• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Já myslím, že letos žádná koalice nebude, s nikým, to už ve straně průchozí není, a to jak se Mikuláš Peksa motal okolo Progresivního Česka, to vzbudilo taky velmi negativní ohlas - právě ze strany těch regionů, kde takové věci pokládají za nevolitelné.

Na druhou stranu, jestli Piráti mimo jakoukoliv koalici propadnou, bude to právě kvůli těm regionům a tom, jaké nálady tam panují. Předělat to tady odsud z Prahy je téměř nemožné.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: V podstatě existujou důvody, proč bude legalizace vždy menšinové téma menšinové strany... pro velkou část voličů Prátů nikoliv, ale fakticky je šance jen zmírňovat represi v rámci existujících mezinárodních smluv, které by nejspíš už musela měnit EU jako celek. Návrhy Pirátů ohledně samopěstitelství byly rozumné a týkaly by se v podstatě asi tak promile občanů (pro většinu konzumentů v populaci je prostě jednodušší si to někde sehnat na černém trhu a neřešit to a bylo by to tak i po zvýšení dekriminalizace). Problém je, že postavit v téhle době koalici na tom, že buď tohle, nebo padne vláda a vyhraje Babiš, by byl úlet.

Současný stav je dost patový: jsou důvody, proč s Babišem jít nechceme, to je jasné: nechceme systém, kde si někdo všechny evropské peníze orbanizuje pro svůj holding. Problém ale je, že k tomu, aby Piráti byli relevantní sílou v té hypotetické ne-Babiš koalici, prostě chybí pár procent hlasů. Mě by daleko větší smysl, než koalice se STAN, dávala smysl třeba předvolební koalice se Zelenýma - ale ti mají bohužel mimo Prahu strašně špatnou pověst a víceméně se smířili s postavením sekty, kterou nikdo nemá rád a svalujou se na ně i věci, za které nemůžou. Takže je tahle varianta u členů i voličů Pirátů extrémně nepopulární a lidi, kteří ji tlačej, jako třeba Peksa, se rychle ocitnou v podobné pozici menšiny v menšině, jako ti legalizátoři.

Jakýkoliv náznak zelené politiky, kterou Piráti případně prosazovali nebo měli v programu, spolu s demonstrovanou ochotou Spolu vzít Piráty do koalice, vedl k nástupu stran typu Motoristi, kteří jsou víceméně Babišovo křoví pro vytunelování hlasů, které tradičně sbírala ODS.

Prostě ta spojenectví menšinových agend je potřeba stavět chytře. Strašně snadno se může stát, že místo součtu hlasů těch menšin najednou pracuješ s průnikem hlasů - jako se to stalo Zeleným. Protože nabereš víc agend, v jejich případě je to tradiční zelená politika + demoktratická levice, jenže najednou pro část zelených voličů je nevolitelná ta levice a pro naprosto všechny levicové voliče je strašák deindustrializace, kterou by přines "grýndýl", takže Zelení akorát postráceli zelené voliče a nabrali doslova jednotky voličů z řad skalních intelektuálů.

Hřib bude předsedou minimálně do parlamentních voleb. Jestli Piráty do voleb povede, nebo jestli tam ještě bude nějaká rošáda pod záminkou "hledáme lídra", to nové semknutější vedení asi nějak vylosuje na základě průzkumů veřejného mínění (ovšem i dostat nás pod 5%, aby dostala u taktizujících voličů šanci nějaká antibabiš koalice, ale bez příliš zhulenogrýndýlových Pirátů, by taky někdo třeba mohl chtít, ale podle se tím zahodí hrozné procento hlasů, protože by se nepropadneme hned na 1%, ale spíš někam na 4.5, nebo tak...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: kontinuita místopředsednictví (podle mě už byl, ne?). Hele, já to sleduju vždycky spíš nárazově. Paradoxně, jsou tu i případy, že nám voliči vyčítali i věci, které se nestaly: např. Ivan nestihl centrální registr ubytovaných vůbec implementovat, ale naši voliči to brali jako hotovou věc, že jsme to podpořili.

Ten problém je hlubší. Spoustu voličů znechucovala změna směrování už v předchozích letech. Kroužkovací stand-off mezi našimi dvěma Mikuláši ve volbách EP vůbec nevyznívá tak, že by Ferjenčík měl být místopředsedou a "levice" (ehm, ehm) by měla jít do prdele. Peksa je především matfyzák a věci, které říká, má rozhodně něčím podložené. Ferjenčík je ve srovnání s ním především prostě blbec, což zezačátku nikomu nepřipadalo jako problém, protože jsme byli tak trochu blbci všichni, když Piráti začínali.

To, že účast na hlasování v takhle zásadních změnách byla relativně nízká, vůči celkové velikosti členské základny, to znamená, že řada členů to členství bere ještě méně vážně, než já. Většinou jsme vyvázli s nějakým kompromisem. Tím by v tuhle chvíli bylo jen zvolení chybějícího místopředsedy, který by to celé vyvážil, ale po vlně masových ukončení členství mi to přijde málo pravděpodobné...
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    SKY_MAX: Kdepak rozjiždi to zaručene echt pravi pirati - Peksa, Ferjencik, Vileta, Kucera....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A teď něco o skutečných Pirátech a tom co zamýšlejí:

Mikuláš Peksa neměl moc šancí v nominaci na místopředsedu a tak jí poměrně logicky odmítl. Markéta Gregorová má podporu v nominacích na místopředsedkyni a nominaci přijala.

Nominace Lukáše Wagenknechta na předsedu má větší podporu, než nominace Zdeňka Hřiba, a ten má pro změnu lehce větší podporu, než nominace Martina Šmídy. Nominace Adély Šípové sklízí spíš negativní ohlasy.

Poměrně slušnou podporu má nominace Magdaleny Valdmanové na předsedkyni krajského sdružení v Praze. Má větší podporu, než nominace Zdeňka Hřiba na stejnou pozici, což docela dost vypovídá o náladách členské základny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mě by fakt přišlo zajímavé více se zaměřit na to dezinfo, které právě šíří "anti-woke" bubliny. Zajímalo by mě, jestli je umělé, nebo fakt generované médií fosilních oligarchů... ale ani oni podle mě nemají zájem na tom šířit snadno vyvratitelné bludy, které jim poškozují image, takže mezi lidmi některé strachy kolují prostě proto, že se lidi rádi bojí.

Příkladem může být Green Deal a energetické štíty: ano, potřebujete ji k prodeji nemovitosti, ale většina lidí si chalupu po babičce chce nechat v rodině a ne ji prodávat, tak proč vlastně je kolem toho taková panika? Dostalo se ke mě, že energetické štítky budou mít vliv na výši daně z nemovitosti: když jsem to googlil, našel jsem jen odkazy na články, které to vyvrací jako fámu, ale to nic neznamená, protože když se toho někdo bojí, tak se prostě bojí a paranoia nemůže být vyvrácena, jen potvrzena.

Ovšem samozřejmě: můj původní předpoklad, že přirozenými koaličními partnery Priátů (např. v komunále) budou Zelení, dostává od začátku facky ze všech stran: nejdřív v těch začátcích nad námi Zelení např. v Praze ohrnovali nos, protože si zvykli, že jsou jediní sběrači hlasů, které nechtějí volit parlamentní strany a my byli nějací divní, menšinoví exoti. Jenže později, když jsme přestali být marginální, tak se Piráti z regionů naprosto zděsili, protože se pokládají za div ne protestní hlas vůči právě Zeleným.

Takže otázka toho, jací členové a proč v průběhu času nalezli k Pirátům a jací nás volili, je rozhodně zajímavá. Zajímavé je, že i když veřejnost má pocit, že za všechny jejich problémy může progresivismus, woke agenda, Zelení a já nevím kdo všechno další (Kocáb, Soroš atakdál? možná Mikuláš Peksa, nově? už musí najít někoho nového, až Soroš umře, jestli teda ještě neumřel...), tak zase lidí, ochotných zajít tak daleko, že by kvůli tomuhle strachu volili ODS, ANO, nebo Motoristy není až tolik oni chtějí někoho jiného... ale chtějí aby říkal to samé (?). Takže budeme mít politické spektrum, kde bude 8 různých stran říkat víceméně to samé a strašit Green Dealem, apod... fakt voliči chtějí tohle?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEB: Zrovna peksa bol jeden z tych, ktori pred koalou v tomto nastaveni varovali. Ak nas niekto "priviedol" tam kde sme teraz, tak ludia co pretlacili najprv predvolebnu koalu s stanom a potom povolebnu s konzervami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: hele... zrovna Peksa neměl málo preferenčních hlasů, i když nakonec propadl.

no,"levičáctví" je v ČR nálepka, která je častěji přisuzována, než aby se k tomu někdo hlásil (a když se přihlásí, tak propadne). Je to až kuriozní, protože zatímco na Západě se jako levice snaží prezentovat kde kdo (je to druhá forma populismu, kromě toho pravicového), tak u nás je to nálepka, kterou se háže i po centristech a liberálech¨

Někdy si nastuduj skutečné levicové nápady např. Mélenchona ve Francii. 100% mezní sazba daně z příjmu a takové lahůdky. Proti tomu jsou všichni u nás, včetně Zelených a Pirátů, naprostí ekonomičtí liberálové.... strašně se tu ty pojmy míchaj.
    KEB
    KEB --- ---
    XCHAOS: problém zelených není ta zelenost, kdyby razili zelená tamata byli by v pohodě. Jejich problém je levicové levičáctví, to je ten problém.

Podívejte se, kam vás dovlekli Peksa a spol
    KEB
    KEB --- ---
    NECROMAN: Gregorová je imho pozitivní deviace. Výrazná osoba jejíž levicovost je podle mě vedlejší. Kdyby to bylo o progresivní levici, tak by se dostala nejen ona, ale i Peksa.

Pro mě osobně je tady tahle ta progresivní levicovost dost problém.

A piráti by si měli ujasnit jestli jsou teda levý střed nebo progresivní levice. Tady tohle to lavírování odezdi ke zdi je přesně ten důvod, proč jdete jako strana do p*****. Tam je autentičnost a nedůslednost v dané kategorii znamená, že jste nedůvěryhodni pro obě skupiny
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Peksa je spíš kosmopolitní a má normální středový názor běžný na západě. Samozřejmě toto bylo naprosto zbytečné a poškozuje to stranu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: jedním dechem ale zmiňuje, že jsme vykopli Vašíčka. Takže asi neděláme všechno špatně, ne?

Peksa je holt levicový a levice prostě politiku Izraele kritizuje dlouhodobě. Úplné rovnítko tam nikdo dát nemůže, už jen proto, jak dlouho a s jakými peripetiemi se ten Blízký východ vleče,celá desetiletí... ale jisté je, že těch civilních obětí je v Gaze fakt hodně, a že na to ve vyspělém světě poukazuje hodně lidí (tím si netroufám říct, že tuším, jaké to má řešení... ale Gaza není místo, ve kterém se lze narodit a jen tak z něj odejít, když se mi tam nelíbí... což si asi leckdo neuvědomuje...)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Tyvole už vidím jak se tohle zase bude propírat v médiích dva roky 🤦🤦 extrémně nepovedený výrok. Svým způsobem má samozřejmě pravdu, ale použít takovouhle formulace v televizním vysílání je podle mě politický amatérismus. Pak se strana diví, že se jí "nedaří výsledky prodat" 🤦🤦 tyvole tak neasi, když drahocennou mediální pozornost využijete na to, abyste dali svým oponentům na sebe munici.

Nějakých 400 tisíc migrantů ročně? Spíš jen psychologický problém, míní Peksa - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/migrace-eu-evropa-migranti-mikulas-peksa-nikola-bartusek.A240625_150550_domaci_kurl#anketa-progress-A20240625_remy_201
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    ICARUS: To sa dalo cakat, skor tam vnimam unavu a znechutenie z celeho fungovania politiky. Skoda ho, peksa je z tych chytrejsich a principialnejsich ludi, uvidi sa casom.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Za mě pošťouchnutí do Danuše dobrý. A není v tom sám, přidal se i pan Peksa.

A jsem za to rád. Kdy jindy by se mělo křičet, když ne teď? Po volbách už bude pozdě.

Peksa: Ať si Nerudová nechá své šejdířské praktiky pro sebe. Dělá ostudu české vědě - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/peksa-at-si-nerudova-necha-sve-sejdirske-praktiky-pro-sebe-dela-ostudu-ceske-vede-436374
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KAMAHL: proti gmo snad nie, nie? Ak som to dobre pochopil, tak proti rozvolneniu kontroly gmo, alebo aspon tak to peksa vysvetloval.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    KEB: Pointa? Tohle mně přijde takové ubohé. Kdykoli někdo z Pirátů řekne píčovinu, tak se všichni můžou posrat. Mezitím že všech ostatních stran neslyšíme nic jiného než do nebe volající hovna, a nikdo nic.

Já teda s Peksou ani Gregorovou nemám problém. V EU parlamentu sedí plejáda kojotů jako je Zdechovský, Vondra nebo myšlenkový titan David. Peksa v téhle společnosti vypadá jako prototyp pricetneho člověka, který dělá dobře svou práci.
    KEB
    KEB --- ---
    FRK_R23:

https://twitter.com/vonpecka/status/1727395242993942810?s=19

tady podle mne pan Peksa dokonale promeškal příležitost mlčet
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    3 europoslanci hlasují naprosto skandálně.

Peksa se to snaží žehlit úplně idiotským cancem.

Ale problém je Dočkiho ironická poznámka.

Aha.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    FRK_R23: Dohodu mezi partajema můžeš mít jakou chceš, ale bez možnosti ji vymáhat (a tu možnost nemáš, protože volič je suverén) to byla dohoda v jádru naivní a od počátku nefunkční.

Je mi sympatický, že Piráti přesto věřili, že je taková dohoda možná – prostě chtěli v koaličních partnerech vidět to lepší, což je vlastně fajn přístup.

No a o výzvách ke kroužkování bych nerad mluvil, i u Pirátů byly případy (Peksa), kde se na sockách psalo „volte xx yy zz“. To už je ale točení se na marginalitách.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam