• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    FORTRESS: Nemusíš jezdit 10 - 80 %. Do 80 % se nabíjí jen na ultrarychlých nabíječkách. Na 50 kW můžeš nabíjet do 100% úplně v pohodě. To teda můžeš i na Ionity, akorát je to zbytečný.

    V zimě, dešti a protivětru je to v pohodě, akorát s většinou elektromobilů nedává smysl jezdit přes 130 km/h. Což ale většině lidí nevadí, protože většina lidí jede i po dálnici těch 130 – a to mluvím o ČR, ve zbytku Evropy (mimo Německa) mi fakt nepřijde, že by bylo normální jezdit 180...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Hlavně sem ale jdu s tímhle vtipným grafem:
    https://twitter.com/SawyerMerritt/status/1466789120559226883
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FORTRESS: To není o dojezdu ale o spotřebě, resp. o tom, že Mercedes uvádí 15,7-15,8 kWh/100km a tohle je dvojnásobek…

    Leda mne napadá, že je to ten typ závodníka, co je schopný i při poppojíždění v koloně poskočit 50 metrů 100 km/h rychlostí a pak dupnout na brzdu - takže průměrná rychlost sice 37 km/h, ale rekuperace nulová…
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    CUKI: Hele za mě těch, ALE je u tý elektromobility moc : Musíš jezdit mezi 10-80 % baterie, nesmíš rychle, v zimě, v dešti, v protivětru etc. Asi když jezdíš předvídavě a rekuperuješ v rámci toho jednopedálovýho režimu tak dosáhneš deklarovanejch hodnot. Zase, ale nechci někomu kdo dal za posledních 5 let 7 milionů za mercedes říkat že dělá něco blbě. Jen se mi zdá ta early adopter fee neúměrná tomu jakou technologii dostane.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tam píšou přesně to co jsem zde již zmínil dole pod tebou.
    +5°C a v mrazech extrémně malé proudy. 0,02C


    FORTRESS:
    Mě by docela zajímalo jak je na tom elektromobil obecně s rozptylem dojezdu vlivem způsobu jízdy. Tedy abychom to zjednodušili při stejné průměrné rychlosti se dá jezdit velmi různě. U spalováku ten rozdíl může být klidně i násobek. Tady bych očekával vliv rekuperace (ok účinnost nic moc) a hlavně menší setrvačnost motoru. Tedy menší použití brzdy. Ten rozdíl mezi lehkou nohou a pirátem silnic nebude tak velký, ne?
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    CUKI: Má k těm dvoum elektromobilům ekologicky ještě asi tři spalováky a spotřeba ho netrápí. Říkal že si na dojezd zvyknul.
    CUKI
    CUKI --- ---
    FORTRESS: Ta spotřeba je tedy dost divoká :-)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Kámoš si koupil EQA - celkem pěknou APPku má ten mercedes kde se toho dá hodně zjistit a nastavit (Světla, alarm, vytápění, nastavení navigace, tlak v pneu, servis, stav vozidla)

    Jeho EQC stats
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: -20°C je příklad pro vysvětlení a není to ojedinělý jev. Potkávám takové počasí doma i na cestách několikrát do roka. Tedy od auta za které vysolím mnohonásobek spalovacího eq. bych očekával že na takové věci bude připraveno.
    V každém případě je problém nabíjení už od cca +3°C
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    medzi -4 a -20 je dost rozdiel :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    "edge case, ktory nastane raz za 10 rokov" Kde žiješ? V noci jsem přijel byli -4°C, většina následujících dní bude večer pod nulou. Při představě, že píchnu baterii do zásuvky.
    Prostě běžná LiFePo4 vydrží minimálně 15-20let. Ten nájezd v autech ty cykly neudělá. Vše je jen o "špatném" použití. jenže to nikdo neřeší protože tak dlouhá záruka není.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    obecne je to edge case, ktory nastane raz za 10 rokov... obecne sa neodporuca lionky chargovat ked su zmrzle, ale od toho maju elektromobily bms aby udrzovali stav baterie

    BU-410: Charging at High and Low Temperatures - Battery University
    https://batteryuniversity.com/article/bu-410-charging-at-high-and-low-temperatures
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Nemluvím o běžném českém sídlišti, ale obecně jsem dal příklad.


    JIMIQ: No právě ten postup nabíjení by měl začínat extrémně malými proudy, po té pulzně zvyšovat co vím. Jinak ta životnost jde dost dolu.
    Začít třeba "jen" 30kW, je podle mě dostupných informací dost tragedie. To je při těch 400V co to má asi 75A a začít by se mělo třeba 0,01-0,02C v rámci desítek minut a pak pomalu zvyšovat.

    Ale třeba mají ty baterie nějak upravené...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI: auto tu baterku ohřeje při dobíjení, Bjorn Nyland na to dělal videa v jeho domovském Norsku. Ze začátku ti tak dobíjí třeba jen 30kW a když se baterka ohřeje tak naplno. Ale pokud na tu nabíječku jedeš, tak se ti baterka "samoohřeje" tou cestou a dobíjíš hned naplno
    RSZ
    RSZ --- ---
    DZODZO: CUKI se jen někde dočetl o vztahu nabíjení a teploty baterie a teď to bude dřenit v x auditkach, naposledy v obytnacich
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: to budes parkovat na Snezke? nejak si neviem vybavit, kedy bolo naposledy na beznom ceskom sidlisku -20 :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Se zeptám, protože jsem nikde podrobnější informaci nenašel:
    Jak se řeší u elektromobilů studené dobíjení? Já vlastně ani u většiny nenašel co mají za konkrétní typ baterie. Některé by měli být méně náchylné k dobíjení za mrazu, ale nejsem si jistý jestli to není nějaký překlep a ani jestli se reálně tento typ baterií v elektromobilech používá.

    Tedy jinak popojedu o pár ulic domů (na nabíječku) je -20°C baterka je naprosto vymlácená. Jak se tohle řeší u konkrétních typů?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ve kterém měsíci se poprvé prodá milion BEVů?

    Global Plug-In Car Sales October 2021: Up 70% And At 8.8% Share
    https://insideevs.com/news/552041/global-plugin-car-sales-october2021/

    Říjen 2021 - 416 tisíc

    Tipuju prosinec 2022
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    STETKINS: On generace T7 se odděluje Multivan od zbytku (proto se z něj stalo skutečně něco co je napůl Sharan). Zatím zůstává jako Transporter a Caravelle T6.1, ale zanedlouho přijde nová generace Transporteru, která bude buďto postavená na příštím Transitu, nebo to prostě bude Transit s jiným znáčkem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam