STQ: Přiznám se, že nevím, jak pojmenovat stav, který v meditaci zažívám, jestli je to puruša, ahankára, buddhi atd. Je to stav, kdy nejdříve jen nezaujatě pozoruji své myšlenky jako scény z filmu a později tyto myšlenky zcela zmizí. To, co zažívám je stav prázdnoty, kdy ztrácím pocit tělesnosti, je to stav velice příjemný, jakoby můj duch přerůstal tělo a rozprostíral se do širokého prostoru. Párkrát jsem se takto pociťoval až nad naším domem :) Tělo jakoby už vůbec neexistovalo. Ten stav bych nazval jen prostě "JSEM". Teď a tady já jsem. Minulost nebo budoucnost neexistuje. Vnímám sice zvuky, ale neulpívám na nich.
Tolik k mému stavu a ty jako zkušenější mi můžeš objasnit, jak se tento stav nazývá podle správné terminologie, ať už v tom nemám bordel :) Díky.
DOKUD jsme v naší současné inkarnaci, tedy v těle, jsem napsal proto, protože mám za to, že tělo s myšlenkami a city nám (tedy alespoň mně) působí utrpení. Pokud moje další inkarnace bude opět v těle, utrpení bude pokračovat. Pokud se mi někdy podaří inkarnovat se do vyšších duchovních dimenzí a pobývat tam jako duch, věřím a doufám, že utrpení už bude méně nebo zcela zmizí.
Zmínka o Františku Bardonovi byla směřována spíše na Saguse, neboť Sagus je thelemita a thelemité jsou většinou mágové a Franz Bardon byl mág a hned v prvních zasvěcovacích lekcích učil, jak je důležitá kontrola myšlenek a pozorování myšlenek v meditaci a uvědomování si, KDO je onen pozorovatel. Toto stejné učil Maharshi a jeho následovatelé Paul Brunton, Robert Adams, v Česku Eduard Tomáš nebo Jiří Vacek. Takže mi příjde, že se tato učení doplňují. Ono se vůbec všechno doplňuje, každý tomu jen dává jiný název, nazývá to jinou filozofií. Podle těchto mistrů se já snažím provádět sebezkoumání - átmavičáru. Ve stavu, který jsem popsal a ve kterém si uvědomuji jen že JSEM (bez myšlenek, citů, těla) se ještě dotazuji "Kdo si uvědomuje tento stav?" a doufám, že časem postoupím dále a hlouběji do svého vnitřního kosmu :)
Jinak definici jogy, kterou jsem citoval, že je to především spojení a jednota s naším pravým Já, s božstvím, kterému křesťané říkají Kristus v nás nebo buddhisté naše buddhovská podstata, není z mé hlavy, ale z výroků Eduarda Tomáše nebo Jiřího Vacka. Pokud tyto lidi ovšem uznáváš...
Klidně mě pouč, jsem-li na špatné cestě, objasnění a rady rád uvítám, jen k tomu prosím nepoužívej sto smajlíků ;)
Thanx!