GAARQ:
Bude to urcovat ten, kdo to plati. Takze politicka reprezentace, ktera spravuje nas stat. Vlada/parlament a jimi poverene organy. Neni to idealni, ale nekdo to rozhodnuti udelat musi. Nebo by snad bylo lepsi, kdyby o tom nerozhodl NIKDO a vlastne to pak tak nejak samovolne, v podstate nahodne, vyplynulo? V takovem pripade by bylo mene lobovani, nepruhlednych machinacich a zakulisnich dohod, nez kdyby o tom jasne a s plnou odpovednosti rozhodli politici? Podivejme se, jak se ted vyhazuji penize za Biocev a ja nevim za co vsechno, protoze neexistuje zadna koncepce vedni politiky.
Parametry by mohly zaviset na rozdeleni v minulych letech, na zhodnoceni obecne kvality onoho oboru v mezinarodnim srovnani, ale i treba na tom, za jak potrebne bude vlada (= zastoupeni lidi, kteri to zaplati) konkretni obory povazovat. Ale to uz neni zasadni.
Nase demokracie nefunguje idealne, dokonce nekdo muze rict, ze spatne. Ale jedina cesta, jak to zlepsit je, aby se zmenilo mysleni politiku a mysleni volicu. I v tom smyslu, aby obe skupiny prijali vetsi zodpovednost. Nevidim cestu v tom, aby se reklo "vlada je nekompetentni", pojdme ty statni penize utratit bez tech, co o nich maji mandat rozhodovat.
Kdyby si vetsina lidi v CR odhlasovala v nejakem hypotetickem referendu, ze stat nema vubec platit zakladni vyzkum, tak se to tak proste udela. Muzeme s tim nesouhlasit, ale jedine, co muzeme v demokraticke zemi delat je presvedcit lidi, aby hlasovali jinak. A to je spravne. Jsou to prece jejich penize. Ja si napr. myslim, ze stat by "vyzkum" v nekterych oborech nemel podporovat vubec nebo omezene. To je prece legitimni nazor obcana, ktery plati dane. Pokud by si to myslela vetsina lidi (nebo vetsinou zvolena vlada), tak by se ty obory proste financovat nemely. Proc by ano? Na zaklade jakeho prava? Na zaklade prava vedce na to, aby mu stat poslal penize na jeho pseudovyzkumy?
Akreditacni komise, aniz bych se ji chtel zastavat, nemuze detailne hodnotit naplne prednasek vsech oboru v CR. Samozrejme, ze ma cast zodpovednosti, ale ona jen dava/nedava akreditaci. Kdyby byla prisnejsi, tak sebere akreditaci polovine skol, ale to by nic nevyresilo. Ty skoly samotne maji mnohem vetsi zodpovednost za podobu studijnich oboru a programu nez akreditacni komise. A system na vysoke skole by mel byt takovy (jako kazde jine instituci), ze za podrizene zodpovidaji nadrizeni. Bohuzel dnes je to tak (na VS i v akademii ved), ze se sice formalne podrizeni zodpovidaji nadrizenym, ale ten nejvyse postaveny se zase zodpovida podrizenym. Coz je zacarovany kruh. Jakmile se totiz v systemu naakumuluji lide, kteri maji, rekneme, sklony k selhavani, tak neexistuje mechanismus, jak veci navratit do zadouciho stavu. Ja nerikam, ze soucasny system nemuze teoreticky fungovat. Muze a urcite by se nasly mista, kde takto funguje. Problem je v tom, ze jakmile se ta situace pokazi, tak zustane pokazena, protoze ji nema kdo zachranit.