• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    VYHULENY_UFO: tenhle argument je z kategorie těch "hloupějších" ;)

    už jenom to, že trh kolem nás není ideální takové zjednodušení vylučuje. informační asymetrie není o nějakém "chytřejší vs. hloupější". stejně tak monopolu se jedinec těžko může bránit. proto si lidská civilizace vyvinula pojmy jako etika a morálka a státu dala monopol na kontrolu tržních monopolů. zatím nejlepší řešení ze špatných, ale pořád lepší, než si anarchokapitalisticky lhát do kapsy ;)
    Selhání trhu – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Selh%C3%A1n%C3%AD_trhu


    DANYSEK: to mas pravdu. takove nebezpeci existuje a taky se mi takovy vyvoj moc nelibi a radeji mam krabicovy SW resp. casove neomzene licence. na druhou stranu, pro osobni vyuziti si vystacim s opensource SW a zamestnavatel mi poskytuje virtual desktop s widlema. doba se asi meni.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vzdycky ten chytrejsi vydelava. ten chytrejsi jde neco delat, kdezto ten hloupejsi mekta s natazenou rukou, ze ma soused prase a ze by teda jako chtel taky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: Problém je, že většinová společnost je tvořena lidmi, kteří nějak obdivují, že na tom vlastně někdo vydělá (i když oni jsou ti, kteří prodělají). Protože existuje nějaká obecná představa, že když "chytřejší" vydělají na těch "hloupějších", tak je to správné... jako zní to hrozně, ale vlastně je to společný jmenovatel veškeré kritiky mých postupů.

    Něco tak staromódního, že někdo si bude kupovat nějaký produkt, protože je prostě kvalitní a za férovou cenu a že když se to rozbije, tak to půjde opravit... to dnes fakt nefrčí.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DANYSEK: znamena to, ze pokud se firma vykasle na support sveho produktu, tak bude mit povinnost zverejnit zdrojaky, aby si to pripadne mohli opatchovat lide, kteri to stale pouzivaji.
    prakticka vyuzitelnost i moznost vynuceni je otazkou. nakonec se to treba dotkne jen par desitek pripadu, ale prinejmensim to bude paka, ktera bude nutit firmy neukoncovat support, aby nemusely zverejnovat kod ne kterem pripadne stavi sve dalsi produkty. takze uzivatel nebude tak moc jejich rukojmim. nevim proc by to melo polozit zrovna mensi vyvojare. to mi prijde jako ucelova argumentace.
    kvalitni SW s dobrou architekturou se ma kontinualne vyvijet. zrovna delam na projaktu upgradu velkeho systemu z toho duvodu, ze mu skoncila podpora Sybase databaze. jinak by fungoval spokojene dal a firma by nemuslea vyhodit 100 mega z okna. ja si nestezuju, ale je to v podstate cele zbytecne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: Francouzi... a jak to bude fungovat v pripade, kdy dany softwarovy produkt nema zadneho konkretniho autora (presneji zadnou firmu, na kterou si ukazes prstem), kdo presne pak ponese tu zodpovednost? :-) A co ruzne "slozeniny" z vice produktu? Protoze ono to tu zodpovednost chce celkem do detailu rozmyslet. Nebo to v dusledku znamena cosi ve smyslu "hodim zdrojaky volne na web a budu z obliga"? ;-)

    Navic je to zjevne psane "proti velke korporaci" typu Microsoft - v tech v pravnich dusledcich, ktere z pohledu velke nadnarodni korporace sice mozna budou neprijemnou osinou v prdeli - se kterou se ale vyporadat nejak zvladnou (oni na te ceste uz pomalu jsou - licence formou casoveho pronajmu/predplatneho... kdy na konci zaplaceneho obdobi produkt prestane fungovat, takze nejaky konec podpory resit nemusis), ale naopak mensi vyvojare/podniky to muze ve finale v mezni situaci i polozit... a spis tim nahrat do karet velkym hracum.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VYHULENY_UFO: Ja mam pocit, ze jsem to popsal dost jasne, kdo a jak je v tomhle pripade velmi snadno dohledatelne. Vyhledej si treba activision tax evasion at take trochu prijdes o iluze. Co se tyce tech nekalych praktik, hazardu atd. Tam je to prachobycejna hmatatelna realita.

    Nic jako kdyz oni kradou tak je v poradku krast take jsem nenapasal, jak rikam ja piratsvi take nijak neschvaluji, ale je to slozitejsi a pochopitelny fenomen ktery se neda shrnout pod tvuj pristup ja bych je vsechny zavrel.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WOLFGAR: z tohodle se mi chce brecet

    takova legislativa a postihy ma mnohem vetsi potencial byt zneuzivana ve prospech tech, kteri sami kradou, jen ve velkem...

    jako zacnes dobre, opravdu dobre, ale nakonec sklouznes k ubrecenym argumentum na urovni komunistu, kdyz oni kradou, tak vlastne bude v cajku, kdyz budu krast i ja.

    sice nevime kdo jsou oni, jak kradou ve velkym - co je velka kradez, ale jako argumentem tim cokoliv spolehlive zabijes. buuuu, oni kradou, tak mi teda vlastne muzeme taky.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VYHULENY_UFO: Ano a pokud to DRM nrgativne ovlivni funkci toho softwaru mam se divit, ze je snaha ho odstranit?

    Ale abych rekl pravdu nesnazim se nejak prosazovat piratsvi, sam jsem hral warez naposled pred deseti lety na skole kdyz jsem mel na tyden par stovek a zivil se instantnima nudlema a kdyz jsem zacal pracovat tak jsem si postupne vsechny ty dobre klasiky na gogu dokoupil a tohle je hodne casty pribeh.

    Proto rikam, ze piratstvi zdaleka neni nijak cernobile a posilat za to nekoho do vezeni je naprosty nesmysl. Neni ani jednoznacne jestli piratstvi vubec prodejum skodi, hodne lidi typicky studentu na tom je jako tehdy ja, dalsi piratske kopie pouzivaji jako demo a pokud je hra bavi tak si ji i koupi. Piratstvi jednoznacne skodi je prodeji spatneho softwaru protoze se nemuze spolehnout na nakup zajice v pytli ktereho by posleze litoval. Rovnice ktetou radi pouzivaji velci producenti kde piratska kopie = ztraceny prodej je nesmyslna a jen se pouziva jako berlicka jak akcionarum vysvetlit neuspech nakladnych titulu ktery ovsem dli nekde jinde. Tak treba v pripade Ubisoftu tam, ze pouzivaji 4kombinovane DRM ktera stahuji fps na casto zcela nehratelne hodnoty a jsme opet na zacatku celeho dialogu.

    Takze jo, nijak piratstvi v dnesni dobe neschvaluji, ani neni potreba, mainstream stoji za starou belu a indies jsou kvalitnejsi a cenove dostupne skoro pro kazdeho, to je treba i duvod proc piratstvi v cechach od devadesatek kdy piratil kazdy vyrazne pokleslo. Ale kdokoli kdo yoho celeho kolecka vidi snadno pozna, ze to neni nijak cernobile a takova legislativa a postihy ma mnohem vetsi potencial byt zneuzivana ve prospech tech, kteri sami kradou, jen ve velkem...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WOLFGAR: resis blbosti, i ty mas pravo nasadit DRM...
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    VYHULENY_UFO: rekl preprodejce warezu...
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VYHULENY_UFO: Mozna by bylo dobre precist si co jsem napsal. Ten zakon nema pro autory a programatory jako takove vicemene zadny vyznam, piratstvi na urovni indies a malych tymu je dlouhodobe zanedbatelne. Ti kteri si na piratstvi nejvice stezuji a dlouhodbe se snazi protlacit podobne zakony jsou velci producenti - coz jsou mimochodem ti sami producenti kteri pak ty tymy tech autoru a programatoru koupi, nasledne ten tym donuti pro svou nenazranost do svych dalsich projektu instalovat nejruznejsi vyderacske systemy, zbytecne DRM ktere ovlivni vykon, hazard, season pasy a tak dale, potom se divi, ze se vysledek neprodava a tak studio kanibalizuje nebo kompletne rozpusti a mily koncovy autor a programator je bez prace. Takze opravdu pokud jsi ten zmineny autor nebo programator tak tohle jsou ti posledni kterych bych se zastaval.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WOLFGAR: no kdyz povazujes autory a programatory za zlodeje, proc ne. kazdej vidi svet jinak.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VYHULENY_UFO: Ve zcela idealnim svete ano, nicmene chci poukazat na ironii a jistou pofidernost toho, kdyz zlodej vola chytte zlodeje.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    WOLFGAR: chces tim jako strucne rict, ze krast se nema, ze?
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VYHULENY_UFO: V tom pripade by si nejdrive meli sednou zastupci nejvetsich korporatu v hernim prumyslu od EA, Activision az po Ubisoft, WB a dalsi. Od dobre dolozenych ale stale zcela neregulovanych unicich na danich az po zcela amoralni integrovani hazardnich systemu nastavenych aby se zivily na lidech nachylnych k dopaminove zavislosti a detech. Opravdu si myslis, ze si za piratsti pujde sednou nekdo kdo upirati software indie vyvojaru kteri tyhle praktiky nepouzivaji a jsou vdecni za kazdy prodej? Ne, je to cileny bic do ruky nenazranemu tuctu spinavcu ktery v soucasne dobe "vede" herni prumysl, prumysl ktery ma dobre dolozene mnohamiliardove vydelky ale neustale fnuka, ze je vyvoj her moc drahy a tak musi pouzivat nekale praktiky, mikrotransakce, hazard a tak dale aby chudacci akcionari vubec meli na chleba a kteri neustale hledaji kde a jak zdimat vic a vic, na sve hry narvou 3-4 DRM systemy tak, ze uz skoro nefunguji a pak se divi, ze je snaha ty DRM prolomit, no prekvapive kdyz piratska verze je v konecnem dusledku funkcnejsi nez ta kterou si uzivatel poctive koupi. A tak bych mohl pokracovat jeste notnou chvili i kdyz to sem uplne nepatri. Obecne je statisticky dokazano, ze u DRM free indies je mira upiratenych kopii naprosto zanedbatelna (a casto specificka pro chude lokality vychodni evropy a Ruska kde ano i tech 20-30$ muze byt pro nekoho nekolikadenni vydelek a argument tak nemaji co hrat je pro nekoho pro koho to muze byt jedine odreagovani v jinak dost tvrde realite trochu mimo)
    A co se tyce tech velkych spolecnosti ktere se sami chovaji jako prvotridni zlodeji - inu jak se do lesa vola...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to je dobre, proti zlodejine je treba bojovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: bohužel... jsme ve vlastní zemi menšina...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DANYSEK: muzes mi to prinlizit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam