• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Ok, diky. Jdu si odpovedet :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: jseš spokojenej tak jak jsi? Sám se sebou? S tím jaké lidi máš a nebo nemáš ve svém životě? Jak s nimi vycházíš? Poradíš si s tím, co ti nesedí sám a nebo opakovaně se dostáváš do stejných průserů a nedaří se ti to změnit i když děláš co můžeš?

    Ty vztahy zahrnují i vztah k sobě samému.

    Ostatně to je freudova definice že zdravý člověk je schopná milovat a pracovat.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: se jima neoháněj když nevíš neasi
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    DARJEEL: Jo, přesně tak. Četla jsem jen pár prvních dopisů, ale chci si to dočíst, vypadalo to zajímavě. A ano, určitě by to byla zajímavá studie změn psychoterapeutovy osobnosti!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: koukám, že jsi samá rada a nakonec ses ztrapnil sám :) A po takovém zbytečném extempore víš co? Najdi si je sám...
    NICO_PSYCHE: jojojo, to je ono... to mi přišlo jako docela zajímavá case study fungování "psychoterapeutovy osobnosti"... a poměrně víceúrovňová.
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    DARJEEL: Ta klientka se jmenovala Ginny Elkin (nadějná spisovatelka). Mimo jiné se zasekla v psaní a tak Yalom navrhl, že by si mohli psát dopisy a že to snad podnítí její kreativitu. Současně snad neměla peníze na terapie, tak přišel s nápadem, že místo platby jednou dopisy zveřejní knižně. Kniha se jmenovala Každý den o trochu blíž: http://obchod.portal.cz/produkt/kazdy-den-o-trochu-bliz/
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: pokud už reaguješ cizími výrazy, zkus použít takové, která nemají totožný význam.. působí to trochu hloupě..

    který ty "docela funkční" a "docela promakaný" nástroje pro zjišťování efektivity pst to jsou?
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    DARJEEL: jo, Eysenck:) Erickson byl zas nekde jinde.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    když už se bavíme o výzkumu psychoterapie:

    Society for Psychotherapy Research (SPR)
    http://www.psychotherapyresearch.org/


    SHAMANICO: Hans Eysenck!!!... a máš pravdu, bylo to 1952 :)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    DARJEEL: ohledně ty provokace. Ten psycholog se jmenoval tusim Erickson (ale ne Milton), bylo to nekdy v 50-tych letech.
    GHOST
    GHOST --- ---
    DARJEEL: Kazdy den o krok bliz, nebo tak nejak, myslim.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ANOUKE: já si zase dycky jako malej přál být žena... to si nevybereš. A v kontextu toho co píšeš, hm hm, žiješ ve století, kdy si ženy konečně mohou dělat v podstatě cokoliv se jim zlíbí, odpoutají-li se od "maskuliního diktátu" nebo jak tomu ty feministiky říkaj. Tak kurva ŽIJ, nebo co jako? Kdejakou díru asi nevymeteš, ale jinak tancovat do zemdlení smyslu klidně můžeš, ne? :)))

    jo ještě takovejhle level to má... nu dobré, dobré pane Sigmund.

    GHOST: samozřejmě že existuje a dokonce se to v posledních letech docela intenzivně zkoumá :) Nevím jak osobnost terapeuta, to je strašně efemérní pojem, ale nějaká schopnost terapeuta léčit se zkoumá. Zkus začít u slovenské dvojice Bieščad a hlavně Timulák: Současný výzkum v psychoterapii (nebo anglickou verzi téhle knihy). No ale je to takový furt postavený na vodě, jednak skrz Dodo bird efect a vůbec skrz to, že ty nástroje výzkumu jsou takový pofidérní a psychoterapie je děsně umění co se vymyká z vědeckých škatulek a tak vůbec :DDD
    ZUZKAOU: tak tahle studie reagovala na tehdy velkou provokaci ze strany jinýho psychologa (co nevím teď, jak se jmenuje :), který účinnost psychoterapie popíral. Jinak největší psychoterapeutickou studií je asi Elkin et al. (1989): National Institute of Mental Health Treatment of Depression Collaborative Research Program: General effectiveness of treatments. General Archives of Psychiatry, 46, 971-982. (fulltext dyžtak nahodím), ustanovila současný standard RCT (o jehož diskutabilitě a problémovosti by se dalo mluvit a psát stovky hodin), který je považovaný za jediný validní ze strany pojišťoven a jiných proplácejících subjektů. EVP (ESP) apod., tedy empiricky podporovaná psychoterapie je v současnosti velkej pojem a imho i docela velkej strašák, protože je postavenej na rychlokvačeným "opravení" vadných kousků a jejich rychlému návratu do pracovního systému.

    Ještě k vaší další debatě...zkoumá se tzv. dose-efect, což ale zase jede v tom diskurzu "kolik terapie je potřeba, aby byla účinná"... třeba Bieščad (typický zastánce tohohle přístupu) nebyl naprosto schopný pobrat starý Jungův argument, že terapie je melting-pot, kam se navalej dvě osobnosti a pak uže je to dost mimo kontrolu jak dlouho a jak moc je třeba jet terapii, než to bude dobré. Prostě má dojem, že je všechno pořád pod kontrolou a dá se to všechno měřit, kvantifikovat, rozkrájet... no nevím, pro mě další bludný holanďan co hledá axis mundi.

    Ještě k osobnosti terapeuta vyšel takovej vtipnej článek od Leslieho Greenberga, no ale osobně mi teda příjde dost takový... no však si ho kdyžtak přečtěte...

    NARVAH: zbytečně to trivializuješ a banalizuješ, na to co popisuješ existují docela funkční nástroje měření, ptají se většinou klienta, ale jsou docela promakaný...

    k osobnosti terapeuta v terapii ještě napsal hezkou knížku Yalom, jak si s tou klientkou psali dopisy o tom, co vnímali jako důležité v terapii a teprve po nějaké době si je navzájem dali přečíst a zjistili, že je to dost jinak na obou stranách. Jak se to dílo jmenovalo? :)

    8._Greenberg___Foerster__1996.pdf (848016 B)
    GHOST
    GHOST --- ---
    ZUZKAOU: Me k tomu napada lehce trivialni otazka. Jak poznam, ze me vztahy "funguji"? Poznam nejak, ze nefunguji a myslim si, ze ano? (viz problem cerveneho pokoje)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: prave naopak;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: No empatický přítel je ideální na ulevení si, vypovídání se. Což jeden ze základních principů, které v terapii, nebo i v krizové intervenci máš. Moudrý a zkušený člověk pak umí naservírovat vhodnou radu tak, aby byla slyšet. Ovšem nutno naznat, že takových je málo, většina udělených rad je nanic -buď jsou blbé (viz všechny ty rubriky milá sally) a nebo je příjemce stejně neslyší. A to i když příjde přímo do poradny, tak je potřeba s tím razením zacházet velmi opatrně, pokud se nejdená o nějaké holé informace typu na co má nárok na sociálce.

    Ale v běžných vztazích si nejde nacvičit to, co nefunguje. Protože to jsou oboustrané vztahy, s tím, kde každý očekává od toho druhého, že mu bude něco sytit (to není míněno nijak pejorativně.) Pokud ti běžné vztahy fungují, jak mají, tak nepotřebuješ psychoterapii. Pokud je ovšem někde něco polámaného, tak se to při běžných vztahích nezahojí a neopraví. Bohužel mediální obraz psychoterapie je takový jaký je - ale byť to jde použít jen jako seberozvoj, primárně to je léčebná procedura. Pro ne-mocné.

    Proto celá ta šaškárna okolo psychoterapie - mnoho hodin sebezkušenosti, omezený čas na klienta, pravidla, ritualizace a tak umožňují z toho udělat vztah, kde je prostor pro tvoje potřeby a terapeut těch svých vzdává (a je za to zaplacen, aby z toho taky něco měl) a zároveň se ti pokusí nabídnout co největší přijetí tvé osoby, byť v běžném životě byste se nepotkali a nebo byste neměli společná témata k běžnému přátelství.

    takže úlevu a vypovídání se by měli dopřávat přátelé a blízcí lidé. Rady jsou buď v knížkách, nebo u moudrých lidí. Cvičné vztahy, sloužící k "opravě" těch vlastních, polámaných tuším zatím rozvíjí hlavně psychoterapie. Případně tedy spirituální směry, kde funguje žák a učitel mění vztahy a vztahovost. Jenže tam žák přijímá cizí systém, zatímco v psychoterapii hledá optimalizaci toho vlastního.
    GHOST
    GHOST --- ---
    NARVAH: Spíš že se to nejlépe měří :-)
    NARVAH: Myslím, že lidský kontakt sám o sobě je opravdu dostatečně uspokojující na to, aby ospravedlnil terapii.
    KATIA: Určitě, tam se stanoví stavy úzkost - bez úzkosti, ale "problémy v milostných vztazích" vs. "plnohodnotný a naplňující vztahy" se kvantifikuje o dost hůř.
    ZUZKAOU: Tak klasický Freud je už lehce mimo (minimálně dobou), mě šlo spíš o to, že se to snad obecně nedá změřit ani kvantitativně ani kvalitativně, protože "teorie chaosu" - moc proměnných a často neznámé principy, což o terapii jako takové neříká nic. Spíš to, že cena důvěryhodného a empatického přítele/přítelkyně má nedozírnou hodnotu :-)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    jo, nejlepší je si všechno vyjádřit procenty, aby to člověk pochopil a pěkně si zpřehlednil, že kejbítý je jako top.. a že rychlý intervence získávaj navrch, aby se ušetřilo..
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    KATIA: ano, záleží na výzkumném designu - jak operacionalizujeme změnu, postupy terapeuta atd. V KBT se to samozřejmě dělá lépe. Jinak na základě těch metaanalýz vychází asi následující poměr toho, co je odpovědné za změnu v terapii:

    15% efekt očekávaní (placebo)
    30%„všeobecné faktory“ hlavně terapeutický vztah
    40% extraterapeutická zmena

    a specifické techniky terapie "jen" - 10 -15%
    (Norcross 2002)

    tyhle procenta jsou častým argumentem, že nezáleží tolik na terapeutické škole, jako spíš na vztahu mezi terapeutem a klientem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOST: aha, takže nejde o výzkum, ale o názor a koukám že autorovi leží v žaludku především klasická freudiánská analýza. Tu stejně v ČR praktikuje jen pár lidí a navíc za nehorázné prachy. A teda nutno naznat, že zrovna já osobně neznám nikoho, kdo by jel v klasickém freudovy a já bych mu byla ochotná věřit. Ovšem nutno naznat, že znám jen asi tři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam