• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Dokážu si představit slad jako konkurenceschopnou náplň do pasti na octomilky... Poohlédnu se po něm. Snad to nebude rychna jak na oltecu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: hele - ideální je někde u pivovarníkou koupit slad, nebo si ho vyrobit a prostě preventivně dávat ke kvásku i do těsta lžíci mletého sladu. Je vcelku jedno jaký, pokud je diastatický, tak vůbec téměř neovlivňuje chuť, naopak karamelový ji ovlivní nejvíc - slad v chlebu chutná skvěle.

    Domácí slad
    http://conovehonakopci.cz/?p=4968

    Slady | Pivoteka.cz
    http://www.pivoteka.cz/slady
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Double strike. Mám probio celozrnnou a chlebovou babiččinu. Kynutí opravdy trvá dýl (než zbytku planety zřejmě), ale nakonec vždy k chlebu dokonverguje.

    Myslela jsem spíš, zda třeba přebytek CO2 v uzavřené nádobě neinhibuje aktivitu kvasinek nebo nezpůsobí pomnožení nějaké nežádoucí frakce.

    MDFK ho mívá ve skleničce a ostatní mají doma čisto, pokusím se to napodobit ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: nepotřebuje větrat, jen to chce mít dostatečně enzymaticky aktivní žitnou mouku. Může se stát, že díky odrůdě, počasí a druhu pěstování se tato mizerně štípe, takže moc nekvasí. Pomáhá přidat namletý kvas a nebo první várku kvásku zadělat kefírem.

    Dělala mi to loňská od probio a babičina mouka.

    Jinak už jednou aktivní kvásek je vcelku těžké zabít. Proti octu a acetonu je třeba ho nenechávat příliš dlouho stát a když už ho člověk dýl jak pár dní nepoužívá, tak jím zamíchat.

    Jinak chlebový kvásek je převážně anaerobní, i když tedy se na internetech lze dočíst opak.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Dejte mi, prosím, dobrou radu k chlebovému kvasu. Je anaerobní, nebo potřebuje větrat?

    Jde mi o octomilky, které mají teď sezónu (jabka, zelenina ve sklepě), na kvas se ženou jak vzteklé a zřejmě ho vždycky něčím kontaminují, když ho mám venku z lednice. Vyvařila jsem nádoby a pokouším se již podruhé o restart z celozrnné mouky. Můžu kvas nechat v nádobě zcela uzavřený (parafilm, alobal), nebo potřebuje větrat?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hmmm, zrovna bastim svoje kysany zeli. Ted po deviti dnech je idealni k prime konzumaci. Skoro je mi vas lito, ze takovy skvost nemuzete ochutnat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ozvala se mi Jenna z Kanady, kde má farmu a kvasí a porádá zelí a kombuchu, že jede přes PRahu na slow food setkání do milána a že by se chtěla potkat s nějakými kvasnými lidmi v ČR.
    Pyramid Farm and Ferments. About Us
    https://www.pyramidfarmandferments.com/t/aboutus

    Poslala jsem ji do zeláren a do kombucháry a ve čtvrtek v sedm jdeme na večeři do karlínského Lokálu.

    Pokud se chcete někdo přidat - (jste srdečně zváni), tak se mi ozvěte do pošty, ať vím pro kolik lidí udělat rezervačku. Zatím jsme 3 ( ta třetí je off nyx)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: hele oni ji mívají tam nad mírákem, budu se tam poflakovat zrovna zítra, takž se cvičně zeptám.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: U nás mají v domácích potřebách jejich škrabku na zeleninu Piraňa (mimochodem báječná), takže předpokládám, že by mohli mít i tu pružinu. Pokud na ni nespěcháš, můžu ji koupit a až pojedu do Prahy, vezmu ji s sebou (počítám tak cca měsíc)...
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Děkuju za zkušenosti, vodu jsem do zeláku dolil. Heleďte, ještě by mě zajímalo, slyšeli jste tu pověru, že ženy nesmějí šlapat zelé? To mi přijde vtipný, ale tak radši jsme to dodrželi, no. Naopak jsem slyšel, že k šlapání vína jsou ženský žádoucí. No jak řikám, zajímavý..
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: Cas od casu je Reproplast na nejakem trhu, festaku anebo tak, i na Jiraku.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Podle obrázku je tam tak 2 cm zvednutý okraj, což by při pečlivém hlídání mohlo stačit; na videu ale nacpal pružinu do lahve vzhůru nohama tou stranou, kde je plast minimální a ještě k tomu pružina z jeho vnější strany. Ale je pravda, že ji mohl potáhnout bužírkou, poslal bych mu zlepšovák.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mně vyhovuje na vrch naskládat listí a pak tam vrazit ten igelitový sáček. Zároveň to minimalizuje kontakt se vzduchem.

    Ale teda jestli ta skvosntá reproplastí pružina rezaví, tak to mě teda těžce ranili, už chvíli se chystám ji někde sehnat (ve všech domácích potřebách, kam jsem zatím zašla ji neměli).
    XAJA
    XAJA --- ---
    BEBERA: do litrovky je najlepsia drevena lekarska spachtla do krku. teda lepsie dve, do kriza.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOCKINEZ: LA_PIOVRA: když já kvasím v malém - do litrovky dlažební kostku nenarvu :)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    V zelaku mam dlazebni kostku, nejsem moc romantickej:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: aha, toz stacilo rict "zatizit" a bylo by jasno :)

    Ja pouzivam desticku a kus žuly :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: zatížíš zeleninu menší sklenicí naplněnou vodou (nebo sáčkem s vodou). Cílem je udržet pevné části pod hladinou láku a tudíž mimimalizovat kontaminaci křísem, plísněmi a jinými aerobními potvorami.

    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    NABUKHADNEZAR: zalevam vodou. Kdyz jedu napr. na tyden pryc, tak pres zelak pretahnu igelitovou tasku, abych zabranil odparovani.

    BEBERA: zbytecnost. Zeli se da kvasit primo napr. v 5litrove zavarovacce i bez pruziny. Ale zelak je zelak, jasne.

    O kvaseni "se sklenici ve sklenici" jsem nikdy neslysel, o co jde?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANDA__: objednej těch 100 g, co mají jako nejmenší množství, přidej k tomu 100 g zázvoru, vytvoř startér a pak ten nálev používej podle potřeby a chuti - prvák z 200 g bude nejspíš o něco silnější, než by si na 1l chtěla, ale tak on vydrží v lednici, nebo to pak můžeš doředit čerstvým podle chuti.

    Přesné dávkování se nekoná, protože to prostě každému chutná jinak...

    Ničeho se neboj - kvašení je ve svém principu jednoduché - nakrájet, zalejt vodou a počkat, co to udělá ;-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    XAJA: taky jsem na to myslela, ale podle fotky jsem se domnívala, že to mají ošetřené zvýšeným plastem přes pružinu a přebytečnou štávu třeba jednou za den odlejou. Teď jsem se mrkla na instruktážní video a pán nacpal do roztoku přímo tu kovovou pružinu, takže na to vůbec nemyslí. Holt zůstanu u sklenice ve sklenici...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam