• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci

    Vítejte na diskuzi pro lidi, kteří již nejsou ochotni volit "menší zlo" v podobě velkých stran, které to právě nek**ví...

    Volte malé strany, jedině tak se může něco změnit!

    rozbalit záhlaví
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    XCHAOS:
    – vaz sva slova, vazne jsi pro piraty schopny udelat to vsechno co jsi napsal? ;) Behem poslednich dni se mi pomalu meni nazor na ucast/neucast u voleb (u tech do E-parlamentu jsem nebyl) a musim priznat, ze diky Vam. Mam i docela chut jit k volbam kvuli Piratske strane. Je pravda, ze i pres veskery odpor a nechut ke statu a volbam mi tato alternativa zacina pripadat jako potencionalne zajimava... Urcite i diky vysledkum ve Svedsku. Predstava ze do vysoke politiky budou zasahovat i lide, kteri miluji svobodny sotware je mi velmi sympaticka! Tve duvody proc se angazujes u piratu chapu a uz k nim nemam tak zaprisahle negativni pristup...

    – nevim kde je vlastne psano, na koho krize dopada nejtiziveji. Ale vidim náš soucasny stav ziti-chapej jako kvalitu a hlavne dopady lidske civilizace-jako velmi kriticky az alarmujici... (vykoristovani lidi a zvirat je intenzivni a v obrovske mire, ne-li v nejvetsi mire jake v historii tak hloupeho stvoreni jako jsem ja a ty-tedy cloveka, bylo...). Proto si myslim, ze je vazne potreba zacit veci drasticky menit-coz nevidim, mozna proto nemam naprosto zadnou duveru k vladam a mocnym.. V tomto pripade mi anarchisticke myslenky zapadaji do souvislosti, a proto jsem pro co nejmene hierarchickou spolecnost...

    – mozna taky patrim do krouzku "stastnych smejdu", rodice me privedli do stredni vrtsvy a umoznili mi studovat. To ale nic nemeni na tom, ze vidim to co vidim a citim to co citim – nespravedlnost, nerovne prilezitosti, korupce snad vsude (to je pro nas cechy standartni postup-"preci nekomu soupnu tady vodeecku a bude!" ;(), rasismus, fascinace moci a uspechem za cenu bratrovrazedneho zavodu za svym snem z TV a magazinu, OBRovsky nezajem o naproste existencialni zaklady jako je priroda a jeji elementy, ktere jsou pro nas zivotne dulezite, presto je nicime... a najdou se i dalsi dle meho zavazne problemy nasi spolecnosti

    – povrchnost jako lek na hluboke zamysleni??! ;)) No jestli to funguje, proc ne?? Me spis funguje sport, nebo jine...

    – ad: rovnostarska spolecnost: zrejme spatne chapu pojem rovnostarsky. Rozhodne nechci aby se mel kvalitni chirurg, anebo jiny velmi schopny clovek, stejne jako bastard co na vsechno kasle a zevluje a jeste treba skodi..;) jasne ze ne. Nenapisu naprosto presny navod jak vest spolecnost v idealnim duchu, na to nemam a ani nejsem osvicena bytost, ale myslim, ze lze i v beztridni spolecnosti ocenit lidi a dostatecne, kteri si to zaslouzi... Vzdyt me se nelibi, ze soucasny model nahrava a snadno zpusobuje koncentraci moci dost casto u pochybnych lidi. Je asi jedno jestli treba nahodou pochybne lidi nedela az nasledne moc, ktere se jim dostane, vysledek je stejny: nefunguje to-vetsina se lopoti na mensinu... Nebo je snad oceneni schopneho cloveka nejak fixne vazane na soucasny socio-politicky model? Nebo jinak: myslis ze by ve svobodne spolecnosti nebylo misto pro kvalitni pracovniky?

    – Nechci nekoho predelavat: to musi kazdy sam a nemam na to pravo. Snazim se jen aby lide dokazali nazirat na realitu z co nejvice uhlu pohledu a aby maximalne pouzivali svuj mozek a nekonzumovali slepe a b e z m y s l e n k o v i t e skoro vsechno. . .
    Priznam se, ze jsem docela rozhozenej z nezajmu, nepochopeni a vedomi, ze se jentak nic nezmeni... Jak bych to napsal: "hur se mi dycha" ;))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUCKILL: ad alternativy a parlament, já a parlament: čas od času by měla vzniknout širší účelová koalice, viz níže. čas od času se tam někdo dostat může. pokud budu na podzim kandidovat za ČPS (předběžná ochota Pirátské strany ke spolupráci se mnou snad existuje... lobujte u id MASOZRAVAPALMA, to je jasná pražská krajská předsedkyně, už teď...), tak do toho půjdu naplno: klidně dám výpověď v práci, objedu na kole a s notebookem a s projektorem republiku, budu dělat s generátorem noční pirátské projekce volebních spotů v okresních městech, ospamuju svoje známé a různá diskuzní fóra, apod. samozřejmě se nemá cenu k tomu stavět tak, že "nemáme šanci": baví mi hrát si s mentalitou lidí.. jednotlivců i davu.. je to pro mě především hra. sice vážně míněná, ale současně pořád hra. souboj vědomí, trochu.

    k tomu dalšímu tedy... na pokraji propasti ale dnes žije celý svět ! i elity ! a dokonce zadlužené střední třídě hrozí občas větší propad, než nezadluženému proletariátu... a když páchali sebevraždy i bohatí manažeři krachujících firem (ti slušní - ne ti, co si obratem státní podporu vyplatili jako svoje "odměny" za úspěšný krach), tak kde je vlastně psáno, na koho krize dopadá nejtíživěji ?

    ad tvoje práce, tvoje kvalifikace: uznávám, že patřím mezi lucky-bastardy, kteří zejména díky silnému rodinnému zázemí (jak materiálnímu, tak ale třeba i průběžné nadstandardní vzdělávání od dětství, apod.) nemusí řešit základní existenční problémy. peníze stejně každý měsíc rozfofruju všechny, které vydělám: bez ohledu na to, kolik jich je.

    ano, lidé jsou ve většině povrchní... ale občas je to pro mě i úleva z mých dřívějších existenciálních depresí... i úleva od osamělosti, protože kolektiv deprimovaných je dlouhodobě neudržitelné řešení... duševní zdraví dílem spočívá i v určité povrchnosti, v pokrčení rameny nad neřešitelností problémů světa... ale pokud je řešit chci, tak v podstatě právě vstup do politiky asi je jediné východisko - protože jestli někam povrchnost a zjednodušení nepatří, tak je to právě do té politiky !

    Plnohodnotný život žít můžeš, ale na rovnostářskou společnost zapomeň. Toto nelze. A ani to to možná nechceš ? Chceš aby špičkový lékař žil stejně, jako nekvalifikovaný metař ? Nepřijde ti, že lidi s nadstandarními schopnostmi, žijící v nadprůměrném stresu, si třeba zaslouží žít trochu lépe, než ti, co se nesnaží ?

    Rovnostářství je pro tebe dosažitelné v komunitě lidí jako jsi ty... kteří uvažují jako ty, chtějí žít jako ty, kteří se stejně jako ty stanou členy té komunity dobrovolně... nic lepšího opravdu dělat nelze. Vnucovat rovnostářství širšímu okruhu kolem tebe nutně znamená dřív nebo později někomu něco brát, a jinému to rozdávat... nech na nich, ať si mezi sebou sami svobodně smění to , co od sebe potřebují a co si mohou nabídnout, a nesnaž se bát generálním ředitelem vesmíru, který jediný má ten Správný Objektivní Úhel pohledu, a umí posoudit, v čem si lidé mají být rovni a v čem ne.

    Některé věci o kterých mluvíš mě samozřejmě serou taky, ale věř tomu, že lidi si to dělají sami, a že je nepředěláš... většina lidí nestojí o rovnost, ale jakmile uspokojí základní potřeby, tak se CHCE účastnit hry o to, kdo z nich se bude mít líp a případně (což už je užitečnější) kdo z nich je v čem lepší. A to mi zas tolik nevadí, tahle základní soutěživost.. jen to musí zůstat na úrovni hry, nesmí jít o život....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOZRAVAPALMA: je tu ale zjevný fakt, že na anketě na fóru Pirátské strany se většina lidí profilovala jako výrazně projaderných. Pokud se k vám na kandidátku dostanu (a já věřím, že bych byl spíše přínos, než přítěž), tak moje jaderně skeptické názory v rámci této strany budou silně menšinové.

    Nicméně, například i uvnitř (Bursíkovy) SZ existuje projaderné (protože i pro-trolejbusové) křídlo, když jsme u toho. Není tedy vše tak jednoznačné. každopádně je logické, že se lidi ptají po dalším programu Pirátské strany, protože se nelze dostat do parlamentu s jediným nosným tématem v programu....

    potřebujeme "Nejen hasiče a učitele, ale i huliče a Piráty" :-) nebo tak něco :-)
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    XCHAOS: Ok. Hodne stesti, treba nahodou se "neco" povede, i kdyz se tam ani v podstate nechces dostat, respektive alternativni pobliticky strany, kterym fandis... ??!
    XCHAOS: reaguji jen na mensi cast textu, coz neni zcela korektni, ale nemam cas jako vy celej den psat spekulace na internety, tak aspon kousek ze dne ;)

    My zadnou krizi nemame? Nemyslim jen tu financni soucasnou intergalaktickou. To do zadku vidim jenom ja, to neuveritelny mnozstvi lidi, kteri ziji na pokraji chudoby, socialni propasti? Nemohou sehnat praci, pokud se postesti sehnat ji-vzdy musi pocitat s nejakou podlou snahou zamestnavatele jak je co nejvic odrit, dost veci (i zakladnich) je drahych. Pokud maji to stesti a pracuji-vydelavaji vetsinou jen na to, aby meli co do pusy a mozna si trochu jakkoliv zabavili ve volnem case, ktereho je stejne malo... Prace, slozenky a ostatni "povinnosti" plynouci z nasi doby, trochu odpocinku a zase do kola! Navic se mezi lidmi ztraci urcita lidskost-solidarita, soucit a snaha tahnout za jeden provaz. Lide se snazi naplnit touhy vlastniho ega, maximalne stimulovaneho dnesni dobou, televizi a celym tim komercnim kolotocem... Vetsina se snazi tvarit, ze je vsechno sqely a zlaty, ale me to pripada jen jako posrany pozlatko a pretvarka... Od doby co jsem byl schopny, jsem se snazil pracovat a studovat, no ruznych praci jsem prosel docela dost, povetsinou remesla, ktera taky upadaji (kazdy chce byt preci in a delat u kompu, nebo zpivat v TV, ze ano...), udelal jsem si maturitu v technickem oboru a nakonec jsem si jeste strihnul VO umelecky obor. Na VS uz jsem nesel jelikoz jsem uz toho mel plny zuby (i te slabe financni situace) a sel do procesu se vsim vsudy. Momentalne zase zacinam vazne uvazovat o studiu, nicmene vetsinu praci jsem mel s platem, ktery mi zajistil to zakladni, ale za jakou cenu? I s dojizdenim apod. vetsinou cely den v drine a to stale do kola-stejne jako ozubene kolecko namontovane do obrovskeho stroje, ktery pro jeho nadrazenost a debilitu vubec, ale vubec nemusim... Vladnou mi a zasahuji do zivota lide, kteri si delaji co se jim zlibi, svoje nekale praktiky prezentuji jako snahy o lepsi zitrky a to mi vazne jako motivace do pracovniho procesu nepripada. Naopak, navic kdyz si clovek uvedomi jak bezproblemovy zivot si ty zmrdi nahore zaridili? COZE?!!! Me se snazi celej tenhle moloch sledovat a kontrolovat vic a vic, tlaci me kam nechci a jeste jsem v tyhle spolecnosti vetsiny povrchnich ubozaku vnimam jako nejakej vyvrhel... Prominte, ale bylo toho na me uz tolik, ze si nepreju jine vyusteni situace nez jake probiha v Recku.

    Zrejme jsem precitlively asi jenom ja, ale tohle me uz vazne maximalne sere!! Netouzim po baliku penez, ani po 6ti valci s metalickou karoserii. Mrdat to. Ja chci zit plnohodnotny zivot v rovnostarske spolecnosti, ktera je kreativni, sebekriticka a plna jedincu, kteri se nehoni jen za vlastnim uspechem, ale pouzivaji vlastni mozek a nesleduji jen docasne materialisticke uspokojeni... Neutocim na Vas, spis jsem uz lehce zoufaly a tohle vsechno me KURVAA PEKNE SEREEE! Rozumite tomu alespon trochu?
    MASOZRAVAPALMA
    MASOZRAVAPALMA --- ---
    DLABAK: Usporama se sice energie nevytvori, ale ziska se cas na to zjistit jak ziskavat energii jinde (a energie na takovy vyzkum).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DLABAK:

    1. mě nejde, ani tak o to, jestli to někomu povolovat, zakazovat, zdaňovat, apod. to je pro mě sekundární problém. já si kladu otázku, zda se svět zboří, pokud se to nebude dít. a odpověď je, že zřejmě ne. dále se taky ptám, zda by na plývátní energií byly prostředky nebýt různých nadměrně spekulativních finančních operací - a opět tvrdím, že v podstatě ne.

    2. na tomto je zajímavé, že nekritičtí stoupenci jaderné energie současně nezřídka popírají i globální oteplování :-)

    3. no tady se shodneme

    úsporama sice elektřinu nevytvoříš... ale možnost procentuálního zastoupení OZE se odvíjí od celkové spotřeby. když se při dnešní spotřebě dostaneme na 20%, tak při pětinové spotřebě bychom se dostali na 100% ...
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    XCHAOS: Uz jsem si zvykl (ale vnitrne se s tim nesmiril), ze o vecech (jakychkoliv) rozhoduji ti, co o tom nic nevedi...
    DLABAK
    DLABAK --- ---
    XCHAOS: Ok. Podporovat uspory, kde se to vyplati, chapu. Jenze:
    1. Svitit se na billboardy bude vzdycky, protoze to jde a protoze to nekdo vzdycky zaplati. A ty mu to nemas co mit za zly, jen neprimo nejakym omezovanim svetelnyho smogu nebo dani ze spotrebovany elektriny. To je "dan" za svobodu podnikani, ktera prinesla a prinasi ten po generace nepredstavitelnej blahobyt, medicinu, pocitace, etc.
    2. Spalovani fosilnich paliv a jejich vliv na dnesni interglacial. Oteplovani rovna se posun klimatickych pasem, plus vyssi cetnost orkanu apod. Opravdu chceme, aby cela Afrika a Asie (plus Spanelsko a vetsina Francie) nemela vodu na pestovani tradicnich plodin, a umirajice hlady a jsouce trapeni exotickymi chorobami se obyvatele techto regionu houfne nahrnuli k nam?
    3. Jederna fuze, jestli kdy bude vubec pouzitelna co zdroj energie v elektrarne, by mohla byt profitabilni za tak dlouho, ze se toho vubec nakonec lidstvo nemusi dozit;-)

    Usporama elektrinu nevytvoris. Navic i uhli jednou dojde, o rope|plynu jsem uz se zminoval v predchozim postu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DLABAK: řešením je zamyslet se, zda je skutečně tak důležité svítit na billboardy a kupovat si každý dva roky nový SUV - sorry. prostě Evropě slušej úspory - být Evropan znamená být spisovatel, muzikant, výtvarník, filmař, umělec, vědec... neznamená to být tlustej Američan, žrát hamburgery a jezdit do práce každej den 20 majlí hummerem ze svého hypotékového baráčku na předměstí.

    Our way of life... to je to, oč tu běží. Ten evropský je udržitelný i bez toho množství energie, které dnes spotřebováváme. Můj dědeček za první republiky dojel na kole k moři do Jugoslávie, jen pro tu srandu, že to šlo... a moje babička třeba po válce (ale ještě před Únorem) projezdila stopem celou Evropu.. a to je právě to "evropanství" ... to je ta svoboda.. krátce po válce nebyly skutečné oplocené hranice a dnes taky nejsou... to jestli bude nebo nebude šrotovné, které když bude, tak ovšem potřebujeme druhý Temelín... o to až tolik nejde...

    jde prostě o to, že nás životní styl není na rozdíl od životního stylu Amíků tak energeticky náročný. Žijeme v cihlových domech, jsme zvyklí jezdit MHD, apod. ... nepotřebujem řešit JEJICH dilemata. Oni na svůj životní styl nemají peníze, oni jsou v krizi... my tento problém nemáme.

    A tady dostává na frak "transatlantická vazba" ODS ... protože jsou to USA, které mají problém... ne EU...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinými slovy: jak může být většina české veřejnosti projaderná, když je ÚPLNĚ BLBÁ ? jak si na to vůbec troufají mít nějaký vyhraněný názor ?

    já jsem čelil značné kritice, že moje umírněně jaderně skeptický postoj je zaslepený, amaterský, fanatický, protivěděcký... přitom já aspoň poznám tlakovodní reaktor od grafitového, když mi ho někdo ukáže, tuším něco o tom, proč se tam cpou ty různé moderátory a co dělají s neutronama, sakra, vím že to je blbej argument... ale kolik lidí v parlamentu aspoň maturovalo z fyziky, jako já ? já díky tomu aspoň vím, že tomu nerozumím... zatímco oni prostě věřej někomu, kdo jim tvrdí, že tomu rozumí.. a to je to, co mi štve nejvíc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: to je na dlouho. psal jsem něco do mailingu listu sekce informatiky SZ, kde to bylo offtopic:

    Michal Holoubek napsal(a):
    >> Tady bych se rád ozval, že s vedením diskuze na téma alternativních
    >> energetických zdrojů vs. jádro mám docela letité zkušenosti, a pustil
    >> jsem se do křížku např. i s jadernými fyziky, kteří sice samozřejmě mají
    >> hlubší znalosti oboru - ale zase daleko menší představivost v širších
    >> socálních a filosofických souvislostech toho všeho okolo atd. atd.
    >
    > Za sebe si nemyslím, že samotná diskuse "o jádře" je vedená právě efektivně. Přesněji řečeno není úplně správně položena základní otázka.
    >
    > Moje úplně původní motivace ale byla jiná. Jde mi o to, že u SZ existují některá "nedotknutelná" témata. A protože jsou nedotknutelná, tak se o nich ani moc nediskutuje. My ve skutečnosti nevíme, co si o nich myslí členská základna (protože "na mém názoru přece nezáleží, Zelení tvrdí, že ...".

    toto je obecny problém Zelených, ovšem :-) v podstatě okolo SZ se motaly hlavně 2 druhy lidí: jeden měl zájem propašovat něco do programu, druhý měl zájem vstoupit do politiky. pak je tu ještě členská základna, jejíž motivace zůstává nejasná, ale asi to bude něco v tom smyslu jako "někdo to dělat musí".

    osobně si myslím, že SZ potřebuje daleko sofistikovanější argumenty proti jaderné energetice. Musí padat konkrétní čísla, musí to být vedené na odborné úrovni. po stránce té technologie, i po stránce ekonomické.

    > A to je, podle mě trochu problém. Když nemohu mluvit o tom, co mě trápí, pak těžko mohu navrhovat cesty, jak to řešit. Myslím tím konkrétní kroky, ne obecné proklamace. Pokud nenavrhuji konkrétní, veřejností snadno pochopitelné (nebo spíše uvěřitelné) kroky, pak nemohu čekat, že mě bude veřejnost podporovat a že dostanu jejich hlas ve volbách. Tento přístup je jedním z typických znaků sekt.

    jaderná energetika ale není veřejností snadno pochopitelná. mýlí se jak dogmatičtí stoupenci, tak dogmatičtí odpůrci.

    otázka zní především "v jakém světě chceme žít ?". jaderná energetika je prostě jednou z množných odpovědí, a její důsledky zdaleka nejsou jen havárie/nehavárie: ono to třeba nemusí být tak horké s těmi haváriemi, a jen lehce horké s tím odpadem - ale prostě vytváříme tím společnost s pseudonáboženským ritem nedotknutelných sakrálních prostor, ovládaných úzkou kastou dobře placených úzce specializovaných nepostradatelných odborníků, jejichž moc se odvíjí od toho, že pro společnost jsou nepostradatelní, apod.

    > Potíž je v tom, že řada z našich "nedotknutelných témat" nám ve skutečnosti hrozně škodí - a úplně zbytečně. Vem si nějakou typickou skupinu voličů. Třeba obyvatele vesnice. Když se jich v hospodě zeptáš, co jsou v jejich očích "Zelení", dostaneš nejspíš odpověď typu: "To jsou Ti, co objímají stromy, ale nás z lesa vyhání. Ti, co přemýšlí jen o tom co zdražit, vymýšlí nesmyslné poplatky a peníze si pak rozdělí mezi sebe". Ve městech Ti k tomu přibyde něco jako "kavárenští povaleči a narkomani, kteří mají plnou hubu rovnoprávnosti a pdopory Romů - ale sami se od nich drží co nejdám a nutí nás, abychom v tom žili".

    Ano, tak to do jisté míry ale skutečně je :-) Já vždycky říkal, že na salónním levičáctví mě nejvíc lákají ty salóny :-)

    > Pokud s tím chceme něco udělat (a to musíme, jinak nám u každých voleb vypráší kožich, pak je potřeba začít víc poslouchat, než mluvit. A já jsem pevně přesvědčen, že bychom měli začít mezi sebou a říct si, co si vlastně myslí zelení. My jsme teď při jedné diskusi řešili, jak je vlastně dneska rozložená členská základna a došli jsme k tomu, že nějakých 70% členů tvoří "mlčící většinu o jejichž názorech nevíme prakticky vůbec nic".

    viz výše. já členem SZ nejsem (tímto se omlouvám za občasné vstupy do této konference), a motivace členské základny pro mě srozumitelné nejsou, ani její názory.

    obecně bývá zvykem, že vedení většiny stran má blíže (názorově) ke svým voličům, než ke své členské základně.. u nás i ve světě...

    > Tak takhle vznikla myšlenka, že bychom se zeptali sami sebe (tj. členů SZ) co vlastně pokládáme za důležité. A "nedotknutelná" témata jsou logicky na řadě jako první. Pevně věřím, že v řadě případů si řekneme, že je to sice "nedotknutelné téma", ale plně si za ním stojíme. U některých dojde patrně k revizi a nevylučuji, že některé po této diskusi už "nedotknutelné" nebude. Ostatně zlepší to i samotnou atmosféru mezi lidmi, kteří teď docela často mají pocit, že "na mém názoru nezáleží" (!)

    diskuze o JE souvisí především s celkovým koaličním potenciálem strany: je třeba si říct, že pokud Kuchtová říká a), tedy koalici s ČSSD, tak je třeba říct i b) - tedy souhlas s podporou neomezeného konzumu pro nejširší masy, která často ale souvisí právě s dostupností levné (nebo aspoň zdánlivě, krátkodobě levné) energie z jaderných reaktorů. Což mi přijde vzhledem k historii, kterou za sebou Kuchtová má, docela jako paradox.

    (podotýkám, že třeba já jsem v 90. letech odpůrcem dostavby Temelína nebyl, protože jsem chápal ekonomickou nevyhnutelnost toho, aby byly získány zpět prostředky, které do toho celá země už vložila... ovšem dnes si myslím, že bychom od toho měli dát spíše ruce pryč... a že řešením jsou sofistikované úspory pomocí nových hi-tech postupů...)

    M.P.
    DLABAK
    DLABAK --- ---
    XCHAOS: No praveze. Takze zustavame mezi Scyllou saudsky podpory vyvozu islamu=terorismu a Charybdou ustupkum Rusku.
    Mam pocit, ze kandiduje za vlastni Partei , evropsky cosi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUCKILL: mě ta slova nevadí, když se vyžjou v rozumném kontextu. jenže tohle je klub pro příznivce různých alternativ.

    takže pokud jsi a) odpůrce mainstreamu b) odpůrce alternativ c) odpůrce všeho, tak víceméně v tomhle klubu si nebudeš mít s ostatními co říct.

    alternativy mě zajímají dlouhodobě... celá léta jsem totiž volil SZ právě proto, že jsem měl jistotu, že do parlamentu se stejně nedostanou. v roce 2006 to zřejmě bylo poprvé po mnoha letech, kdy tím že se tam dostali, jsem volil někoho, kdo se do toho parlamentu fakt dostal.

    u těch alternativ podle mě může být i žádoucí, že se tam nedostanou do toho parlamentu... ale účast u voleb je podle mě nutná, aby se k podílu na moci nedostali vyslovení extremisté. DS, KSČM... ale i KDU-ČSL, třeba.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: proč nejseš pro jádro?
    LUCKILL
    LUCKILL --- ---
    čůrák, pííča – to jsou pro me slova, kterymi casto castuji v duchu i nahlas nase politiky. A tebe xchaosi se chci zeptat, jestli ti nejak tyto slova vadi (uz ani nevim kde a proc, ale nabyl jsem dojmu ze ano;), ale predevsim na to jestli veris ve zmenu v lepsi politicko-spolecenskou situaci cestou, kterou se vydavas-cestou politickych alternativ... Jasne muzu si odpovedet sam: asi tezko by jsi to delal, pokud bys tomu neveril, ale zajima me co odpovis. Predem diky za text...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DLABAK: no já nejsem pro jádro. za koho že kandiduje ? :-)
    DLABAK
    DLABAK --- ---
    Vol hybaskovou, blbe, je pro jadro.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    každopádně http://kohovolit.eu/ je zajímavý počin... a nějak takto si skutečně představuju, že by měla vypadat elektronická demokracie.

    sice samotný akt voleb by mohl zůstat konzervativně-papírový, protože to řeší spoustu problémů s nesrozumitelností otázek počítačové bezpečnosti nejen širokým masám, (učitelům, živonostníkům a hasičům), ale i velké části nás počítačových profesionálů, nejen evropských. ale pro strany by v podstatě mělo být (téměř) povinné podobné dotazníky vyplnit.

    samozřejmě formulace těch otázek je diskutabilní, ale jde o to, že stranu která se podobného dialogu umožňujícího nalezení shody s voliči odmítne zúčastnit, by fakt neměl vůbec nikdo brát vážně.. neříkám, že současné kohovolit.eu je optimální, ale základní myšlenka je rozhodně dobrá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: uff, tak tahle shoda nebyla moje, ale něčí jiná. moje shoda je tady:

    http://kohovolit.eu/drupal/cs/eu/parl/matching_vm?vi=2YM;4NM;47NM;51YH;5YM;48YL;22NM;28YM;6YM;13YH;11YM;18NM;46NM;45NL;30YM;40YM;35YH;36YM;16NH;41YL;&t=0&k=84489&ms=cz

    (na druhou stranu, nečekejte, že jen kvůli tomu budu volit DSZ... kvůli tomu, že se s nimi shoduju :-) uvažuju volit Humanistickou stranu, jestli to někoho zajímá... a tato překvapivá shoda v názorech mě utvrzuje v tom, že je to rozumný krok.

    velké strany jsou dobré pro lidi, kteří kromě své oblíbené barvy vlastně ani žádný skutečný názor na nic nemají.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABS: "Ať si pan Dlab říká, co chce, on není vláda," říká Havránková. "Nikdo ode mne nemůže po mém životě, po životě mých rodičů, kterým komunisté zabavili majetek - a otec strávil spoustu let v Jáchymově, čekat, že s komunistou Dlabou najdeme společnou řeč." ... ono je to celkově příznačné.. bolševici i dálnice jako jediný symbol super-systému válcujícího drobně podnikající nezávislé entity, které ovšem samy o sobě jsou mocenskou silou válcující ty úplně nejmenší a nejbezbranější hráče na volném trhu (třeba hospodářská zvířata, apod.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam