• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: jak už je to jednou dostatečně kyselé a nasycené žádoucími bakteriem, tak je to konzervované. Je ovšem potřeba mít to v chladu.

    No a teda jako dodržovat základní hygienu provozou. Základní, ne eurohygienu ;-). Takže nestrakt tam vyloženě špinavé lžíce a naběačky, víčko neházet do smetí a pak zpátky na sklenici bez umytí a nezapomínat to v kuchyni na lince moc dlouho (tj. v řádech dnů ne hodin).

    A nepřidávat tam nic, co by mohlo infikovat - jsem si takhle zkazila půl lahve salsy, že jsem tam chtěla přidat ještě něco rajských a paprik z obchodu a nespařila jsem je, takže mi tam narostla plíseň.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EXCITE: musí být vždy hladina, když není, tak dolít převařenou osolenou vodou
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Tak muj první pokus o kvašení-bílé zelí-navzdory strašení z rodiny,že se to podělá-vyšel :) je to dobré.. jak to hlídate, jaky opatření, aby to při dalším skladování nechytlo plíseň?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: mrkev ve směsi. Dělám vlastně jen směsi.
    Pak to je hodim do misky, zakápnu olejem, opepřim a jim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jasně - červené zelí kvasí stejně, jen barví. O něco méně než řepa a víc do fialova, ale barví.

    Hele tu mrkev samostatně a nebo ve směsi?

    Mně se jí nedaří samostatně zkvasit tak, aby chutnala jako mrkev. Ve směsích je super, protože urychlí kvašení (je narvaná jednoduchými cukry) a přijme chuť od okolí, ale samostatně mi prostě nechutná.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dá se červené zelí kvasit v zeleninové směsi stejně jako bílé? Nebo to má nějaká specifika?
    Dnes/zítra budu "sklízet" kvašák, tak jsem si řikal, že bych zkusil něco novýho.

    Teď se mi hodně osvědčila mrkev krájená na 1mm kolečka (robot). Je to supr kontrast ke krouhanému zelí a paprice a cibuli krájené na nudličky.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Však jo, mě kuchařská alchymie a verifikace/falzifikace teorií baví. Takže vždycky předem trochu počítám s tím, že výsledek bude kabům. A tady už nebylo co ztratit.
    O zrna už jsem se ti ozvala do pošty :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: No tak to s tím převařením byla teorie. Chceš další várku zrn? ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: To je v pohodě, umřel už na plíseň, teď jsme už jen hanobily jeho mrtvolu :)

    Každopádně pro všechny, kteří by chtěli zkusit převařit zrna a oživit je v kefírové lázni, nedělejte to. Jak už jsem psala, zrna se po převaření rozpadla na malé kousky a oslizla. Po dni v kynárně v kefírové lázni se dokonale oddělila syrovátka, tak jsem chtěla zkontrolovat, jak si zrna vedou. Jenže po zrnech ani památka, dokonale se v tom kefíru rozpustila. Navíc kefír získal dost nepříjemnou chuť, tak to šlo do výlevky komplet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak to mě mrzí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Resuscitace pomocí prokysání s kefírem nepomohla, v další dávce se zase objevila bílá chlupatina. Tak jsem ta zrna natvrdo vyvařila a pokouším se o kefírovou nekromancii. Vaření zrn bylo hnusné, rozpadla se na maličké kousky a oslizla. Moc šancí tomu nedávám.

    ALE abych si spravila chuť, zkusila jsem si experimentální kvásek s rumem podle Kláry z kopce http://conovehonakopci.cz/?p=105 Dnes ráno, na začátku třetího dne, byl rumový kvásek plně připravený na další použití, rovnou jsem z něj zadělala chleba a výsledný bochník je nejlepší ze všech kváskových chlebů, které se mi kdy povedly.
    Takže v čem je ta zrada? Kdyby bylo tohle založení kvásku tak jednoduché, proč by se lidi mořili s třístupňovým? Snažila jsem se o kvásku s rumem (a obecně s alkoholem) něco vygooglit, ale nikde nic.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tak pak prosím napiš tip.
    Ta slizká věc na rýži vypadá lákavě :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ještě udělám rešerši, protože bych to rovnou vzala s koji.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: kde budes objednavat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak syrečkové natto neprošlo. Verze z pařených bobů se jednoznačně zkazila, verze z vařených bobů smrdí tak normálně po syrečká a nějak je nafermentovaná, ale nedělá to ty slizké cancoury. Si to dám s rejží a sojovkou, protože to je celkem dobrý.
    Tudíž nic, jdu objednat kultůry.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ještě nevím, jak to zítra dopadne, ale tohle je smrtelné kombo

    Natto Marinated in Kimchi | Natto...
    http://ilovenatto.com/blog/2011/01/natto-kimchi-uber-food/
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Dík. Vyndám to teda zase ven a uvidíme, dostala jsem sice pořádnou hroudu, ale asi je kefír pořád trochu spící.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: tak to už se mě ptáš moc.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Já si myslím, že kov je pověra, obzvlášť inertní nerez... spíš to slunce. A ta slaná chuŤ se bere kde?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NOLONGERTHERE: ještě jim dej čas v teple. V chladu fakt kysaj pomalu. V pokojové teplotě lžíce zrn prokysá tak 2 dcl za cca 30 hodin.
    Ten kov je pověra - cedím to i přes kovovej cedník, míchám lžící a nic.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    Tak. Za kvásek jsem v úterý dostala kefírová zrna. Ačkoli kvásek mi bují pěkně, s kefírem to neumím - byla zamražená, tak jsem jen na den nechala při pokojové teplotě rozmrzat v mléku a pak dala do chladu, další dva dny... Mlíko nezhoustlo, jen je takový nakyslý a trochu slaný?... Moc mi kefír nepřipomíná. Obláčky se mi zdá nemá:)
    Jediné, co mě napadá, že jsem udělala špatně je přímé slunce - já vím, blbec, ale kvásek to v pohodě dává:) - a promíchala jsem nerez vidličkou, ale prolétla jsem teď nového Katze a nic jako "vyvarujte se kovu", jako se všude na přírodních stránkách píše, v kapitolce o kefíru nepíše. Nebo nečtu pozorně:)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Pro jistotu jsem ještě to chlupaté oné pořádně vysbírala vyvařenou lžicí. Jestli to byla začínající nová zrna, čest jejich památce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam