• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BULKA1PŘED A PO
    PŘED A PO


    DISKUZE URČENÁ POUZE PRO PŘÍSPĚVKY U KTERÝCH JE SKUTEČNĚ VIDĚT PŘED A PO
    (fotky, videa, gify, odkazy atd...)
    PRAVIDLA KLUBU:
    Komentáře k fotkám jsou povolený, ale jen v určité míře. Poznámky typu, super, skvělý, hnusný atd. vyjadřujte prosím jen svými palci. V případě, že chcete rozvinout debatu k danému příspěvku, okopírujte ho a využijte této spřízněné DISKUZE: [ PŘED A PO - debata a komentáře ]
    Vyřizování osobních účtu, nadávky a jiné podobné příspěvky jsou v klubu přísně zakázaný, budou okamžitě smazaný!
    rozbalit záhlaví
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    GECKO: tvoje vnoučata se budou vypořádávat s tím, jak jsi se ty vypořádal s vypořádáním tvého děda

    a teď se vypořádejte někam pryč
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    GECKO: jo, odepis mi tam, co pise getdrake
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    GECKO: tvoji vrstevnici, kteri maji od valecnych masakru stejny odstup jako ty a vyrostli spolu v nejtesnejsim sousedstvi skoro treti generaci v naprostem miru, se v jugoslavii v devadesatkach zacali brutalne vyvrazdovat znovu. Proc?
    GECKO
    GECKO --- ---
    KUBIIK: Ale to není argument, to je jistá teze a pořád nevím, jak si to vypořádání představuješ a se kterou minulostí se jako ještě hodláš vypořádávat a se kterou už případně nikoliv...

    Pokud zůstaneme u dané události, tak jistě, stát se to nemělo. Byl to bezpochyby odsouzeníhodný čin a viníci měli být potrestáni. Ale co s tím dál. Jsou mrtví, nelze je exhumovat, odsoudit a popravit.

    IMHO se s minulostí nelze neustále vypořádávat.... a definitivně vypořádat už vůbec ne. Se vypořádáš ty, ale tvoje děti vstanou jako noví morální bojovníci a budou se vypořádávat znova... Nebo se mám bát, že moje vnoučata se budou vypořádávat s tím, jak si moje generace poradila nebo spíš neporadila za revoluce s komunistama?

    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    KUBIIK: a jak by sis to vyrovnani predstavoval?
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    GECKO: Není pravda, že nemám argument. Zní je potřeba vypořádat se s minulostí a ZCR to vyjádřil líp, než bych to dokázal já. Není můj problém, že je mimo tvoje chápání, spousta lidí ho naopak chápe přímo a intuitivně. Taky existují lidi, kteří nechápou například pojem "svědomí" a není jich vůbec málo, když například jeden je český předseda vlády a druhý je prezident. Kdyby mě někdo takový požádal, abych mu vysvětlil, co přesně tím myslím, taky bych ho poslal tam, co posílám tebe s tím vypořádáním.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NJAL: židovský hřbitov v Protějově a nemožnost zachránit náhrobky ze dvorků a domů v okolí ještě dnes.
    GECKO
    GECKO --- ---
    KUBIIK: No to jen opakuješ ten stejný argumentační faul s pokusem jak vyhrát i když vlastně žádný argument nemáš.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    A ještě auto. Červené, páč jsem ženská.



    NJAL
    NJAL --- ---
    Ale abych uplne nekecal... Nalevo doba americke obcanske valky.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GECKO: je to off-topic, ale sakra k věci. Zeměplochu mám načtenou, bez obav. Přečti si toho Thera, fakt doporučuju.
    NJAL
    NJAL --- ---
    GECKO: Jojo. A kdyz mi zahadometne odpovedel ve stylu "tabor Lety", tak mi na mou otazku o kontextu dal akorat minus. A tak jsem se ani nedozvedel, jestli slo o situaci kolem Let do roku 1945, za sociku, nebo po 1989. Ale virtue signaller ma urcite pocit dobre vykonane prace. :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Tak co teda radši Elišku Junkovou místo gaychatu?



    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    GECKO: No tak, když ti napíšu jestli nemáš z té postoloprtské události ani trochu blbý pocit, tak je ti obsah pojmu "vypořádat se s minulostí" nepřístupný a tvoje první otázka zní co si přesně představuješ pod tím "vypořádat se s minulostí", tak co s tebou jinýho, žejo.
    ZCR
    ZCR --- ---
    NJAL: no ale to je přece ten zásadní problém - ty hranice mělo české království, ale ne český národní stát, protože idea českého národního státu v té době ještě neexistovala! Národní stát je konstrukt 19. století. Ještě v prusko-rakouské vojně se "Češi" byli schopní nadchnout pro císařa pána a utlouct Prušáky čepicema - protože loajalita byla nikoli národní, ale feudální.
    Vždyť jim to národnostní dělení bouchlo do ksichtu hned po vzniku republiky (mám na mysli neokoje v severních Čechách). Pak už to šlo samospádem. Jak jednou tohohle národnostníhi čertíka pustíš z krabičky, je z toho nakonec průser.
    (jinak upozorňuju, že pro německý nacionalismus mám stejně malé pochopení jako pro ten český)
    GECKO
    GECKO --- ---
    KUBIIK: Hmm... nedokážeš smysluplně odpovědět na otázku, tak se pokusíš vyhrát debatu způsobem "S tebou se nemá smysl bavit, tak končím, protože mám prostě pravdu a poslední slovo" To je další pěkný argumentační faul. Bravo.

    ZCR: Mě přišlo nesmyslný to postavit proti sobě a ptal jsem se proč... nepřipadá mi provokace hrát na nějakou protijakoukoliv strunu. A Zemana a volby a průser a národní stát, to už je teda IMHO úplně mimo tuhle diskusi a jediný, co mě k tomu napadá je, že všichni tihle idealisti s jasným názorem, jak by se dal svět udělat lepší by měli povinně číst Zeměplochu.
    ZCR
    ZCR --- ---
    GECKO: ty žiješ v nějaké paralelní realitě, ve které Zeman nevyhrál první volbu díky tomu, že dovedně brnkal na protiněmeckou strunku? A jaký je z toho po letech průser!
    S husitstvím se vyrovnávat pořád musíme, resp. ne s husitstvím jako takovým, ale s tím jeho všudypřítomným pokřiveným paobrazem, který nám tu zanechaly minulé generace.
    NJAL
    NJAL --- ---
    ZCR: Panove od stolu nenarysovali jen nejake cary na mape, ceske kralovstvi melo peknych par staleti vicemene stejne historicke hranice.
    NJAL
    NJAL --- ---
    KUBIIK: Znam, a nejaky kontext?

    Nicmene doporucil bych presunout se napr. sem: [ 2. světová válka ]
    ZCR
    ZCR --- ---
    GECKO: dokud bude tohle vnímáno jako provokace, jsme v piči a zpovykaní důchodci budou volit Zemana, protože sudetoněmecké nebezpečí.
    Ano, já zcela chápu, proč a jak došlo k divokému i "nedivokému" odsunu, považuju to za tragedii, ale zároveń dějinnou nevyhnutelnost - jinak to dopadnout nemohlo. Ale úplně stejně chápu, proč čeští Němci v takovém množství volili Henleina, když v ´18 pánové ve fraku od stolu narýsovali nějaké čáry na mapě - přičemž jim ruku vedla úplně jiná logika (národ(nost)ní), než jak se situace na daném území po staletí utvářela -, které se "nám" pak vymstily. (Připomínám, že zejména v příhraničních městech byla většina obyvatelstva německá a právě tyhle oblasti byly kvůli struktuře tamního průmyslu (textil, sklo, bižuterie) nejhůře postižené hospodářskou krizí ve 30. letech, a čs vláda to nezvládla.) Taky dějinná nevyhnutelnost.
    Problém leží samozřejmě hlouběji, v samé ideji národního státu - protože národní stát je toxický mem, který umožňuje dělit "naše" od "cizího" a tímhle hledáním rozdílů a vymezováním se hází vidle do jakékoli samozřejmé spolupráce. Bylo z toho krve a utrpení, že si to tady u nás neumíme ani představit.
    Doporučená četba: Philipp Ther: Temná strana národních států.
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    GECKO: A bude svět lepší, když se budu na nyxu o něčem bavit s nějakým Geckem? Nebude. Tož stop.
    GECKO
    GECKO --- ---
    KUBIIK: A co si přesně představuješ pod tím "vypořádat se s minulostí" a s kterou konkrétní minulostí se ještě hodláš pořádat a se kterou už ne?

    Ono to prostě pasé totiž ve skutečnosti je. Bude svět lepší, když nějakého lokálního dědečka nějak přiměješ to veřejně odsoudit?

    Já prostě coby husákovo dítě necítím potřebu se s minulostí nějak vyrovnávat... jsou to události, které se ve své době staly a znovu je nějak morálně posuzovat a přehodnocovat svět nikam neposune. Ostatně, neměli bysme se třeba vyrovnávat s husitstvím? Z pohledu doby byli husiti pěkný boží dopuštění... a co s tím dneska provedeme? Nebo to už je dostatečně vzdálená minulost a ta tě netrápí?

    Vážně nevím, co přesně chceš dosáhnout...
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    KUBIIK: Místo "druhá světová válka je šumafuk" prosím "Lidice jsou šumafuk".
    NJAL: Tábor Lety.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam