• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SUNNYRAIN: kdysi davno jsem videl nejaky test, ktery vypocital dominanci vsech osmi funkci a pak vypocital s jakou pravdepodobnosti se dotycny prichyluje k tomu kteremu typu (tzn. moznosti bylo vice). bohuzel se mi to ted nedari dohledat, ale treba se ozve jeste nekdo jiny.
    KAI
    KAI --- ---
    _BENNY: asi nejlepsi vysvetleni MBTI, ktere ctu, kde je to dokonc i namalovany! :) Obavam se vsak, ze i tak to bude pro spoustu lidi moc slozity a spokoji se radeji se zjednodusujici charakteristikou prezentovanou na populisticke strance jako je mypersonality.info.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    _BENNY: 100 % souhlas, píšeš zřetelně, jak se věci mají.

Jung pracoval na psychiatrii, tedy i s pacienty, kteří rozhodně neměli 8 funkcí harmonicky vyvážených. Existuje nějaký více Jungovský test? Jakési "absolutní změření" 8 kognitivních funkcí, bez snahy o MBTI kombinatoriku?
    MBTI je zábava a velmi často vyváženost platí, vyváženost je odpovědí zdravé psychiky. Ale byla by legrace nadzvednout pokličku a podívat se na zoubek tomu, co bavilo zkoumat Junga.

YMLADRIS: Já chci umět mít (občas, tedy často!!!) jako primární (Ne) a umět to uchopit a uchopovat sekundární (Ti). Zírám, obdivuji, (a nedávám)... Smekám a mávám! Díky.

INTJ - "Rigidni jsou v tom smyslu, ze prave vicemene MUSI furt resit jak je to spravne a mit to spravne."
    Takhle mi (Ni) funguje tuplovaně. Fakt to neumím vypnout, pokud nejsem v těžké meditaci/relaxaci, tak ve všech běžných situacích na pozadí vrní "musí to být správně", a automaticky to na mě startuje... Ostatní INTJ v fóru, také vám tohle furt běží a "nejde to nikdy vypnout"?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a jeste predtim:

Judging and Perceiving refer to the S/N and T/F dichotomies just described. J or P records which of the two dichotomies is used for dealing with the external world. J types tend to like a planned and organized approach to life and prefer to have things settled. P types tend to like a flexible and spontaneous approach to life and prefer to keep their options open. (The terminology may be misleading for some—the term "Judging" does not necessarily imply "judgmental", and "Perceiving" does not necessarily imply "perceptive" in the usual sense of the word.)

In J-types, the preferred judging function (T or F) is extraverted (displayed in the outer world). J-types tend to prefer a step-by-step (left brain: parts to whole) approach to life, relying on external rules and procedures, and preferring quick closure. The preferred perceiving function (S or N) is introverted. On the other hand, in P-types the preferred perceiving function is extraverted, and the preferred judging function is introverted. This can result in a more spontaneous approach to life (right brain: whole to parts), relying on subjective judgments, and a desire to leave all options open.

Introverts turn their dominant function inward, so the J or P indicates their auxiliary function. In INTP, for example, the P says that the perceptive function, in this case N, is the individual's extraverted function, so to most observers, the individual appears to be an iNtuitive; the INTP's dominant function is the T, but it is introverted, and thus harder for others to observe. (Socionics, a personality theory similar to MBTI, follows the opposite notation for introverts; the J/P designation in this theory refers to the dominant function for all types.)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    docela dobry rozbor toho o cem se tady bavime:

http://www.dec.co.th/mbti_explanation.htm

Cognitive function dynamics in each type

In each type, all four of the cognitive, or mental functions, which are sensing, intuition, thinking and feeling, are present and arranged in a different order. The type acronym is used as a quick way to figure out this order, which is slightly different in introverts and extraverts. An important point to remember is that the first and last letter of the type are used as guides to figure out the order of the middle two letters, which are the main priority. The chart below this section has the dynamics worked out for each type.

Extraverts

If the first letter of the type is an E, such as ESTJ, then the dominant function (one of the middle two letters) is extraverted. The next step is to figure out to which one this is applied to. This is simple for extroverts, since the last letter tells us right away which function is extroverted. So if the last letter is a P, then the extroverted dominant will be the second letter, the perceiving function, Sensing in this example, and if it is a J, then it will be the third letter, the judging function - in this case, Thinking. In either case, the auxiliary function will be introverted. Thus, we can tell that the first or dominant function in the ESTJ is extraverted thinking, and the second is introverted sensing. The third function is the opposite of the second, and in this case is extraverted intuition, and the fourth is introverted feeling.

Introverts

If the first letter of the type is an I, such as in INFP, then the dominant is introverted. To figure out which of the middle two letters this applies to, remember that the last letter indicates which function is extraverted. Therefore, it is the other function that the dominant "I" will apply to. So if the last letter is a P, then the extroverted auxiliary function will be the second letter, the perceiving function (iNtuiting in this case), and the introverted dominant function will be the third letter, (the judging function, Feeling in this example). If it is a J, then the third letter, which is the judging function will be the extroverted auxiliary, and the second letter, the perceiving function will be the introverted dominant function. (The process may seem backwards and slightly confusing for introverts.) Already it is possible to tell that the INFP has an introverted dominant, and since their perceiving function (iNtuition) is extraverted, the dominant must be the judging function (Feeling). Thus the dominant function is introverted feeling, and the second function (the auxiliary) is extraverted intuition.

The four functions alternate in orientation. For introverts, the sequence would proceed introverted, extraverted, introverted, extraverted. The third function (the tertiary) is the opposite of the second, and the fourth is the opposite of the first. For an INFP, with introverted feeling and extraverted intuition, the third function is introverted sensing, and the fourth is extraverted thinking.

a dale viz ta funkcni tabulka
    TROFOZOIT
    TROFOZOIT --- ---
    Já polovině věcí co tu rozebíráte moc nerozumím, ale dobře se to čte ;)
    (jsem INTP ;)
    BONDA
    BONDA --- ---
    ještě jednodušeji řečeno - jestli Benny tvrdí, že lidi typu J nic nespojuje, tak já říkám, že spojuje: přesně ty vlastnosti, které definuje typologie jako J a na které se ptá ve čtvrtině testových otázek.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: A s tou tvou charakteristikou INTP a INTJ dost souzním. Ten rozdíl imho právě dělá to J, což se od začátku snažím říct.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: podívej se na ty testové otázky. Jestliže v nich volíš, že si věci plánuješ a to ostatní, vyjde ti, že jsi J. Takhle lehké to je. Nemusí se vám líbit, že tomu říkám těžkej zadek a spojuju to s určitou těžkopádností, ok, to beru. Ale těžko tvrdit, že někdo sice volí odpovědi, které odpovídají typu J, takže mu vyjde J, ale nemá vlastnosti J. Protože přesně na tu otázku už v testu odpověděl - otázky se ptají na vlastnosti definované tím, čemu typologie říká J. Jestli v testu říká, že plánuje, a teď, že neplánuje, někde je chyba. Jestli v testu říká, že je introvert, a teď, že je extrovert, zrovna tak.

Jestli teda nedělal jiný test. Řekl, že jiný test existuje, takže ho možná dělal. Tak mě to zajímá. Pak by mohl mít pravdu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INTJ

je pro ne hodne dulezita integrita (pravda). Tu odvozuji z Ni, cili plno veci "jak to je / ma byt" jsou jim jasne zrejme, ale nelze uplne presne vysvetlit proc nebo kde se to vzalo. Proste je to jejich pravda (to co citi jako spravne). Neplyne z toho ale nutne, ze maji tezky zadek (Bonda), ze jsou rigidni, ze nechteji svoje nazory menit. Zalezi zda ma v oblibe kriticke mysleni, nebo nema. Mne znami INTJ kdyz jsou konfrontovani s novou okolnosti/faktem, tak maji jako prioritu to proverit, protoze je riziko ze teda nejsou "spravne" (dulezite je mit to spravne). Pokud nova okolnost ukazuje, ze neco je jinak, tak svuj nazor zmeni. Rigidni jsou v tom smyslu, ze prave vicemene MUSI furt resit jak je to spravne a mit to spravne.

INTP

Dominantni funkce je Ti. Zkoumaji rozebiraji a skladaji systemy. Je pro ne hodnota sama o sobe to zkoumani, to pouzivani toho mysleni (jako ze maji kvalitni masinu v sobe). Ano, samozrejme je kvalitni mysleni prece take vede k "pravde" ale je tam subtilni rozdil. INTP treba zajima proc neco nejak je (jak se to stalo, jak k tomu doslo), ale az tak neresi to "spravne" napriklad nejaky zaver tykajici se toho co by se melo nebo mohlo delat, nejakou orientaci na budoucnost, nema proste tu judging extroverzi. Spis si s tim vsim tak jako pohrava, dulezity je ten proces (vynalezani, tvoreni, ...). Ano, narknout ho z nelogicnosti = tvoje masina spatne funguje = ohradi se, ale je ochoten zkoumat teda zpetne o cem se ted teda bavime, kde je ten rozpor, ukazovat svoje argumenty atd.

Oba jsou NT a oproti zbytku sveta jsou oba ohromne flexibilni a otevreni v mysleni

moje zkusenosti

bonda: to ze ti vyjde P znamena, ze tvoje extrovertni stranka casteji realizuje S nebo N akce. to
    ze ti vyjde J znamena, ze tvoje extrovertni stranka casteji realizuje T nebo F akce. Ale co znamena v realu (jake akce...) je hodne odlisny u ruznych typu. Neda se rict J = tezky zadek. To se ti benny snazi rict. Tim ale napada tvou logiku, takze se musis branit skrz "ukaz mi ktery test jsi delal" atd

BONDA
    BONDA --- ---
    A stejný omyl mi osobně přijde, když se mluví o INTP jako o někom, kdo se soustředí na fakta a neumí z nich abstrahovat systém (nebo ho to nezajímá).
    BONDA
    BONDA --- ---
    MBTI testy, které jsou tu v záhlaví a které si všichni běžně dělají, pokud mluví o MBTI, měří jasně ty 4 parametry dle jasné MBTI definice. Takže pokud si úkoly nenecháváš na poslední chvíli atd., a přesto ti vyšlo P, tak jsi se v testu nesoustředil. Stejně, jestli ti vyšel introvert a nejsi introvert. To je daná věc. V ostatním můžeš mít třeba pravdu.

Když teda mluvim o P lidech, mluvím o lidech, kterým vyšlo P v těchto testech.

Proto mě zajímá, jaký jiný test sis dělal. Teprve až ho uvidím, budu ho moci posoudit.
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Jáké definici? Ty sis dělal jiný test než ty, na které jsem odkazovala?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    je treba mit na vedomi, ze MBTI byl vytvoren behem II. svetove valky. z anglicke wiki:

Briggs and Myers began creating the indicator during World War II[2] in the belief that a knowledge of personality preferences would help women who were entering the industrial workforce for the first time to identify the sort of war-time jobs that would be "most comfortable and effective" for them.

preference J/P v puvodnim systemu od Junga vubec nebyly, ale patrne tohle byla vec, kterou tamni "HRisty" hodne zajimala, z vyse uvedenych duvodu. ty preference J/P je vlastne az zjednoduseny a tipovany vystup z namerenych funkci. stejne jako ta preference E/I. Junga realne zajimaly prostredni dve pismena (N, S, T, F), a to u kazdeho cloveka vsechny a dopodrobna, vcetne e/i.

za vysledek to ma to, ze v nekterych pripadech nekomu vychazi napr. silne P a I, prestoze je jinak cilevedomy a systematicky a milujici rad, a vetsinu sveho casu se pohybuje mezi cizimi lidmi a nestezuje si. to E/I a P/J proste nemusi vzdy odpovidat definici a kolikrat neodpovida vubec.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: ja ti nevim no, podle me jses proste UPLNE mimo, mas svou predstavu a z te neuhnes, i kdybych ti predlozil jakykoliv pravdivy argument, stejne ho zpochybnis tim, ze ti takove vysvetleni nesedi do te tve uz vytvorene pohadky. to je holt nevyhodou techto "horoskopu" typu MBTI, kazdy si v tom hlavne hleda to co v tom najit chce.
    BONDA
    BONDA --- ---
    Pokud syn "dozraje" v otce a ztratí vlastnosti syna, ztrácí specifický půvab, který patří k synům, a tudíž i některé možnosti. Není to ale důvod pro to nechtít být otcem (i "otcové" mají pro mnohé ženy půvab) a hlavně to není důvod být špatným otcem, otcem agresorem. Otcem, který poučuje. Otcem, který chce řídit životy ostatních. Otcem, který chce mít navrch. Otcem, který trestá, když není po jeho. Buď otevřeně nebo zákeřně, s pokryteckým úsměvem na tváři a nejistotou v zrádcovském srdci.

I "synovství" má určitě svou negativní podobu. Otcové by ji uměli dobře popsat.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    BONDA: Tenhle koncept mě pobavil. Pro mě je komickej, protože kdyby neplatil Jung a místo psychiky by nám Bůh do mozku naordinoval zmíněnou bipolaritu, pak by se každej jedinec musel rozhodovat, zda bude - buď milostně milující a milovanej, přítomnej, svobodnej - a nebo uchopující dlouhodobé vize, třímající je v rukou, jdoucí ostatním příkladem stále jasným směrem.
    Což je legrační koncept - buď synové, nebo otcové. Zákaz dozrávání syna do otce. Nesměl by existovat duch, duchovno. Legrační koncept!
    Tyhle dva opačné principy (P versus J) podle mě neřeší Jung (MBTI), ale tantra - pojmenovává je jako Šivu a jeho Shakti, ale tantra jim místo odcizení předkládá smysl toho zdánlivého "P versus J", a to, že chlap se ženou se mohou milovat. Nebo se tomu dozrávání do umění milovat také myslím říka Yin-Yang. (Být Synem i Otcem dohromady, celistvě.)

_BENNY:
    BONDA:
    Dík za diskusi, za vaše rozdílné zkušenosti/pohledy. Díky tomu kontrastu teď chápu obojí.
    Znám, jak INTP zbledne, když je "napadena" jeho racionalita. Chybí mu data pro zadaný úkol a on nemůže použít (Ni), aby data online dočerpal. Musí i nadále rozhodovat jen nad daty, která má teď - výsledek mu vychází opět stejně. Ta "nejistota" je hmatatelná, přitom ale samozřejmě i jeho koncept je vynikající. Mám zkušenost, že je INTP novým datům otevřený, že se sám zeptá, že nestojí o nelogická řešení. Ale zároveň platí, že nová data, ať už jsou jakkoli komplexní, musí zaznít během 1 minuty. To je otázka, zda tohle lze nebo nelze považovat za skutečný zájem o odlišná vstupní data.
    Stejně tak si umím představit, že INTP se neděsí rozbití svých systémů, protože se na žádné systémy citově neváže. Pro něj jsou všechno jen "kalkulace", předměty sloužící pro život, nikoli život sám, nikoli vize jak žít život. INTJ kalkulačky nezajímají, teda nějak zvlášť. Zato vize, principy, jak věci fungují, jak je všechno to žití provázané - když by se kterákoli vize opravdu zhroutila, INTJ nemá velkou jistotu, že se tím nevypne celej VeSmír. A jestli by mu za ten malér nepřišla složenka za elektřinu, že jo...
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    _BENNY: Jo, tohle mě v praxi fascinuje. Naprosto souhlasím. INTP nevytočí, když řešení neobsahuje velkolepější vizi, protože nabízené řešení je precizní a bude dobře fungovat - a ono to funguje opravdu přesně tak, jak to INTP spočítá. Dnešní úkol splněn. Provázanost dnešního úkolu na zítřejší úkoly - tím se INTP nutně zabývat nemusí, takové zadání zatím na stole neleží. Mě jako INTJ tohle vytočí, protože v sobě nemohu vypnout ty souvislosti, prostě je vím, znám. A umím navrhnout čistší řešení, které není na 5 let, ale koncept na 200 let. To zase vytočí INTP: "jenže s tvým návrhem se tady budeme jebat rok, zatímco původní návrh bude hotovej už za 4 měsíce. Chápeš to!?" Chápu to. Mě 8 měsíců navíc vůbec nevytáčí. Chladnokrevně volím "logické řešení", přestože je "dražší" a 5. měsíc nebudeme mít ani na chleba... (To je možná ten "detail", paralelní výpočet, který INTP kalkuluje taky? Abychom cestou nechcípli. INTJ v tomhle ohledu funguje chladnokrevně: "Kdo tady mluví o chlebu? Tady snad řešíme nějakej úkol, ne?")

_BENNY: Jo, tyhle stereotypy mi sedí. :)
    Neumím dohlédnout na "INTJ - proc si kazit svou velkou Ni pohadku nejakou prisnou logickou strukturou, ze jo?" :)) Copak INTJ někdy umí udělat cokoli, co není striktně logické? (Coldest human.)
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA
    BONDA --- ---
    Ale ostatně, nic neplatí stoprocentně. A lidi nejsou stroje. Ten MBTI systém imho slouží jen jako upozornění na určité provázanosti, které ale v realitě u konkrétního člověka můžou být narušené něčím dalším, ovlivněné nebo modifikované do něčeho jiného, na hranici mezi plus a minus apod. Možná máme pravdu oba. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam