• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    DOCKINEZ: Což dělal i Michálek. Podobně stavěné lidi sháněj i do aparátu jako zaměstnance. Jinej člen nedávno něco řešil třeba se současným tajemníkem poslaneckého klubu a vůbec nepochopil kde se tam ten korporátní manažer kterej je snad z nějakého z učňáku na Kladně vzal a proč tam věci řídí člověk kterej nemá s pirátstvím nic společného a působil úplně hloupě. Pak mu to řekli jiní, dělá co mu kdo řekne a neptá se... ideální pro vlnu, takové lidi vlna chce. Čím víc člověk vidí dovnitř, tím větší je to bolení.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    STAROJDA: „korporátní styl“ is the new „řídit stát stranu jako firmu“?

btw není náhoda, že funkční psychopat Hřib tlačí zrovna styl řízení, kterej vyhovuje právě psychopatům.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    huSTAROJDA: až ta setrvačnost skončí, vznikne nějaká normální volitelná strana a zbude Vám těch voličů 10k tak pak spolu můžete s rudym hulkem pozadu bojovat proti sionismu a vzpomínat na starý dopbrý čas, snad zůstane forum :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: já jsem asi jedinej Pirát, co není organizovanej ani přes Signál, ani přes Discord ;-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: byl tlačen novou vlnou přes jejich signál chat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: Cringe komunikace naším voličům vadí hodně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: tak já ho osobně neznám, ale i na základě výsledků prvního kola je nutné vnímat ho spíše jako konsensuálního kandidáta, než kandidáta Nové vlny.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STAROJDA: nie, hovoris za seba
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    GAARQ: Já to vidím tak, že i fejk se správnýma názorama je pořád lepší než jiné strany. Ale na druhou stranu fejk blokuje skutečnou autentickou změnu, o kterou se máme snažit. To samé je SPD, ale tam to je dobře, že Okamura je podvodník. U Pirátů je to špatně. Teď tu prostě na politické scéně něco chybí a vlna to prázdné místo samolibým skotačením a 100% identifikací s čistě pražskou kavárnou nezaplní. Chci Piráty co budou znovu sbírat hlasy i na vesnici, v Sudetech, v Ústí nad Labem, v Třinci... Kam zmizeli?!!
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    STAROJDA: not really, nová vlna se mi nelíbí, nový způsob komunikace je cringe a ne vtipný a trefný, staronové ksichty a la ferjenčík mě neberou. žel, vše ostatní na naší politické scéně je ještě horší.

otázkou je, milý geralte, je menší zlo pořád lepší než větší zlo? a zabrání příchodu zla ještě většího?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: Myšlenka je myšlenka, ale praxe je odlišná. Voliči je nějaká Nová vlna úplně u prdele. Praxe je taková, že kvůli 9 % jsme museli dát 80 mega na kampaň protože Nová vlna totálně demotivovala skoro všechny aktivní členy, co pro ní nebyli, pak se stávalo, že např u nás v SČK v Kladně, kde MS Kladno má 14 členů a 23 registrovaných příznivců, tak na kampaňový akci ve městě nebyl ani jeden.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: HONCKA: No přeneseně, já mluvím za 500 tisíc voličů... Takže je otázka, jestli strana má být pro voliče (to je myšlenka Nové vlny imho) a nebo sama pro sebe. Samozřejmě že má být pro oboje, ale důraz má být imho na voliče.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: Nemluví sám za sebe viz XCHAOS: kdy kandidát Nové vlny vyhrál fakt o fous proti kandidátce druhé frakce Prograsivní Alternativa
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    STAROJDA: Nemluvím zdaleka jen za sebe.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    EL_TOPO: Plno lidem to došlo? Rychlíková má patent na pravdu? Mě například ta cringe komunikace nevadí. Nevadí mi štít proti dezinformacím, nevadí mi rudý hulk, nevadí mi chození pozadu atd. Nová vlna se mi líbí. Tereza v Praze se mi líbí. Korporátní styl se mi líbí. Strana dostala 9 % hlasů - těmhle lidem se to taky líbí.. asi?

Mimojiné tím chci říct, že mě dráždí tvoje zaštiťování se "plno lidmi, kterým to došlo", ale mluvíš hlavně sám za sebe.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, do RV vyhrál Petr Vlasák, 236 hlasů, ale jen o 25 hlasů. Tolik k představě, že Nová vlna drtivě ovládla Piráty a všechno válcuje: ano, Vlasák byl spíše kandidátem lidí blížších současnému mocenskému těžišti, ale že by teda nějak nadšeně dokázali mobilizovat CF, to se říct nedá a svého kandidáta prosadili jen za tu cenu, že nominovali někoho mimořádně přijatelného a nekontroverzního.

Obecně.. bude to trochu nuda, ale ano, takhle nějak se dělá politika, prostě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: myslím, že právě to, se sem snažím postovat, tedy vývoj ohledně digitální suverenity, a to nejen-EU, ale třeba i neutrálního Švýcarska (které je v podstatě v dnešním světě poslední zbývající success-story pro ty, kteří úplně nemusí EU ale jasně vidí, že to, co se děje v USA spíš nechtějí a post-brexitová Británie jim připadá poměrně dystopická)

"Právo na offline" je podle mě věc, která je základem každé nezávislosti, tedy i té digitální. Ale stejně, jako jsme před 25 lety hlásali právo na PC bez Windows (ne, nebylo samozřejmé, viz kauza Mironet, kterou jsme nikdy nedokázali úspěšně politicky prezentovat), nebo právo na flashku bez poplatku OSA, tak dnes samozřejmě musíme hlásat právo na Internet bez AI, dá se říct.

Vyhmátnout to "kondenzační jádro", nějakou v podstatě nicotnou podstatu, na které se musí shodnout i jinak poměrně znepřátelené skupiny - to je podle mě základ demokratické pluralitní politiky, opak takové té polarizace na dva tábory, směřující k nevyhnutelné občanské válce.

A i proto se snažím trochu odchýlit ten tvůj "anti-Hřib" směr, protože v podstatě, je to vyrážení otevřených dveří. Je jasné, že "čím víc Hřib vyhrál, tím víc vlastně prohrál", dá se říct. Premiérem po dalších volbách nebude, užije teď svých 15 minut slávy v opozici, kde bude mít ulehčenou roli tím, že nebude muset hodiny a hodiny obstruovat nesmyslným řečněním, které by ho určitě nebavilo tolik, jako Okamuru, pro kterého to evidentně byla životní předdůchodová role. Hřib není tématem Pirátské strany, dá se říct.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Podle mě téma, které bychom měli řešit a naučit se vysvětlit davům. Já jsem třeba i mezi lidmi, kteří se profilují jako nějak progresivní, sociální, levicoví apod. narazil na názory, že je jim vlastně úplně jedno, co o nich korporace shromažďují za data, a vidí i jako určitou výhodu, že všechno někde zveřejňují... jenže, co když si hrajete cosplay na to, že jste armáda?

How tenaciously Palantir courted Switzerland – Republik
    https://www.republik.ch/2026/02/18/how-tenaciously-palantir-courted-switzerland
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Teď začíná trend být offline, protože online prostor už je strašně toxickej a plnej věcí co jen kradou pozornost. Takže heslo Internet je naše moře už je opravdu něco z historie. Taky jsou téma ty socky pro mladé, mobily nonstop všude i ve škole, kamery na každém rohu, neomezená svoboda slova na internetu která ale už paradoxně pomáhá totalitarismu a autoritářství... To bych chtěl slyšet, jak se k věcem naši tam nahoře staví a zda mají třeba mozkovny na to umět aktualizovat zastaralé věci ve stranické ideologii. Současně je ale nenahradit... ničím, marketingovým prázdnem. Úplně si to nemyslím že tohle dokážou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak v podstatě ano. Tak prosímtě, navrhni teď, tady, kde máme prostor pro naši Platformu či Frakci Diitální suverenity a tak, jak by měli vypadat Piráti, kteří v roce 2026 nejsou cringe.

Jaký zaujmeme postoj k AI, třeba. Jaký k sociálním sítím pro mladé - [XCHAOS @ Věci Veřejné - world edition /USA/UK/EU/AUS/CHINA/RUS]
    Jak přesně dostaneme svobodný software do státní správy - začneme nejdřív náhradou Oracle za PostgresQL, aby si úředníci ničeho na desktopech nevšimli? Nebo budeme tlačit LibreOffice a NextCloud, abychom se vyhnuli riziku, že někdo leakne citlivé státní dokumenty do Copilotu?

Trefovat se do Hřiba je laciné, je to totiž extrémně snadný cíl. My musíme udělat to složité, musím totiž vymyslet nějakou náhradu za Hřiba. Musíme vymyslet rétoriku, slogany, apod. které nebudou křeč.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Furt taky čekám až novým poslankyním ve sněmovně dojde to co došlo plno lidem už dávno.

Rychlíková: Piráti pod vedením Zdeňka Hřiba | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/komentare/pirati-zdenek-hrib-ivan-bartos-komentar_2503100630_kce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam