• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    A stejný omyl mi osobně přijde, když se mluví o INTP jako o někom, kdo se soustředí na fakta a neumí z nich abstrahovat systém (nebo ho to nezajímá).
    BONDA
    BONDA --- ---
    MBTI testy, které jsou tu v záhlaví a které si všichni běžně dělají, pokud mluví o MBTI, měří jasně ty 4 parametry dle jasné MBTI definice. Takže pokud si úkoly nenecháváš na poslední chvíli atd., a přesto ti vyšlo P, tak jsi se v testu nesoustředil. Stejně, jestli ti vyšel introvert a nejsi introvert. To je daná věc. V ostatním můžeš mít třeba pravdu.

Když teda mluvim o P lidech, mluvím o lidech, kterým vyšlo P v těchto testech.

Proto mě zajímá, jaký jiný test sis dělal. Teprve až ho uvidím, budu ho moci posoudit.
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Jáké definici? Ty sis dělal jiný test než ty, na které jsem odkazovala?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    je treba mit na vedomi, ze MBTI byl vytvoren behem II. svetove valky. z anglicke wiki:

Briggs and Myers began creating the indicator during World War II[2] in the belief that a knowledge of personality preferences would help women who were entering the industrial workforce for the first time to identify the sort of war-time jobs that would be "most comfortable and effective" for them.

preference J/P v puvodnim systemu od Junga vubec nebyly, ale patrne tohle byla vec, kterou tamni "HRisty" hodne zajimala, z vyse uvedenych duvodu. ty preference J/P je vlastne az zjednoduseny a tipovany vystup z namerenych funkci. stejne jako ta preference E/I. Junga realne zajimaly prostredni dve pismena (N, S, T, F), a to u kazdeho cloveka vsechny a dopodrobna, vcetne e/i.

za vysledek to ma to, ze v nekterych pripadech nekomu vychazi napr. silne P a I, prestoze je jinak cilevedomy a systematicky a milujici rad, a vetsinu sveho casu se pohybuje mezi cizimi lidmi a nestezuje si. to E/I a P/J proste nemusi vzdy odpovidat definici a kolikrat neodpovida vubec.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ja ti nevim no, podle me jses proste UPLNE mimo, mas svou predstavu a z te neuhnes, i kdybych ti predlozil jakykoliv pravdivy argument, stejne ho zpochybnis tim, ze ti takove vysvetleni nesedi do te tve uz vytvorene pohadky. to je holt nevyhodou techto "horoskopu" typu MBTI, kazdy si v tom hlavne hleda to co v tom najit chce.
    BONDA
    BONDA --- ---
    Pokud syn "dozraje" v otce a ztratí vlastnosti syna, ztrácí specifický půvab, který patří k synům, a tudíž i některé možnosti. Není to ale důvod pro to nechtít být otcem (i "otcové" mají pro mnohé ženy půvab) a hlavně to není důvod být špatným otcem, otcem agresorem. Otcem, který poučuje. Otcem, který chce řídit životy ostatních. Otcem, který chce mít navrch. Otcem, který trestá, když není po jeho. Buď otevřeně nebo zákeřně, s pokryteckým úsměvem na tváři a nejistotou v zrádcovském srdci.

I "synovství" má určitě svou negativní podobu. Otcové by ji uměli dobře popsat.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    BONDA: Tenhle koncept mě pobavil. Pro mě je komickej, protože kdyby neplatil Jung a místo psychiky by nám Bůh do mozku naordinoval zmíněnou bipolaritu, pak by se každej jedinec musel rozhodovat, zda bude - buď milostně milující a milovanej, přítomnej, svobodnej - a nebo uchopující dlouhodobé vize, třímající je v rukou, jdoucí ostatním příkladem stále jasným směrem.
    Což je legrační koncept - buď synové, nebo otcové. Zákaz dozrávání syna do otce. Nesměl by existovat duch, duchovno. Legrační koncept!
    Tyhle dva opačné principy (P versus J) podle mě neřeší Jung (MBTI), ale tantra - pojmenovává je jako Šivu a jeho Shakti, ale tantra jim místo odcizení předkládá smysl toho zdánlivého "P versus J", a to, že chlap se ženou se mohou milovat. Nebo se tomu dozrávání do umění milovat také myslím říka Yin-Yang. (Být Synem i Otcem dohromady, celistvě.)

_BENNY:
    BONDA:
    Dík za diskusi, za vaše rozdílné zkušenosti/pohledy. Díky tomu kontrastu teď chápu obojí.
    Znám, jak INTP zbledne, když je "napadena" jeho racionalita. Chybí mu data pro zadaný úkol a on nemůže použít (Ni), aby data online dočerpal. Musí i nadále rozhodovat jen nad daty, která má teď - výsledek mu vychází opět stejně. Ta "nejistota" je hmatatelná, přitom ale samozřejmě i jeho koncept je vynikající. Mám zkušenost, že je INTP novým datům otevřený, že se sám zeptá, že nestojí o nelogická řešení. Ale zároveň platí, že nová data, ať už jsou jakkoli komplexní, musí zaznít během 1 minuty. To je otázka, zda tohle lze nebo nelze považovat za skutečný zájem o odlišná vstupní data.
    Stejně tak si umím představit, že INTP se neděsí rozbití svých systémů, protože se na žádné systémy citově neváže. Pro něj jsou všechno jen "kalkulace", předměty sloužící pro život, nikoli život sám, nikoli vize jak žít život. INTJ kalkulačky nezajímají, teda nějak zvlášť. Zato vize, principy, jak věci fungují, jak je všechno to žití provázané - když by se kterákoli vize opravdu zhroutila, INTJ nemá velkou jistotu, že se tím nevypne celej VeSmír. A jestli by mu za ten malér nepřišla složenka za elektřinu, že jo...
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    _BENNY: Jo, tohle mě v praxi fascinuje. Naprosto souhlasím. INTP nevytočí, když řešení neobsahuje velkolepější vizi, protože nabízené řešení je precizní a bude dobře fungovat - a ono to funguje opravdu přesně tak, jak to INTP spočítá. Dnešní úkol splněn. Provázanost dnešního úkolu na zítřejší úkoly - tím se INTP nutně zabývat nemusí, takové zadání zatím na stole neleží. Mě jako INTJ tohle vytočí, protože v sobě nemohu vypnout ty souvislosti, prostě je vím, znám. A umím navrhnout čistší řešení, které není na 5 let, ale koncept na 200 let. To zase vytočí INTP: "jenže s tvým návrhem se tady budeme jebat rok, zatímco původní návrh bude hotovej už za 4 měsíce. Chápeš to!?" Chápu to. Mě 8 měsíců navíc vůbec nevytáčí. Chladnokrevně volím "logické řešení", přestože je "dražší" a 5. měsíc nebudeme mít ani na chleba... (To je možná ten "detail", paralelní výpočet, který INTP kalkuluje taky? Abychom cestou nechcípli. INTJ v tomhle ohledu funguje chladnokrevně: "Kdo tady mluví o chlebu? Tady snad řešíme nějakej úkol, ne?")

_BENNY: Jo, tyhle stereotypy mi sedí. :)
    Neumím dohlédnout na "INTJ - proc si kazit svou velkou Ni pohadku nejakou prisnou logickou strukturou, ze jo?" :)) Copak INTJ někdy umí udělat cokoli, co není striktně logické? (Coldest human.)
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA
    BONDA --- ---
    Ale ostatně, nic neplatí stoprocentně. A lidi nejsou stroje. Ten MBTI systém imho slouží jen jako upozornění na určité provázanosti, které ale v realitě u konkrétního člověka můžou být narušené něčím dalším, ovlivněné nebo modifikované do něčeho jiného, na hranici mezi plus a minus apod. Možná máme pravdu oba. :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Ale platí. :) Jen to nesmíš zaměňovat s jinými věcmi. Například když se ti nešťastně podaří urazit někoho na citlivém místě, tak zareaguje určitým způsobem. To s intelektuální otevřeností vůči novým myšlenkám a jiným pohledům nesouvisí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ve vetsine pripadu ta jednoducha interpretace funguje, ale u extremu narazis na limity a musis ty pismenka vykladat tak jak se vykladat maji, jinak ti vyjde nesmysl typu INTJ je pedant, kdezto INTP je otevrenost sama. to proste empiricky neplati a nekde je bota.
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Já měla za to, že ta Myers and Briggs Foundation je oficiální pokračovatel, nejvyšší a certifikovaná autorita dnes a že je taky autor té současné koncepce. Nevím o tom, že by Jung udělal nějaký "vyšší test" a dost o tom pochybuju. Ale dobře, něco si o tom přečtu, až na to někde narazím. Ta koncepce, kterou znám, mi dává smysl a přijde mi dost chytrá a vypovídající a zatím mi stačí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: pro me neni autoritou nejaka stranka z internetu ktera se nazve jako MBTI, ale Jung, z ktereho MBTI vychazi. bud trosku P, otevri se a neco si o tom precti ;-)
    BONDA
    BONDA --- ---
    Myslím tohle:
    The Myers & Briggs Foundation - Judging or Perceiving
    http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/judging-or-perceiving.htm
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Já se na něj podívala, ale nebylo tam nic, co by mi zpochybnilo nebo chtělo zpochybnit, co píšu.
    Ten test je myslím originálně od MBTI, stejně jako ta stránka, na kterou jsem odkázala a kde je ten rozdíl J a P jasně vysvětlený.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ten test se nepta na I/E, N/S, T/F a J/P, ten test pokud je udelany spravne se pta jak moc velke mas Ne, Ni, Se, Si, Te, Ti, Fe a Fi a podle toho te nekam zaradi. opet te musim odkazat na ten clanek "what J/P preference REALLY means".
    BONDA
    BONDA --- ---
    Když si děláš jejich test, u těch otázek jasně víš, na kterou z té čtveřice vlastností se ptají, jestli na introverzi/ extroverzi (a la konverzujete radši s jednou osobou, nebo se radši bavíte s větším množstvím lidí?) nebo judging/ perceiving (pracujete na úkolu průběžně a postupujete podle plánu, nebo si ho necháváte na poslední chvíli?) nebo na ty zbylé dvě.

Jinak já jsem extrémní P, a P taky mají mé vřelé sympatie (čím víc P, tím víc sexy) - i když J lidí si vážím, když neberou ty své programy a systémy moc vážně a nevnucují je agresivně ostatním. Pak jsou taky skvělí. Ale J je úplně protikladný živel ke mně (u mě je to tak silné, že mám nutkání napsat: bohužel, ale nenapíšu to, na to se mám moc ráda:).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ty poslouchej, nejses ty nahodou tak trochu J? :))
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: To si nemyslím. Existuje introverze a extroverze (jako kategorie, jako vlastnost), stejně jako existuje judging a perceiving (jako kategorie, jako vlastnost). A různě se u lidí kombinují. V tom je právě vtip té typologie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam