VANEK: Ano.
suroviny na 4 litry
1 kg pšeničných zrn
250 g aktivního pšeničného kvásku
voda
Postup:
Postup výroby bouza zahrnuje tři kroky - sladování či klíčení jedné čtvrtiny, výroba bochníku ze zbylého obilí a konečně kvašení bouza z těchto surovin. Produkty prvních dvou částí se dají snadno skladovat, takže není potřeba je dělat najednou.
Sladování
1. Podle návodu v 9. kapitole nechte naklíčit 250 g pšeničných zrn.
2. Naklíčená zrna usušte. Rozprostřete je na pečící plech a pečte na nejnižší teplotu 20 až 30 minut, dokud nevyschnou a nezezlátnou. Skladujte je v zavařovačce, tak dlouho, dokud bude třeba.
Bochník
1. Namelte nahrubo zbývajících 750g pšenice. Pokud nemáte mlýnek, použijte místo toho celozrnou pšeničnou mouku.
2. Přidejte do mouky 250 g aktivního kvásku
3. Promíchejte na tuhé těsto, podle potřeby můžete přidat trošku vody.
4. Vytvarujte do kulatého bochníku a nechte jeden až dva dny fermentovat.
5. Pečte na 150 stupňů Celsia okolo 15 minut, takže kůrka bude hotová a vnitřek bude ještě syrový s aktivními, živými kvasinkami. (
mno, 15 minut na 150° rozhodně nebude kůrka hotová )
Příprava bouzy
1. Naplňte velkou zavařovačku a nebo kyblík 4 litry vody.
2. Nahrubo namelte nasladovanou pšenici a přidejte do vody. Nalámejte do ní také částečně upečený chleba.
3. Přidejte trošku čerstvého kvásku pro štěstí, zamíchejte a zakrytje nádoby plátnem na ochranu před prachem a hmyzem.
4. Nechte kvasit 2 dny, pak zceďte všechny pevné kosuky a popíjejte. V ledničce vám bouza vydrží týden až dva.
A tady to už někdo zkoušel
http://wholewheatfsm.blogspot.cz/2012/12/my-adventures-with-bouza-or-brewing.html