• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    obecně bych řekl, že nejefektivnější je si vytvářet návyky, ale zatím jsem tomu bohužel nevěnoval moc úsilí. Zkoušel jsem i nějaké aplikace (habit tracker), které mají pomoct návyky vytvořit, ale moc mi to nešlo. Je ale fajn mít aspoň ten cíl a mít přehled o věcech co chci dělat pravidelně (brzo spát/vstávat, udržovat uklizeno, vyčistit si pravidelně todo :-D ,...)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAJKA: to že si nechávám věci tak abych o ně zakopl používám taky a docela to funguje :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    s tím soustředěním na to aby člověk nedělal chyby je to boj. Za ty léta jsem si vypěstoval slušnou paranoiu :-D kterou zas musím někdy mírnit.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAJKA: papír mě láká svou fyzičností - mám rád věci, kterých se můžu dotýkat :-) taky si užívám psaní perem a inkoustem nebo aspoň frixion perem... do práce jsem si vyrobil notýsek extra na to bujo a udělal si z toho rituál, že si tam píšu všechno co musím udělat něco nechci zapomenout... někdy to kombinuju s mobilem, ale je prostě důležité všechno z hlavy dostat ven, aby to tam nepřekáželo :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAJKA: na nepořádek mi nejlíp funguje najít si třeba víkend a kompletně uklidit. Pak se mi vždycky aspoň chvíli daří ten pořádek udržovat. Vyházet nepotřebné věci je super - to je můj dlouhodobý cíl a vždycky je to hrozně osvobozující.

    S tou nepozorností je to trochu horší.
    Zkoušel jsem různé todo aplikace a systémy typu GTD (Getting Things Done - to mi hrozně pomohlo, ale nakonec jsem to opustil jako příliš složité).

    Myslím, že pro nás chaotiky je dvojnásobně důležitá jedna věc, kterou mají různé tyhle systémy společnou - zbavit se těch věcí co nám zahlcují hlavu a svěřit je něčemu, čemu věříme - třeba papíru.

    Docela mi vyhovují aplikace od Google - INBOX, Calendar, Keep, Dokumenty.
    K tomu jedu ještě (hlavně v práci) BUJO v SublimeText editoru s pluginem PlainTasks - to je lineární dost a dá se to i na papír.

    BUJO neboli Bullet Journal jsem objevil před časem na netu a zaujalo mě to svou jednoduchostí a tím, že to jede právě lineárně furt dopředu a primárně je to určené na papír a tužku.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    zkouším řízenou meditaci v mobilní appce. je to pohoda, příjemný a strašně mě překvapilo, že vyčistit hlavu a na nic nemyslet mi nedělá problém.

    Jinak mám super trik jak fakt něco nezpomenout, nevím, jestli může fungovat někomu jinému, ale přihazuju :)

    Pokud víte, že potřebujete něco nezapomenout a to, že vám to zapípá v telefonu vám nepomůže (protože to můžete odložit, zapomenout, nebo nevim, proste mi to nefungovalo), dejte si něco výrazného někam , kde byste to nečekali, ale kudy stopro fyzicky projdete - například si dám svítivou šálu kolem kliky - z domu budu ráno odcházet určitě a když při odchodu uvidím šálu na klice, tak mi dojde “Aha, chtěla jsem nezapomenout vzít kamarádce knížku XY“

    Nebo typicky zapomenu jídlo v ledničce při odchodu z práce. Fix: Růžovej lepík na madlo kabelky - tu budu brát do ruky až při odchodu a hned si vzpomenu a můžu jít to udělat.

    :) je to fakt jak u blbečků, ale funguje to (na mě) :))

    A zkušenosti s EEG Biofeedbackem nemáte?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAJKA: nepořádek je opravdu nejjedodušší řešit radikálním přestupem na minimalismus.

    Organizace práce - vcelku mi pomáhá todoist, s tím že ho musím mít i v mobilu a mít nastavené připomínky. O fous sofistikovanější je asana - ta umí velmi efektivní projektové řízení více lidí, ale nejsem si jistá, jestli funguje zadarmo. Jen je potřeba snažit se dodržet jednou týdně ten čas na plánování příštího týdne.

    ohledně léků - to je potřeba vyzkoušet si na vlastní mozek. já jsem zkoušela stratteru, ale její přínos pro mně byl hluboko za vedlejšími účinky (hlavně narušení spánku a výrazné zhoršení PMS a menstruace), tak jsem se na to vybodla.

    Co je dobrý, tak praktikovat nějaká relaxačně mentální cvičení - třeba mindfullness, ale prakticky cokoliv, ale pokud možno ráno i večer.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    CYBERWOLF: Práce - No, ono ja opoustim zamestnavatele, ale povolani zmenit spis nemuzu - nic jinyho neumim a nepřišla jsem na to, co bych mohla dělat kde by jim nevadilo, ze odevzdavam veci s chybama z nepozornosti a jim nevadi po me kontrolovat praci. Tohle jeste budu muset nejak vymyslet. Dělám UX design - něco jako funkční (ne obrázky) návrh aplikací, systémů atd + textací (zjednodušeně řečeno). Spoustu prostoru pro chyby :)

    Nepořádek: Hele to je vlastně super nápad. Vyházet věci, je pravda, že jich mam moc. A ta kuchyně, kde se mi daří celkem držet pořádek, je easy v tom že tam má každá věc jasné místo a ostatní věci tam nemaj co dělat :)

    Organizování práce: texťák je jediný co mi nejmíň nefunguje :). Papírové věci zapomínam, to je bez šance. Ale mam v tech poznamkach hroznej chaos. Protože lineárně to vždycky nejde..

    Děkuju za reakci :)

    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: Gratuluji k opuštění nevhodné práce - to je celkem netriviální krok. Možná ti to teď tak nepřipadá, ale je to nejlepší věc, co se v takovém případě dá udělat.

    Co se týká nepořádku, tak mě pomáhá jednoduše nemít tolik věcí a mít dostatek úložných prostor. Protože když toho bordelu není moc, dá se zvládnout a jak se začne řešit, kam něco dát, tak je zle.

    Co se týká organizování práce, tak mi moc nefunguje nic, ale obecně platí, že čím složitější, tím míň to funguje. Já si teďka jedu normálně papírový diář (kapesní, takže si tam toho na jeden den nemůžu naládovat absurdní množství a tak), příští rok asi zkusím texťák kam to budu sázet jako frontu. Ale tohle si myslím je hlavně o tom najít si, co člověku vyhovuje, bez ohledu na diagnózu. Ono taky dost záleží na tom, co děláš a tak.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Ahoj. Hrozne blbe se popisuje co ted poslednich par dnu cejtim, kdyz jsem se konecne po letech dogooglila toho, ze mozna nejsem neschopna blbka, co se není schopná trochu snažit, ale ze muj zivotni pribeh da sepsat do seznamu symptomu ADD.
    Zrovna jsem ve vypovedi z prace, ktera byla tak brutalne narocna na pozornost a organizovanost, ze jsem to proste nedala a po duševním martyriu a sebemrskačských dialozích jsem tady a zjistuju, ze by se s tim vsim mozna dalo neco delat. Jeste mam co objevovat, ale jsem stastna, ze se muzu konecne nekoho s podobnymi problemy zeptat na par veci, poradite mi?

    1. Nesnasim ten neporadek, ale nejsem schopna udržet byt ve stavu “pořádek” - perete se s tím někdo? Jak to řešíte? Já momentálně se střídavým úspěchem zkouším udržovat 1 místnost v bytě vždy cajk, proste omezit to. Az to půjde, rozšířím to na další místnosti.
    2. Vyzkoušela jsem snad všechny možný systemy, programy a pomucky na organizaci prace a skončila jsem u poznámkového bloku v PC, jak organizujete své pracovní a osobní úkoly vy?
    3. CEPAL: vadí ti podělit se veřejně? Pokud ano, budu i já ráda za odpovědi na otázky co napsala KOIRA
    4. Vy co máte nějakou medikaci - nezměnila vás nějak nežádoucím způsobem? Pozorujete nějaké vedlejší účinky?

    Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    ANICASE: mojee 12-letá dcera je ve většině sociálních interakcí dospělejší než já. Ona je prozměnu měntálně cca na dvojnásobném věku (no a fyzicky taky!), a trpí jak pes, třeba ve škole mezi "debilníma miminama" (kamarádí se s učiteli). Trvalo jí dlouho, než to zpracovala, teď je už dost dospělá, aby chápala, že když se chovám jako idiot, tak to neznamená, že jsem idiot, ale že můj mozek prostě občas nefnguje jak by měl, a ví, že mi může říct "tati!" a já se zastavím a přestanu se chovat jak idiot ... strašně mě to vůči ní mrzí, ale naučil jsem se díky ní víc se hlídat a kontrolovat, a myslím, že ona to vidí...
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    KOIRA: jinak čistě k těm překlepům - předpokládám, že používáš software, který má "spell check" (třeba i MS WOrd má docela dobrej spell check i na češtinu)... nebo jde o překlepy, které spellcheckem projdou? Pak asi jedině ten korektor - čistě teoreticky by to mohl být i nějaký kamarád, který to pro tebe bude dělat nezištně, někdo komu na tobě záleží, a pro koho ty zase někdy jindy uděláš něco jiného nezištně... asi to zní dost naivně, já vím...

    a samozřejmě jsou volně dostupné substance na zlepšení soustředění a tak... ginkgo biloba, nějaký ty vitamíny a tak... můj základ je C a hořčík, bez toho ráno nejedu... ale nejsem v tom expert a vlastně se akorát chystám najít si nějakej ten chemickej koktejl vhodnej na můj mozek. Každoádně mohu potvrdit, základem je 8 hodin spánku. Což se mně osobně povede málokdy, prostě si "nedovoluju" jít spát včas, vpodstatě se trestám... a výsledek je pak tragickej, doslova...
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    KOIRA: Ahoj, řeším něco podobného, napsal jsem Ti soukromou zprávu...
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    !!! Tak tim se smazaly vsechny nevyhody .))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOIRA: taky to znamená, že lidem s ADHD můžeš věřit - protože nevěř nikomu, komu je přes třicet.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    CYBERWOLF: Jj, Dorian Gray může blednout závistí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KOIRA: hele, to vlastně není blbý. Když bych si moh vybrat, tak bych si to asi stejně vybral :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: jo, když mám náladu, tak se rozjívit s dětma (i cizíma) nemám vůbec problém
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: tak ja nevim jak je to u tebe rozvinuty, zejo. Ale jina nebudes, tak se muzes utesit tim, ze te takovou nedoceni a ze nevi, o co prichazi.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANICASE: podle me problem nastane, az nam bude treba 50 a v ruznejch situacich se stale budem chovat na 10, protoze to bude moc, moc trapny. cimz nerikam, ze kdyz se jako dite chova 34 leta zena, ze to mnohdy neni na pozvednuty oboci, urcite je, ale neni to jeste tak desny. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam