• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PIZI: Ale náklady jsou na obou stranách, pouze na jedné jsou jednotkové a na druhé straně jednotkové nejsou. To tě možná mate. Pokud se kvůli nelegálnímu stahování prodá něčeho méně, má to přímý dopad na uhrazení nákladů. Je to stejné, jako kdybys mi vniknul na koncert bez placení. Díky tomu, že bys nezaplatil, bych měl místo provaru 1800 korun provar 2000 korun. Ergo krádež. Nechceš platit, nechoď na koncert. Chápeš aspoň tohle?
    PIZI
    PIZI --- ---
    PATISLAV: Liší se to v tom, že v obchodě ten kus ubude. To už jsme probírali. Prostě záleží na tom na jaké zvětšení svůj mikroskop nastavíš. Pak buďto najdeš společné rysy, nebo najdeš rozdíly. Je tam obojí.
    KLDR
    KLDR --- ---
    PATISLAV: jenže ja žiju v relitě a vidím co se děje kolem ..

    takže tohle je sproste zvýhodnování nekoho pod jakousi zaminkou ochrany autorských práv.

    a navíc moje práva by to omezilo dost kdyby ACTA prošla ..
    nikdo vám nic nevkládá ..já to povím sám .
    a vaše oblbování piratů to nezmení ...

    na ne je to mozna bič.

    ale pro nas obycne poctive je to potlačování osobních svobod.

    říkam již po sté ..jdete k šípku se svojí jistotou že dostanete zaplacno .
    to nemá nikdo za nic dneska
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIZI: Řekl Pizi, odešel si vyprat prádlo na valše, a protože ho jeho nemoc opět začala obtěžovat, nechal si pustit žilou.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BORGDOG: ano, ta nejednotnost (bude lepsi pojem) vybirani poplatku mne stve dost.
    Pro mne jsou poplatky za uzivani dila zcela v poradku, platit za to, co autor nechce, aby se sirilo volne, platit za kopii dila, kdyz si ji vytvarim, to vse mi prijde koser a o to vic mne tyto nejisty smery stvou, protoze lidi pak maj, dost opravnene, pocit, ze se na nich chce nekdo obohatit, nepravem.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    BORGDOG: Doplnim jeste jeden priklad.
    Prijduk nekomu na navstevu, pri odchodu mu nenapadne seberu nejakou knizku, druhy den mu ji stejne nenapadne vratim v tomtez stavu (anzi by si vsiml jeji nepritomnsti). Nic vic nevime o tom, co se s knizkou delo. Vznikla nekomu skoda? A pokud ano, jaka?

    REINITA: "proto máme v EU vymáhací směrnici, která na to zavedla mustr (násobek až dvojnásobek běžného licenčního poplatku)." Jenze co je bezny licencni poplatek, kdyz treba u knihy ziska ctenar pravo si ji precist nejen zakoupenim, ale i vypujcenim v knihovne? (teda on z hlediska zakona nejedna protipravne ani kdyz si ji stahne z uloz.to, ale to ted pominme).

    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BORGDOG: Au.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PATISLAV: Ne. Toto mi nepřijde stejné. Podle této tvé logiky by musel být zloděj i ten, kdo v regálu vezme zboží do ruky nebo se na něj jen podívá - už tím přece "vyjadřuje zájem o produkt."
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLDR: o konkrétních opatřeních tady nikdo nemluvil, a to, že mi to vkládáš do úst, je od tebe sprosté. Mluvili jsme tady o principu. O tom, na co má autor právo a na co máš právo ty. Tak se toho prosím drž.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PIZI:
    BORGDOG: Vás to znásilnění logiky fyzicky nebolí? Pokud uživatel projeví zájem na produktu tím, že si ho stáhne zadarmo, v čem se to liší od toho, když někdo ukradne zboží v obchodu? Oba ocenili produkt na 0,- Kč, ale vyjádřili zájem si tento produkt přivlastnit. Tedy něco diametrálně odlišného od situace, kdy o zboží nevyjádří zájem nikdo, ani legálně, ani nelegálně.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    BORGDOG: hmm, po precteni tvych prispevku mohu uspokojive prokazat, ze autorsky ani trestni zakon si necetl
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MOUNTBATTEN: Přesně. Pokud bych byl extrémista jako Fin, pak i TOTO je krádež. Myslím, že v tomto nejde dost dobře chtít "polévku z obou talířů" - na jedné straně tvrdě kriminalizovat stahování a na druhé prosazovat podobné "výpalné."
    KLDR
    KLDR --- ---
    PATISLAV: aha takže na vymahaní vašich prav se budou prijmat zakony ,které nařídí ze poskytovatele internetu budou za policajty ahlidat jestli klučík nekopíruje ...pripadne ho ztrestá a zabraní velke skode na egu autoru a ekonomice statu .

    toto je klasická zvýhodnování na trhu jak tak mocně rád křičí pan kalousek .

    nejde o tu vymahatelnost .....jde o to že vás nekdo zvýhodnuje proti jiným podnikatelum .

    tak to je a vy si říkejte co chcete ...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BORGDOG: aha!
    Hmm, to jo, stejne jako poplatek napr. za kopirovani vlastni prace na kopirce ve verejnem prostoru (ano, z toho jdou penize literarnim tvurcum, pravdou ovsem je, proc jim ma jit desatek z ME vlastni prace;-) )
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    PIZI: Bingo.
    PIZI
    PIZI --- ---
    PATISLAV: A nebude se ani lišit od situace kdy vyrobí zboží za 100M a nikdo ho neukradne ani nekoupí. Ale možná by se mělo tedy říkat krádež i takové situaci?
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Prokaž mi to UŽÍVÁNÍ. Knihu UŽÍVÁM, pokud si ji přečtu. Přečti si znovu, co jsem napsal - nemůžeš NIJAK dokázat, že jsem ji po stažení "užil." Z toho důvodu je TTNUCJDDPTK mylný argument. Nebo přesněji - není mylný, ale vyžaduje nesplnitelný předpoklad (prokázat ono "užití.")
    KLDR
    KLDR --- ---
    REINITA: a kdo me jako neumelcovi zajistí stejná práva na trhu ..

    i když vám kradnou ,tak i i nam ostatním
    a nikdo nam nepomůže
    takže darmožrouti nejste ale jen uplakanci kteří by chtěli mít privilegia
    které nikdo na trhu nema ..

    možna uspjete v debatě s pirátem ,ale je jsem slušný podnikatel který vidí věci jinak.
    PIZI
    PIZI --- ---
    REINITA: Jsem spotřebitel a za sebe říkám, pokud se nebude inovovat, nebude mi to vadit. Inovace je přeceňovaná modla.
    REINITA
    REINITA --- ---
    REINITA: dodatek: ano, vím, že skutková podstata trestného činu krádeže nelze na kopírování/neoprávněné užívání uplatnit.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLDR: Nemel nesmysly. Otázka zněla tak, zda máš nebo nemáš právo vymahát za své služby peníze. To právo máš a je právně vymahatelné. To, jestli je REÁLNE vymahatelné, je úplně jiná věc. Stejně tak autor díla má právo požadovat platbu za svou službu a má právo neuhrazené platby vymáhat. To, že je tohle jeho právo reálně nevymahatelné, je také úplně jiná věc.

    Principiálně se vaše práva neliší. Rozdíl je jenom v tom, že já to chápu a ty ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam