• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KVALKAN
    KVALKAN --- ---
    KRAMERIUS: Ty jako vážně srovnáváš fyzické násilí státu až do vražd vlastních občanů se situací, kdy zablokujeme pár webů skrz které na nás Rusko útočí? Tedy ještě jednou, používá je jako zbraň proti nám a my po letech konečně odpovídáme. Nejde o názory. Jde o zbraň kterou na nás míří (respektive vyhledávají zranitelné lidi v naší populaci).

    Přečti si Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa. Moc doporučuji.
    KEB
    KEB --- ---
    KRAMERIUS: aha, špatná formulace. Oni berou naše svobody a naše práva a používají je jako zbraň proti nám. To je ten klacek, co je potřeba jim vzít.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    KEB: "Prostě pokud mě někdo mlátí klackem, tak mu ten klacek seberu."
    Přesně totéž dělá Putin v Rusku - lidi ho mlátí informacemi ze sociálních sítí a nezávislých médií, tak jim sociální sítě a nezávislá média sebere.
    KEB
    KEB --- ---
    NIEKT0: s tím vším souhlasím, hlavně s bodem 4 a nechápu v čem je problém a hlavně v čem byl problém tolik let?

    Ale za mě s tímhle hádáním se o kokotinách končím. Prostě pokud mě někdo mlátí klackem, tak mu ten klacek seberu. Nemám s tím problém a politicky to podporuju. Už tady napáchali dost škod.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    LOPIK: To je odpověď tak moc na hovno, že mě to u inleigentního člověka jako jsi ty úplně přčekvapilo. Sice jsi řekl něco, co jsi chtěl ze sebe dostat ven, ale z mého dotazu jsi neadresoval ani šárku. Zamysli se nad sebou.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    LOPIK: Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    JVMLOK: Jak jako aplikovat? Buď si na to, že je cenzura špatná hrajeme nebo ne - btw. tyhle nápady, fakenews, propaganda atd. není žádná novinka, úplně stejný tlaky tu byli kolem Covidu a očkování a i předtím. Nápady na ministerstvo pravdy, už tu byly tak před dvěma rokama. Dokonce to není ani lokální specialita, celosvětově už dlouho platí dost dlouho překvapivý pravidlo, že čím větší liberál někdo je, tím víc by chtěl omezovat svobodu slova (resp. vyžadovat autoritativní ověřování, zdrojování, "konsenzuz" atd., ale ono je to to samý). Nějaká pluralita názorů, na to není u důležitých věcí asi místo.

    Ve válce je první oběť pravda, to platí univerzálně, ale zrovna s tímhle aktuální události až tolik společnýho nemají, nevěř nikomu, kdo ti to bude povídat.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    NIEKT0: Jak to aplikovat v situaci, kdy jsi ve stavu hybridni valky, kterou tvuj nepritel vede pomoci svobodne sirenejch weaponizovanejch memu cilenejch na zranitelnou populacui, ale predvesim, kteryho se ucastni miliony predprogramovynch virtualnich entit, ktere nemaji "lidska prava".
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    NIEKT0: tady bych asi rozdělil na odebrání domény a zablokování přístupu přes isp - sebrat doménu v cz zóně imho přípustné, ať si seženou TLD které to nevadí nebo ať si jedou přes IP adresu, blokování je imho bez soudního rozhodnutí problematičtější
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Igor Baikov 💙💛 (@Killa_ru): "They are migrating everything to use local IP issuing system instead of RIPE. Cross-border cables have to be owned by local companies. All ISPs have to use SORM: https://en.wikipedia.org/wiki/SORM and Deep Packet Inspection. Meaning they can physically shut off cables, making VPNs useless." | nitter
    https://nitter.eu/Killa_ru/status/1502075328717541376

    They are migrating everything to use local IP issuing system instead of RIPE. Cross-border cables have to be owned by local companies. All ISPs have to use SORM: https://t.co/A2C5XpJqet
    and Deep Packet Inspection. Meaning they can physically shut off cables, making VPNs useless.

    (pozicane z https://nyx.cz/discussion/16093/id/54685869)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEB: Zrovna som to daval vedla do troliaceho auditka, ale asi nezaskodi ani sem:

    Listina základních práv a svobod
    https://www.psp.cz/docs/laws/listina.html

    Oddíl druhý
    Politická práva
    Článek 17

    (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
    (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
    (3) Cenzura je nepřípustná.
    (4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
    (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.
    KEB
    KEB --- ---
    Chápu to dobře, že se tady v rámci svobody slova oplakávají weby jako Sputnik a další ruský sračky? To jako vážně? To nám nestačilo, že rozmrdavali republiku přes pandemii to si je musíme hýčkat i teď?

    Jediný problém s pošlapáním jejich báboviček mám ten, že to přišlo kurva pozdě!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: čína VPNky nijak zvlášt' nesestřeluje... ona jich totiž řadu (údajně) vlastní. je to takový elegantní způsob, jak jednak vědět kdo je používá, jednak vědět, na co se přes ně kouká - a v neposlední řadě taky trochu zdanit internet (a ještě neoficiálně, takže do kapes těch, kdo VPN provozujou)

    podívej, já byl celá léta spíš proti cenzuře Internetu. Navic, jak sám říkáš, díky VPN to ani efektivně nejde... ale pořád tvrdím, že tohle není standardní situace.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Problem je, ze toto su vsetko veci z pred vybalezu internetu. Vo svete pocitacov, v momente ked mas sifrovany (a authentikovany, pre puntickarov) prud dat mimo dosahu cenzora, tak mozes ziskat lubovolne informacie, a cenzura nefunguje. A v momente ked dnes rozbehas VPN na par klinuti, nie je to nejaka technologia pre kriminalnikov. Ale zakazat sifrovanie, a spojenia "von" je dufam pre vsetkych diskutujucich no-go. (a aj bude:) Takze chceme zavadzat prax (dokonca ani nie zakony, lol), ktora je potom bez dalsieho zasadneho obmedzenia prav nevymahatelna? Alebo budeme zostrelovat VPNky ako v cine, ked zistime ze to niekto pouziva?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: v právu na svobodu slova asi nejde zajít dál, než americká ústava... ale i tam existovala určitá válečná cenzura:
    World War II | The First Amendment Encyclopedia
    https://www.mtsu.edu/first-amendment/article/1103/world-war-ii
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: taky můj názor byl tyhle závadný weby neblokovat, ale aktivně sestřelovat, na kybernetický boj máme na to jednotku
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMG, jestli to je real, tak... :-)

    - Dobře, tak vysvětlete neporozumění mezi Ruskem a Evropou, které nás přivedlo do současné těžké situace.

    Ne „nás přivedlo“, ale vy jste nás přivedli. To vy jste se rozhodli vyškrtnout z evropské historie Dostojevského.

    - Nevyškrtli jsme Dostojevského.

    Zakázali jste ho. Víte vůbec, co se tam u vás děje?

    - Vím, že Dostojevského nikdo nezakázal.

    V Itálii zakázali, a dokonce zrušili na školách kurzy ruské literatury.

    - Myslela jsem si, že Itálii považujete za spřátelenější zemi než nás.

    My žádné přátele v Evropě nemáme.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NIEKT0: Sorry, ale nudíš mě. Ahoj,
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    FRK_R23: Sorry, ale toto je tak na urovni vyspelosti "budem osobne strielat zlocincov na ulici", za domacu ulohu si zisti, preco sa toto uplne neujalo, preco existuje nejaky system delby pravomoci medzi policiu/prokuraturu/sudy, atd. Diy Duerte-om tlieskat fakt nebudem, pardon.

    XCHAOS: Nehnevam sa, ale tento narativ sa da ist voci putlerovi, a proti jeho retorike. Nie proti ludom co sa nicim neprevinili, a ktorym su odoberane ich slobody.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: podle mě je to jen "speciální mediální operace", nezlob se :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRK_R23: v době míru nevím... bylo to na hraně cca od toho roku 2014, ale v obecné rovině, ano, jsem proti cenzuře v době míru - i za cenu toho, že se mezi lidma rozšíří určité pitomosti - existují zde jiné mechanismy, když to bude otevřená a prokazatelná lež, může je někdo žalovat, apod. (tohle jsou prostě mechanismy občanské společnosti, kdy svoboda projevu je jedna strana mince, svoboda nějak reagovat druhá, apod. - vede se diskuze)

    Já bych opravdu zdůraznil, že Západ se o tuhle toleranci ve velké míře snažil, a to i posledních 8 let, kdy už to bylo sporné. Ostatně, odpůrci zásahu v bývalé Jugoslávii nebo 2.války v Iráku (a že nad tím určité otazníky visely...) dostali v médiích obrovský prostor. O smyslu přítomnosti v Afghanistánu se diskutovalo snad 20 let.

    Tady je specifikum, že to zkrátka blízko. Týká se nás to tolik, že pokračovat v debatě s jedním konkrétním proudem, který už léta předvádí, že to vlastně ani nedbata není, prostě nějaký čas nepůjde. Pokud už hoří, tak se nemůže debatovat o tom, jestli hasiči mají právo vstoupit na soukromý pozemek, apod - hasiči jsou vybaveni sekerou, vlezou i do zamčených dveří. Je to trochu blbý, ale je to fakt tak.

    V obecné rovině jsem spíš pacifista. To ale neznamená, že budu de-facto válku ignorovat, a vystoupit proti zjevné a léta trpěné nepřátelské propagandě je zkrátka přiměřený krok... skoro bych řekl minimální krok. (Zvlášt když se vezme v úvahu, jak málo efektivní to stejně je...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam