• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    JONY
    JONY --- ---
    Macinka se Babišovi vysměje. Babiš motodegeny potřebuje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: Všechny strany, co jsou v EPP hlasovaly s frakcí. A to jsou v naší zemi skoro všechny trochu normální (nemáme nikoho v S&D, protože Maláčová se zbláznila a nikoho, v Renew, protože Babiš se - jaké překvapení - rozhodl demaskovat jako vůdce evropských dezolátů, pod hlavičkou své vlastní frakce Dezoláti pro Evropu).

No jasně, ostatní to udělali potichu, ale Danuše udělala svým výrokem z nás, kdo jsme proti Chat Control, v podstatě proruské trolly, což teda fakt není fér. A jako právě, že se to dalo čekat, že ruská propaganda to zneužije jako diktaturu Bruselu, ach jo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já tě chápu, nacpat se do vlády k někomu, kdo chce vládnout sám, to prostě vyžaduje míru machiavelismu, kterou Ivan ani Hřib nedisponují, možná.

Na druhou stranu, přístup "za žádnou cenu nebudeme vládnout", ten je dobrý pro stranu, která prostě sbírá protestní hlasy. Jediná možnost je tu vládu tiše tolerovat, jako to zpočátku dělala SPD s Babišem. Existuje jistá poptávka po hlasování "proti všem", ať už z liberálně-demokraticky-antiutoritářských pozic, tak stejně tak i z těch illiberálních pozic: vymezit se, ne-identifikovat se, nesouhlasit. Všichni si ale po čase uvědomí omezenost toho, vztahovat se takovýmhle způsobem ke společnosti, k celku. Jakkoliv se nám to nelíbí, naše vlastní vize prosadíme jen když budeme součástí většinového kompromisu.

Babiš soustřeďuje ty, kteří nechtějí poslepované kompromisy, ale nějakou velmi silnou většinovou, dá se říct "totalitní" vizi. "Jednotné Česko", prostě. V případě ANO to nazývám vláda "největší menšiny". Ráda by se stala absolutní většinou, ale já to pokládám za velmi nebezpečný směr.

Proti tomu stojí vláda prostě většiny, která je ale tvořená koalicí, kompromisy, vyjednáváním. Pokud Ivan razí tohle, tak prostě v tomhle ohledu kompromisní koalice s čitelným a jasným programem je pro mě menší zlo, než nějaká menšinová vláda "největší menšiny", vydíraná hodně pochybnými menšinami, i než nějaká totalitní "jednotná vize" - pod Babišem by to znamenalo, že budeme zřejmě všichni zaměstnanci agro-koncernu, protože Čína bude potraviny poptávat vždy, a platit za ně mobilama s Tik-Tokem (nebo jak si to Babišovci vlastně celé představují, v podání Schillerové knížky asi levné granko a léky proti rakovině, akorát příště už tu knížku napíše AI, počítám...)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    MAKROUSEK: Pane, vy jste ale hlava!

Takže na ústavní krizi samozřejmě vůbec nemá hlavní podíl třeba Babiš... nebo Macinka.... nebo kdokoli z jejich voličů... ale.... drumssssss.... náhodně vybraná postava opozice!

Zbývá tedy už vyřešit jedinou otázku kterou vždycky kladla moje teta: Jste, pane kolego tak blbej, nebo placenej?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EL_TOPO: Se teď budeme řídit průzkumama jak Babiš?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    KEDRIGERN: Nechápu, co chceš říct a k čemu?
    HONZA09: Normální to je, ale oni to dělaj blbě. Moc rychle a nespoléhaj na expertní týmy, ale na jednotlivce. Jak Babiš, co mu zrovna kolem kdo řekne. Tohle je výsledek.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    XCHAOS: hmmm, ahaaaa, tak ony 'se objevuji hlasy' jo??, jak to v praxi vypada, najednou se ti zjevej v hlave vsechny naraz, nebo nasajes nekde nakou totalni picovinu, zkopirujes ji na nyx a uz jsou ty hlasy dva, ty a Babis, co?:)))

ja durazne zadam, aby kdejakej nemytej neumetel nehovoril o kulture, ke ktery se hlasim, te zapadni, jakozto o necem, co je shodne s tzv korporatni kulturou, tedy 'kulturou' nesourodych spolecenstvi bez predchozich vyznamnych nazorovych ci hodnotovych pruniku, zformovanych jen a pouze za ucelem financniho zisku.

takovej defetistickej flagelantskej paskvil bych cekal spis od SPD, AfD, MOTOdegenu a podobnyho ksindlu, rozhodne ne od nekoho, kdo se povazuje za de facto genia loci tech uplne nejpuvodnejsich a nejotevrenejsich piratskych fórumů
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    „Když Andrej Babiš křičel na plénu, že jsou Piráti feťáci, šli jsme druhý den na testy,“ říká v pořadu PM Ivan Bartoš.
    👉 Celý díl pořadu Poledne s Moravcem sledujte už teď na moravec.cz

koukal se někdo? mně už je ivana nějak líto, vlastně to nikoho nezajímá a jak tam říká, ani ty testy jim nikdo nebaští
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    DOCKINEZ: Nevim jaký maj piráti ambice, ale aktuálně se potácí nad hranicí vstupu do sněmovny...
    Netvrdim, že je potřeba šířit dezinfo, ale že se musíme přizpůsobit rychlosti zpravodajskýho cyklu a osekávat sdělení tak, aby se vešlo do titulku i s emočním nábojem (a ideálně současně budovat paralelní komunikační struktury kde to nebude nutný...). Občas se pak dostaneš před etický dilema, kdy tímhle způsobem dojdeš k tomu že tvoje zpráva už není stoprocentně pravdivá, ale jsem přesvědčenej že když nemáš jinou možnost jak ji doručit, tak je to legitimní.

Podobně jako poslední možnost obrany před násilím je ... taky násilí

Vidím zásadní rozdíl v tomhle přístupu a v tom když šíříš sdělení který bylo eticky v nepořádku od samýho počátku.
    Na jedný straně si vem třeba perfektně zorchestrovanou kampaň postavenou na strachu z migrace, co způsobila sešup pirstanu z 30 na 15% ve volbách 2021.
    Na druhý straně pak třeba dejme tomu v americkým kontextu "Trump je pedofil" - taky technicky nejspíš nepravda.
    Nebo v českým kontextu komunikace Hollana ohledně současný adiktologický krize, taky asi neni úplně pravda že Tünde řídí celou vládu a že Babiš má paměť jepice, ale jako komunikační zkratka je to legit, funguje to a je to vidět.

Fakt mi to nepřijde všechno stejnej level goebbelse
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SHAMAAN: Ale Babiš nechce zakázat potraty. Pro jeho síť reprodukčních klinik jsou byznys i tyhle zákroky.

Zas nějaký základní kontakt s realitou by byl fajn.
    SHAMAAN
    SHAMAAN --- ---
    LA_PIOVRA: tohle je přesně ono!!
    tohle věčný snažení se dokazovat že piráti nejsou feťáci, komunisti já nevim co ještě... už ve chvíli, kdy se dostanete na pozici že musíte bejt takhle v defenzivě tak jste prohráli...

od svýho volenýho zástupce očekávám především že bude schopnej hrát špinavý mocenský hry v můj prospěch, a že bude schopnej hledat slabý místa nepřítele a útočit na ně těma zbraněma, kterejma se zrovna hraje, a ne dělat nějaký morální exhibice...

"babiš krade" už nikoho nezajímá, to už je dávno součást rovnice, ale proč víc neslyšíme třeba linku "babiš chce zakázat potraty"? ne jenom že někde něco aliance pro rodinu, ale takhle natvrdo. jasně, v reálu asi nechce, ale už jen tim že to bude muset dokazovat se dostane do defenzivy, bude tlačenej k tomu mít jasný stanovisko, čímž se bude štěpit jeho voličská základna a mobilizovat naše...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: tak samozřejmě, můžeš to svádět na štvavé kampaně, ale přijde mi, že když na někoho nadává Babiš, Okamura nebo Motoristi, tak to jde chápat spíš jako reklamu, ne?

Reálně nějakou novou cílovku ten nový styl asi získal, to jo. Ale není tak velká, jako byla ta část voličského jádra, které uteklo. Mohli jsme získat třeba 2%, ale současně 5% ztratil, výsledem je ten propad o 3%. Jestli ten zisk vs. ztráta je o procento víc nebo míň vlastně není podstatné, pokud celkovým výsledkem je propad.

Ale někomu slabší, předvídatelnější a ovladatelnější Piráti třeba vyhovujou, hmm...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    [CHORCHE @ Věci Veřejné - Můj život nebyl vždycky jednoduchý, zejména po mé osobní stránce.]

Info je po DSŘ kámoš?
    bez IB vaty link tady, jinak viz link do vedlejší diskuze

INFO.CZ | Kateřina Stojanová: Tykačova žaloba a Babišův Orbánovský playbook | INFO.CZ
    https://www.info.cz/zpravodajstvi-a-komentare/stojanova-rozhovor-dimun-justice-tykac-babis
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: On Babiš nemá moc na výběr, on je potřebuje, s nikým dalším ve Sněmovně většinu nedá.
    Jedině by jim mohl dát jiné ministerstvo - ale zase si myslím, že zrovna životní prostředí nebo kultura je mu celkem šumák, na jiných ministerstvech mu záleží víc.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DOCKINEZ: Ty jsi tvrdil: "Jak to, že jste nevydali Babiše ke stíhání, když jste měli v parlamentu 4 roky pohodlnou většinu?"
    A to viditelně nebyla pravda.
    Žádné další tvoje nevyslovené myšlenky k tématu jsem tím nekomentoval.
    A ty tepláky Babišovi, pokud vím, nenavrhoval ani státní zástupce.
    A že Agrofert poslední 4 roky už zase pobíral dotaze bez omezení je logické, když Babiš nebyl ve vládě. Teď už je Babiš určitě nedostává, když už mu Agrofert ani nepatří.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Tvl že nešel do hajzlu Babiš, to se dá chápat (oligarchu do basy jen tak nedostaneš).

Ale jak je možný, že neseděj všichni ti dobří lidé z finančáků atd., co mu pomáhali v zaklekávání atd.? Kde je nějaká spravedlnost?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DOCKINEZ: Ale no tak…
    Sněmovna potřetí vydala Babiše k trestnímu stíhání, podle něj je kauza uměle natahovaná | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/babis-vydani-k-trestnimu-stihani-capi-hnizdo_2203030932_til
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak zase: poslanec je. Vláda rozhoduje o tom, kam potečou miliardy, to je zjevné. Současně není zcela stabilní a pro vyslovení nedůvěry by byla potřeba velká disciplína. Současně, v jistý moment by ale i tolerance Babiše, kdyby požadavky např. Motoristů začaly být nehorázné, mohla být důležitá. Tedy ono být poslanec, byť opoziční není taková pohodička, jak to vypadá: jak budou nebo nebudou zrovna Piráti hlasovat o vyslovení nedůvěry - až půjde do tuhého a bude fakt šance ji vyslovit - to není samozřejmé.

Dále, letos máme volby na magistrát a tam se o prachy taky hraje. Tohle naprosté zlehčování, jako že u Pirátů o nic nejde a že jen bojují o ta svoje drobná korýtka a Ivan si buduje svůj kultík osobnosti... no já vím, že zrovna ty většinu Pirátů moc nemusíš, ale faktem je, že Ivan se o něco pokusil, v mezích možností. Já ho vlastně nějak extra neznám, musím říct. On byl hodně tvář té self-promo fáze kampaně, a i já ho potkával hlavně na různých pouličních akcích, často i náhodně. Přechodem na profesionální politický marketing jeho význam klesl.

Ale nevidím ho jako negativní postavu. Otázka je, koho u Pirátů jsi vlastně ochoten vidět jako pozitivní tvář? on ten naprostý nihilismus, který některé kritiky Pirátů vyznívá, není na místě... ano, na mě je to celé moc složité, místo programových otázek, které mě bavily, se vytvořila složitá struktura formálních personálních pozic, jejichž cílem je, aby jménem Pirátů nemohl říct nebo udělat v podstatě nikdo nic...

Na rovinu říkám, že jsem nikdy neměl pocit, že nejlepší, co by Piráti mohli udělat, je sami sebe rozpustit a zrušit. Z toho asi vyplývá moje působení, i když z některých těch věcí (typu Sugar Denny, kde prostě proto, že jsem generačně jinde, mě jako influencerka úplně minula, tak jsem ani nebil na poplach), jsem na větvi. A jediné, k čemu bych asi tak mohl tíhnout, je Progresivní Alternativa, ale jediný jejich kontakt vždycky je, že mi pozvou na svůj Discord, což je spolehlivý způsob, jak mi odradit :-) Jenže jakou alternativu mám k dispozici já? Donekonečna se na NYXu hádat, že z bolševiků mi přišel zajímavý tak maximálně italský letecký konstruktér Bartini, kterého zase sral domácí fašismus, tak přešel na druhou stranu? Sebranka zbylých členů je příliš nesourodá, a anti-hřib program je stejně nedostatečný, jako ostatně předtím anti-Babiš..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no, na tomhle koláči je vtipný, jak si asi ODS představuje, že rozpustěj Spolu. TOPka s KDU+ČSL v nějakém tom svém "společně sami pro sebe" nebo jak tomu říkali, by asi 5% dali těsně. Ale nakonec se voliči Motoristů a SPD přesunou prostě jen k Babišovi přímo a bude to pořád nějak 50:50. Piráti nepřetavěj svých 9% na mandáty protože nejvyšší krajské kvórum je až 14% a pár dalších krajů cca kolem 10%, takže samotný gerrymandering na úrovni volebních krajů nahrává čemukoliv, co má průměrně hodně přes 10% (a má to v tenhle moment velkou šanci dopadnout na rozdělenou ODS od zbytku Spolu, protože se pod tu hranici 15% propadnou obě ty strany)

TOPka, KDU+ČSL a STAN by mohli zkusit zformovat nové Spolu, ostatně stejně jsou v EP v EPP frakci (která jiná evropská země tam má hned 3 soupeřící strany?), takže nevím, na co si hrajou.

Ale ať počítám jak počítám: ANO má v předčasných volbách šanci na na 51% prostě jen proto, co všechno ostatního těsně propadne (a pořád nevíš, jestli se nezkusej nějaký nový eskapády typu náckové s podporou Turka, Motoristé tentokrát bez Turka ale bůhví s jakým jiným mašíblem, apod.). Takže ano: předčasné volby by akorát posunuly Piráty do role daleko silnějšího lídra opozice (tedy například zastoupení ve výborech, v předsednictvu Sněmovny), ale pořád by to byla opozice. Ale Babiš by pak možná zase vádl bez obou kocourků...

Problém je, že Praha, Střední Čechy, JMK a Ostrava mají společně šanci protlačit do parlamentu nějaké relativně menšinové strany (typu Piráti), ale je jim to stejně houby platný, protože tyhle kraje dohromady maj jen lehce přes 80 mandátů ze 120ti. Takže vlastně systém je nastaven, aby o všem rozhodovaly catch-all strany, které čistě statisticky nutně vždy vyhrajou v regionech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jako různých zhoubných politických idejí, ať už autoritářských, antiautoritářských, příliš empatických, příliš anti-empatických, nesoucitných, příliš rovnostářských, příliš exkluzivních, elitářských a hierarchických, jsou mraky. Ale mezi nimi vyčnívá přístup "jsem politik, protože mě prostě všichni znají" (hlavní mor dnešní doby.. hlavně se neptat, proč mě znají, ale náhoda je ještě ta lepší možnost) a z toho vyplývající "jsem o sobě přesvědčený, že musím být politik, je to moje poslání, a tudíž je v zájmu celého světa, aby na všechny můj xicht shlížel ze všech billboardů" (což je pro mě nejschůdnější varianta, protože když se dostanu před kameru a otevřu ústa, tak hrozí, že to bude docela meh...)

Ok, pro běžného voliče není politik shlukem písmenek, ale osobou, tváří, občas i mluvící (na druhou stranu, třeba Trumpovy shluky písmenek skutečně nesou svébytnou signaturu.. tady se ještě Mikuláš má co učit a drží se v tomto ohledu trochu zpátky :-). Při všem tom nadávání na Hřiba ... tam člověk tuší aspoň nějaký směr, i když současně naprostou marnost při snaze se tím směrem vydat. Dobře, obří nová nemocnice místo obří nové úřednické čtvrti - v souboji jednoho de-facto nesmyslu s druhým, zcela zaručeným nesmyslem je jasné, na kterou stranu se postavíte. Ale tam, kde Hřib slibuje novou obří nemocnici (do které nejspíš bude jezdit metro i tramvaj a na poli za ní bude sídliště s obecními byty pro zdravotní sestry a bratry, apod.), což je osvícenská vize dejme tomu 19.století, ale pořád lepší, než Babiš, což je vize nějakého starověkého císařství, tak tam Mikuláš nabízí akorát vizi, že na tom poli bude stát obří billboard s jeho fotografií - a ne, nepřesvědčil mi, za ta léta, že nabízí něco víc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam