• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASAXDealextreme - laciné gadgety a spousta dalšího z Číny
    PAYAXY
    PAYAXY --- ---
    CHEVALIER: Cokoliv co se posílá přes Českou poštu jedině sledovat v trackingu přes net nebo jejich apku. Lístečky buď nenosí, nebo takhle pozdě. Vyzkoušeno na Praze 4
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Objednal jsem si na ebay věc. Tu věc jsem zaplatil. Předevčírem, tj. 21.12.2021, jsem do schránky dostal opakovanou výzvu k převzetí zásilky, datovanou 10.12.2021, s tím že si zásilku mohu vyzvednout do 16.12.2021. Dnes, 23.12.2021, mi na poště řekli že zásilka byla 17.12.2021 odeslána zpět. Podotýkám že dokud mi ve schránce nepřistála ta opakovaná výzva, vůbec jsem o zásilce nevěděl.

    Setkali jste se s něčím podobným? Jak jste to řešili? Tu objednanou věc bych chtěl mít, a visí na tom i peníze...
    TOM
    TOM --- ---
    RATTKIN: taky mi to pořád není jasné. Prostřední cesta proclít si trackovatelné zásilky sám mi zatím nefunguje.
    MA747
    MA747 --- ---
    TOM: helpdesk celnice do příštího dne. Ale jestli se ptáš na ČP, tak i přes urgenci doposud nic.
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOM: Ne, adresat neudelal vubec nic a posta proste jednoho dne prinesla balicek a fakturu / dobirku (uz nevim presne) na zaplaceni vseho toho cirkusu okolo a cisla tam tak nejak vubec nesouhlasila s obsahem zasilky. Proste "nekdo" odhadnul cenu zasilky, k tomu pripocital fiktivni cenu postovneho (ktere bylo puvodne zdarma, ale to se pri procleni nehodi), z toho odvodil DPH a pricetl "manipulacni poplatek" CP (DPH se vypocitava prave iz te fiktivni ceny postovneho). Sakum prdum to bylo skoro ke 300,- u zasilky s hodnotou do 100,- CZK, kde by DPH bylo v radech desetikorun.
    TOM
    TOM --- ---
    QUIP: jako potom, co si to adresát proclil sám přes ecep? :-O
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    je vždy lepší zrušit tu plnou moc na proclívání? Není to pak horší když neseženu číslo zásilky pro ecep?
    QUIP
    QUIP --- ---
    BOAR: To bych nezkousel. Ono se vzdycky da dohledat, kdo to objednal a pak by se urcite nasel sikovnej pravnik, ktery by to proti tobe dokazal pouzit. Nikdy nesmis zapominat na to, ze CP je statni podnik a do nej si stat kopat nenecha. Proto taky CP dlouhodobe prochazi vsechno to, co jim prochazi.
    BOAR
    BOAR --- ---
    QUIP: tak me napada, co kdyz si nic neobjednas ? Co zacit objednavat veci, ktery se maj dodanit, a jako prijemce uvadet ceskou postu ... ? proste si to sama procli, a pak si to doruci a bude posobe chtit zaplatit ?
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    TOM: dal jsem jim i "Žádost o elektronické zasílání oznámení o příchodu zásilek ze zahraničí" - https://www.ceskaposta.cz/rady-a-navody/ocekavate-zasilku-ze-zahranici
    Akorat nic neposlali, ale mozna to bylo tim, ze uz jsem to mel predem vyplneny v cportal.
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOM: V nekolika diskuzich jsem cetl, ze tohle udelala Ceska Posta - procli to, doruci ti zasilku a k tomu ti daji fakturu na tu castku "vypalne, clo, DPH z vymyslene ceny vcetne vymyslene ceny postovneho". A tobe nezbyva nic jineho, nez to zaplatit (pokud mela posta tvoji plnou moc). Druha varianta je "nechat to byt" a cekat na exekutora.
    TOM
    TOM --- ---
    TOM: teď poslali info

    Celní prohlášení bylo úspěšně zaplaceno
    Vážená uživatelko, vážený uživateli cPortálu,
    Vaše celní prohlášení s číslem 21CZ650000123456 bylo úspěšně vyřízeno a zásilka byla propuštěna k doručení.
    Kód rozhodnutí – "20211215 123456"
    Přejeme Vám hezký den.
    Tým cPortálu

    To mi přijde trochu divné, když jsem DPH ještě nikomu neplatil.
    www.postaonline.cz/trackandtrace o tom ale ještě asi neví
    (Komunikace s adresátem o uložení zásilky v dočasném skladu - nutné doložení hodnoty zboží.)
    TOM
    TOM --- ---
    POSEIDON: a jak vypadá proces bez jejich řízení? Třeba jak se dozvíš, že máš prohlášení vůbec vyplnit? Musíš si hlídat tracking?
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    TOM: ja jim poslal mejlem odvolani plne moci, oni to potvrdili.
    TOM
    TOM --- ---
    Lze vůbec nějak obejít 200,- poplatek u ČP a vyřídit vše přes ECEP, pokud jsem kdysi uzavíral smlouvu s ČP o zastupování?
    Přišlo mi avizo od ČP, potvrzení jsem neodklikl, šel rovnou na https://cportal.celnisprava.cz/ a vytvořil prohlášení.
    To je teď ve stavu "Registrováno".
    V hlavičce je ale status "Informace o platebních údajích (k zaplacení) nejsou k dispozici, vzhledem k tomu, že celní prohlášení dosud nebylo přijato celním úřadem. Celní prohlášení bylo úspěšně zaregistrováno, nyní se čeká na předložení zboží dopravcem."
    Informuje celní správa automaticky ČP, že k dokončení řízení potřebuje samotnou zásilku?
    MA747: jak rychlý byl helpdesk?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    REDSNAKE:
    Touch Screen Tactical Gloves Military Army Paintball Airsoft Shooting Combat Anti Skid Bicycle Hard Knuckle Full Finger Gloves|Men's Gloves| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005003178074364.html

    Já je používám při geocachingu na lezení (skála, stromy (arboristicky), ...). Nebojím se o otlučení kloubů, při slaňování se nebojím sevřít (přibrzdit) lano. Upínají se i kolem zápěstí, tak se nebojím toho, že se mi svléknou při nějakém záběru. Vydrží mi tak jedny na rok. Možná je i něco lepšího, ale já narazil na tyto a dále už nehledal. Je to čínské značení velikostí, takže si beru XL velikost i když bych pocitově bral u nás L.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    KOC256: Co to je za rukavice a jaká je s nimi obecně zkušenost?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Reklamace na aliexpressu...

    Občas něco reklamuji, ale pokud mi to už dojde, tak většinou ta úspěšnost klesá...

    V pátek mi došly rukavice s ochranou kloubů... Stejné i od stejného výrobce jsem kupoval už čtvrté. A tentokráte to číňanovi ujelo a vyztužení kloubů našil o cca centimetr jinam, takže hrana vyztužení padla přímo na kloub ==> nepoužitelné.

    Moc jsem nedoufal v úspěšnou reklamaci, protože se to nedá moc zdokumentovat ani při porovnání rukavic vedle sebe to není jasně zřejmé, že je něco špatně. Ale za pokus nic nedám a klikl jsem na dispute, kde jsem žádal o full refund bez vracení zboží. V neděli večer zadáno, v pondělí přišlo že OK a dneska ráno mi peníze došly na účet... Super... Jednalo se o cca 11 €.

    HANZO
    HANZO --- ---
    HANZO: heh, ty kokoti to pořád nedovezli.
    MA747
    MA747 --- ---
    MA747: nakonec byla přepravce KUPODIVU Zásilkovna, resp. packeta.com, která to doručila na adresu, bez clení, nebo poplatků. Tohle bylo pro mě překvapení. Před tím mi VŽDY balíčky z Činy doručovala ČP.

    Historie přepravy byla následující:
    • první záznam na sypost.net byla informace o tom, že informace o zásilce byla poslána do ČR (2021-11-26 04:38 Pre-Shipment Info Sent to Czech Republic),
    • za několik hodin bylo oznámeno akceptování zásilky a následně posláno do ČR (2021-11-26 15:43 CHINA, SHENZHEN, Acceptance, Sent to Czech Republic)
    • a za další necelou hodinu bylo tomu balíčku přiděleno "last mile" tracking ID. Podle toho Z na začátku mě mělo napadnout, že se jedná o Zásilkovnu a nikoliv ČP (2021-11-29 16:33 CHINA, SHENZHEN, Departed Sunyou Facility, Last mile number Z1234567890)
    • následně jen meziskoky různě po světě (GMTC, Arrived, GMTC, Departed), příjetí na letiště (2021-12-05 Czech Republic, Arrived at Destination Country Airport), 2021-12-07 Czech Republic, Arrived at Facility, 2021-12-07 Czech Republic, Arrived at Regional Facility, ...

    Jak jsem psal zde, tak je to loterie. Obchodník zvolí dopravce, zahraniční dopravce může, ale nemusí poslat do ČR echo o zásilce, ČR může, ale nemusí souhlasit s přijetím, v ČR se podle nějakého klíče vybere lokální dopravce. Pokud to jde přes ČP, která jako jediná spolupracuje s ECEP, tak to může, ale nemusí vložit do trackovacího systému, může, ale nemusí informovat o zásilce a nutnosti vyclení pomocí sms/mail (pokud obchodník/zahraniční dopravce poskytl). A pokud to v trackovacím systému ČP není, nelze provést celní deklaraci, což znamená výdaje.

    BTW:
    Na poště se hromadí zásilky z třetích zemí - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/na-poste-se-hromadi-zasilky-z-tretich-zemi-40380785
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam