• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak zrovna ti hasice plati stat, ti spadaji pod Ministerstvo vnitra - i z pohledu financovani... ergo jde o profesi, pro kterou mesto pozici vubec neutvari a ani neplati.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: když se bavím o "potřebných profesích" ve městě, tak jde zřejmě o byty pro pracovní místa, které město přímo vytváří - a tedy potřebuje, aby byla obsazena: učitelé, hasiči, apod. nemusíš za tím hledat žádnou vědu. Se ZP to tentokrát vůbec nesouvisí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: lžeš, mluvil jsem o tom, že důležitost práce určí jen poptávka na trhu.

    pouze v systému bez ZP je určitá část populace z účasti na poptávce úplně vyloučena. a navíc, dnešní západní kapitalismus není kapitalismus 70.let 20.století, který jsme tady všichni chtěli a kdy střední třídy ovládala až 60% vlastnictví ve světě, a tedy šlo konstatovat, že poptávku na trhu tvoří střední třída: dnes se skutečně pohybujeme ke společnosti, kde majetek ovládá "horní 1%" (a ne, není to proruský trolling - Rusko a jeho oligarchové jsou součástí tohoto trendu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: to bude nejaky vzorecek jako v pripade urcovani dulezite a nedulezite prace, jak jsi to rozvijel kdysi v auditku o nepodminene sracce?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: potřebné profese myslím definovat lze...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: no, sam dobre vis, ze pravidla urcuje vladnouci moc a vsadim se, ze mezi piraty bude hodne socialnich pripadu, ktere knuci, ze se o ne nikdo nestara. minimalne klinika je plna takovych lidi, kteri nedelaji nic jineho nez pozvedavaji z prachu a popela opustene stavby.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a to je definovano jak presne? Pod tuhle formulaci schovas ledacos...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Nebude se to týkat bytů pro potřebné profese nebo sociálně slabé
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: a Pirati v nem chteji pokracovat. Aneb co jim brani ho zariznout? ;-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: To je projekt schvaleny este ANO.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: zrovna tady spousta lidi... :) Stret s realitou bude bolet... :D
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    VYHULENY_UFO: Číst umíš? Třetí věta článku:
    Nebude se to týkat bytů pro potřebné profese nebo sociálně slabé.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: tak ja nevim, nekdo snad ceka, ze pirati budou jinou stranou nez ty ostatni? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: "Zábranský dodal, že magistrát nemá přesné informace o počtu bytů ve správě městských částí, což by se mělo změnit. "
    Zabransky asi nepochopil rozdil mezi kompetencemi kraje (magistratu) a obce (mestskych casti) :-) Coz je smutne, vzhledem k tomu, ze uz tam 4 roky sedi.

    " Pokud by obyvatelé prokázali, že jsou ve finanční tísni a měli by problém vyšší nájem platit, mohli by být z plošného navýšeni vyjmuti. "
    ...jeje, to zas bude byrokracie :) Hlavne ze vsude Pirati zvatlaji o tom, jak by obcan nemel obihat urad s informacemi, ktere ma stat... a v praxi... Obcane, prokaz nam to sam! :D Inu moderni metropole...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: //pirati nakonec budou slusni kapitaliste. ocividne mysli i na lidi v nouzi, kor kdyz jsou ty najmy tak vysoky a hypoteky jsou nedostupny


    Vedení Prahy chce zvýšit nájmy v tisících městských bytů | ČeskéNoviny.cz
    https://www.ceskenoviny.cz//zpravy/vedeni-prahy-chce-zvysit-najmy-v-tisicich-mestskych-bytu/1692670
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: je to hroznej blabol, ale pravdu mas v jednom. soucasny prubezny duchodovy system je spatne a jeste hur je, ze kalouskuv navrh zrusili kokoti z ano a cssd, proste predvolebni tahak.

    fakt je ten, ze populace starne a soucasny duchodovy system ji neuzivi. proto by mel kazdy clovek byt hlavne zodpovedny sam za sebe a na stari se pripravit. ostatne to i ten kalouskuv navrh tri piliru nejak predpokladal.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: prvni tunel na prachy? ....to slo fakt rychle... gratuluji... :-) Vic jak miliarda na 7 let, to je pri sesti-stech autech pres 242 tisic rocne na jedno elektro-auto... je videt, ze Hrib je fakt expert, kdyz nejlevnejsi elektromotokaru s parametry na jizdu po meste postacujici dnes koupis za nejakych 190 tisic i na Alze (kde to navic maj dost drahy). Chapu, jsou za tim hezke buzz-wordy "carsharing" & "elektro". I kdyz vezmu ten "teoreticky" odhad pocitajici s podilem mesta "jen" 190 milionu, porad jsme na 45 tisicich rocne / auto, ktere mesto zaplati. A nikde neni definovano, co se bude dit v situaci, kdy to tak "sypat" nebude... tzn to nebude vyuzity natolik, aby se zbylych 830 milionu od lidi vybralo.
    Taky jsem se nikde v "PR" nedocetl, kolik nabijecek se za tech 50 micu postavi - a taky kde, pochopil jsem ze se jen uvazuje nahrazeni nejaky taxi-staflu za dobijeci mista.... ktery jsou typicky jen v centru - a ne tam, kde lidi bydlej. A i v pripade nabijecek nejde o vec, ktera by nevznikala na komercni bazi uz dnes - konkretne viz https://www.evmapa.cz/ ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Praha vypsala obří tendr na provoz sdílených elektromobilů. Počítá se stovkami vozidel | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...-magistrat-praha-zdenek-hrib-petr-dolinek-adriana-krnacova_1811271530_tec
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: když odhlédnu od toho, že oba víme (ty navíc i jako fanoušek deflační měny Bitcoin, kterého to zatím nepřešlo), že nezáleží na výši částky, ale na kupní síle dané částky, tak ... nemáš pravdu.

    Předpokládáš, že síla ekonomiky se nějak přímočaře odvíjí od počtu lidí v produktivním věku, resp. že produktivita práce neroste.

    To ale není pravda: my dnes musíme platit důchody ex-bachařům v komunistických kriminálech, ex-estébákům, ex-těžce pracujícím v těžém průmyslu, který vyráběl tanky.

    Tito lidé k naší dnešní životní a ekonomické úrovni přispěli jen minimálně (možná sem tam nějaký ten most, co teď stejně padá) - přesto máme povinnost je živit.

    Toto je ale na tebe možná moc ideologické, takže ještě znovu exaktně: Pokud dokáže pruduktivita práce růst rychleji, než počet obyvatel v produktivním věku, tak prostě nemáš pravdu - kupní síla důchodů může být cca setrvalá i při snižování počtu obyvatelstva v produktivním věku.

    Pro příklady nemusíme chodit daleko - automatizace všeho, nejblíž za rohem máš metro bez strojvůdce na trase D, apod. Prostě není pravda, že k zachování životní úrovně je větší množství pracovní síly doopravdy potřeba... nebo že ke zvětšení počtu lidí, kteří nějakou službu používají, je potřeba více zaměstnanců. Neboli: že životní úroveň je přímo závislá na počtu lidí, kteří pracují. Vezmi si jen, jak spoustu národních byrokratů může v některých oblastech nahradit jediný byrokrat pro celou Evropu.. i tam by se dalo ušetřit...

    Tvoje potřeba "vidět někoho pracovat" je čistě psychologická. A ani to ti nebude dopřáno (u automatizovaných systémů se spousta plánovaných servisních zásahů kvůli minimalizaci dopadu odstávky provádí po nocích...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: mladej clovek ma jednu jedinou jistotu: at se zrekne cehokoliv, dozije-li se duchodu, nikdy nebude dostavat vetsi castku nez meli jeho rodice.

    //tady je strasne dulezita financni gramotnost zvlaste osvc. urcite sam znas hromadu debilu, kteri aby usetrili, plati jenom zakladni pausaly. ti se budou v duchodu hodne divit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam