• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: ty si tu debatu na fóru fakt nečetl, jak tam jeho příznivci fanaticky vykřikovali, že se jsou odhodlaní si vyřídit voličský průkaz je to ho kroužkovat? Akorát ta debata byla tak bizarní, že jsem nedokázal rozeznat, jestli to myslej vážně nebo trolej. Třeba když jeho neodvolání v rámci KVK poměrem 7:5 prohlásili za "drtivou většinu". Odvolávat se na princip subsidiarity u kraje, který má podle všeho 12 aktivních členů je taky trochu úlet. Já ten problém s politickou neangažovaností v regionech, mimo catch-all mainstreamové strany, kde se rozhoduje o penězích, pokládám za hlubší.

Prostě Babiš se tam prezentuje jako "hele, umím si říkat o peníze líp, než ODS", aniž by těm lidem docházelo, že ale přece pokud ho zvolí, budou si muset říkat o peníze jemu, ne že by on jim nějaké vyjednal :-) Ten problém je širší, ale jakou jeho část a jak představuje Votápek, to zjistíme v horké fázi kampaně: buď mají Vlnaři pravdu a v podstatě nikoho to nebude zajímat (ovšem tomu protiřečí ta masivní viditelnost v médiích, která není sama od sebe) a nebo jsou to skutečně nějaké 5D šachy, které si někdo vyložil, že získáme mandát v KVK no a co na tom, že to bude zrovna Voptápek, takovej v pohodě strejda, tak co má být? a nebo někdo jiný skutečně chtěl Piráty udělat masivně nevolitelné a váhající voliče "násilím" nahnat ke SpoluSTAN. Typu "no, tak si to zkoušejte, ale jen mezi voliči ANO, na naše nám nesahejte".
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NIEKT0: To by napřed musel jít Babiš na lobotomii 🤣
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: jo. a Progresivní Česko měla být trochu širší koalice, než jen teďka ten fragment Piráti - Zelení. Ona kdyby nebyla, tak nejspíš Zelení půjdou s tím Voltem. Ono všechno má nějakej důvod.

Nikdo se nezavděčí všem. Volat po nějaké všejednotě je zejména problematické od lidí, kteří ani nejsou schopni nějaké sebereflexe (např. volič, který si není schopen přpustit, že jeho preference v dané menšině představují asi 5% té menšiny). Co potřebujeme vymýšlet, jsou životaschopné kompromisy.

Všichni, kteří tu nadávají na Piráty, si musejí znovu ujasnit, jestli je pro ně větší zlo Babiš, Spolu, nebo jestli jsou "proti všem". Tyhle priority každý interně cítí. Velkým paradoxem je, že ti, kteří volají po naprosté jednotě, podle mě skončí u toho Babiše. Ten už jednotu bude umět nařídit, že ano. Zbytek, který si umí připustit, že zcela jednotní nejsme může začít diskutovat. V čem jsou rozdíly? Které zájmy máme stejné? Které rozdílné? To je ta demokracie, totiž...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Varianta 2A vypadá hrozně, ale znamená zajímavou možnost: vládu bez ministrů za SPD koalici. Osobně vidím jako celkem pravděpodobnou i 2S, protože SpoluSTAN možná budou mít těsně víc hlasů, než ANO, Hřib nebude chtít dopadnout jako Bartoš, Babiš zase nebude chtít jít do vlády s SPD, možná to ale skončí nějakou oposmlovou, ke které Piráty ani potřebovat nebudou, uvidíme...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eh, no ok, podle někerých průzkumů jsme měli až 15%, ale podle jiných to zase nebylo ani těch 5 a nejčastější předpovědi se podobaly těm letošním:
    Předvolební průzkumy k volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2017 – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99edvolebn%C3%AD_pr%C5%AFzkumy_k_volb%C3%A1m_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2017#2017

Co takhle výsledek z roku 2017, ale s tím procentem a půl od Zelených? dobře, kandidují v půlce krajů, takže spíš půl procenta. Ale stejně...

Ok, to, že v Pirátech vyhrálo křídlo, v podstatě zodpovědné ne za PirSTAN koalici jako takovou (na tu tehdy vsadila většina členů, i já), ale za její chybnou implementaci (hloupá kampaň, která identitu Pirátů naprosto upozadila, program, který s Piráty neměl nic společného, špatná sázka na to, co znamená podíl kandidátů na kandidátních listinách, apod.), to je samozřejmě slabina.

Udělat z Ivana Bartoše obětního beránka, který jakože odstoupil až když ho vykopli z vlády... no nevím. Jako je fakt, že u vládních stran na Západě je běžné, že když vláda není vnímána jako úspěšná, tak premiér, i když nepodá demisi, už stranu do dalších voleb nevede (z toho se nepoučila ODS a Fiala, a podle toho volby nejspíš taky dopadnou). Demokratické zvyklosti západoevropských zemí, kde fungování demokracie nebylo přerušené na tak dlouhou dobu jako u nás, by určitě stálo za to mít nastudované... (naopak americký systém je natolik vzdálený evropskému právnímu státu, že snažit se ho nějak sledovat a chápat je dobré spíš pro politology a amerikanisty a pro nás je to dost matoucí, protože jsme vhodně jiné situace se vším).

Obecně... nevím. Začněme tím, jestli mělo "křídlo", narychlo zformované kolem Lukáše Wagenknechta, skutečně šanci na lepší výsledek ve volbách, než Zdeněk Hřib. Co doopravdy někdo může vytáhnout na Zdeňka Hřiba za 8 let jeho působení na magistrátu? Jaká rozhodnutí mohl osobně ovlivnit, když o všem se tam hlasuje (i v těch dozorčích radách) a Piráti nemají žádnou zvláštní většinu?

Jisté je, že primátor byla spíš ceremoniální funkce (jak se teď ukazuje na tom Svobodovi za ODSku). Primátor má v radě jeden hlas jako všichni, není to žádný předseda vlády, spíš prezident. Podepisuje to, co mu rada odhlasuje, že má podepsat, ukazuje se tam, kde se má ukázat. Předseda vlády je výrazně více exekutivní funkce, a nelze čekat, že napochoduje na povolební vyjednávání ve stylu "buď budu premiérem já, nebo koalice nebude". Tohle množství arogance by sice bylo zábavné sledovat a určitě spousta voličů v to tajně doufá (ne, že by Hřiba milovali, ale protože je štvou ti ostatní) - ale silně pochybuji, že to takhle bude.

Jinak dá se vždycky říct, že dostatečné množství osobností s přístupem "bez nás to nebude" znamená, že něco nebude. To je obecné riziko tvorby jakéhokoliv konsentu.

Pokud se do sněmovny dostaneme (stát se může ledacos, já osobně čekám v případě odvolání VV tak 9%, s ním tak 7%, trefit se na přesných 5% skoro nejde, vzhledem k velkému počtu krajů, kde zisk mandátu vyžaduje kolem 10% hlasů), tak existují tři scénáře (s větvením na Babiš/Spolu):

1. Účast ve vládě. Je možné, že řada voličů ji nechce. Pokud ano, je víc voličů, pro které je nesnesitelná účast na vládě Spolu, nebo účast na vládě ANO?
    2. Tolerance vlády. Tedy strategie Okamury a komunistů v roce 2017. Teoreticky se strana neušpiní, ale může si klást určité ultimativní požadavky, např. legislativní (?) rozpočtové (?).
    3. Opozice vůči vládě, tedy hlasování proti důvěře, za všech okolností.

Zajímalo by mi, kdo ze zdejší "wannabe neregistrovaných příznivců" či "potenciálních či bývalých voličů" by prefereval který ten scénář. Celkem jich je šest (i ta opozice může být podle toho, jestli je to opozice vůči Babišovi či vůči Spolu, tedy jestli je to hlasování s ODS nebo hlasování třeba s Babišem, Okamurou, a dalšími). Můžeme si je označit třeba 1S (účast ve vládě Spolu), 1A (účast ve vládě ANO).

Takže ze scénářů 1S, 1A, 2S, 2A, 3S, 3A zkuste vyjmenovat všechny scénáře, které jsou pro vás ve volbách přijatelné (dá se očekávat, že jsou to současně scénáře, u kterých zvažujete, že byste Piráty přeci jen volili)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Hele, aktuální vláda je co do utahování šroubů, lhaní, pokrytectví atd. atd. doslova Babiš 2.0.

Doslova jediný, co jí přičítám k dobru, je postoj k Ukrajině. Ale to je k**va málo.

A k tomu všemu Piráti svítili.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: ok, takže se měl riskovat scénář, že Babiš si udrží moc už kontinuálně a všechny ostatní strany zůstanou už trvale v opozici? ok, je pravda, že ve vládě se toho moc nepředvedlo... ale když se to srovná s chaotickými opatřeními za Babišovy vlády... ... no, takže:
    (1) Babiš má pořád svých 30+%
    (2) Nic moc "Antibabiš" jste za dobu 2021 - 2025 nepředvedli, celá slavná "Antibabiš" opozice.
    (Když nepočítám hádky ve sněmovně) (a pár skandálu koaličních stran)
    (3) Vás (Piráty) to vymazalo z politické mapy, bojujete o 5% a paktujete se kvůli tomu se Zelenými
    (4) Takže v podstatě jen došlo ke klasické výměně stran jako to bylo dřív ODS <=> ČSSD, jednou ti,
    podruhé oni.

Znovu opakuji, kdybyste v roce 2021 kandidovali SAMI, se svým programem jako roce 2017, tak jste teď mnohem silnější a myslím že byste byli pořád třetí nejsilnější strana ve sněmovně.
    Teď se jenom modlíte, abyste neudělali krok blíž k horizontu událostí a nevcucla vás černá díra zapomnění.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI:
    LEON_KOWALSKI: porazit STAN v těhle volbách by byla zajímavá výzva, no. Samozřejmě by to znamenalo udržet si voliče z roku 2017, že jo.

LEON_KOWALSKI: ok, takže se měl riskovat scénář, že Babiš si udrží moc už kontinuálně a všechny ostatní strany zůstanou už trvale v opozici? ok, je pravda, že ve vládě se toho moc nepředvedlo... ale když se to srovná s chaotickými opatřeními za Babišovy vlády...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    nicméně ti rozumím, mám dost vrstevníků, co socky nemaj, nebo dávno opustili - protože moc debilního obsahu, sponzorovaného a nebo ten Last batch of us (volný/babiš dementi) po roce 2017 a to číst fakt nechceš
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: "být osinou v prdeli" v koalici je úplně něco jiného, než třeba mít hlasy na to vládu shodit, držet ji v šachu v kritických věcech, ale současně neušpinit se... jako nevím. Je pravda, že tenhle politický instinkt řady členů asi nejde úplně naplnit. Na podobné věci byl vymýšlený vlastně Senát, pokud jde o zákony. Ale nemáme žádný Senát na exekutivu. Spousta Pirátů mi přijde, že poptávají pozici jakéhosi "senátora s právem odvolat vládu" - tedy, nechtějí se ušpinit, současně nechtějí kolaps systému, současně ale nechtějí ani moc odpovědnosti, do tvorby kompromisů se jim taky nechce, ale chtějí mít možnost zatáhnout za nějakou "záchrannou brzdu"

(tohle není kritika staronové "Nové vlny", které vyčítám především ten hloupý název, ale spíš kritika těch Pirátů, kteří se nedokázali zformovat do jasně se chovající frakce s jasnými cíli - ti, kteří odešli, aspoň připustili, že tu frakci nebyli schopni zformovat, ale mě většinou spíš neoslovili :-) skoro by Novou vlnu šlo označit za "koalici fungujících frakcí" v Pirátech... s tím, že pouze některé ty frakce přijdou s nějakým WTF, ne všechny, ale my vidíme pak ty excesy, tedy co vše si ještě lze dojednat...)

Problém je, že když vznikne parta lidí s negativně vymezenými cíli - "já nechci tohle", "já nechci tohohle člověka", apod. - tak výsledkem může být destrukce, ten nechce to, a ten zas tohle, takže všichni dohromady nechceme nic a zboříme všechno, protože v rámci toho, co boříme, je i to, co jsme chtěli zbořit. To mi přijde skutečně jako nebezpečná forma tvorby kompromisu :-)

Co vidím opravdu jako problém je rétorika o té "potřebě jednoty". Nevím, jestli ti mladí voliči poptávají, oni v tom reálně nikdy nežili, takže prostě asi mají skutečně nějakou nenaplněnou potřebu patřit k něčemu, co se chová jednotně, splynout s davem.... obecně pokládám za cennější tvorbu kompromisu. Spolupráce s ODS je pro mě obhajitelná z tohohle hlediska, že i když třeba nejde o sympatickou bandu, tak je schopná nějaké tvorby kompromisu, ze své podstaty... Babiš je pro mě ta hierarchicky strukturovaná všejednotnost, o kompromisu on nikdy přemýšlet nemusel, vždy řídil nějaké zaměstnance, možná si udělá průzkum veřejného mínění o přijatelnosti různých řešení, ale to je tak všechno... tvorba kompromisu ale není to samé, jako nějaký průzkum veřejného mínění v anketě. Tvorba kompromisu je o té debatě (ty já neumím, neznám míru, vždycky kecám moc...)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Psal jsem to. Piráti měli být vždycky třetí cesta. Ani ODS, ani Babiš. Bohužel se v minulém volebním období kdy byli s ODS v opozici proti Babišovi provázali v hospodách ve sněmovně s lidma z ODS až moc. To chce rozbít. Piráty spojené s ODS vyměnit a být na ODS tvrdší. Ona se s Piráty taky nemazlí. Jen si je vodí a kupuje, aby nedělali problémy. Aby právě nebyli moc tvrdí a zásadoví.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: já takhle uvažoval od dvaceti do čtyřiceti, dá se říct. Resp. je to takové legrační, kolem politiky jsem se nejdřív krátce motal kolem svých cca 30ti let, pak jsem na to pár let kašlal s tím, že budu stát mimo systém, pak jsem zase zjistil že to nejde (Piráti vznikli, když mi bylo 36). A zase, nejdřív mi přišlo důležité nějak umožnit lidem názory, které očividně podle všech debat na Internetu a průzkumů existoval, ale prostě bylo naprosté tabu vyjádřit ho, protože u voleb je přece potřeba taktizovat a hlavně "nezahodit hlas".

Ok, ale čeho dosáhneš, když vytvoříš platformu, kde lidé "zahodí hlas" koordinovaně a tím ho současně zahodí a nezahodí současně? Tohle je mnoharozměrný problém a Ferjenčík představuje jen jednu dimenzi, jednu osu: může sledovat, na jaké souřadnici na "ose Ferjenčík" zrovna seš a tunit to tak, že máš buď více, nebo méně nebo vůbec žádného Ferjenčíka... ale tím pořád neřešíš ty další dimenze, další osy, podle kterých se můžeš pohybovat...

Všeobjímající všechnosjednocení všech nespokojených, kteří se vlastně na moci doopravdy podílet nechtějí, ale chtějí se před ní chránit, je zajímavý projekt, ale těžko můžeš čekat, že ten projekt zůstane úplně jednotný...

Tezi, že dnešni Piráti jsou "špatně" nemá cenu řešit bez toho, "jak by byli dobře". tuším id KEDRIGERN tu správně poukázal na to, že 5% je chiméra, je potřeba cílit na 7-8%, aby strana měla jakýkoliv vliv na politiku (třeba i opoziční) a nebyla tam jen k smíchu. To znamená, že rozhodně nestačí nějakých 10 poslanců, ale potřeba cílit aspoň tak třeba na 15. Je potřeba mít poslance z pohraničních krajů - kromě Moravy, všechny české pohraniční kraje (obsahující tak či onak fragmenty bývalých Sudet, i když ne všude se vysídlenému pohraničí tak říká) mají mandátů méně než 20 a tedy lokální kvórum je v nich vyšší než 5% a malé strany se tak automaticky jeví jako "pragocentrické", aniž by reálně pragocentrické byly - jsou prostě lokálně nereprezentované, a to díky čisté volební matematice, ne proto, že by lidi v Sudetech byli "nějací", jak si o nich Pražáci furt myslí...

Konstruovat stranu, po které její voliči programově žádají, aby vlastně cílila na to skončit v opozici, je vlastně absurdní politický program (a to říkám jako někdo, kdo ho v podstatě část života sám razil!). Systém poměrného zastoupení jde právě proti tomuhle. Očekává se, že strany tak nějak vyjmenují svoje přijatelné a svoje nepřijatelné koaliční partnery. Tady vlastně malé strany dlouho těžily z toho, že kromě extrémistů pro ně byli přijatelní skoro všichni - ale ouha, ČSSD zmizela a vzniklé vakuum vyplnil Babiš, který je sice nepřijatelný skoro pro všechny, ale současně je příliš velký, takže tu máme najednou místo poměrného zastoupení polarizaci, která systém poměrného zastoupení, který má vést k tvorbě přijatelných kompromisů, znefunkčňuje až likviduje...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: ty se chytáš záměrně toho, co neříkám? Svobodní jsou buřt, to je pár magorů do počtu

ten link a průzkumy - na to kašlu, to je už taky pro idioty, radši fotbal. on tam v září odpálí Babiš hnojomety a zas se to začne mrskat jinam. na todle už nehodlám vůbec naskakovat a každej tejden se radovat, nebo olupovat

jak stála vláda na pirátech jsme viděli... možná by bylo fakt lepší uvažovat i nějak o krok dál, o volební období dál, než aby měl Miki Fň. co žrát
    hele já ten signál zjednoduším - nejste tam první den a já naivní a užitečné idioty volím nerad

XCHAOS: to je 3 tejdny starý a už zažehnali, ten samej tejden se Jindolf chlubil, že maj 2 volitelný místa (že by on do MV a v tom Ústí Turkovo máma?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: nevím, co máš za problém. Ve 2.kole prezidentské volby stáli proti sobě 2 kandidáti s minulostí za normalizace. jeden nechvalně proslulý, který dostal šanci vládnout premiér, druhý téměř neznámý. Podle mě kdyby PP stál proti někomu jinému, než Babiš, tak by ho komunistická minulost bývala dohnala, takhle to lidi nějak zkousli. VV nebude tenhle případ. Je to možná zjednodušení minulosti, ale lidi to tak chtěj...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    XCHAOS: prosimtě existuje pro tohle nějakej překladač?

"Doufám si uvědomuješ, že šanci na zvolení měl jen díky tomu, že proti němu stál v 2.kole Babiš, který byl všemi možnými kauzami včetně těch za 4 roky vlády asi tak 1000x známější, než nějaký generál (v zemi, která 30 let nijak výrazně neválčila, kromě občasné účasti na střílení fanatických pastevců s kalašnikovy nebo předtím Balkánu, kde působil i PP). Nechvalně známější."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: ještě k prezidentovi. Doufám si uvědomuješ, že šanci na zvolení měl jen díky tomu, že proti němu stál v 2.kole Babiš, který byl všemi možnými kauzami včetně těch za 4 roky vlády asi tak 1000x známější, než nějaký generál (v zemi, která 30 let nijak výrazně neválčila, kromě občasné účasti na střílení fanatických pastevců s kalašnikovy nebo předtím Balkánu, kde působil i PP). Nechvalně známější. VV v KVK bude stát proti lídrům dalších volitelných stran. Je asi myšlený jako návnada na voliče, kteří by skončili u ANO nebo SPD:
    Výsledky hlasování za územní celky | volby.cz
    https://www.volby.cz/pls/ps2017nss/ps311?xjazyk=CZ&xkraj=5

Je to jeden z těch krajů, kde členství v ODS je zjevně stejně nepřijatelné, jako bylo historicky členství v KSČ. A možná ještě víc (proto ten VV...). Součet Zelených a Pirátů v tomhle kraji nestačí. Naopak komunisté jsou tam silní. Část z jejich voličů možná na protest proti "perzekuci" po roce 1989. VV současně je a není symbolem téhle ne-perzekuce.

Nerozporuju, že konkrétně z prezidenta (o kterém doma téměř není slyšet, což odpovídá jeho roli dle Ústavy) mám dobrý pocit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: ano. Je to ex-post racionalizace. Co jako chceš dělat jiného? Hlasy potřebujeme. Když bude Babiš k vládnutí potřebovat alespoň tichý souhlas někoho jiného, a nebude v jeho koalici chaotická SPD sebranka, aspoň půjde o něčem jednat, na něco tlačit, hrozit vyslovením nedůvěry, předčasnými volbami.

Když hlasy propadnou, je v háji všechno a máme z toho tady Orbánistán č.2.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no v podstatě jo, konstruktivní opozice. Vyalovit nedůvěru Babišovi, pokud bude jmenovám, tolerovat SPOLUSTAN, ale nehlasovat pro vyslovení důvěry. To ale číselně nevyjde. Vláda by vládla od začátku v demisi, bez důvěry. Kdepak, bude se tolerovat Babiš, pokud nevezme do koalice SPD. A tolerovat Babiše může být velmi, velmi lukrativní. Proto jsou volitelná místa dost pod kontrolou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: hele, takovýhle haluze jsou spíš součást toho gambitu, který má jediný cíl... hkasy, hlasy a mandáty.

Porazit ANO a SPD aspoň tak, aby Babiš aspoň mohl uvažovat o nějaké oposmlouvě, když splní nějaké jeho dílčí požadavky, je nadlidský úkol a stačilo by nějaké.to Stačilo... KVK je typický, SPOLU a STAN tam budou mít po jednom hlasu.

Cíl je evidentně vyhecovat kroužkovací kampaň PROTI Votápkovi a Reflex tuhle kampaň akorát těmahle spekulacema pomáhá rozjíždět. Potřebujou mandáty, zoufale. Ne konkrétního člověka, který mandát získá, i když určitě maj plán i pro tuhle variantu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Faktem je, že jsem na fórum napsal několik sáhodlouhých příspěvků, které sice podle mě obsahují pár důležitých argumentů, ale jsou moc dlouhé. Jestli ještě něco k tomu mám připsat, musí to být stručné a krátké.

Už jsem vypíchl:
    - princip subsidiarity nelze plně aplikovat u voleb s celorepublikovým kvórem, výsledky v krajích jsou provázané
    - nejde o osobní útok, ale o ochranu dobrého jména strany
    - hrozí, že přijdeme o daleko více hlasů, než je maximálně teoreticky dosažitelných cca 12000 v KVK, pokud KVK kandidátku stáhne
    - není ale jasné, komu stažení kandidátky v KVK pomůže (volí nás tam spíš anti-ODS, nebo anti-Babiš lidi?)
    - je asi příliš pozdě na kompromisní řešení (kandidatura na jiném, než prvním místě - tedy "odborník na kandidátce", musí-li to být, ale nikoliv lídr, celorepublikově viditelný)
    - je nereálné, že kdybychom se v tom nešťourali, tak že si toho novináři nevšimnou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam