• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    XCIDER: Já jedu punk, jak jsem psal níže. Nastrouhám zázvor (bez omývání, ani jiné úpravy; v obchodě vybírám, aby vypadal čerstvě, nikde nebyl plesnivý, nahnilý apod.), přidám cukr a zaluju vodou. Dávám do 4l zavařovačky. Tu vždy předtím "vypařím" vařící vodou. Poměry 5% zázvor; 20% cukr; zbytek voda, 10–14 dní kvasit (dle: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/divoka-zazvorovka-cili-piratsky-grog.html). Teď jsem dělal dávku s cca 10–15% cukrem a výsledek je dost výrazný. Ta normální dávka je taková obyčejná limonáda, nasládlá, příjemná, ta zmenšená je prakticky bez cukru a hodně prokvašená, výrazná, štiplavavá.
    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: Dělám to tak, že uvařím klasický silný zázvorový čaj s tím, že zalívám cukr i zázvor vařící vodou rovnou z konvice. Přiklopím a nechám úplně vychladnout klidně přes noc. A po zchladnutí naliju syrovátku z jogurtu a nechám stát v zavařovačce na stole.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    GALE: asi taky zkusim. davas tam zazvor syrovej, nebo ho svaris s cukrem a do vychladlyho davas uz jen jogurt? popr. prosim nahod cely recept, pokud ma nekdo vyzkousene pomery ingredienci, rad si experimentalni invenci necham na neco jineho :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Nemáme se špatně...

    GALE
    GALE --- ---
    XCIDER: To je trochu sázka do loterie. Mojí první zázvorovku jsem kvasila napřírodno a dobrý. Druhá zkvasila chuťově dobře , ale smrděla jako septik. Od té doby kvasím s jogurtem nebo kvaskem.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU:
    FARFELOO: Jen pro info, osobně jsem dělal vždy ten punkovej jenom z kultur přímo na zázvoru a nikdy jsem neměl problém, aby začal kvasit. A dělám 4l dávky ve vellké okurkovce.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    XCIDER: Jo, to je taky cesta, samozřejmě. Ale zas to není tak bohaté na probiotické kultury. Navíc může člověk z jednoho startéru dělat jakoukoliv příchuť, takže win win. A kdybych to měl dělat ve velkém, tak bych stejně použil champagne kvasinky, ty budou nejvíc konzistentní
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: no musí to být zázvor, co je ještě relativně čerstvý a byl dobře skladovaný, že.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: co ho proste prisladit? nevim jakou koncentraci medu jsi daval, ale pokud nejsi vylozene abstinent, asi nebude vadit ze to bude mit par procent alkoholu, proste medove pivo :) pridal bych tam cukr/med , nechal znovu rozkvasit v uzavrene PETce (aby se nasytil CO2) a jakmile se lahev trochu natlakuje, zchladil v lednicce aby se zarazilo dalsi kvaseni...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Měl bych dotaz - udělal jsem medový kvas a poprvé se mi stalo, že mi nějak nevyšel. Prokvasil až moc a momenátálně je už úplně bez cukru a moc kyselý. Nicméně ale přitom stále krásně voní po medu a až na nedostek cukru je chuť příjemná (i když tam tentokrát vylezl asi nějaký alkohol).

    Nenapadá vás, zdali by se z toho nedalo něco vyrobit (ať už něco kvašeného, nebo třeba zužitkovat v kuchyni)?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    na zazvorovku by meli byt nejlepsi kvasinky, co ma zazvor primo na sobe, ne? minuly tyden jsem pulkilo koupil a chystam se zalozit....
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: no tak tím líp :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Fandů kvašení je zřejmě více, než jsem si myslel, Tajemství přírodní fermentace se vyprodalo a bude velký dotisk… gratulace autorovi a překladatelce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ne, darujou ti je (případně i kvásek).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Jo, to nemám daleko, díky za tip.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tam i krystaly prodávají?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ty jo by mne motivujete, že bych to zas zkusil... nepodělil by se někdo o pár krystalů vodního kefíru?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Ok dík, já si ji taky právě dělám, tak jsem si řikal, jestli ji nevylepším :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: Jenom zázvor. Ginger beer je normální anglosaský název pro kvašenou zázvorovku. Mate to hodně lidí, to je pravda:D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Co přesně je ginger beer? Jenom zázvorovka, nebo v tom je nějaký beer?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ten sodovkovací rituál mě hrozně baví. Konečně mám taky nějakou důležitou roli v naší kuchyni. Denně vypijeme litr limonády. Když si představím, že bych každý den koupil láhev Fentimans, tak se směju:-)

    Dnes je to obligátní ginger beer a jahodovo-granátová limča! Těším se moc na léto:-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam