GENTIANA: prvotny antigenovy hriech je termin popisany u viacerych chorob. U cierneho kasla s tym prisiel James Cherry, momentalne najvacsia autorita na cierny kasel na svete.
Ono sa ta imunita proti ciernemu kaslu posiluje priebezne aj nadalej, lebo popri hlasenych pripadoch je obrovske mnozstvo nehlasenyc, zle diagnostikovanych a subklinickych infekcii. Cherry uvadza 3 miliony infekcii kazdorocne v USA a zaroven vyskumy ukazuju, ze 12-30 percent pripadov dlhsie trvajuceho kasla u adolescentov a dospelych je cierny kasel.
Spat k original antigenic sin - vakcinacia sposobuje, ze ockovany reaguje len na antigeny vo vakcine. V pripade cierneho kasla reaguje dobre na PT, ktory je "zodpovedny" za tazky kasel.
"Nemocný se cítí lépe", ano, ale
ockovany napriklad nedokaze vyvolat dostatocne silnu odpoved voci ACT, teda toxinu, ktory pomaha bakteriam udrzat sa na sliznici a v prvom - druhom tyzdni a umoznuje chorobe sa rozvijat bez toho, aby imunitny system dostatocne zareagoval. Ockovany teda pri opakovanej nakaze ma rovnako dlhy priebeh, aj ked miernejsi. Neockovany reaguje na vsetky toxiny a preto prvy kontakt moze byt burlivejsi, ale kazdy dalsi stret s ciernym kaslom prebieha ovela rychlejsie, lebo dokaze reagovat uz na zaciatku. To vsetko za predpokladu ze dojde ku klinickemu priebehu - v drvivej vacsine pripadov k nemu nedojde.
"dřív se vyléčí" tym padom nie
"může se vrátit k práci i zábavě" neviem, mozno ano, vid vyssie. Ked spominas spekulaciu tak navrhujem jednu ja: u zaockovaneho mierny priebeh sposobi, ze nebude diagnostikovany. Bude sa preto nadalej pohybovat v kolektive a sirit bakterie. (ale to je len spekulacia a nestojim za nou, myslim si, ze cele je to ovela komplikovanejsie a vzhladom na obrovsky pocet subklinickych infekcii ma viacmenej irelevantny efekt)
Istym negativom je aj fakt, ze ako efekt ockovania vznikla nachylna populacia dospelych a novorodencov. Nachylnych dospelych, ktorych imunita je "chybna" alebo vyprchana a (ne)prenesu ju na novorodencov.