UNDERDOOR: a zvýší se tedy tím, že si univerzita za každou cenu bude hýčkat třeba i méně inteligentní či ve svém oboru šikovné studenty, kteří jsou ale v dobré finanční kondici (→ přináší škole peníze)? Nebo čím konkrétně se zvýší? U svých závěrů (placení školného zvýší úroveň) vycházíš z předpokladů, že „tak by to přece mělo fungovat“, ale tyto předpoklady paradoxně hodnotíš jako naivní hodnotíš-li názory druhých (přijímací zkoušky jako „eliminátor).
Příklad z Maďarska – škola v Pécsi je sice v poněkud dezolátním stavu, ale úroveň výuky bychom v mnohém mohli závidět. Naopak jsem měl možnost semestr studovat v Berlíně (HTW). Na každém patře 2–3 místnosti narvané iMacy, celá budova rekonstruovaná, o peníze tam rozhodně není nouze. A úroveň? Neskutečné, dámy prominou, sračky. Jediné, kdo to tam snad trochu zvedá, je typograf Jürgen Huber. Což je mimochodem typ vyučujícího, který by pravděpodobně hodnotnou korekturu dal i zadarmo klukovi z ulice. Protože má rád svůj obor, což je jeho motivací pro kvalitní práci. Na druhou stranu třeba École d’art Maryse Eloy (soukromá) je na tom s financemi dobře a úrovní je také na špičce, jistě bychom zase našli mnoho škol, které mají nuznou úroveň výuky i výši svého rozpočtu.
Čili celkově bych řekl, že přímá závislost mezi penězi a úrovní školy je poněkud zcestná. Spíše to závisí na celkové motivaci profesorského sboru a studentů. A to není jen otázka peněz. Naopak se myslím ukazuje, že je-li tato motivace pouze finanční, na úrovni výstupů to má veskrze negativní vliv. Tedy peníze musí sloužit jako nezbytný prostředek pro zajištění chodu vysoké školy (pochopitelně vč. platů), neboť jako primární motivační nástroj (jak na straně profesorů tak studentů) působí buď nijak – učili by tak jak učí i tak / studovali by tak jak studují i tak, či spíše negativně – škola by natahovala vyučující, kteří si chtějí především pořádně vydělat, až v druhé řadě i odvádět dobrou akademickou práci (obdobný příklad jako u našich zastupitelů) / studenti by se na to více srali (co já se budu učit, vždyť jsem si to přece koupil).