100° Proof a za naprosto bezkonkurenční - nebál bych se říct až směšnou - cenu se u nás dá koupit zde.

NOIZER: Kdysi se Laphroaig 10yo Cask Strength vozila dokonce i k nám, ale od určité šarže už je dostupná pouze v palírně. Takže buď musíš být registrovaný v programu Friends of Laphroaig a koupit si to přes ten jejich webový obchod, nebo nakupovat přes aukce (já si takhle koupil Batch 6 a Batch 9, dle recenzí jedny z nejlepších). Poslední lahvovaná šarže se dá v aukcích většinou vydražit za cenu hodně podobnou té v palírně. S těmi staršími už je to horší a ceny lezou s každou další, starší šarží neskutečně nahoru.

Mimochodem, občas dražím lahve i pro kamarády či spolupracovníky, takže kdyby někdo odsud chtěl, asi by se šlo nějak domluvit.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jinak ted jsem zrovna objevil, ze treba Laphroaig dela edice, ktery jsem v Cechach nikdy nevidel.. napriklad Laphroaig 10y Cask Strength nebo Laphroaig Cairdeas Triple Wood Cask Strength.. bohuzel to nejde u nas sehnat, z destilerky mi to do Cech neposlou, Masterofmalt uz taky nejakou dobu neposila do CR..

Jak aktualne resite podobny pripady?:)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: diky za doporuceni! Benromach uz jsem nejakej mel myslim, kamos (jejich dealer:) mi to dost doporucuje, takze to prozkoumam dal teda.. To s kvasnicema je dobra informace, diky!

Springbank 12 CS a Longrow (peated 46%) jsem mel ted v patek v Marpeku, prave jsem si vzpomnel na tvoje doporuceni z drivejska.. oboje mi chutnalo dost, na to se jeste mrknu!:) Kdysi jsem zkousel Springbank 10y a to me zas tak extra nezaujalo, ta 12CS byla jina liga!

Jinak z patecni kostovacky me docela prekvapil Benriach Birnie Moss a jeste vic Benriach Batch One, z Islay pak Port Askaig 100° Proof a Finlaggan Cask Strength 58% (to jsem nevedel, ale prej to vyrabi Lagavulin a prodava pod jinym nazvem kvuli nejakejm limitum na to, kolik toho kazda palirna muze vyrobit)

Ledaig znam ten klasickej 10y, co (jak tu nekdo vtipne pojmenoval) chutna jak zpocena ovce:D Pak jsem jeste v Marpeku mel jednou nejakej bez udani veku, ale uz to byl asi 8. nebo 9. panak ten vecer a moc si to nepamatuju:)

JAKOUBEK: o anCnoc jsem slysel uz parkrat, ale nikdy jsem to nemel, Glenglassaugh a Kilkerran mi vubec nic nerikaj, mrknu na to, diky!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    NOIZER: Z tech poslednich, co jsem pil, tak napr. Peatheart od anCnoc, Torfa od Glenglassaugh, jiz zminovany Kilkerran nebo precijen jeste z Islay zajimavy blend Smokey Joe, popr. Port Askaig.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jednoznačně palírna Benromach. Snaží se whisky vyrábět způsobem, který byl v rámci Speyside běžný v první polovině minulého století. A navíc jako jedni z mála používají i pivovarnické kvasnice, které neprokvasí sladový ječmen úplně do mrtě a nechávají víc aromat než ty palírenské, které se začaly používat od 70. let v honbě za co nejvyšší výtěžností.

A pokud jsi ještě nezkoušel, tak určitě kouřová verze z palírny Tobermory zvaná Ledaig. Tady už několikrát doporučovaná.

Longrow z palírny Springbank. Obzvlášť třeba Longrow Rundlets & Kilderkins či flašky z řady RED. Jenže to jsou všechno bohužel lahve, které už seženeš jen v aukcích za ne úplně nízké ceny. Pak v podstatě jakékoli plnění Springbank 12yo Cask Strength je solidní zážitek a nadstandard. O famózní 15yo tady šla řeč nedávno.

A některá plnění Highland Park jsou také solidní pecky, ať už OB či IB. Namátkou třeba Highland Park 17yo The Dark. Ale ta cena už tak trochu bolí...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jdu pro radu:) mam uz neco napito, hodne me bavi Islay, cask strength veci, vyrazny chute.. Islay uz mam celkem napitou skrz naskrz krome bowmore a chtel bych zacit zkoumat vic dalsi regiony...

chtel bych doporucit lahve, ktery maj vyraznou chut a stoji podle vas za prozkoumani.. namatkou mi mimo Islay velmi chutna napriklad Edradour Sherry Cask Strength, to je bozi vec:)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    KAKIHARA: Prave, popis a celkove ohlasy na nej mi rikaj ze ho mam poridit. Za tu cenu :))
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    MATEJICEKKK: Kilkerran 12 je mi moc sympatickej. Spolu s Deveronem 12 je to poslední roky moje klasická objednávka z MoM. I když ten Deveron začlo prodávat už i Maneo koukám.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    LOPIN: Na to jsem taky koukal, zajimava nabidka.
    Jinak, co rikate na Kilkerran 12?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Minule jsem tam kupoval ten pack Octomore 09.2 + Port Charlotte... PC je super, ale ten octomore me celkem zklamal musim rict.. Vcera jsem zkousel Octomore 10.3 a to je uplne jina liga!

Meli jste nekdo ten 10.1?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam