• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BALAENA: jo, to jsem nenapsala, v rámci těch dvou kilo ovoce je podle okolností půlka až jeden citrón (podle toho, kolik jich mám a kolik mám várek ovoce - aby mi to vyšlo) - šťáva i na kousky pokrájená dužnina
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LADY_MYSKA: představa v zásadě správná. Ale:
    - švestky je potřeba pokrájet na menší kousky, půlky by byly moc velký
    - škoda, že jsi k té hromadě švestek nevzala i hromadu jiného ovoce, na pečený čaj to chce směs
    - doporučuju přidat kousek zázvoru
    - určitě budeš potřebovat rum

    nenárokuju si patent na jediný správný pečený čaj, ale my ho děláme takhle:
    - 2 kg ovoce směs (švestky, jablka, hrušky, jahody, rybíz, višně, bezinky, hroznové víno... no prostě co kde na zahradě zrovna opadává nebo co sis prozíravě za tím účelem schovala do mrazáku. vadnou na ošatce dva zapomenuté pomeranče? prima, do čaje s nimi)
    - cca 2 cm zázvoru nadrobno
    - 3/4 kg cukru
    - 10-15 hřebíčků, půl svitku celé skořice, 1-2 hvězdičky badyánu (do čajítka, bude se pak vybírat. lépe rozdělit do dvou tří čajítek v různých místech)
    - lžička mleté skořice
    - 1 dl rumu

    promíchat, péct cca 3/4 hodiny na 180°, plnit do sklenic a zasterilizovat

    jsem z toho psaní dostala chuť a musela jsem si jít hrnek udělat. a mám v něm moruše, heč!
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Sebrala jsem odvahu a nakoupila hromadu svestek.
    Rada bych se pokusila udelat peceny caj.
    Mam predstavu, ze svestky odpeckuji, promicham s cukrem, pridam par kapek citronu. Z koreni tu mam badyan, skorici, vanilku a hrebicek. Vse dam na plech a pecu ( tedy netusim, jak dlouho a pri jake teplote).

    Prosim Vas, je moje predstava spravna, opravdu se tak pripravuje peceny caj? Na co je potreba si davat pozor?

    Budu moc rada za kazdy postreh, jak dosahnout vynikajiciho peceneho caje.
    Dekuji
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pokud tu někdo má touhu dělat povidla a současně pomalý hrnec/crock pot - poté, co jsem letos zase pekelně připálila běžný hrnec při výrobě "povidel bez míchání", jsem se rozhodla otestovat i variantu v pomalém hrnci.

    S notnou dávkou obav, dlužno přiznat, protože představa, jak se snažím seškrábat centimetrovou vrstvu švestkového uhlí z keramiky, mě poněkud netěšila, ale řekla jsem si, že když tam píšou, že se to míchat má, tak to snad chytnu včas.

    Zkoušela jsem tenhle recept: http://www.labuznik.cz/recept/svestkova-povidla-v-pomalem-hrnci/
    a povidla už nikdy jinak! Jen tedy bylo potřeba značně přitlačit při svařování na "high", místo 4-6 hodin jsem poprvé svařovala 8 a podruhé 12 hodin, ale to bylo pravděpodobně tím, že recept volá po 1,5kg švestek a já prvně dělala ze 2 a podruhé ze 3 kil.

    Jinak 3 kila švestek (vypeckovaných) se tak akorát vejde do 6,5l crockpotu a ve výsledku dá 6 skleniček povidel. Luxusních. Jo a mixovala jsem, ač to recept nespecifikuje, ale já ráda povidla hladká.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAROLKA: Nezbyva, nez ti prat, aby se tvemu mrazaku vyhybaly vypadky proudu...
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    tak se to krásně povedlo tak jak jsem si to vymyslela- koupila jsem litrový pytlíky do mrazáku, rozpůlila je, do každé půlky dala jednu porci přesnídávky, zavařila pytlík v té úžasné mašince a strčila do mrazáku, takže jsou z toho takové jednoporcové kapsičky. Myslím, že jako dítě bych chodila do mrazáku užírat- ustřihnout růžek a vycucat, nebo roztrhnout a dát si to jako zmrzku. Přítel když to viděl tak řekl že by si to přál jako dítě jako kosmickou stravu do rakety :D
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KAROLKA: Tak to bych osobně do roka s klidem spotřebovávala (samozřejmě za předpokladu rychlého zamrazení po zpracování, a že to bude po rozmrazení vypadat OK). A velký prázdný mrazák závidím :)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    No myslela jsem právě zavařit přímo to pyré, ne jablka. Máme takovou tu mašinku co zatavuje pytlíky, tak že bych si to rovnou naporcovala na jednotlivý malý dávky a tak to zamrazila
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KAROLKA: Zeleninový pyré se mrazí dobře. S trvanlivostí - obecně se udává půl rok, ale pokud to namrazíš tak, aby k tomu nemohl vzduch (třeba ve skleničkách - ne plných! :), tak by se tomu nemělo nic moc stát...


    LADY_MYSKA: Tak to je pravda u neporušených, zimních jablek. Letní a padančata je potřeba spotřebovat rychle... Já to zavařuju, protože mrazák máme prťavej, ale pokud je obrovskej a prázdnej, proč to nezkusit? Asi bych teda zase mrazila spíš pyré...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    opravdu je potreba jabka mrazit? Vzdyt se jedna o ovoce, ktere vydrzi ve stavu v jakem je pul roku.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KAROLKA: Do obrovského mrazáku prskneš (předpřipravené ovoce), rozmrazíš, uděláš (= projde varem) až budeš mít čas a taky jen příčetný objem (= co se vejde do lednice).
    Předpřipravíš něco- třeba odpeckuješ švestky, meruňky - jiné mrazíš jak je (drobné ovoce, maliny, jahody, jostu, egreš, rybíz) - taky tam třeba počkají na jabka a hrušky, na džemy, pečené čaje, ... přesnídávky.

    Jabka jsem tedy ještě nemrazila, ale oloupané bez jadřinců, a čtvrtky, v pytlíku - zkusila bych (třeba potřít citronovou šťávou... nebo se taky vykvajznout na zhnědnutí kyslíkem, stejně to z mrazáku je vše takové tmavější pak). To jak ztratí na kvalitě změknutím a pod (z meruňek vyjde stejně takové... rovnou pyré, po odmražení) na přesnídávky (džemy, čaje) nevadí.
    Kompot z toho tedy už nenaděláš.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    a ještě se zeptám- nedávno jsme koupili obří mrazák a napadlo mně, jestli by se ty miminovský přesnídávky taky nedaly mrazit. Že by to bylo mnohem jednodušší než zavařovat. Ale nevim, jakou to má v mrazáku trvanlivost, jestli je problém, aby to tam bylo třeba 3/4 roku
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: už mám zavařeno-cukr jsem tam samozřejmě dávat nechtěla, tak uvidim, jak to dopadne.Před dvěma lety jsem dělala taky přesnídávky bez cukru, tenkrát pro sebe, ještě jich pár mám a jsou pořád výborné ale už si nepamatuju, jestli jsem je zavařovala nebo ne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: někteří tvrdí, že to stačí - já bych na to, zvlášť teda pro minimimina, radši nevěřila a hezky zavařovala (že se zase odvolávám na Balaštíka, guru československého konzervárenství - ten u konzervace ovocných přesnídávek doporučuje buď standardní tepelnou sterilaci, nebo přidání cukru - tož to zase lepší ta tepelná).
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    mám dotaz- dělám přesnídávky (jablečné pyré) pro budoucí mimina. Je nutné je zavařovat? Nebo stačí nalít horké do vyvařených skleniček a obrátit dnem vzhůru?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SVETLUSKA222: já dělám s červenou řepou a je to delikesa..samotnou řepu nemusím,ale takhle mi to chutná.. nebo jen čistě zeli sterilovat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    SVETLUSKA222:
    S křenem třeba?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj všem, nějaký nápad na zavaření zelí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    MAR_TINA: az na 3) souhlas, jsem odchovana na Omnia a nemuzu si je vynachvalit, "narazeni" vicek je jednoduche a hlava stoji par korun, co se tyce opakovaneho pouziti vicek, mas bohuzel pravdu (z to neni to co to byvalo)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ma tchibu mají zavřovací sklenice weck a karafy (ty se skleněným víčkem a gumičkama). Ehm, jsou asi jen 2x dražší než v běžném eshopu, tak pozor na to.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MAR_TINA:
    TABBY: Díky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam