• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: Tak jde o to, kdy to příští auto chceš kupovat, a jak velkej potřebuješ dojezd. Enyaq bude letos na podzim, menší elektrický Škodovky se dají čekat v následujících letech. Ale než budou za cenu ojetý Fabie, tak to bude trvat, no.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja mam zrovna 17 letou Octavku 1.9TDi jako treti majitel :D a pristi auto by idealne bylo Enyaq junior, ale to nejspis jeste nebude existovat, takze jeta fabka nebo rapid
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TUHO: Já jen říkám, co je realistický za předpokladu zachování současný úrovně individuální mobility, a co jak velkej dává smysl z hlediska poměru náklady a úsilí / snížení emisí.

    Rozdíl mezi tím, jestli se z výroby vytěsní ICE za 10 let (do 2030) nebo za 20 let (do 2040) je z hlediska průmyslu i spotřebitelu gigantickej. Ta druhá varianta je vcelku nenásilnej vývoj, ta první znamená průser pro spotřebitele i pro výrobce a tím pádem ekonomiku.

    Zároveň bez drastický změny energetickýho mixu, která za těch let nenastane, nemá EV proti ICEV takovou výhodu, aby se to vyplatilo. Naopak zákaz výroby ICEV za 10 let by způsobil, že bychom patrně museli navyšovat výrobu elektřiny z fosilních paliv.

    Takže pro následujících 20 let je cesta postupný zvyšování podílu EV na trhu ze současnýho cca 1% na cca 100%, a mezi tím jejich doplnění o kombinaci:

    - PHEV
    - úsporný diesely, případně úsporný diesel-PHEV (když to není SUV, je reálný, aby auto rodinný velikosti jezdilo za 4 litry nafty i bez hybridu)
    - CNG, plus hybridní CNG
    - biopaliva

    Plus samozřejmě dvě důležitý věci:
    - Přesvědčit lidi aby míň jezdili. Dva dny homeoffice v týdnu můžou bejt větší eko přínos než koupit si Teslu.
    - Přesvědčit lidi, aby si nekupovali SUV. Menší, lehčí a aerodynamičtější auta jsou dost možná větší krok než změna paliva.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    TUHO: Jako určitě, ale bojím se, že s ohledem na Jevonsův paradox stejně elektroauta tuhle situaci v důsledku jenom zhorší :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: Přesně jak říká DAN_F:, tohle byl jen námět k zamyšlení a ani náhodou to nemá být univerzální řešení.

    Ale stejně tak není univerzální řešení "koupíme si všichni elektromobily", minimálně ne v nejbližších 20 letech.

    Lidi obecně, a přijde mi, že se to projevuje i v tomhle klubu, podléhají svodům řešení, který vypadají sexy. Koupit si Teslu je sexy a člověk z toho má hezky futuristickej pocit. Prošlapávám budoucnost, mám auto co vypadá jinak než jiný auta a vyrábí ho chlápek co je trochu jako Tony Stark.

    Ale za současnýho energetickýho mixu a s environmentálním dopadem její výroby a přepravy na místo prodeje není ta Tesla samospásný řešení.

    Audi A2 byl jen příklad, ale obecně je (minimálně pro lidi, co jezdí relativně málo – někomu, kdo najede ročně 40 tisíc, se novej elektromobil "ekologicky vyplatí" rychle, ale pak je zase otázka, jestli je fakt potřeba najezdit 40 tisíc ročně) pořízení staršího úspornýho auta, případně jeho "ekologizace" extrémně eko řešení, minimálně z pohledu klimatu.

    Použiješ něco, co by se jinak vyhodilo (a ekologická likvidace auta taky stojí obrovskou environmentální stopu) a co ještě může sloužit, a co není uhlíkově v reálu zas o tolik horší než to nový auto (leckdy i lepší)

    A ta A2 samozřejmě není jediná volba.

    Jen o kousek horší volba je libovolnej podobně starej malej turbodiesel. Jo, jezdit Octavií 1.9 TDI na bionaftu je zasraně uncool. Ale z ekologickýho hlediska je to mnohem lepší než si koupit nablejskaný třítunový SUV, který se prsí velkou nálepkou "hybrid" a ve skutečnosti má spotřebu jako tři ty Octavie.

    Srovnatelná, v některejch ohledech i lepší volba než to Audi je stará Toyota Prius. Prius je téměř nezničitelnej, umí v pohodě najíždět třeba milion kilometrů bez zásadního průšvihu. Jezdí za 4 litry po městě a protože je na benzín, tak je i s Euro 4 poměrně dost čistej i v místě. Na ježdění po městě ideální.

    Trochu logisticky náročnější, ale potenciálně skvělá volba je přestavět starší auto na CNG.

    A vrcholná, byť se současnou cenou baterií a absencí podpory na nejrůznějších úrovních, je přestavět starší auto na elektriku.

    Mimochodem, zrovna to Audi má dvojitou podlahu, do který by se skvěle narvaly baterky a je jako stvořený na elektromobil. Plus skvěle navržený uvnitř a jeho design je tak "nedesignovej" (čistá aerodynamika), že bude stejně hnusný i za 20 let. Takže jezdit s ním, než umře 1.4 TDI nebo než budou levný kity na přestavbu, a pak ho přestavět na EV, a máš vyřešenou ultra eko mobilitu na desítky let. Protože tím, že je to hliníkový, to vydrží.
    TUHO
    TUHO --- ---
    BOBASH: no hele tak problem ale je, ze behem velmi kratky doby (max 20 let) potrebujem dostat z hlediska klimaticky stabilizace net emise na nulu. je jasny, ze s tim souvisi zmena infrastruktury, vyroby energie, etc. nejak si medokazu predstavit, ze toho dosahnes se stroji na bionaftu.
    kazdopadne ale vyvoj musi pokracovat po vice liniich. nektery holt nejakou dobu lagujou za jinejma.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    JIMIQ: Není, to ale ani nikdo netvrdí. Bobash jen psal, že z určitého úhlu pohledu je to aktuálně nejekologičtější auto na světě. Navíc, díky hliníku je nejen lehký, ale prakticky nerezne, takže se dají i po těch 20 letech sehnat v dobrém stavu :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    A kolik je jich k dispozici? A co kdyz nekdo potrebuje krom ekologickeho jezdeni i reprezentovat? A nebo mu nevadi uhlikova stopa oprav ale vadi mu ze by tema opravama 20 leteho srotu ztratil hromadu casu?

    Neni to reseni pro kazdeho
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JAZZZ: To jsem tušil, ale stejně nepochopil :-D

    Ale to je jedno, zpět k elektromobilům, jestli k nim má někdo něco konstruktivního. A nebo můžete zkusit změnit můj názor, že Audi A2 jezdící na bionaftu je z hlediska globálního oteplování v tuhle chvíli (přinejmenším pro člověka, který nemá nějaký extrémní nájezd) patrně volba s nejmenší uhlíkovou stopou.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    BOBASH: To byl jen fór :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JAZZZ: Cože?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    BOBASH: Taky je to auto ohleduplný, cituplný, duchaplný a Bůh ví, čeho všeho je ještě plný. Je posedlý cenou nemovitostí a život tráví ve starožitnictví, kde hledá výhodný koupě a pije víno. Nikdy ne pivo, že jo, vínečko! „Co si dáš k těm cornflakeům, zlato?“ „Dám si trochu vína, pusinko.“
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SEJDA: Jinak tady si o tom můžeš přečíst, hrochu.

    Audi A2 - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Audi_A2
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SEJDA: Takže ty máš mimo jiné v hlavě superpočítač, kterej dokáže spočítat aerodynamiku auta z fotky, nebo jak?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BOBASH: uz to vidim, ma neprirozene vysoko miniaturni spoiler
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SEJDA:

    Ad Audi: Cx podle verze 0,25 až 0,29.

    Že něco vypadá aerodynamicky neznamená, že to aerodynamický je, a vice versa.

    Ad metan: On se možná spaluje ještě teď. Já jen konstatoval, že na spočítání emisí CO2 včetně výroby elektřiny nejspíš nemáme data.

    Ostatně je stejně tak otázka, jestli třeba do výroby uhlí je započítaná celá uhlíková stopa uhlí, od vytěžení přes dopravu po spálení až k asanaci dolu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BOBASH: az ti dojde, ze se jeste do nedavna pri tezbe ropy, metan rovnou namiste spaloval

    BOBASH: Myslim, ze sis spletl klub. 20 leta auta patri mezi veterany. A navic tenhle hroch nema s aerodynamikou nic, je to spise takova parodie na brouka.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: výrobu, dopravu na místo tankerem, a tak
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Jo, ale když máš trubky a nemáš dráty, může být lepší postupně opouštět trubky než nataháš dráty.

    Zase tu sférických krávy.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: hele v mým vesmíru bude vždycky efektivnější, levnější a bezpečnější přepravovat energii elektronama drátem, než ne/aromizovanejma uhlovodíkama trubkou.
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Elektromobily jezdici na elektrinu z uhli jsou symbolem klimaticke sabotaze a vrazdy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam