• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    PECA
    PECA --- ---
    CHORCHE: No, čistě teoreticky, ona je nějaká jiná možnost, než (opět) vytvořit "slepenec" prosystémových prodemokratických stran? Byť to dře jak sáňky v létě? Jako jo, nejspíš to vyhraje Babiš a půjde na to jako Fico "od lesa" a "s motorovkou"...

A to poučení tam být musí. Jakkoliv Bartoš nezvládl stavebko jako manažer, tak věřím i klády pod nohama projektu od kmotrů a strejdů v zákulisí, kam Bartoš ani neviděl... IMO to není ani nijak organizovaný, jenom takový zaběhaný klientelismus ze zvyku. Pravda, moje konspirace.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Nic takovýho a) netvrdím b) nevyplývá z mého odporu k přístupu „data a fakta stačí“

A jen dodám, že volby nejsou ani školní olympiáda, kde stačí tónem uspávače hadů odprezentovat svá „data a fakta“ a nejlepší vyhrává.

Můžeš mít nakrásně podepřené daty a fakty, že se vyplatí popravovat zločince a jejich orgány prodávat bohatým pacientům (a věřím, že v Číně to daty a fakty podepřené mají), a stejně mě nikdy nepřesvědčíš, že je to správné. Vždycky budu všemi proti.

Podobně můžeš mít pomocí dat vyfutrovaný, že když stáhneme sankce vůči Rusku a zase se budeme kamarádit s Kremlem, tak že nám to zlevní energie apod. A stejně jako v předchozím případě budu tvrdě proti.

Na obou výše uvedených příkladech chci ukázat, že samotná data a fakta jsou bez hodnot, postojů atd. mnohdy zoufale málo, že prostě nestačí ke kvalitnímu rozhodování. A naopak – někdy nepotřebuju data ani fakta, abych se dokázal rozhodnout správně, tj. že popravy vězňů jsou no-go a s Putinem se kamarádit nechci.

A kromě hodnot jsou tu i věci jako zájmy, což taky nejsou ani fakta, ani data, přesto je nelze jen tak odmáznout jako irelevantní. Je nabíledni, že já coby OSVČ mám jiný zájmy než estébák Babiš a trochu jiný než důchodce s vlastním bydlením nebo nezaměstnaná matka samoživitelka.

Ne, samotný data a fakta opravdu nestačí.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHORCHE: no, to by napřed museli Piráti mít vic než 7-10% - což jim zatím předpovídá průzkum. A pak by taky museli vyhrát strany co jsou teď ve vládní koalici a propadnout Přísaha+Motoristi, Stačilo a SPD, aby neměl Babiš šanci složit vládu.
    Jenom doufám, že se Piráti opravdu poučili a už nepolezou do žádné předvolební koalice, jako naposledy, při debaklu se STAN (teda pro STAN to debakl nebyl)

Průzkum volebních preferencí: Kdo vyhraje volby?
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-unikatni-model-kdo-vyhraje-snemovni-volby-210722
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YBUKO: hele, nevím. Kandidátní listiny Pirátů ještě ani nebyly sestavené. Situace je složitá. Chtěl bych místo Jiřího Hlavenky Ivo Vašíčka? Asi ne, že jo. Takže je potřeba vyjednávat. Za mě nejde pořád machrovat všemi velkými zly typu ODS a vysvětlovat, že lepší je k volbám vůbec nechodit. Důležité je třeba dokázat udržet svůj obraz v médiích, přehlušit takové to "my víme, co si Piráti doopravdy myslej", když si to vůbec nemyslej, apod. Podle mě strana, který by dokázala s voliči komunikovat mimo různé lobby ovlivňující média by byla zásadní. Stačí se podívat na vliv TikToku, Facebooku, Xitteru na volby. Je potřeba začít u tohohle, a kampaň nejde pořád dělat rozdáváním novin na ulicích... to je první věc, aby existoval odlišný důvod, proč lidi stranu volej.

Další otázka, co dělat, pokud se strana do parlamentu dostane. Cpát se za každou cenu za všech okolností do opozice, tím se jen udržuje komunikační kanál, a vlastně pokud bude ODS dostatečně hlasitě vykřikovat, že Babiš je větší zlo a Babiš bude dostatečně hlasitě vykřikovat to samé, tak tím mobilizují voliče, ti dostanou pocit, že hrozně taktizují proti někomu a nebudou chtít udržovat v parlamentu čistě opoziční stranu s nulovým koaličním potenciálem... sice je to taková "malá domů", ale praktický efekt by velký nebyl.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PULNOC: V době kdy se o spojení rozhodovalo (rok před minulými volbami) to vypadalo dost jinak. Bezesporu byli dobré argumenty proč do toho nejít, ale byli i dobré proč do toho jít. A společenská poptávka byla silná.

Já si myslím, že se to pokazilo až někdy v červnu, kdy Piráti v exekutivě kampaně nezvládli STAN. Předtím jsme i vedli v průzkumech. Kampaň byla docela ok. A hlavně jsme si ani jako Piráti nevšimli, že Babiš to jede naprosto vůči Pirátům nikoliv STAN. Nedivil bych se i kdyby naboostoval antipirátské kruhy ve STAN. Nevšimlo si toho vedení kampaně, ale ani jsem to nečetl od kritiků. To byl klíčový moment, kdy se měli znovu přehodnotit kroužky a udělat protiopatření - např. Rakušan měl vystoupit a říci: "kroužky ne". A v červnu to IMHO bylo reálné.

On obecný problém české politiky je, že většina politiků nejsou takové hvězdy, aby zvládli řešit víc věcí najednou. Zvláště pak:
    1) Dobré řízení rezortu
    2) Prosazování politických cílů
    3) Kamarádíčkování se s prominenty
    4) Osobní zájmu včetně korupce

Vidíme, že mnozí volí čistě 3 a 4. A jejich voliči si myslí, že jsou tak dobří, že zvládají i 1 a 2. 2 se zakrývá marketingem. 1) je naprosto vzácné. Jenže bez 1) ti chybí podklady a vše.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: V podstatě existujou důvody, proč bude legalizace vždy menšinové téma menšinové strany... pro velkou část voličů Prátů nikoliv, ale fakticky je šance jen zmírňovat represi v rámci existujících mezinárodních smluv, které by nejspíš už musela měnit EU jako celek. Návrhy Pirátů ohledně samopěstitelství byly rozumné a týkaly by se v podstatě asi tak promile občanů (pro většinu konzumentů v populaci je prostě jednodušší si to někde sehnat na černém trhu a neřešit to a bylo by to tak i po zvýšení dekriminalizace). Problém je, že postavit v téhle době koalici na tom, že buď tohle, nebo padne vláda a vyhraje Babiš, by byl úlet.

Současný stav je dost patový: jsou důvody, proč s Babišem jít nechceme, to je jasné: nechceme systém, kde si někdo všechny evropské peníze orbanizuje pro svůj holding. Problém ale je, že k tomu, aby Piráti byli relevantní sílou v té hypotetické ne-Babiš koalici, prostě chybí pár procent hlasů. Mě by daleko větší smysl, než koalice se STAN, dávala smysl třeba předvolební koalice se Zelenýma - ale ti mají bohužel mimo Prahu strašně špatnou pověst a víceméně se smířili s postavením sekty, kterou nikdo nemá rád a svalujou se na ně i věci, za které nemůžou. Takže je tahle varianta u členů i voličů Pirátů extrémně nepopulární a lidi, kteří ji tlačej, jako třeba Peksa, se rychle ocitnou v podobné pozici menšiny v menšině, jako ti legalizátoři.

Jakýkoliv náznak zelené politiky, kterou Piráti případně prosazovali nebo měli v programu, spolu s demonstrovanou ochotou Spolu vzít Piráty do koalice, vedl k nástupu stran typu Motoristi, kteří jsou víceméně Babišovo křoví pro vytunelování hlasů, které tradičně sbírala ODS.

Prostě ta spojenectví menšinových agend je potřeba stavět chytře. Strašně snadno se může stát, že místo součtu hlasů těch menšin najednou pracuješ s průnikem hlasů - jako se to stalo Zeleným. Protože nabereš víc agend, v jejich případě je to tradiční zelená politika + demoktratická levice, jenže najednou pro část zelených voličů je nevolitelná ta levice a pro naprosto všechny levicové voliče je strašák deindustrializace, kterou by přines "grýndýl", takže Zelení akorát postráceli zelené voliče a nabrali doslova jednotky voličů z řad skalních intelektuálů.

Hřib bude předsedou minimálně do parlamentních voleb. Jestli Piráty do voleb povede, nebo jestli tam ještě bude nějaká rošáda pod záminkou "hledáme lídra", to nové semknutější vedení asi nějak vylosuje na základě průzkumů veřejného mínění (ovšem i dostat nás pod 5%, aby dostala u taktizujících voličů šanci nějaká antibabiš koalice, ale bez příliš zhulenogrýndýlových Pirátů, by taky někdo třeba mohl chtít, ale podle se tím zahodí hrozné procento hlasů, protože by se nepropadneme hned na 1%, ale spíš někam na 4.5, nebo tak...)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    YBUKO: jojo všude samí piráti :D motodegen je spíš copy/pasta a další shito strana po failu trikolor, realistů...

Padni komu padni: Motoristé jako noví Piráti. Čím Babiš týrá Nachera a proč Prahu unesli úředníci? | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/padni-komu-padni/127997/padni-komu-padni-motoriste-jako-novi-pirati-cim-babis-tyra-nachera-a-proc-prahu-unesli-urednici.html
    KUHL
    KUHL --- ---
    YBUKO: no takze je to v prdeli a neni uz koho volit? Ja s vama teda nesouhlasim, Hrib mi pripada dobrej. Bartos neudelal core vec (coz od nej cekalo tolik lidi na vesnicich, asi ne uplne chytrejch a vzdelanejch, ale volicu) a to je legalizace marihuany. Nemel zadny marketing, nechal "mluvit" ruzny extremisty ve strane a image piratu kvuli tomu vypadala fakt blbe - viz. posledni volby, kdy se na ne skoro vsichni vykaslali. Stan na hovno, ods na hovno, kducsl ani nema cenu mluvit, zeleni jsou looseri. To tem odpadlikum od piratu zbyva ten Babis ne :)?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    IB podporoval spíše Hřiba. Ale nevím zda se někde přímo vyjádřil.

Tak pokud tě pozve premiér, tak musíš být docela antisystémový, abys to odmítl. Naprosto jiná věc je, co mu řekneš a jak to budeš prezentovat. Osobně bych jistě za premiérem zašel a to i kdyby to byl třeba Babiš. Prostě z důvodů úcty k funkci samotné. Osobně bych mu řekl: "Vzhledem k tomu, že to tu neřídíte tak úplně nevím o čem se máme bavit", ale to je věc druhá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: no nevím :-) český populistický senil je Babiš, tahle pozice je obsazená (naštěstí). On tam neříká samé špatné věci, s tím ministerstvem provokuje, samozřejmě.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KEB: babiš mi vadí, ale nevidím rozdíl mezi babišem, křetínským, tykačem či libovolným miliardářským mafiánem podporovaným z té či oné strany. nemluvě o mycéliu lokálních politicko-podnikatelských mafií. menší zlo je skvělá sapkowského povídka, která se mi vždycky u podobných úvah vybaví a jakmile se člověk nechá chytit do téhle sémantické pasti, těžko z ní vybředá.

zlo je zlo, stregobore,… menší, větší, střední, všechno jedno, proporce jsou relativní, hranice nejasné. nejsem zbožný poustevník, nečinil jsem v životě jen dobro. mám-li však volit mezi dvěma zly, nevolím raději vůbec…

a koneckonců, volme cthulhu, proč se spokojovat s menším zlem, že? přiznám se, že tenhle typ přístupu mi v české politice chybí, všichni se berou tak smrtelně vážně (až na piráty, v začátcích), že jim prostě nevěřím, že to není jen přetvářka. ale to jsou jen mé osobní úlety.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KEB: Nediskriminuji. Vadí mi i Babiš, i vládní strany.
    KEB
    KEB --- ---
    GAARQ: souhlasím s tebou a chápu tvoje motivace.

Otázka zní vadí ti Babiš a to čeho je nositelem? Ano nebo ne? Pokud ne zůstaň doma, pokud ano, tak doma neuustavej, protože mu k vítězství stačí, když voliči vládních stran zůstanou doma.

Nicméně jestli správně chápu volební systém, tak i prázdná obálka je klacek pod babisovy nohy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOSZLIK: těžko někomu, kdo 12 let (2009-2021) budoval politickou kariéru říkat, aby si nezkusil kariéru ministra, když jednou v životě dostane šanci...

ano, hlasoval jsem pro PirSTAN, hlasoval jsem pro účast ve vládě. Hlasoval jsem ale logicky pro to to zabalit poté, co hodili Ivana přes palubu. Věděl jsem, že to u našeho voličského jádra nevzbudí příliš kladný ohlas, ale nejde se cpát do politiky jen jako protestní strana, která jen vyjádří nesouhlas, ale neušpiní se: doufal jsem, že když jsou teda naši zástupci tak sebevědomí, že se cpou na volitelná místa kandidátních listin, že trochu vědí, co dělaj...

V roce 2017 a v roce 2021 nás volili trochu jiní lidé. Dát najevo, že koalice plus-minus demokratických stran je pro nás přijatelnější, než Babiš, byla asi jediná možnost. Nicméně vymezování se všech vůči Babišovi ho nakonec akorát posílilo, takže situace je složitá. Pokud se Piráti do Sněmovny ani nedostanou, bude to pro Spolu záminka prohrát, odejít do opozice, přenechat to Babišovi a mít pokoj. Ovšem Babiš s těmi traktoristy a Okamurou klidně dosáhnou po příštích volbách i na ústavní většinu... je to zkrátka složité.

Nedělat nic nejde. Aby mohla demokracie fungovat, musej bejt v politice aspoň třeba dvě strany schopné spolu mluvit, které nejsou úplně dementní (zaslechnuto od Pirátů, ale je asi logické, že nemůžeme mít demokracii se samými stranami, které jsou pro nás všechny nevolitelné...). Problém je, že se samotnou čistotou idejí se vládnout nedá .. a někdo bude vládnout vždycky. Reálná politika znamená dosáhnout nějakého kompromisu, který není úplně dementní. Tohle říkal zrovna třeba Hřib, ale co jsem tak slušel, tak třeba současné složení zastupitelstva a rady na magistrátu je takové, že tam válčí všichni se všemi (trochu jako v Pirátech po CF...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: Ne, akorát Spolu+STAN nedají 51% i bez nás, ale budou mít, co já vím 33% Spolu, 10% STAN a my 8% (to by tak odpovídalo). Babiš bude mít třeba 35% a Motoristé/Traktoristé s Okamurou po 7%.

Tohle mi přijde reálný scénář - Babiš opět vyhraje, ale opět nebude mít dost koaličních partnerů. Piráti jsou instinktivní sběrači protestních hlasů, tak pošilhávají po voličích Traktoristů a proto všechny ty řeči o podpoře spalovacích motorů a odmítání Green Deal (Miklík, Vileta...) Problém je, že ti, kdo si to myslí, mají na výběr z 5-6 stran (vlastně všechny), takže v tomto ohledu se vyplatí být sběrači menšinových, nikoliv protestních hlasů (bez ohledu na reálný koaliční program)

Vyhraje Babiš volby na tom, že slíbí vrátit věk odchodu do důchodu někdy za 15 let na dnešní hranici? Pokud to neslíbí on, slíbí to někdo jiný, ale až třeba za 5 let. Teď je to potřeba nastavit takhle, aby to vůbec vycházelo a když se bude ekonomicky dařit, může to zvýšení navrhnout leckdo... příští rok ale zatím spíš ne.

Nevyhnutelnost vstoupit do vládní koalice po příštích volbách viděla naše disidentsko-demokratická frakce (z té "levicovosti" mám spíš legraci) a proto vystupují, protože jde o štěpení strany na křídlo provládní vs. opoziční.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONZA09: do jisté míry, ale zase Babiš byl na ČSSD závislý, ODS na nás ne. V podstatě kdybychom nešli do vlády, tak bychom zase byli zbytečná opozice, co nenasbírala vůbec žádné zkušenosti ani po 15 letech. Já jsem do jisté míry zbyttečný člen, protože celorepublikově se mi prorazit nepodařilo (nebyl jsem tolik známý), ale zase jsem pohrdl sbíráním drobných politických zkušeností v komunále.

Paradoxem je, že problémem Pirátů je, že se strašně zabývají svými vlastními vnitřními problémy, je to taková skupinová terapie, všichni si tam řešej, koho nesnášej, koho by nejdradši vyrazili (ale v souladu se stanovama nemůžou)... ale maj řešit problémy voličů, ať už v jakékoliv rovině: pro někoho je to marketingová záležitost, jakýsi průzkum veřejného mínění, boj o hlasy bez sebemenší odpovědnosti za to, jestli sliby dokáží naplnit nebo jestli vůbec prosazují něco v souladu s programem... pro jiného je to evoluční záležitost, je mu jasné, že aby mohl sliby plnit, musela by společnost nebo stát fungovat lehce či více jinak, než dnes, a pro někoho je politika snaha o revoluci, prostě překopat co jde, hlava nehlava ve jménu bůhvíčeho.

Faktem je, že ten antikorupční rozměr PIrátů je časovaná bomba, protože sice řeší důležitý bug, že firmy napojené na vládní penězovody mohou přežívat i s produkty, se kterými by na spotřebním, konkurenčním trhu neuspěly, ale neřeší základní antisystémový rozměr boje proti tomuto (viz Wagenknecht a debaty, jestli jeho přezkum muniční iniciativy Ukrajině ublížila nebo mohla pomoci... takhle to je totiž okolo korupce téměř se vším, je to složitý ekosystém, ale nemáme bezprostředně připravené řešení "jak to udělat jinak")

No a když přijde někdo, kdo to chce dělat jina a zabývat se voliči, tak v duchu nejlepších Pirátských tradic... opět začne přepisováním vnitřních pravidel, které zneakceschopněj to málo, co ještě dodávalo straně jakousi dynamiku a nádech mírné nepředvídatelnosti :-) To je asi stejné, jako když wannabe-autoritáře Trumpa ve skutečnosti demokraticky zvolili redneckové, kterým zdražil benzín a kteří vlastně předvedli hlavní slabinu demokracie v praxi (tedy hrozba, že krátkodobé zájmy zvítězí nad těmi státotvornými, ale marketingově to bylo pojaté celé obráceně, prostě protože Amerika je země neomezených možností).
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    To co Babiš udělal s ČSSD s Vámi udělal Fiala.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    PROČ?!?

Ivan Bartoš
    @PiratIvanBartos
    Poslanci ANO, SPD a ODS by volili Trumpa. U prvních dvou mě to nepřekvapuje. Ale jak si ODS chce obhájit člověka, který má komunikaci založenou na konspiračních teoriích a může za útok na kapitol, kde zemřeli lidé? Člověka, který vyhrožuje importními cly, jejichž důsledkem by české firmy vyvážely do USA méně a za horších podmínek? Trump je takový americký Babiš vynásobený 100. Fakt mi hlava nebere, že lidem z ODS imponuje.

https://twitter.com/PiratIvanBartos/status/1853386947516829783

je to k téhle tabulce

[HWLLFFRDD @ Věci Veřejné - Díky přijatým opatřením plníme už letos maastrichtská kritéria.]

jako sorry, ho fakt překvapuje, že lidi jako Vondra a spol. se přiklánějí k Trumpovi? je tady novej?
    komu je ten post vlastně určenej? jako dlouholetej volič Piráta žasnu. oponenti se po něm vozí s úsměvem. přijdeme mi to jako... chci mít obsah, i když už x týdnů žádný nemám a točit DSŘ a ODSÁNO do haleluja taky nejde

laicky bych si dovolil tipnout, že je to ve stylu konzervativci vs liberálové. no nic, další
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Akorát, že se vůbec. Nepovažuju se za znalce strany a nevím, co by mi to mělo přinést dobrýho. Jenom vím, proč mi Piráti zarezonovali na správnou strunu a ta teď pomalu, ale jistě přestává vibrovat. Chodím na Nyx, volím každý volby a sleduju tenhle klub. Tudíž je pro mě jedním z důležitých kanálů i tohle auditko. Tahle strana je jiná, než většina ostatních. Zároveň je to docela málo. Jde s tím ruku v ruce i to, že pokud jsi jinej a hraješ tu hru jinak, musíš taky být výrazně lepší, než ostatní hráči. Jinak tě nikdo nebude brát vážně.

Jak vedete marketing? Hodiny tikají a volby se kvapem blíží. Nejste vidět, vystoupili jste z vlády a přesunuli jste se do opozice. Konkrétně já už začínám zvažovat, jestli vůbec jít příští rok k volbám a když otevřu tenhle klub, tak si připadám jako v jiným světě. Jako někde na x-chatu ve schizoroomu. Místo toho, abyste dostáli jednomu z mála funkčních sloganů a pustili se do těch šašků, co jim vás daří úspěšně ničit, sedíte u svejch počítačů s Linuxem a marníte čas chatováním s PULNOCí.

Do prdele! Prosrali jste volební koalici se starostama a nechali jste se vykroužkovat. Ve vládě jste prosrali skoro všechno, co jste v programu naslibovali a teď se divíte, jak je možný, že vám odchází voliči. Teď jste si nechali odejít jedinou opravdovou osobnost, kterou jste tam kdy měli a čekáte, co se bude dít dál. Do dalších voleb toho máte sakra málo, abyste se aspoň udrželi ve sněmovně. Nemáte charismatickýho leadera, nemáte ani konzistentní program a nemáte ani nitky, za který byste tahali. Dělejte jak myslíte, ale věřte tomu, že vaši voliči nejsou idioti, který stačí uplatit koblihou nebo pohádkama o všeobecný prosperitě. A věř tomu, že Babiš svým lhaním našim babičkám ty volby opravdu vyhraje.

Btw, jediný vaše štěstí je právě to, že nejsi ve straně důležitej, protože bych nad váma jinak zlomil hůl už dávno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SKY_MAX: na předpokládání volebního vítězství si hraje Spolu, tak proč se snažit je vytlačit z tohohle trhu, když to možná je niche market, který není až tak velký - temhle typ voličů? Co když takhle uvažovali/volili spíš boomeři, kteří dnes už odcházejí a realita je úplně jiná? Tenhle typ voličů nás možná volit nebude, ať uděláme cokoliv.

A naopak: když budeme zatvrzele opakovat, že cílíme na 8% voličů, kteří prostě nemají koho volit, a že uvidíme, jak vliv se s tím dá získat - tak se docela dobře může stát, že se ukáže, že takových voličů je ve skutečnosti 16%.

Nereaguješ na moji tezi, že leitmotivem kampaně roku 2017 byl vězeňský autobus, a že tady na NYXu byl shitstorm, jak ta kampaň byla protestní a antisystémová a lživě obviňující a kdesi cosi, a spousta z nás honem poukazovala, že kromě téhle marketingové zkratky máme i spoustu pozitivních bodů v programu (tedy snažili jsme vyhrabat, co taky třeba chceme, a ne jen to, proti čemu se Jakub s Mikulášem marketingově vymezovali... a to dost jednotně a "podle rad zkušených odborníků").

Víceméně - porazit "zkušené odborníky v oblasti komunikace" je vlastně větší výzva, než jen porazit konkurenční politiky. V tom roce 2017 jsem vysvětloval, že našim skutečným oponentem není Babiš, ale ve skutečnosti Marek Prchal - profesionál, který se nechá chladnokrevně najmout od oligarchy, je pro demokracii větší nebezpečí, než oligarcha samotný, který je bez toho profesionála vlastně politicky bezvýznamný...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam