• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZUZKAOU: velmi díky ale to je na mě zatím moc komplikované či věděcké. zatím obdivuji všechny co mají to kvašení v malíku ale zatim se k nim nezvládnu připojit.
    zkusím tedy hledat slovo sterilované.
    i za to moc díky!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VERONIKA22: proč by nekvasilo - všechno kvasí!

    Potřebuješ vychytat slanost (těch 5% objemu to chce) a případně tam vrazit nějaký startér - třeba syrovátku z vykapaného jogurtu a hlídat, aby k zelí nešel vzduch. Když k tomu přidáš něco jablek i se šlupkou, tak to bude kvasit o to nadšeněji.

    Ale určitě by taky šlo udělat sterilované sladkokyselé zelí, kde se pak tedy o kysání nemusíš starat. Tohle vypadá jako takový základní neutrální recept http://recepty.vareni.cz/dobre-sterilovane-zeli/

    tady s hodně zajímavým kořením
    Grandad’s Pickled Red Cabbage « Cook Eat Live Vegetarian
    http://foodblogandthedog.wordpress.com/2012/04/05/grandads-pickled-red-cabbage/
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    vůbec nevim jestli se ptám ve správné diskuzi ale moc mi chutná červené zelí a ráda bych si jím sklenice nacpala doma. nevěděl by někdo jak a čím to zalejt?
    o bílé kysané jsem se v paneláku pokoušela a chytlo to plíseň ihned. ale to červené asi nekvasí ne?

    předem děkuji za rady
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    LA_PIOVRA: 19 kg? Tak to už jsou zásoby na zimu, ne?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Take hlasim.:) Zalozeny
    - okurky s feferonkou, cibuli a: cesnekem
    - 19 kg zeli s cibuli a troskou mrkve
    - redkve, kapusta, feferonka
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    LOJZA:
    to vypada chutne premyslim ze bych si taky neco podobneho vykvasil.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Dnes naložena sklenice... cca 2 kg zeleniny (menší hlávka zelí, tři papriky, jedna mrkev, nějaká cibulka).
    Žádné experimenty, jen sůl a na vrch trocha natě z fenyklu.

    Uvidím, snad to tentokrát vyjde :)

    kvašení
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Takze nadoba LA_PIOVRA vyzkousena, v praci na stole i krasne prokvasila smes feferonek, kvetaku, kedlubny a kapusty. Dnes sezrano.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MILHAUZ: Nakupujeme na Krišňácké farmě poblíž Benešova. Je to kvalitní.
    Krišnův dvůr
    http://www.krisnuvdvur.cz/
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    dekuju za rady, prohlidnu klaru na kopci a vypada to, ze nakoupim zrni a budu mlit.

    jinak vcera jsem nechal chleba kynout pres noc jako obvykle ve spizi a rano to bylo uplne hrnecku var! ale pak se stejne pekne upekl.

    s tim kefirem to me hodne zajima.
    CHANA
    CHANA --- ---
    OLVEN: podle mé zkušenosti také chutná dost jinak než kupovaný kefír. V případě mých chutí žel ve prospěch kupovaného.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OLVEN: mléčný kefír chutná imho lépe, než kupovaný kefír - je takový ostřejší. Dá se střídat dva mléčené a jedno vodní kolo, hotový kefír se taky dá nechat vykapat a posléze skladovat vzniklý měkký sýr, který zabere daleko méně prostoru. Vykapaná syrovátka je teď geniální v těch vedrech jako ionťák a dá se s ní umejvat.

    Za měsíc s kefírem se mi celkem zlepšila sebroritická dermatitida, která je spojená s imunitou.

    Uložit se dají kefírová zrna na pár dní do ledničky ve vodě a nebo se prej daj i mrazit, ale to jsem nezkoušela.

    Vypěstovala jsem si celkem závislost na cream soda kefíru - tedy vodní verze, vanilkový cukr a vanilkový lusk. Celkem kvůli tomu zvažuju pořídit čistě vodní zrna.
    CHANA
    CHANA --- ---
    MILHAUZ: ten mlýnek je prý super, dělá i vločky:) ale se sháněním obilí nemám zkušenost.

    Před několika týdny jsme koupili 60 kg mouky v Pejšově mlýně v Sedlčanech. Ceny chlebové mouky jsou prý mírně pohyblivé okolo 12 kč/kg. Skladujeme ji v mrazáku a v plastových kýblích. Dnes jsem do jednoho koukala a je bez známek napadení moly. Molů ale máme plný byt. Plastové kýble mají za 25 Kč/ks v sedlčanském řeznictví, nebo jsem je zahlédla v nějakém internetovém obchodě na skladování keramické hlíny.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: vsak ja tohle nerozporuju, jen jsem daval tip. Nic vic nevim :)
    Jinak na CZU jsem delal v laborce, kde byla holka, co se primo zabyvala kvalitou obilovin pro pekarske ucely. Takze bych klidne napsal na katedru kvality http://www.af.czu.cz/cs/?r=2124
    CZU ma i svoje stanice (delal jsem v Cervenym Ujezdu), kde je mozne po dohode primo koupit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: hele někde to tam líčí klára z kopce, jak hledali vhodné zrní, protože jaksi kvalita zrna a podíl škrobů a bílkovin (lepek).
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MILHAUZ: mouku nevim, ale v Pticich vidam (jezdivam tam na kole) ceduli zito+psenice+jecmen+kukurice cca 3-4 kc/kg.
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    zadne tipy ohledne zitne mouky? praha a okoli...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ID_0: a zpomaluje to kapsaicin a nebo nějaké enzymy v těch paprikách? Ty by se deaktivovaly převařením paprik.

    Ale teda dávala jsem chilli papričky do kimči a kvasilo to normálně.
    ID_0
    ID_0 --- ---
    máte někdo zkušenost s kvašením chilli papriček mám představu něco na způsob tabasca? co jsem zjistil na netu prý chilli kvašení zpomaluje tzn větší možnost napadení tzn nějaký startovací roztok s cukrem a laktobacily?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    ehm, poradte jak nejlepe kupovat zitnou chlebovou mouku? koupil bych to i ve velkem, ale jak to skladovat, aby to nezrali moli? taky bych klidne koupil zito v celku a namlel si to sam, mama mi nabizi mlynek na obili.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    LOJZA: tady: Sázavská 14, Praha 2
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam