• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: senátor Lukáš Wagenknecht ...to uz Piratum zase nevadi kumulace funkci? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Piráti vybírají členy dozorčích rad městských firem. Potýkají se s prověřováním – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...biraji-cleny-dozorcich-rad-mestskych-firem-potykaji-se-s-proverovanim.html
    ...
    Podle pirátského serveru forum.pirati.cz byli tříčlennou komisí zatím vybráni advokát Jindřich Lechovský, senátor Lukáš Wagenknecht a podnikatel Petr Zmátlík.

    Ten se stal v roce 2014 členem představenstva Pražské plynárenské zodpovědným za finance. O dva roky později, v roce 2016, však firmu opustil. Zmátlík Právu řekl, že to bylo na jeho vlastní žádost.

    „Z PP jsem odešel z vlastní vůle. Rozhodl jsem se tak kvůli neetickému jednání některých svých kolegů, abych se toho nemusel účastnit,“ uvedl. Blíže to však nespecifikoval a na dotaz Práva to dokonce někteří lidé z PP zpochybnili.
    ...
    Od března loňského roku je Zmátlík polovičním spolumajitelem firmy Haládik Consulting, která provozovala od roku 2015 téměř do září 2017 etickou linku Pražské plynárenské, než ji PP vypověděla. Na linku se mohli obracet zaměstnanci firmy se stížnostmi a podněty na neetické a korupční jednání.
    ...
    Společnost Haládik Consulting byla založena v roce 2013. Za rok 2014 vykázala hospodářský výsledek po zdanění ve výši něco přes 80 tisíc korun. Za rok 2015 již byl výsledek 162 tisíc korun a největší zisk vykázala za rok 2016, kdy se ve výkazu zisků a ztrát objevila částka 756 tisíc korun. Za rok 2017 zisk spadl na 316 tisíc korun. Největší zisk tedy vytvářela firma právě v době, kdy provozovala pro PP etickou linku. Zmátlík v rozhovoru pro Právo jakýkoliv střet zájmů popřel: „Do té firmy jsem vstoupil odhadem dva roky poté, co jsem odešel z Pražské plynárenské. Takže o střetu zájmů se nedá vůbec mluvit.“

    Na dotaz Práva, proč došlo k tak rychlému navýšení zisků firmy Haládik po uzavření smlouvy s PP, Zmátlík řekl, že firma má více klientů a také více projektů. Zdůraznil, že pokud se tímto někdo snaží zpochybnit jeho nominaci, „je to hodně slabý čajíček a bude z toho hodně velká ostuda“.
    ...
    Právo s informacemi o možném střetu zájmů oslovilo radního pro transparentnost za piráty Adama Zábranského, který přislíbil, že se na věc podívá.

    Pokud u některého z kandidátů může být střet zájmů a během pohovoru to dotyčný nepřizná, nemá to komise podle Zábranského mnohdy jak zjistit. Následně po svém telefonátu se Zmátlíkem dodal, že mu celou věc Zmátlík poměrně uspokojivě vysvětlil. „Z toho, co mi řekl, tak mi přijde, že to nijak problematické není,“ uzavřel.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: Je videt, ze jses to ty, kdo ma problem se ctenim. Citace z toho clanku:
    Mnoho poplatníků má podle nich problém v tomto krátkém období shromáždit veškeré potřebné doklady, například potvrzení od různých zaměstnavatelů včetně zahraničních.
    To si Pirati do duvodove zpravy sami vycucali z prstu. Je zajimavy, ze treba Estonci (kteryma se radi Pirati ohani) s tim problem pri prakticky stejne lhute nemaji ;-)

    Proste naprosto se ignoruje fakt, ze lidi na to proste do posledni chvile kaslou... Jeste zabavnejsi je fakt, ze v te duvodove zprave, kterou Pirati predlozili do srovnavaci cisla data z roku 2011... se divm, ze Pirati rovnou nevytahli jeste starsi. Toliko k "validite" argumentu, ktere Pirati pouzivaj - oni se ani neobtezovali zjistit cisla lonska - nebo aspon predlonska, oni rovnou vytahnou cisla 7+ let stara - z doby, kdy moznost podat priznani elektronicky u nas teprve zacinala a samozrejme mela sve mouchy.

    Vysledkem toho paskvilu tedy bude jen to, ze lidi na dane budou srat o mesic dyl, pribude dalsi vyjimka. Pritom resi problem, co se postupne resi sam - pocty elektronickych podani se kazdorocne zvysuji. A to, ze vyjimky sami Pirati opakovane kritizovali se uz taky zapomelo :-) Vtipny bude, az lidi narazi na to, ze z piratske "moznosti" se stane povinnost - pro placeny kvalifikovany certifikat se asi davy lidi jen kvuli DPFO nepohrnou, takze jedinou cestou nezvysujici naklady bude zrizeni datove schranky. A v ten moment uz podat elektronicky musi, nikoliv jen ze muze... no je to skutecne promyslene do detailu :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale problem bude nejspis v samotnych clenech piratske strany a jejich priznivcich.
    proto ty divny napady o podivne polodekriminalizaci huleni, boj proti exekutorum, obliba bolsevickych sracek typu nepodmineny zakladni prijem.

    ne, skutecne vsichni obcane nejsou takovi debilove, aby nestihali v terminu podat danovy priznani ci si nedokazali najit praci.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NIEKT0: to je nejaka blbost, ne? je uplne jedno, jestli se ze zakona poda danove priznani v breznu nebo dubnu.

    lidi, ktery to nestihali v breznu, to nebudou stihat ani v dubnu. fakt nevim, ceho tim chcete dosahnou, to bude asi nejaka piratska genialita.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: To ze by navrhovana uprava mala riesit ludsku tendenciu nechavat si veci na poslednu chvilu je ciste tvoj strawman.

    Ze uprava v skutocnosti zvysi pomer elektronicky podanych danovych priznani, co je jej skutocny zamer, to mi potom nasledne ako velke mudro dokazujes v dalsich prispevkoch.

    Nehnevaj sa, ale takato diskuterska paraolymiada ma nebavi.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //to je tak, kdyz je partaj slozena ze samych alternativcu a anarchistu.

    ‚Strčil do mě u kuchyňky.‘ Piráti se dostali do konfliktu kvůli eurovolbám | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...nfliktu-s-mistopredsedou-strany-oba-chteji-v-k.A190114_083612_ln_domov_ele
    Debata o kandidátkách pro volby do Evropského parlamentu skončila v závěru loňského roku u Pirátů strkanicí a nevybíravými slovy. Před kuchyňkou v pražském sídle strany se střetli dva její členové.

    „Nazval mě z****m a vyhrožoval, že proti mně vyvolá ještě větší mediální peklo, než jakým jsem si loni prošel,“ vylíčil svou verzi večera 10. prosince 2018 jeden z aktérů Giuseppe Maiello. Učinil tak na pirátském stranickém fóru, kde se evidují schůzky a kontakty.

    Jako důvod údajné přemrštěné reakce kolegy zmínil Maiello fakt, že podporoval jiného lídra eurokandidátky. Jméno muže, který jej „napadl“, sice neuvedl, ale jak zjistily LN, šlo o místopředsedu strany Mikuláše Peksu.
    ...
    Peksa, který patří k hlavním adeptům na jedničku pirátské eurokandidátky, rozhovor s peprným závěrem nepopřel. „Rozhodně to nesouvisí s tím, koho pan Maiello podporuje nebo nepodporuje. Máme dlouhodobě odlišné pohledy na zahraniční politiku a jakým způsobem by se měla vyvíjet,“ tvrdil LN Peksa, aniž by ovšem řekl, co mu konkrétně vadí.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: a ty ctes, co pises? Asi ne :-) Tak znovu, Psals tu o navalech u danovych poradcu a ucetnich pred koncem terminu pro podani - a v tomhle bode rozhodne piratskej navrh vubec nic nevyresi.

    Tedy konkretne k vete "Inak podla navalu prace u danovych poradcov a uctovniciek vzdy pred poslednym moznym terminom podania vyzera ze by jeho predlzenie mohlo mat nezanedbatelny efekt" lze konstatovat jedine - jedinym skutecnym efektem bude to, ze naval se presune na dalsi mesic.

    V programu Piratu se mluvi o zjednodusovani vyberu dani a omezovani vyjimek. Nova - jina - lhuta pro podani zavadi dalsi novou vyjimku prave jen kvuli zpusobu podani. Holt je videt, ze i u Piratu je program jen carem papiru, kterym si na toaletach utiraji zadek, jak jde o nejaky pseudo-populismus ;-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Este raz, citas sa vobec? Ved presne popisujes, preco ten napad s odlozenim BUDE funguvat. Ak si to velka cast ludi aj tak necha na poslednu chvilu, tak to nakoniec BUDU musiet podat elektronicky, a presne TO bol ciel celeho opatrenia, zvysit pomer ludi podavajucich priznanie elektronicky.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    NIEKT0: aaa, dalsi si tu koleduje o DI :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: nikoliv - tys tu analyzu chtel ode me a na to jsem ti odpovedel, ze ja ji pro svuj nazor nepotrebuju - jednoduse proto, ze mam referencni informace z ruznych stran, vcetne informaci od danovych poradcu - predane osobne, nikoliv vyctene kdesi na internetech... proste moje socialni bublina zahrnuje lecjake skupiny, rozhoden ne jen ty IT... no a kdyz danovy poradci v te me bubline hlasaji to, ze z lidi maj problem podklady vubec dostat a ze je do rukou casto dostavaji az na posledni chvili, tak to holt o necem svedci, nemyslis? Nedelam si iluze, ze jde o problem, ktery by byl specificky pro moji bublinu - jednoduse proto, ze moje zkusenost nejen s danemi rika, ze na posledni chvili se nechava kdeco.

    Rozhodne jsi nijak nevyvratil to, ze Pirati si tu situaci viditelne nijak nijak neanalyzovali a vlastni analyzou situace nedisponuji (a nebo zapomeli ty data sve analyzy pubklikovat) a pouze na zaklade nejakeho pseudo-dojmu nicim prokazaelne nepodlozenych se domnivaji, ze posunutim lhuty o mesic se ziska nejaky benefit, notabene jak ty sam se domnivas, ze danovym poradcum apod. se nejak ulevi... a ja pouze oponuju tim, ze se nic nezmeni a ze cely ten problem se jen o jeden mesic odsune - tedy ze danovi poplatnici nebudou stresovat na konci brezna, ale na konci dubna - na posledni chvili - uplne stejne. Naopak si lidi na konci brezna reknou, ze to klidne na ten konec dubna jde odlozit, kdyz to poslou elektronicky.

    Ta sorta lidi, co na to kasle a resi vse na posledni chvili je ta majorita, ktery vytvari stres pred koncem lhuty - ti, kteri potrebnou agendu resi prubezne to jsou schopni vyridit i na konci ledna, maximalne v pulce unora. Proste, ze nechavat veci na posledni chvili je blbina - a to plati kdekoliv. Ale jo, jestli i tohle hodlas rozporovat... jen to me :D
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Citas to po sebe vobec spatne? Najprv chces analyzu, potom vyhlasis ze ju nepotrebujes, lebo par ludi poznas. Zaroven vyhlasis ze ludia aj tak vsetko nechaju na poslednu chvilu, a ze rovnaky naval bude v neskorsom termine, ale ked ten bude umoznovat iba elektornicke podanie, tak to bude znamenat ze vacsina ludi to poda elektronicky. Cim sam potvrdis presne to, s cim od zaciatku polemizujes.

    Ako ja rad diskutujem, nevadia mi ine nazory, ale je vhodne aby bol diskutujuci aspon v hrubych obrysoch konzistentny sam s sebou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: analyzu nepotrebuju, takovych lidi par znam... z nichz jeden je primo programator, takze s IT vecma problem nema.
    Co se toho navalu prace tyce - to je obecny problem, ze lidi nechavaj vse na posledni chvili, vcetne onoho predani podkladu... se danaru zeptej, jaky maj obcas problem z klientu vymlatit vcas podklady... a jestli to bude o mesic pozdejc, ale vysledna uroven zahlceni tesne pred terminem bude stejna...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Budem velmi rad ked sa s nami o tvoju analyzu toho, preco ludia stale chodia na urad s papierom v ruke podelis. (Inak podla navalu prace u danovych poradcov a uctovniciek vzdy pred poslednym moznym terminom podania vyzera ze by jeho predlzenie mohlo mat nezanedbatelny efekt)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: Je nesmysl mit dvoji lhuty v zavislosti na zpusob podani. To pravni rad jen dale komplikuje a je v primym rozporem s programem, ktery maji Pirati - kde mluvi naopak o potrebe danovou legislativu zjednodusovat.
    Jestli si Pirati mysli, ze delsi lhuta k pouzivani ee.podani nove namotivuje, tak jsou dost naivni - lidi, co tak dodnes cini na papire to delaji mimo jine i proto, ze papiru narozdil od elektronickych forem vice duveruji, maji v ruce neco hmatatelneho a citelneho - a nikoliv jen zhluk nejakych binarnich dat... A zrovna tohle delsi lhuty nijak nezlomi... uz vidim, jak se najednou nadsene na papir vykaslou. Inu je videt, ze u Piratu jste si ani neudelali analyzu toho, proc jdou lidi na urad radsi s papirem v ruce.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: Ta motivacia je zjavna, presvedcit co najviac ludi aby pouzivali elektronicke danove priznanie, pretoze stat ma s jeho spracovanim mensiu pracnost aj naklady. S tvojou zalubou v autoritativnom riadieni by si to najskor prikazal natvrdo, alebo zaviedol pokuty, liberalny pristup ale pracuje pokial mozno s pozitivnou motivaciou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Elektronizace jako cesta k natahovani vselimoznych lhut... tomu rikam pokrok :D V praxi to nezmeni nic, stejne jako na to lidi serou ted a honi to ke konci brezna na posledni chvili, tak na to budou srat stejne... jen nove ke konci dubna.
    Piráti opět navrhli delší lhůtu pro elektronické daňové přiznání | Týden.cz
    https://www.tyden.cz/...pirati-opet-navrhli-delsi-lhutu-pro-elektronicke-danove-priznani_509998.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: a tak zrovna omezovani prav konkretniho clena Pirati prece zmaknute maji a pristupovali k nemu i u mensich problemu, kdy zdaleka neslo o tak kontroverzni osoby poskozujici stranu i navenek. A ted budes tvrdit, ze to je formalne problem a ze to nejde...? ;-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    VYHULENY_UFO: A co maju pirati s tym ze sa konkretny clen rozhodne kandidovat v primarkach? je to jeho pravo. Ci bude zvoleny je druha vec, a osobne o tom dost pochybujem. Alebo ti je blizsie autoritativne vedenie, a zoznam ludi co mozu kandidovat v primarkach by si radsej urcoval rucne?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //ty vole, pomateny alternativni ital by se chtel vratit... a jeden by rekl, ze se pirati trochu poucili.


    Piráti svádějí bitvu o eurokandidátku – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/494083-pirati-svadeji-bitvu-o-eurokandidatku.html
    Další zájemci se tlačí do první pětice kandidátky. Mezi nimi je například šestadvacetiletá Markéta Gregorová, kterou v prosinci piráti v Evropě zvolili za předsedkyni Evropské pirátské strany, nebo neapolský rodák a bývalý zlínský lídr Giuseppe Maiello (56), kterému média vyčítala účast na prokremelských akcích.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, mezi vysoutěžením zakázky a odměnounza dosažením cíle je podstatný rozdíl. v tom detailu vidím budoucnost účasti soukromého sektoru na základním výzkumu i otevřených technologiích.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam