• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: doporučuju začínat s tou sojou - roste to na ní nejsnáze.
    GRED
    GRED --- ---
    diky za info.

    Navodu jsem precetl uz dost, ale zajimal me nejakej trik na ten inkubator. Asi zkusim nejdriv tu troubu, pripadne krabici s zarovkou.
    A s tema dalsima lusteninama je to zajimavej tip. To asi taky zkusim :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tady je pak ten startér - aha, tak se to suší před rozmixováním (si to moc nepamatuju, a mám ho pytlík na mrazáku, dělala jsem ho před rokem)

    Home made Tempeh Culture (Tempeh Starter) | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/home-made-tempeh-culture-te.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    což mi připomíná, že bych zase měla namočit soju a nechat se znovu a znovu frustrovat tím, že se mi zase nepodaří natto.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    české návody třeba tady
    Jak si vyrobit svůj vlastní tempeh
    http://www.merc.cz/tempeh/


    A nemusí být jen ze soji - jdou použít víceméně libovolné luštěniny (cizrnovej je moc dobrej), dá se namíchat se semínky (sezam, mňam) či oříšky, a nebo třeba s kroupama. Ale teda ten sojovej mi nakonec vždycky chutnal nejlíp.

    Watch Barry’s Tempeh: Non-traditional, Experimental Tempeh | Food. Curated. Episodes | Food & Drink Videos | Blip
    http://blip.tv/food-curated/barry-s-tempeh-non-traditional-experimental-tempeh-6458663

    Experiments | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/experiments/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: tempeh je jednoduchej, nejtěžší je oloupat slupky ;-)

    Startér získáš z nějakého přírodního tempehu, jemuž doma propícháš dírky do folie, ve které je zabalené a necháš ho v teple dozrát, až bude celý šedý - tedy vyrazí na něm spóry. Rozmiuješ a většinu zamrazíš a část použiješ jako startér.

    Ohledně inkunbátoru. Taková mezi cesta je chladící box a ohřívátko do akvárií. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html

    Na tempeh, kvásek, kefír a mléčné kvašení v nádobách to funguje pěkně, nefuguje to na koji a na natto, protože tam je moc vlhko.

    Další věc, co dá nějkých těch 40 stupňů je žárovička v troubě - tempeh, koji či jiné fermenty dát na plech a na vrchní štekl do trouby, tu zavřít a jen rozsvítit žárovku.


    U tempehu je potřeba průběžně kontrolovat vnitřní teplotu a kdyžtak posunout níž, aby se nepřehřál.


    Ze strojů pak má smysl uvažovat o pekárně, co umí kynutí http://eta.cz/domaci-pekarny/domaci-pekarna-duplica-vital-eta-214790000

    http://www.sanapekarna.cz/

    a nebo nějaké multicookery.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, byl jsem sem preposlan z diskuze o veganstvi a vegetarianstvi. Tady je muj dotaz:

    Cau, mate nekdo zkusenosti s vyrobou tempehu? Tempeh starter se da objednat uz i v CR (a ne jen v Belgii, nebo Indonesii jak tomu bylo driv), ale co mi vrta hlavou je, z ceho vyrobit "inkubator" na pestovani tempehu. Je potreba udrzovat teplotu mezi 28 a 33 °C (v tomhle se navody lisej, ale vzdycky je to neco podobnyho) po dobu 24h i vic.

    Nejaky napady, zkusenosti jak to udelat levne a jednoduse?
    Doma jsem vyhrabal nejakej starej jogurtovac, ale nema nastavitelnou teplotu a jogurtovace obvykle topej neco kolem 40°C coz je rozhodne moc.
    TUILE
    TUILE --- ---
    nemáte někdo přebytek vodního kefíru v Praze?
    bych vás ho humánně zbavila.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, to vypada luxusne, dik :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: dá, ale je to škoda - je skvělé jako salát bez kysání a nebo jako curtido , nebo teda trošku podušené.

    Je krásně křehoučké a regulérním kvašením se nejspíš celkem rozblemcá.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Koupili mi mosto klasickyho zeli nejaky ranny. Da se to nalozit a zkvasit stejne jako normalni? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: A mě kvasí, ale moc se nemnoží. Pokud si z prahy, tak můžeme vyměnit část krystalů a vzájemně je naočkovat.


    Budou jim chybět kvasinky - zkus přisypat do prvního nálevu trochu droždí (to jsou ty kvasinky, co ten CO2 dělají) a dej jim tak dva, tři dny a víc cukru, aby se chytli.

    Jiná varianta - kup ve zdravé výživě/včelařských potřebách rouskový pyl a do základního nálevu přidejt lžičku - tam pak bude docela široké mnžoství různých prudcne kvasících kvasinek, co by se ti mohly v krystalu usídlit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám krystaly vodního kefíru. Daří se jim dobře - množí se vcelku rychle. První den dostanou vodu s cukrem a rozinkami, druhý den je zcedím, naliju do lahve, dám do lednice a v lahvi nevznikne žádné CO2. Zkoušela jsem víc osladit, zkoušela jsem míchat s džusem, zkoušela jsem nechat stát mimo lednici, nic, nebublá to. Po 24 hodinách mimo lednici unikne z lahve opravdu malinko plynu, nic víc. Jsou krystaly vadné - chybí tam bakterie, které by tam měly být? Mám se poohlídnout po jiných?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    A teda pokud nekdo vi, kam na vodni kefir, tak at se podeli :] Brala bych. Dekuji.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mam prebytek kefiroveho zrna, kdyby mel nekdo zajem. Praha :]
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: ok dik. Ted jsem uspesne spotrebovala kus na koupel a zbytek teda spotrebuju vnitrne. Doted jsem ji pouzivala na chleba ale ted si davam pauzu, tak se mi hromadi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: je to nakyslý iontový nápoj s docela slušným obsahem bílkovny - klidně to vypij, nebo tím něco zadělej (ale teda přidej droždí či kvásek).
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    prevarila jsem kefirovou syrovatku. je v tom jeste neco prospesnyho nebo to muzu vylejt..? daj se s tim zalejt kytky?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: kdybych zfermentovala durian, jsem bezdomovec... A nevěřím, že pak by mému kimchi bylo dovoleno přestěhovat se dovnitř z balkonu...

    ZUZKAOU: děkuju, vypadá to, že krystaly přežily...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Durian je ZLO!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Smrdí vám kimči a nebo natto?


    Zfermentujte durian a při příštích pokusech budete vůni kimči milovat!

    Year of the Durian: Recipe: Tempoyak (Malaysian Fermented Durian)
    http://www.yearofthedurian.com/2012/07/tempoyak-malaysian-fermented-durian.html#.U1EueFUcT54
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam