• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEB: V momentě, kdy ty úředníky potřebuješ, je nemůže obviňovat. Proto se dala ven ta čísla, která to ukazovala, ale MMR to tak neinterpretovalo.

Celá vláda věděla o těch lobbistických tlacích (předloženo oficiálně na vládu před rokem). Rozhodla se nic nedělat. Fiala se nakonec rozhodl vyhodit Bartoše a dát naprosto volný průchod lobbistům. Čili nebude reforma ÚOHS, nebudou EU peníze, naopak se dá fakt hodně peněz na nový systém, který pravděpodobně ani nebude ve vlastnictví státu.
    KEB
    KEB --- ---
    LEON_KOWALSKI: ne potopil to fiala, měl prostě nechat Bartoše to dodělat, do voleb je daleko a bylo by to NĚCO.

Ale Bartoš má svůj kus viny, měl kurva říct, že důvod proč to nejde, je že to sabotují úředníci. Ale taky mohl někde rozjet zkušební verzi atd. Tvářil se jak mistr světa a výsledek známé
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NIEKT0: Já bych to nepodceňoval. To se vezme trocha strašení, deset deka zákulisních tlaků, na sjezdu do přednese zdatný rétor (a to Hřib docela je) a bude to hotový.

Jako ale přál bych si, aby si s tím hlavenkové nabili kokos.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: kdyby tu funkci předsedy složil ve chvíli, kdy se stal ministrem koaliční vlády, ve které měl tak menšinovou roli, že byl de-facto Fialovým zaměstnancem (jinak to prostě charakterizovat nešlo), tak se mohly věci vyvíjet jinak. Nevím, jestli lépe, možná hůře. Prostě se to nestalo a tím vznikla iluze, že MMR "ovládají Piráti" - což ale je naprostá iluze, Piráti neovládali nic, plnili prostě vládní program dle koaliční smlouvy, bez pořádného rozpočtu, navzdory házení klacků pod nohy... ovšem to je právě ten moment, proč to Ivan podle mě zkusit měl (kvůli té zkušenosti), ale měl si dát pauzu od předsedování. Odstoupil už příliš pozdě, to už nebylo taktizování, ale uznání porážky...

Ano, PirSTAN koalice a účast ve vládě i bez schopnosti ji svými poslanci položit - to byly dvě velké chyby. Popravdě, pro obě jsem jako člen hlasoval. Potřetí tu stejnou chybu neudělám a nebudu hlasovat pro "reformní baťoh".

PULNOC: Ferjenčík byl vidět až moc, a popravdě, je to jedna z mála věcí, na které se Piráti všech frakcí shodnou. Je to až humorné, on nemusel být vysloveně ve všem špatný, ale je zástupce takového toho mainstreamu.. Hřib si chce všechno dekretovat a diktovat, on zase jako vedoucí MO prostě chtěl nakupovat billboardy, ber kde ber, chtěl vidět svoje favority na billboardech, protože takhle se přece vyhrávají volby, neasi. (ale u Pirátů bylo od začátku spousta i horších mamlasů, tak co).

Ferjenčík nebyl původně nějak ultra-zlý, prostě udělal tu chybu, že vidět bylo velmi málo lidí (a až extrémní to bylo v těch volbách 2021) - a on vždycky byl jedním z nich :-) Piráti mu přisuzují odpovědnost za to, že rozhodl, kteří členové Pirátů budou mediálně viditelní a kteří totálně neviditelní (mimo stranu a její kanály).

Nicméně, na volební neúspěch každá zdravá a sebe si vážící politická strana reaguje tak, že do médií a do voleb vyšle nové tváře. Není přijatelné, aby stávající tváře prohlásili, že za vše může "vnitřní nepřítel" a že je třeba se zaměřit na boj s vnitřním nepřítelem a ne na to nabídnout voličům nové tváře. To je nepochopení principu liberální demokracie. Hlasatelé Nové vlny (zatím) nejsou žádnými vlastníky Pirátské strany. Oni jsou ti, které Piráti vynesli vzhůru - ne vice versa.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: je to spíš jistota. Prostě dobří politici si uměli spočítat, že u Pirátů byla překvapivě malá tlačenice o volitelná místa na kandidátkách, protože jsme vždycky měli řadu členů, kteří se do té odpovědnosti zas tak strašně nehrnuli a preferovali ztratit se v davu, nebo se nechat nominovat na nevolitelná místa, apod. (to je prostě fakt, ostatně i teď třeba Martin Šmída navzdory velmi slušné podpoře nominace ustoupil a chce být jen místopředsedou, apod... jsme strana opatrně taktizujících leaderů menších sociálních bublin...)

Piráti jsou jako výtah do vysoké politiky vzhledem k vysoké procentuální podpoře, ale absenci autoritářských osobností poměrně sázka na jistotu. Nejdřív to udělali STAN, kteří chtěli naše procenta ale ne už naše osobnosti; pak Honza Lipavský, který ale zaujal v období, kdy byl poslancem a prostě určité kruhy si pro něj sáhly a vzaly a si ho jako svého člověka. Zdeněk Hřib byl u Pirátů ještě kratší dobu, než Lipavský, když ho zvrat na pražské magistrátní scéně vyzdvihl přímo do primátorské funkce. Každopádně, pokud mu CF neodhlasuje "reformní baťoh", který by z Pirátů udělal výrazně autoritářštější stranu, tak bude zajímavé sledovat jeho další osud cca za 2 roky. S nižší pozicí, než je leader kandidátky na pražský magistrát, se podle mě nespokojí. Nepřekvapilo by mi, kdyby tuhle pozici nedostal, že by odešel (ostatně proto tlačí reformu, která by ve straně zrušila primární volby, protože pro něj už nejsou výhodné...)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: neni pravda ze mne zaujal tim ze byl videt. videt byl i Ferjencik, a dalsi ktere nejmenuji z empatickych duvodu.

mne bylo docela brzy jasne, ze Pirati jsou strana extremnich nerds + Ivan Bartos, a doufala jsem, ze to dopadne tak, ze ti extremiste trosku zjihnou. bohuzel, presto ze IB ma charisma velke, nedopadlo to :)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: taky si myslim ze funkci predsedy nemusel skladat, to byl obrovsky omyl, politicky. ano, Pirati ve volbach pohoreli, ale za to nemuze Bartos.

kdyz se formovala soucasna vladni garnitura, nesledovala jsem deni u Piratu, takze nevim nakolik se zasazoval o vstup Piratu do vlady .

jako tech chyb tam bylo vic, at uz je to kempovani pod STANem, at uz jsou to 3 roky ve vlade bez dosazeni cehokoliv z programu, at uz je to MMR.

ale v dobre firme se za chyby schopny clovek nevyhazuje, protoze chyby jsou nejlepsi ucitel. a myslim si, ze na odstoupeni snad ani nebyl tlak. otazka je, nakolik IB mel chut setrvavat ve svinciku, kterym je ceska politika. mozna mu uz dosla energie se s tim prat a proti tomu nelze nic namitat, nemuzeme chtit, aby se tam znicil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: Ivan je fajn, jasně, proto taky nakonec vždy toho předsedu obhájil. Jenže právě proto, že je aktivista, se vlastně moc nehodil na řadového ministra vlády. Od úředníků nemohl očekávat stejnou nadšenou součinnost, jako od členů strany a dobrovolníků.

Jinak, pochopil jsem, že jsi o něco mladší.... víš, prostě si ho minimálně 10 let vídala v médiích a oblíbila si ho. Žádný jiný opoziční politik, když nepočítám stálici Pitomia, neměl takovou kontinuitu v médiích, jako on. Být takhle dlouho viděn a současně nebýt spojován s výkonem moci, neušpinit se... to byla jistá výsada.

Nechci být vůči Ivanovi extrémně kritický, ale to co předvádíš, je self-fulfilling prophecy. Prostě tě zaujal, protože byl vidět. Z těch, kdo vidět nebyli, sis nevybírala. Byl to tvůj oblíbený nejlepší opoziční politik z nabídky... no, zhruba jednoho přijatelného opozičního politika. (teď se o podobnou univerzální osobnost budou snažit Motoristé s Turkem, ale tam je záměr jasný: vyrobit z něj koaličního partnera pro Babiše, za rok... to nebude tak na dlouhou trať... ovšem akorát nevím, jak bude současně europoslancovat a koalovat, ale možná tomu dá jen předvolební xicht a neušpiní se přímo ve vládě, kdo ví)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Jen se zeptám - nehrozí u Hřiba něco podobného jako u Lipavského?
    Že není Pirát přesvědčením ale jen pragmaticky? A v momentě, kdy strana přestane být výtahem k moci, půjde o dům dál?
    Protože on je Pirátem ještě kratší dobu než Lipavský.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: Naši komouši jsou lepší, než vaši komouši! Proč bychom měli lidi, co chtějí volit levicově, předhodit sekernici Konečné nebo o něco mainstreamovější a nudnější Maláčové?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: Adéa Šípová má velmi malou podporu, mj. proto, že byla dlouho nezávislá a k Pirátům vstoupila až dodatečně. Je dobře, že k nám vstoupila, což o to. Ale předsedkyní se asi nestane. Pro mě by byla přijatelná, ale má to svá úskalí. Např. lobbuje za genderové tapetování na kandidátkách, což je složitá otázka. Mě by vyhovovalo mít vyrovnaný počet leadryň, a řešil bych to losem - na vylosovaném počtu kandidátních listin by přeskočila nejvýše zvolená žena v primárkách na první místo, aby kandidátní listiny vedl zhruba stejný počet mužů a žen. (akorát si nejsem jistý, jestli by ten přeskok měl být shuffle nebo swap). Stejně je to poměrně citlivé téma, mj. i proto, že není automatické, že zrovna voličky víc důvěřují političkám, apod. - je to složitá věc. Ale mít předsedkyni by byl dobrý start a Markéta Gregorová to z Bruselu moc dělat nemůže.

K tomu ostatnímu... no Wagenknecht mi přijde, že má nějaké šance, a u něj je vymezení se vůči Babišovi aspoň osobní a autentické. Hřiba nás nemusí víc, bohužel by asi byl dobrá tvář pro řadové voliče, protože byl hodně vidět jako primátor, ale to je asi jediný argument. Podmiňuje to stejně transformací strany k více autoritářskému stylu a když mu to neprojde, možná z volby radši odstoupí, aby měl důvod neprohrát.

Nejde přehlédnout, že si fanynka Ivana Bartoše, ale otázka je, zda prostě už nesestřelil. Já si myslím, že mohl vést stranu v roce 2025 do voleb, kdyby se byl soustředil na to MMR i za cenu, že odstoupí z pozice předsedy, protože podle mě v krajských volbách nešlo být současně ve vládě a současně se vůči ní vymezovat a regiony chtěly to vymezování se, zjevně. Zapomínáš, že nevolí jen Praha, a že mimo Prahu jsou kostky rozdané jinak.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: Tam je tych spekov... je to uplne delulu, a dufam ze to nema sancu prejst, tym ze nejakou castou nastvali snad kazdeho
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    jinak je zajimave se zamyslet nad tim, co presne odlisuje Bartose a tuhle bandu nedopecenych bochanku.

Bartos pusobi jako nejak jakoby kompletni clovek a lze mu verit. Jako srdcar.

Tihle ostatni bud nejsou osobnostne "dopeceni", nebo pusobi vylozene jako ziskuchtive mrdky, pripadne jako deti pana Asparaguse co si mysli, ze vedi vsechno protoze umi programovat v Haskellu a pritom neumi ani jet metrem bez toho aby z toho meli panickou ataku.

Proste Bartos je jedinej jakoby real typek. Ktery neni dokonaly, ostatne jsme videli jak dobacoval ve vlade, ale je uveritelny.

A to je ten duvod proc mi mate hodit hlas az na to prijde, a ne radio do vany.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    SARAJ: a ty nevis ze hlavni use case MBA je ze si ho vystuduje nekdo kdo ho potrebuje pro dalsi postup v kariere a je ochoten zaprodat se opravdu hluboko, tak hluboko ze v pekle se o MBA mluvi jako o pekle?

neni to vysoka skola
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    PULNOC: Hrib ma vystudovanou medicinu, ehm.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    klidne bych ji to tam hodila, a nemluvim ted o radiu a vane ve ktere se rochni Micha. pripadne o zachrannem lane a bazenu hlubsim nez 2m ve kterem se topi rochnici se Micha. mluvim o volbe predsedkyne (predsedove jsou out).
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    normalne reknu na plnou pusu (nevim proc se to tak rika kdyz kazdy vi ze s plnou pusou se nemluvi. divny, ze? tato planeta to je pozar narodniho divadla na koleckach, vam rikam)

no takze reknu ze pres to, ze nesnasim rudou antihvezdu Michailidu, tak mi prijde jako zajimavejsi lidr nez tenhle pionyrsky oddil.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: ja chci Adelu Sipovou. protoze ma nejlepsi jmeno. vystudovala prava, coz zvladne jen obsesivni clovek, to je taky dobre.

zni sice jako strasna konzerva ale to ceskym volicum vadit nebude. dokud nejsem v cele strany ja, musime jistou nedokonalost pripustit.

Wagenknecht: "Mezi další priority pak řadí i „ochranu klimatu s rozumem“, efektivní dopravu, dostupnou energetiku, minimum regulace nebo kvalitní vzdělávání a zdravotnictví. "

Staci si napsat Jeziskovi, Luky!! A klidne chtej i neco vic, treba platicko estrogenu, to dneska kluci maji v oblibe.

Ovsem, rodice jsou konzervy, takze se pak nediv, kdyz to vsechno nevyjde. A volici uz taky neco zazili a vi ze sliby casto koreluji s chybami.

K Hribovi se ani vyjadrovat nebudu, ten si asi udelal MBA a nedoslo mu, ze to je jen pro srandu a vyssi plat ale zacal to brat vazne.

Je to bida s nouzi, nebo, lepe recene, nouze s bidou. I think it's over, friends.

Ivan Bartos si doufam zalozi novou stranu, myslim ze by dostal...kolik ze to maji ted % pirati?
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    000: vypada to ze ty nerozumis jak se komunikuje na Nyxu, kazdy mame neco.

krome mne, ja rozumim vsemu. nemysli se ze je to nejaka hitparada, tezko se pak na tyhle planete zije. v nebi si urcite nekdo kazdorocne sazi na to zda preziju do konce pristiho roku. je to tam velky business. sazeni. na mne
    000
    000 --- ---
    000: jo, to bylo pro PULNOC
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam