• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    PIZI
    PIZI --- ---
    REINITA: Viz má předchozí odpověď. Nepopisuješ nepřítomnost vývoje, ale přítomnost úpadku. Když nebude vývoj neznamená to přece, že přestanou fungovat foťáky.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PATISLAV: Jenže zpátky na bod 1.) Jak chceš určit, že se prodalo méně KVŮLI stahování? Máš stroj času schopný cestovat do paralelních realit, aby ses podíval, kolik by se prodalo, KDYBY se nestahovalo?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    MOUNTBATTEN: Vsak uz taky Evrpsky soud (ci jak se jmenuje) rozhodl, ze je protipravni vybirat poplatky z medii od firem, protoze je malo pravdepodobne, ze by ta media slouzila k vytvareni rozmnozenin chranenych del. (Nekam jsem to i linkova, nevim jestli sem.)

    GANDHI: No a ten je v pripade knih jaky? Cena papirove knihy tezko.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PIZI: Ale náklady jsou na obou stranách, pouze na jedné jsou jednotkové a na druhé straně jednotkové nejsou. To tě možná mate. Pokud se kvůli nelegálnímu stahování prodá něčeho méně, má to přímý dopad na uhrazení nákladů. Je to stejné, jako kdybys mi vniknul na koncert bez placení. Díky tomu, že bys nezaplatil, bych měl místo provaru 1800 korun provar 2000 korun. Ergo krádež. Nechceš platit, nechoď na koncert. Chápeš aspoň tohle?
    REINITA
    REINITA --- ---
    BOUCHI: to už je právničina ve stylu "cena obvyklá". opravdu se tomu chceš věnovat?
    PIZI
    PIZI --- ---
    WITTGENSTEIN: To je ten problém s pohledem zpět. Víš o tom, že lidé za tisíc let budou prát lusknutím prstů? Trpíš dnes tím že pereš v pračce? Ty dáváš do kontrastu naši současnou znalost toho, co máme s dobou kdy to lidé neměli. Je jasné že dnešní člověk by v minulosti trpěl. Ale dnešní člověk v přítomnosti? Když o existenci něčeho nevím (nebylo to dosud vynalezeno) tak tou neexistencí netrpím. Kdyby nebyl vývoj, tak bych v budoucnu neměl, to co nemám ani dnes. Přitom dnes mě netrápí že to nemám. Nevidím důvod proč by mě to najednou mělo trápit v budoucnu.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    BOUCHI: obecne se imho uziva licencni poplatek pro sireni dila (ie napr licencni poplatek pro uvedeni filmu v televizi)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MOUNTBATTEN: Souhlasím. Pokud chtějí jít touto cestou, ať tedy vytvoří zvláštní "daň za stahování," dejme tomu 500 Kč. ročně pro každého - a současně VEŠKERÉ stahování legalizují. Ale nemůžou na jedné straně chtít podobnou daň, byť zaobaleně, a na druhé požadovat věci jako ACTA. A ano - vím, že prakticky je to nerealizovatelné, ale přišlo by mi to už spravedlivější "v principu."
    REINITA
    REINITA --- ---
    KLDR: eee... zákon ti jako neumělcovi zajistí stejná práva na trhu?
    jako slušnému podnikateli ti přece musí být jasné, že jediný (ale kontroverzní) rozdíl je v tom, že ty prodáváš hmotné věci, ale existují i věci, které nemají hmotný substrát, s nimiž se dá taky obchodovat. a s těmi to tak jednoduché jako systém "z ruky do ruky" není.

    PIZI: jasně, radši si místo fotek z dovolené pořizuj rychloskicy. a koňmo se taky všude dostaneš. a angínu vyléčíš oblajznutím plísně na chlebu.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PATISLAV: Liší se to v tom, že v obchodě ten kus ubude. To už jsme probírali. Prostě záleží na tom na jaké zvětšení svůj mikroskop nastavíš. Pak buďto najdeš společné rysy, nebo najdeš rozdíly. Je tam obojí.
    KLDR
    KLDR --- ---
    PATISLAV: jenže ja žiju v relitě a vidím co se děje kolem ..

    takže tohle je sproste zvýhodnování nekoho pod jakousi zaminkou ochrany autorských práv.

    a navíc moje práva by to omezilo dost kdyby ACTA prošla ..
    nikdo vám nic nevkládá ..já to povím sám .
    a vaše oblbování piratů to nezmení ...

    na ne je to mozna bič.

    ale pro nas obycne poctive je to potlačování osobních svobod.

    říkam již po sté ..jdete k šípku se svojí jistotou že dostanete zaplacno .
    to nemá nikdo za nic dneska
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: Řekl Pizi, odešel si vyprat prádlo na valše, a protože ho jeho nemoc opět začala obtěžovat, nechal si pustit žilou.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BORGDOG: ano, ta nejednotnost (bude lepsi pojem) vybirani poplatku mne stve dost.
    Pro mne jsou poplatky za uzivani dila zcela v poradku, platit za to, co autor nechce, aby se sirilo volne, platit za kopii dila, kdyz si ji vytvarim, to vse mi prijde koser a o to vic mne tyto nejisty smery stvou, protoze lidi pak maj, dost opravnene, pocit, ze se na nich chce nekdo obohatit, nepravem.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    BORGDOG: Doplnim jeste jeden priklad.
    Prijduk nekomu na navstevu, pri odchodu mu nenapadne seberu nejakou knizku, druhy den mu ji stejne nenapadne vratim v tomtez stavu (anzi by si vsiml jeji nepritomnsti). Nic vic nevime o tom, co se s knizkou delo. Vznikla nekomu skoda? A pokud ano, jaka?

    REINITA: "proto máme v EU vymáhací směrnici, která na to zavedla mustr (násobek až dvojnásobek běžného licenčního poplatku)." Jenze co je bezny licencni poplatek, kdyz treba u knihy ziska ctenar pravo si ji precist nejen zakoupenim, ale i vypujcenim v knihovne? (teda on z hlediska zakona nejedna protipravne ani kdyz si ji stahne z uloz.to, ale to ted pominme).

    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BORGDOG: Au.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PATISLAV: Ne. Toto mi nepřijde stejné. Podle této tvé logiky by musel být zloděj i ten, kdo v regálu vezme zboží do ruky nebo se na něj jen podívá - už tím přece "vyjadřuje zájem o produkt."
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLDR: o konkrétních opatřeních tady nikdo nemluvil, a to, že mi to vkládáš do úst, je od tebe sprosté. Mluvili jsme tady o principu. O tom, na co má autor právo a na co máš právo ty. Tak se toho prosím drž.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PIZI:
    BORGDOG: Vás to znásilnění logiky fyzicky nebolí? Pokud uživatel projeví zájem na produktu tím, že si ho stáhne zadarmo, v čem se to liší od toho, když někdo ukradne zboží v obchodu? Oba ocenili produkt na 0,- Kč, ale vyjádřili zájem si tento produkt přivlastnit. Tedy něco diametrálně odlišného od situace, kdy o zboží nevyjádří zájem nikdo, ani legálně, ani nelegálně.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    BORGDOG: hmm, po precteni tvych prispevku mohu uspokojive prokazat, ze autorsky ani trestni zakon si necetl
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MOUNTBATTEN: Přesně. Pokud bych byl extrémista jako Fin, pak i TOTO je krádež. Myslím, že v tomto nejde dost dobře chtít "polévku z obou talířů" - na jedné straně tvrdě kriminalizovat stahování a na druhé prosazovat podobné "výpalné."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam