• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: podle mě oslovujeme víc voličských skupin napříč, ne jenom jednu...

Kažopdádně, typický "pravicový volič" si dnes vybírá z asi deseti stran... a nevím, jestli volič, který skuhrá, že ODS je reálně málo doprava, je zrovna naše cílovka :-)

"Středový liberalismus" zní hezky, ale pro spoustu členů je to zaklínadlo, které jim umožňuje cílit na skoro všechny voliče a následně si dělat skoro co chtějí (např. na úrovni města či obce je skutečně možné dost tápat, co to má znamenat, reálná politika je úplně jinde - tam se zákony nepíšou).

Antikorupční program by zase vyžadoval umět zacházet s dozorčími radami různých městských a obecních firem. Copak volič, ten má jasno, ale mít lidi na obsazení klíčových pozic, to je problém nejen u Babiše..
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: no hlavně to prezentují volební výsledky. Svádět to na média je slaměný panák

Určete si konečně kdo je váš volič a mluvte k němu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: no, lidi chtěli za každou cenu volit proti Babišovi, ale ne nutně Spolu, ke kterému má hodně lidí taky dlouhodobé výhrady (ať uz jakéhokoliv důvodu). Takže součet hlasů pro Piráty a STAN by asi byl podobný, akorát nelze odhadnout, jestli by to pro Piráty bylo opravdu celých 11% jako v předchozích volbách. (to, že rozdělení míst na kandidátkách může dopadnout navzdory zdánlivé výhodnosti dopadnout přesně obráceně, to si někteří uvědomovali... to už byla genialita vyjednávacího týmu, že jim to přišlo supervýhodné a prezentovali to i tak...)

Babiš mezitím prohrál prezidentské volby a není samozřejmé, že by se slavně vrátil zpět. Ubývá mu voličská základna - vyšší ročníky. Není jasné, kde bude lovit koaliční partnery, zoufale si snaží nějaké nadělat, ale u těch Motoristů je tak okaté, že je to béčko ANO, že to asi v parlamentních volbách tak snadno neprojde.

Ať je současný stav jakýkoliv, není to one-man show, strany se musí snažit o nějaké kompromisy, není to určitě dokonalé a Piráti z toho prozatím vyšli jako pitomci, nebo aspoň média to tak prezentujou.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: no ano, já si myslím, že jsme v podstatě zachránili demokracii ... Čím? Tím, že jste ze svého velkého předvolebního potenciálu, udělali díky koalici se STAN, jen 4 poslance? A oni se přes vás pohodlně dokroužkovali ke 33 poslancům? Sorry, to nebyla záchrana demokracie, ale katapult pro STAN.
    Neposlouchali jste voliče, neposlouchali jste rozumný proud ve straně. Tohle nebylo kopání vlastního hrobu lopatou, to byl přímo záběr lžící bagru.

A čeho jste tím docílili? Jen toho, že se teď Makak slavně, za zvuku fanfár, bouchání šampáňa a silnější, vrátí zpět. Silnější proto, že mezitím se to podělalo i na Slovensku a Orbán je Orbán. Takže se bude mít Bureš s kým paktovat.
    Kdybyste tehdy šli sami, mohli jste něco ovlivnit. A 100% byste měli i lepší výsledky v eurovolbách a dalších volbách. Byli byste totiž vidět a slyšet. Nebyli byste jenom malý, přílepek ke STAN.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: No... nechcem robit generala po bitke, ale tych problemov u STANu bolo uz vtedy znamych kopa, aj z roznych verejnych kauz, a osobne som tam mal nejake kauzy/osoby, co pre mna neboli prijatelne. Akurat sme v strane mali expertov, co to "monitorovali a mali pod kontrolou" (tm)...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: no ano, já si myslím, že jsme v podstatě zachránili demokracii. Akorát, že všichni ostatní to vidí tak, že do vlády jsme vstupovat nemuseli (no jasně, nemuseli... naši poslanci nebyli k vyslovení důvěry potřeba a my bychom se zneviditelnili už o 3 roky dříve...) a jiní zase, že jsme měli víc držet hubu a krok.

Každopádně, řešit situaci tím, že bude v Pirátech někdo hledat "vnitřního nepřítele" a někoho, kvůli komu prý voliči Piráty nevolej.. to mi přijde úlet. Nevím o žádné straně, které by toto dělala. Normální je po čase dát šanci novým tvářím, prostě. Když ty staré jsou nějak za horizontem. Životnost politiků ve velkých stranách bývá daleko nižší, a ostřílení harcovníci většinou figurují v méně důležitých rolích (řadoví poslanci, senátoři, apod.).
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: No ono zas, abychom Babiše nepřechválili jen proto, že STAN, Lidovci kradou a ODS je vysloveně proxi oligarchů. Kdyby se mu před 3 lett podařilo opět vládnout, tak by dost možná pokukoval po negativních systémových změnách ala Polsko, Maďarsko a Slovensko. Doufám, že za rok bude už starý a navíc to zas nedokáží uchopit - čili budou dělat jen blbá ad hoc rozhodnutí, ale nepřetaví to v nějaké ukotvení.
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: Gazdík byl vždycky krysa!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: Faktem je, že mě mělo trknout, že když byli STAN ve vládě ještě za koalici s TOP09, tak neměli nějakou extra super pověst. Já třeba hlasoval vysloveně pod emocionálním nátlakem Milionu chvilek, že Babiš je čiré zlo a musí vzniknout nejvýše dvě koalice demokratických stran, jinak do toho hoděj vidle. Racionální důvody, proč je to pro nás rizikové, jsem samozřejmě chápal, ale byl jsem emocionálně pořád ještě ve vleku těch obřích anti-Babiš demonstrací Milionu Chvilek.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Pochybuji. Nicméně je třeba uvědomit si, že o koalici se STAN se jednalo rok před volbami, čili v roce 2020. Ty velké kauzy nebyly známé, zvláště Dozimetr. Protikorupční analytik byl jeden a ten samozřejmě mohl vycházet jen z nějakých známých informací. Mohl ověřit drby. Ale nejedná se o detektivní agenturu, co by někoho sledovala či tak. Nikdo si nemyslel, že je Gazdík svatý. Ale mezi slepými jednooký králem.

KEB: Jasně no. Akorát to není tak jednoduché dopředu. A ta media byla cinklá mnohem víc než běžně :(
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: ty sice potřebuješ úředníky, ale ty té mají na háku a serou na tebe, co víc ještě ti aktivně hází klacky pod nohy

Ukázat na ně, a ukázat na politiky, pod jejíž jurisdikci patří a pohnat je k tomu, aby si je umravnili to bylo to co Bartoš neudělal a hlavně na to pořádně neupozornil.

Místo toho, aby tohle Bartoš komunikoval, jsem všude četl akorát pura, který ho a celý jeho ministerstvo plošně bombardoval.

No nic, nechme toho, už je to jedno. Výsledek je jaký je.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KRAMERIUS: Tak to pak jo :)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    LOPIK: Ale stavební úřady nepatří pod MMR, ministr nad nimi nemá žádné pravomoci.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hele, tohle je pravda? Opravdu Piráti měli nebo dokonce ještě mají tým na vyšetřování politiků konkurence?

KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: V momentě, kdy ty úředníky potřebuješ, je nemůže obviňovat. Proto se dala ven ta čísla, která to ukazovala, ale MMR to tak neinterpretovalo.

Celá vláda věděla o těch lobbistických tlacích (předloženo oficiálně na vládu před rokem). Rozhodla se nic nedělat. Fiala se nakonec rozhodl vyhodit Bartoše a dát naprosto volný průchod lobbistům. Čili nebude reforma ÚOHS, nebudou EU peníze, naopak se dá fakt hodně peněz na nový systém, který pravděpodobně ani nebude ve vlastnictví státu.
    KEB
    KEB --- ---
    LEON_KOWALSKI: ne potopil to fiala, měl prostě nechat Bartoše to dodělat, do voleb je daleko a bylo by to NĚCO.

Ale Bartoš má svůj kus viny, měl kurva říct, že důvod proč to nejde, je že to sabotují úředníci. Ale taky mohl někde rozjet zkušební verzi atd. Tvářil se jak mistr světa a výsledek známé
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NIEKT0: Já bych to nepodceňoval. To se vezme trocha strašení, deset deka zákulisních tlaků, na sjezdu do přednese zdatný rétor (a to Hřib docela je) a bude to hotový.

Jako ale přál bych si, aby si s tím hlavenkové nabili kokos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: kdyby tu funkci předsedy složil ve chvíli, kdy se stal ministrem koaliční vlády, ve které měl tak menšinovou roli, že byl de-facto Fialovým zaměstnancem (jinak to prostě charakterizovat nešlo), tak se mohly věci vyvíjet jinak. Nevím, jestli lépe, možná hůře. Prostě se to nestalo a tím vznikla iluze, že MMR "ovládají Piráti" - což ale je naprostá iluze, Piráti neovládali nic, plnili prostě vládní program dle koaliční smlouvy, bez pořádného rozpočtu, navzdory házení klacků pod nohy... ovšem to je právě ten moment, proč to Ivan podle mě zkusit měl (kvůli té zkušenosti), ale měl si dát pauzu od předsedování. Odstoupil už příliš pozdě, to už nebylo taktizování, ale uznání porážky...

Ano, PirSTAN koalice a účast ve vládě i bez schopnosti ji svými poslanci položit - to byly dvě velké chyby. Popravdě, pro obě jsem jako člen hlasoval. Potřetí tu stejnou chybu neudělám a nebudu hlasovat pro "reformní baťoh".

PULNOC: Ferjenčík byl vidět až moc, a popravdě, je to jedna z mála věcí, na které se Piráti všech frakcí shodnou. Je to až humorné, on nemusel být vysloveně ve všem špatný, ale je zástupce takového toho mainstreamu.. Hřib si chce všechno dekretovat a diktovat, on zase jako vedoucí MO prostě chtěl nakupovat billboardy, ber kde ber, chtěl vidět svoje favority na billboardech, protože takhle se přece vyhrávají volby, neasi. (ale u Pirátů bylo od začátku spousta i horších mamlasů, tak co).

Ferjenčík nebyl původně nějak ultra-zlý, prostě udělal tu chybu, že vidět bylo velmi málo lidí (a až extrémní to bylo v těch volbách 2021) - a on vždycky byl jedním z nich :-) Piráti mu přisuzují odpovědnost za to, že rozhodl, kteří členové Pirátů budou mediálně viditelní a kteří totálně neviditelní (mimo stranu a její kanály).

Nicméně, na volební neúspěch každá zdravá a sebe si vážící politická strana reaguje tak, že do médií a do voleb vyšle nové tváře. Není přijatelné, aby stávající tváře prohlásili, že za vše může "vnitřní nepřítel" a že je třeba se zaměřit na boj s vnitřním nepřítelem a ne na to nabídnout voličům nové tváře. To je nepochopení principu liberální demokracie. Hlasatelé Nové vlny (zatím) nejsou žádnými vlastníky Pirátské strany. Oni jsou ti, které Piráti vynesli vzhůru - ne vice versa.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: je to spíš jistota. Prostě dobří politici si uměli spočítat, že u Pirátů byla překvapivě malá tlačenice o volitelná místa na kandidátkách, protože jsme vždycky měli řadu členů, kteří se do té odpovědnosti zas tak strašně nehrnuli a preferovali ztratit se v davu, nebo se nechat nominovat na nevolitelná místa, apod. (to je prostě fakt, ostatně i teď třeba Martin Šmída navzdory velmi slušné podpoře nominace ustoupil a chce být jen místopředsedou, apod... jsme strana opatrně taktizujících leaderů menších sociálních bublin...)

Piráti jsou jako výtah do vysoké politiky vzhledem k vysoké procentuální podpoře, ale absenci autoritářských osobností poměrně sázka na jistotu. Nejdřív to udělali STAN, kteří chtěli naše procenta ale ne už naše osobnosti; pak Honza Lipavský, který ale zaujal v období, kdy byl poslancem a prostě určité kruhy si pro něj sáhly a vzaly a si ho jako svého člověka. Zdeněk Hřib byl u Pirátů ještě kratší dobu, než Lipavský, když ho zvrat na pražské magistrátní scéně vyzdvihl přímo do primátorské funkce. Každopádně, pokud mu CF neodhlasuje "reformní baťoh", který by z Pirátů udělal výrazně autoritářštější stranu, tak bude zajímavé sledovat jeho další osud cca za 2 roky. S nižší pozicí, než je leader kandidátky na pražský magistrát, se podle mě nespokojí. Nepřekvapilo by mi, kdyby tuhle pozici nedostal, že by odešel (ostatně proto tlačí reformu, která by ve straně zrušila primární volby, protože pro něj už nejsou výhodné...)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: neni pravda ze mne zaujal tim ze byl videt. videt byl i Ferjencik, a dalsi ktere nejmenuji z empatickych duvodu.

mne bylo docela brzy jasne, ze Pirati jsou strana extremnich nerds + Ivan Bartos, a doufala jsem, ze to dopadne tak, ze ti extremiste trosku zjihnou. bohuzel, presto ze IB ma charisma velke, nedopadlo to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam