• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    MIC: Vitamín B? :-)
    MIC
    MIC --- ---
    Našemu ani ne dvouletému synovi strašně chutná syrovej kvásek. Dedukuju z toho, že mu nějaká substance chybí.. Co to tak může být?
    FLU
    FLU --- ---
    BEBERA: asi jsem kimchi nazi, ale korejske paprikove vlocky povazuji za nenahraditelne.

    a uz vubec bych tam nedaval tum yum pastu, cervene curry, sambal ölek ani takove ty korejske pasty a la miso.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BEBERA: Vločky jsem neměla, dala jsem tam Sambal oelek - neberu to puristicky a snad to žádný kimchi nazi nezjistí :) Zvažovala jsem Tom Yum pastu, akorát jsem zrovna dodělala skleničku a novou jsem neměla doma. Teď při druhé várce jsem se držela http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/11/kimci.html a dala "směs sladké papriky a chilli" (bylo to ovšem tak 1:10 :D). Ještě mě napadlo zkusit červené curry, to udělám příště, až mi tahle várka zplesniví.

    Jinak koupelnu máme teď promořenou pachem kvasícího fenyklu - když naše děti předtím nadávaly na kimči, nevěděly, co činí a o co hůř ještě může být. :D
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mne se nenapadne zkazily cesnekove stonky. Vonely normalne, chutnaly normalne, jen lehce nasladle a az teprve deset, dvacet sekund po dojedeni stonku se mi v puse objevila pachut, jako bych snedla zapomenutou kytku z vazy. Cely vecer jsem se toho nemohla zbavit a druhy den to pokracovalo mirnym průjmem...A zazvorova limonáda taky neprezila, přitom byla ze sekundarniho kvaseni 1:1 rozredeny zazvorovy caj s puvodni velmi chutnou limonádou... Clovek ma po několika vcelku uspesnych kvasenich pocit, ze to jde samo a hned na to dva nezdary za sebou...Najednou se mi uvolnila pulka lednice :)

    BRAMBOREENA: VANEK: mam dotaz ke kimchi. Vsude v receptech jsou korejske paprikove vločky. Mate primo ty vločky, nebo to nahrazujete ceskou paprikou? A jak moc se lisi vysledna chut od korejského originalu (ad banket)? Rikam si, ze když uz budu nakládat, chtelo by to udelat poradne...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: no, pokud se to stane tobě, je zřejmé, že to máš ZA TO ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Mycelium je záludné... :)
    Je to tedy smutné... ale ze sobeckého hlediska musím podotknout, že ještě že jsem to nevěděla; to bych se možná neodvážila dneska všechny ty věci naložit :) Tak až mi to zplesniví taky, přijdu se sem vyplakat, jo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele jako krabici předloňského jsem našla před vánoci zapomenutou ve sklepě a nic jí nebylo, jen se něka, ztratilo chilli. No a dneska na mě vybaflo obrovské, černé, chlupaté mycelium.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: No toto?! Před tím nás nikdo nevaroval, já myslel, že už se to pohlídá samo...

    VANEK: Po tom znovupřečtení přece jen ještě upřesňující dotazy, které by možná stály za edit přímo ve článku: jak poznat, jestli kvasit spíš týden nebo dva? Přestane to bublat? A to odležení v chladu slouží k čemu přesně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No a já jsem odpoledne našla půl čtyřlitrovky kimči zplesnivělou. Ještě minulý týden byla v pořádku.

    :-(
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Právě jsem strávila čtyři hodiny v kuchyni a naložila další várku kimči, protože ta od Vánoc, kterou zmiňuje VANEK, ač jí bylo pět litrů, už nám DOŠLA. (Nakládala jsem 21. prosince a pomohlo mi to přežít všechna ta mastná jídla a teď naposled mi to zachránilo život poté, co jsem se přiotrávila hnusným kafem z automatu. Vyzkoušeli jsme i na kocovinu a funguje taky pěkně :D.) Úplně jsem se do toho zbláznila, požírám to i k snídani.
    Pak jsem taky dneska naložila žlutá a černá vejce. Plán je takový, že budou na Velikonoce.
    A teď ještě dělám ostrý cider :)
    Z hmoty na kimči se kus nevešlo do kvašáku, tak mi ještě vytanula vzpomínka na nějaké další posty ze Zuzčina blogu a vrazila jsem tam houby (plus trochu čaje, něco se tuším psalo o těch taninech). I před zkvašením to chutnalo skvěle, tak uvidím, co z toho vyleze.

    Zuzko díky díky díky!!! Otevřela jsi mi celé nové obzory!
    (Ale, pravda, naše děti tě proklínají, protože kimči smrdí v celém domě a hned tak nepřestane.)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tak zpět k tématu: naši včera nakládali zelí, tak jsem při té příležitosti seznámil matku se Zkvašeno (s křísem mívali dost problémy) a konečně ji donutil otevřít kimči, které jsem přinesl ze silvestru od BRAMBOREENy (vyrobeno dle receptu na blogu, jen se zlepšovákem, že místo těžko dostupné a drahé rýžové mouky dala obyčejnou rýžovou krupici, a tuším rozmixovala) a od té doby se mu pořád vyhýbala, protože přece jen vypadalo domáčtěji než (poněkud změkčilá pro zápaďácký vkus) verze podávaná na banketu ke korejskému státnímu svátku (heč ;-) Ale jak jsem čekal, hned si ho zamilovala a už plánuje vlastní výrobu (v panelákovém sklepě je teplo až moc, nechávají tam kvasit obyčejné. Já jsem spíš čekal na jaro, že by nám půjčili balkón, ale sousedi že prý to vydrží :-)

    Čas myslím ještě zdůraznil slanost; takže měla otázku, jestli se dá nějak omezit -- ale jak si znovučtu návod, asi postačí důkladněji propláchnout. A taky pod vlivem českého zelí spekulovala, jestli by šlo zavařit, což mi přišlo jako zhůvěřilost, ale opět až znovupřečtením jsem si uvědomil, jak velká.

    Takže tenhle post je asi zbytečný, krom vyjádření díků.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: ok budu to sledovat...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: spolu s Machalikem máme rozepsané cosi o vývarch na blog, tak vydrž.

    a nebo hledej zde [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ] zejména machalikovy posty. Jinak zelenina, koření a bylinky výrazně zlepšují chuť vývaru.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: dobře, spokojím se asi s těmi kuřecími kostmi, ty se dají sehnat nejlépe, ale do TRMS se určitě taky podívám po těch hovězích klidně hned zítra. ty seš úplná studnice vědomostí. respekt :-) škoda, že jsem todle všechno nevěděl dřív. po pár neúspěších s vývarama v minulosti jsem to totiž pak rychle vzdal... pak je asi dobrý z těch želatinových kostek udělat nějaký polívky z kořenové zeleniny viď? aby se to dalo požívat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: v papiňáku tu nepoznáš, to musí nejdřív vychladnout. Ale za dvě hodiny je z kuřecích koster už téměř kaše a víc toho z nich nevyvaříš.

    kdyby v kostech nebyly minerály, tak by ty kosti neexistovaly - strava ovlivňuje spíš složení tuku, než tvorbu kostí, které prostě potřebuješ sestavit. A kuřata z EU jaksi neobsahují ani hormony, ani antibiotika ani nic takového, co tvrdí veganská propaganda.

    Samozřejmě že je lepší mít zdroj biokostí.

    V Praze šťastné kosti (hovězí a vepřové) dostaneš třeba v TRMS a nebo se dají objednat ze Sasova a případně se poptat farmářů na trzích.

    Biopotraviny, bio maso vepřové i hovězí, bio brambory a cibule v e-shopu - Biofarma Sasov, Jihlava
    http://e-shop.biofarma.cz/cz/produkty/vsechny-produkty

    Jinak krávy na maso (a tedy i jejich kosti) jsou v ČR v drtivé většině z pastvin, protože to je prostě levnější, než je mít přes léto v kravíně a navíc na pasení byly dotace.
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak já to zkusím v tom papiňáku... mám k tomu teda respekt, ale bude to asi nejlepší řešení. ten díl hmoty a vody mám brát podle váhy? jak v papiňáku poznám, že už je z toho želatina?

    já si ten vývar dělal nejdříve normálně v hrnci s poklici, klidně i 6 hodin, ale výsledek byl pouze ten, že byla všechna voda pryč a rozhodně to nepřipomínalo želatinu... navíc se to musí sníst do 3 dnů. zamrazit na kostky mě to nenapadlo. dobrej nápad, ale chce to teda určitě víc koncentrovanější ten vývar

    ještě taky otázka, kde ty kuřecí skelety kupovat, aby ta zvířata během života vůbec nějaké minerály navstřebala. asi není úplně ideální to dělat úplně z čehokoliv viď?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOG32: kupovaný vývar - včetně těch nesmyslů v nádobkách je cosi, co rozhodně neobsahuje potřebné minerály a želatinu a navíc je to chuťově hnusné. LEda kupovat pravé demiglace http://www.demiglace.cz/

    S vývarem se to dělá tak, že čas od času uvaříš opravdu velou dávku, vyreuduješ ji na hustotu kaše, naleješ do tvořítek na led, zamrazíš a posléze to zaleješ dávkou horké vody a voila - máš vývar.

    A nebo pořídíš papiňák a při poměru 1 díl hmoty na 1,5 dílu vody a s půldeckou octa máš za hodinu, či dvě z kuřecích skeletů vývar dostatečně hustý na to, aby želatinizoval a ocet byl už navázaný na minerály, tedy tam nebyl cítit.


    Další varianta je crockpot, který má malou spotřebu.

    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    chci se zeptat ještě na jednu věc, ikdyž se to kvašení moc netýká... v té knize od ramiela nagela s píše, že by měl člověk vypít denně alespoň hrnek vývaru ze kostí kuřete, z hovězího nebo ryby... a to teda jako jediný nedodržuju, protože takový vývar se podle něj má vařit klidne 24 hodin a kdo si může nechat dovolit nechat propálit každej týden tolik plynu na sporáku? nehledě na to, že se takový domácí vývar špatně skladuje. myslíte, že se dá věřit těm komečním výrobkům, které todle mají nahrazovat? my máme v rodině geneticky problém s kloubama i zubama. díky
    GHOSTDOG32
    GHOSTDOG32 --- ---
    VANEK: to by se asi dalo přirovnat k tomudle http://www.countrylife.cz/stava-special-kysana-750-ml-bio-eden. je to teda hrozně drahý, ale jinak německá značka EDEN asi nemá konkurenci v tomto a je to škoda. Fermentovaná a ještě odštavněná zelenina je snad ta nejpřímější forma, jak dodat tělu všechny ty látky v zelenině obsažených.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam