• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Což povede k tomu, že v Evropě to nebude fungovat a i ten originál, viz PEPAZZ: bude skvěle fungovat na čínský požadavky a ne na evropský.

    Číňani ty auta i o dost jinak používaj. Většina zákazníků je v obřích městech a mezi nima, pokud už jedou autem, jedou po dálnici s limitem asi 100 km/h kterej je navíc tvrdě vymáhanej. Pro ně dává smysl udělat auto, co funguje skvěle jako gadget a ne moc dobře jako auto. Pro nás ne.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAZZ: Cinani jsou blazni. Maji neuveritelne komplexni infotainment, ktery resi kazdou oblast zivota- bcetne objednavek jidla a placeni pomoci tvare.
    Strasna spousta toho je nepouzitelna v Evrope, protoze platebni metody, GDPR, lokalizace nebo zvyklosti.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BOBASH: no podle toho podcastu s vaculíkem vyvijí čínské automobilky infoteiment specificky pro EU , pac ten ryze čínskej v eu použít nejde, proto to u nas stoji za hovno ale v číne jim stejny auta fungujou dobře
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak v britským Autocaru, kterýmu mám tendenci věřit a shodovat se s ním (taky jsem v jejich český verzi vyrost) BYD testovali a je to klasika. Už docela hezky udělaný, ale příšernej user interface (pak že Číňani budou špička v infotainmentech).

    Takže je to opět stejná situace. Je takový už skoro jako evropský nebo japonský/americký/korejský auta, ale jenom skoro, ale zato je to dražší.

    BYD Seal Review (2024) | Autocar
    https://www.autocar.co.uk/car-review/byd/seal?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Ne. Jsou tam přitom dvě tlačítka s volitelnou funkcí – můžu si na ně nastavit třeba FM rádio nebo Bluetooth Audio, nebo přepnutí do obrazovky "EV", která ukazuje spotřebu, nebo asi dvacet jinejch kravin, ale nemůžu si tam nastavit ani abych přepnul do toho submenu, kde se vypínají asistenti.

    Tohle přitom třeba Škodovka má nativně – prostě na volantu je tlačítko, kterým se vyvolá menu asistentů a třeba Lane Assist jde zabít na dvě mechanický cvaknutí poslepu, bez sundání ruky z volantu.

    Ještě zajímavější je, že Kia to měla stejně, nevím jestli ještě má.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    NIKDAS: To, že to tam je, je povinnost – EU zavedla povinnej Intelligent Speed Assist od cca půlky minulýho roku (možná přesně od půlky) pro všechny nově uváděný modely. A musí povinně aspoň dingnout v okamžiku překročení rychlosti. Ale může jít vypnout.

    Rozdíl je, že třeba Audi A8 jsem rovnou dostal s tím, že je na spodním displeji vytaženej zástupce "vypnout pípání, chci jezdit rychle", protože to za prvé jde a za druhý si u importéra dali tu práci nám to tam nastavit tak, abychom neměli práci.

    U Korejců to bude, jak říká MINER:, mindset – ono je prostě nenapadne, že něco, co je tam "pro tvoji bezpečnost" můžeš chtít vypnout jako úplně první věc, když do toho krámu vlezeš.

    Stejně tak to mají s Lane Assistem, kterej je neskutečně agresivní a taky se vypíná v nějakým podmenu, ale tuším, že v jiným.

    Jinak úplně nejhorší je na tohle prý nová Kona, s tou jsem ještě nejezdil, ale všichni kolegové o ní "nadšeně" mluví, že to má asi čtyři nebo pět různých systémů, který ti hrabou do řízení, pípají nebo dělají něco jinak otravnýho, a po každým startu se musí vypnout každej zvlášť.
    MINER
    MINER --- ---
    NIKDAS: Jižní Korea je trošku policejní stát. Doporučuji návštěvu. Na takovou míru kontrol na silnici jako tam, nejsme zvyklí, je to až karikatura. Je to extrémně opruzný, i když člověk žádný pípáky v autě nemá. Všude ho všechno měří a bliká na něj i od krajnice. Tohle bude prostě odraz té mentality..
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    BOBASH: Proč mysliš, že to tak maj?
    Neschopnost, nebo schválnost? Chápu, že to tam automobilky cpou, aby měly lepší safety score, ale už jim přece může být jedno, že to vypneš navždy...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: To fakt vypnutí upozornění nejde nabindovat na fyzický tlačítko? To by pro mě bylo vyloženě blocking issue... a nebo bych vzal kleště a odpojil repráky :D
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak první dojmy z aktuálního testování – Ioniq 6 zadokolka vypadá, že žere znatelně míň než pětka, ale možná je to dojem daný tím, že je větší teplo.

    Ale když jsme se bavili o tý ergonomii a infotainmentech, tak toho Hyundaie mám chuť zapálit po půl hodině řízení. Má to sice spoustu tlačítek, ale většina věcí, který člověk potřebuje fakt často, je někde na x-násobný klikání v infotainmentu.

    Speciální kruh pekla bych pak vyhradil pro ty, co dají do auta dingající upozornění na překročení povolený rychlosti a jeho vypnutí (který je potřeba po každým nastartování) dají do asi čtvrtý úrovně podmenu. Přitom to klidně mohlo být kombinací tlačítko + jedno kliknutí. Nebo to mohlo jít aspoň nastavit na volitelný tlačítko na volantu.

    A třeba vyhřívání sedaček který je na kliknutí na dotykový tlačítko na středovým panelu plus následný klikání v infotainmentu je taky děs. Přesně proto má VW "oříznutý" CarPlay a je to tak dobře.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Jo, ale německej importér mi to nepůjčí nejspíš, musím počkat na ofiko tady.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    For the first time ever, the @Tesla Model Y was officially the best-selling car overall in the world in 2023, with 1.23 million units sold. This is the first time an EV took the #1 spot in global sales.

    What's crazy is that Model Y production started only 4 years ago.

    Note: While others have already claimed the Model Y was the best-selling car in the world in 2023, tonight we received Toyota's official 2023 sales data to support the claim, which is why I waited to report the news until now.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: clanek k tematu

    Ausgerechnet Deutsche kaufen nun Autos aus China - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/story/einst-stolzer-auto-gigant-ausgerechnet-deutsche-kaufen-nun-autos-aus-china-103018750
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RATTKIN: Super videa a super temata, pane 👏.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    perlička z praxe:
    Zásahové vozidlo na elektřinu
    https://youtu.be/VauHKDIwjq0
    ROBOTON
    ROBOTON --- ---
    zajímavej pohled do Čínský elektromobility
    Podcast Za volantem: Vaculík a Dokoupil o autech v Číně
    https://www.youtube.com/watch?v=Gc-ZjJ0BPQ4&ab_channel=Autocz
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    Neco se deje u VW, vypada to na postupny upgrade sw v pre-2024 autech na verzi 3.7. Tak snad Skoda nezustane pozadu.
    DIM_
    DIM_ --- ---
    BOBASH: S timhle souhlasim.
    Nevim jak ostatni, ale ja bych nedokazal zit s tim, ze cinan ma prehled o kazdym mym seslapnuti pedalu a prohrabnuti v rozkroku.
    Ze to ted vi american, s tim zit dokazu uplne v pohode.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MINER: jiste. BYD je dokonce sponzorem mistrovstvi ve fotbale nebo tak neco, ja to moc nesleduju

    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: A neprodávaj se BYDy vlastně náhodou už v Německu a vůkol?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Na to jednak redakce určitě nemá a druhak to psaní není moje jediná obživa a s tím zbytkem by to kolidovalo. Navíc mě zajímají ty čínský auta v evropským kontextu, jejich domácí modely klidně můžou bejt trochu jiný.

    Ale plánujem na tohle nějakou kooperaci s CarNewsChina, jen to musím mít čas dotáhnout.
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Zkus se zeptat šéfa, ať ti zaplatí služební cestu do Číny:)

    Nevim, jakou máte čtenost, a kolik jsou průměrné náklady na článek, ale z tohohle by se dalo udělat několik článků s celkem dobrym marketingovym potenciálem za cestu v hodnotě ± 50k? :)

    Já bych měl informaci a ty bys měl vejlet:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam