• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Mám doma asi 30l něčeho z jablek,co měl být cider,ale nějak se to zvrhlo kvůli křísu,aspoň myslím a nechutná to dobře.. Co se s tím dá udělat, šel by ten ocet?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FITH: ta blanka jsou bakterie octového kvašení a potřebuješ aby ti tam vznikla.

    Jinak soudruzi udělali chybu v trpělivosti - obecně ten recept je hodně rychlej. Ocet chce čas. Octové bakterie potřebují alkohol, který nejdřív musí vyrobit kvasinky alkoholového kvašení z cukru.

    Jestli ti věc ještě máš, tak do toho nasyp kilo cukru a pytlík droždí. Dej to pod kvasnou zátku a nebo pod balónech a nech to probublat alespoń 2 týdny. Pak to přelij do něčeho dostatečně širokého - octové bakterie jsou aerobní a potřebují vzduch a než se ti začne na povrchu tvořit ta blána, tak tím pravidelně míchej. Pak to ještě nech stát klidně měsíc a teprve pak slij. Je možné že i tak to nebude moc dobré, ale nech to odležet, časem se ta chuť pročistí.

    A nebo do toho nalej vodku a nech to zoctovatět ;-)


    FITH
    FITH --- ---
    Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Podle receptu č. 4 http://jahoda2020.blog.cz/0809/jablecny-ocet jsem založila na jablečný ocet, výsledek je hnusnej... postupovala jsem přesně podle návodu, po prvním slití po 10ti dnech se začala na povrchu tvorit taková blanka, ale už se mi zdálo, že to nekvasí a po finálním slití byl ten výsledný produkt chuťově na hony vzdálený octové chuti. Celé to bylo mdlé, kalné, prostě nepoužitelné...
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    ZUZKAOU: Na ruské texty je k nezaplacení yandex, do angličtiny bez problémů.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: kefír jsem taky vzdal, protože se mi po nějaké době zkazil, ale tudle kombinaci někdy zkusím. určitě pak ještě napíšu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: pokud máš kefír, tak stačí smíchat s moukou a nechat cca 24 hodin stát a máš aktivní kvásek. U celožita se pak ještě stejně přidává špetička droždí, protože jak to musí být kyselé, tak to kvasinky moc nedávaj a potřebujou podporu.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: nn děkuju, já chleba jím spíš střídavě, někdy se rozhodnu nejíst žádné pečivo a to mi vydrží tak 3 měsíce a pak tomu zase propadnu a nechce se mi proto pečovat furt o kvásek. nicméně z countrylife už kupovat chleba nebudu. spíš jestli by si věděla o nějakém opravdu poctivém kváskovém celožitňáku v praze, když budu potřebovat něco dlabat na cestách. momentálně u nás doma frčí kvasový mšenský chléb http://www.sklizenodejvicka.cz/msensky-kvasovy-chleb-1kg?nazev=1 , ale není celožitnej a ještě mu pomáhají droždím. Ten z country life je 100% vlhkej a to jsem ho jednu dobu kupoval furt a myslel jsem si jak je to zdravý... achjo
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo umí rusky a nebo najde způsob jak se zorientovat v tom, co říká překladač (nechte to přeložit do AJ, v ČJ je to úplně hatmatilka), tak zde nedocenitelná studnice informací o žitných chlebech http://registrr.livejournal.com/55309.html

    Překlady klíčových částí jsou pak v souborech ve skupině Daily bread

    https://www.facebook.com/groups/497089383723942/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: naštípaly. Pardon.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no žitné škroby jsou mrchy složité a pokud se pořádně neprokvasí a nepropečou (potřebujou vyšší teplotu než pšeničné), tak můžou dělat rotyku.

    Takže bych to svedla na to, že ho dotyčný pekař prostě neumí moc udělat. Vzhledem k tomu, že se na svém promu chlubí chlebem prasknutým z nedokynutí , a jestli dobře koukám, tak na tom obrázku co je asi celožito je dole brousek, tak bych se moc nedivila, kdyby ho dávali péct moc brzo, kdy ještě PH dostatečně nekleslo, aby se škroby naštípali a nepečou ho dost dlouho, aby uvnitř měly fakt přes 99 stupňů.

    Jestli je mazlavý, tak není co řešit - to je špatně upečný žiťák.

    Nejlepší způsob jak to otestovat je upéct si ho sám. Chceš recept spíš na celozrnnej a nebo na nadýchanej?
    RUM
    RUM --- ---
    Ahoj mám takový dotaz. Tady je to trochu aktivnější než vedle v auditku domácí pekárna, tak se chci zeptat, jesli má někdo taky zkušenost s tím že je pro něj kváskový celožitný chleba hůř stravitelný než klasický kváskový namíchaný pšeničnou moukou. Po tom celožitným mám totiž hrozný větry. Tedy po tom, který si kupuju v country life.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    :-)
    SPACE YEAST: Today, March 17th, Spaceweather.com and the students of Earth to Sky Calculus are flying a Space Weather Buoy into the geomagnetic storm to measure the effect of the CME's impact on cosmic rays in the stratosphere. Along with radiation detectors and other sensors, the payload will carry some hitchhikers--brewer's and baker's yeast:



    This picture shows packets of yeast flown to the edge of space last week. More of the microbes will fly today to experience the geomagnetic storm. During their ascent to the stratosphere, they will receive a dose of cosmic rays at least 40 times Earth-normal.

    What can you do with Space Yeast? Bake space bread, brew space beer, or whip up any recipe that calls for yeast. Also, teachers and homeschoolers can conduct some cool classroom experiments.

    If you would like a packet of space yeast, you can have one by making a donation of $49.95 to Earth to Sky Calculus. Every flown packet comes with a control packet that remained behind on Earth during the flight, so you can conduct a properly-controlled scientific experiment. All proceeds support student space weather research. Contact Dr. Tony Phillips to place your order.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: i veganské? Tipla bych si, že to bude slabší :-)

    Na cizrnovej bílek jsem koukala. Jestli ty makronky na fotce byly na první pokus, tak to nejspíš bude i lepší na zpracování než klasickej bílek...
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: dik, i kdyz ted jsem zamestnana ciznovym bilkem :)
    btw chlapci u nas nalozili kimci, zatim to vypada dobre, ale mame ho na balkone a pokazde, kdyz se de testovat, to zasmrdi celej vnitroblok ;))
    XAJA
    XAJA --- ---
    tak som si to tu vyfiltrovala a vidim, ze sa uz riesilo. uz som si dohladala v katzovi, u doma a na yemoos. no, uvidim, objednala som. som zvedava.

    FARFELOO: a co teda vravis ty? mas uz vyskusane?
    XAJA
    XAJA --- ---
    nepoznate niekto toto? nebude to len klasicky vodny kefir zafarbeny po krmeni melasou? predavaju to ako samostatny druh zrn - http://www.gesundheitsgeber.de/was-ist-ginger-root-beer.html
    XAJA
    XAJA --- ---
    SARRI: nepytaj sacok. pytaj gazu. bud stvorce, alebo trojrohe satky, alebo take nieco. byva to dokonca sterilne. no a zosit dve strany nie je problem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: hele mám organzový z galanterie. Jen jsem ho vyvařila. A ta umělá hmota je stejně trvanlivější, protože přírodní vlákna sežere kyselina.
    SARRI
    SARRI --- ---
    TUILE: super, zkusim .. mam totiz presne stejny pisek momentalne

    a kde sezenu gazovy sacek? zkousela jsem uz par lekaren a nic .. mam sacek z platna, ale je moc tlusty a nefunguje to pak tak dobre
    TUILE
    TUILE --- ---
    SARRI: Odkazu se na zuzku. Tohle si zkousela?

    A dá se to zkvasit?: Kokos a vodní kefír.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html?m=1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam