• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Tak o tom snad nikdo nepochybuje. Alkohol musel být jedním z motorů šíření obilnin nebo rýže :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vědci prokázali, že v Číně se vařilo pivo už před pěti tisíci lety | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...vedci-prokazali-ze-v-cine-se-varilo-pivo-uz-pred-peti-tisici-lety_385943.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: koukala jsem po internetech, že jiná jako že staroegyptská piva se dělaj se směsi nejrůznějších sladů a ještě to koření. Katz zjevně chtěl co nejprimitivnější věc - hele jak udělám pivo jen z pytíku pšenice.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za odkaz na toho dobrodruha. Sladování pšenice se ale vyhnu prostě tím, že si koupím trochu pšeničného sladu. Sice to není staroegytské, ale…Jen bych čekal, že s tou naklíčenou pšenicí provedou nějaké rmutování, trocha teplé vody by udělala zázraky. Budu referovat, jak to dopadlo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: chuť? Alespoň náznak hořké chuti? Ty suchárky na kvas se taky připalujou.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: A ta kůrka je k čemu, jen aby to šlo lámat, nebo mají dextriny nějaký hlubší význam?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Ano.


    suroviny na 4 litry
    1 kg pšeničných zrn
    250 g aktivního pšeničného kvásku
    voda

    Postup:

    Postup výroby bouza zahrnuje tři kroky - sladování či klíčení jedné čtvrtiny, výroba bochníku ze zbylého obilí a konečně kvašení bouza z těchto surovin. Produkty prvních dvou částí se dají snadno skladovat, takže není potřeba je dělat najednou.

    Sladování
    1. Podle návodu v 9. kapitole nechte naklíčit 250 g pšeničných zrn.
    2. Naklíčená zrna usušte. Rozprostřete je na pečící plech a pečte na nejnižší teplotu 20 až 30 minut, dokud nevyschnou a nezezlátnou. Skladujte je v zavařovačce, tak dlouho, dokud bude třeba.

    Bochník
    1. Namelte nahrubo zbývajících 750g pšenice. Pokud nemáte mlýnek, použijte místo toho celozrnou pšeničnou mouku.
    2. Přidejte do mouky 250 g aktivního kvásku
    3. Promíchejte na tuhé těsto, podle potřeby můžete přidat trošku vody.
    4. Vytvarujte do kulatého bochníku a nechte jeden až dva dny fermentovat.
    5. Pečte na 150 stupňů Celsia okolo 15 minut, takže kůrka bude hotová a vnitřek bude ještě syrový s aktivními, živými kvasinkami. (mno, 15 minut na 150° rozhodně nebude kůrka hotová )

    Příprava bouzy
    1. Naplňte velkou zavařovačku a nebo kyblík 4 litry vody.
    2. Nahrubo namelte nasladovanou pšenici a přidejte do vody. Nalámejte do ní také částečně upečený chleba.
    3. Přidejte trošku čerstvého kvásku pro štěstí, zamíchejte a zakrytje nádoby plátnem na ochranu před prachem a hmyzem.
    4. Nechte kvasit 2 dny, pak zceďte všechny pevné kosuky a popíjejte. V ledničce vám bouza vydrží týden až dva.


    A tady to už někdo zkoušel http://wholewheatfsm.blogspot.cz/2012/12/my-adventures-with-bouza-or-brewing.html
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZOIDBERG: Tady mně něco chybí (knihu jsem daroval matce bez přečtení :-(, jako že recept vyžaduje nedopečený chleba s kůrkou?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Mám docela dobrou horkovzdušnou pistoli na opalování různých věcí, ta by asi šla i s rezervou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: velký bochník, co nejprudší teplo a hodit to co nejblíže zdroji tepla. Případně si od někoho půjčit takovou tu plynovou pistoli na karamelizaci, udělat nedopečený chleba a pak jen připáit kůrku tou pistolí.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Tak já beru pivo jako nápoj, vykvašený z cukrů, vzniklý z z nějakých škrobů. Imho bude problém, jak docílit toho, aby chleba byl nahoře připečený a uvnitř přitom ještě bylo dost živých kvasinek na fermentaci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: imho základní zádrhel bude ve středoevropské chuti a představě jak má chutnat pivo :-)

    Ale určitě poreferuj.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Chtěl bych z hecu zkusit recept na egyptské pivo z Tajemství přírodní fermentace, mohl by v tom být nějaký háček? Kvásek je rozjetý a prodejna krmiva pro zvířata a obchod s bio potravinami mají materiálu na výrobu dost :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KORKMAZ: co konkrétně tou limonádou myslíš?

    Sirup - tedy svařený cukr s citronem a zázvorem, co se doředí vodou či minerálkou, nebo rovnou pitelnou limonádu s bublinkama, které tam vytvoří nějací mikrobové - tedy: voda+ cukr+ zázvor kvasinky, případně nadivoko zkvašený zázovor a cukr a voda?
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Blíží se léto a budu zase vařit zázvorovou limču. Nebaví mě to dělat furt dokola, tak to dělám po trochu větších várkách a lidem i docela chutná, tak rozdávám. Otázka zní, jak dlouho ta limča vydrží než se zkazí? Přidávám citrón i med, což jsou de facto přírodní konzervanty a dávám to do skleněných flašek od vincentky/matéčka. Flašky jen vyplachuju vodou (nevyvařuji) a skladuji v lednici (co se vejde). Doposud mám ověřeno, že 2 týdny to vydrží v pohodě...za tuto hranici jsem se ještě nedostal (sem vypil/rozdal). Nějaké zkušenosti?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jinak teda tibi dělá taky trošku alkoholu, ale za těch 48h při dvojí fermentaci udělá nějaké desetiny procent - tj. maximálně pár gramů na litr

    V běžném pivu je nějakých 30 g na litr
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jj, s tibi pocitam, jen jsem nestihal skocit do ty Esky :-/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: no nejspíše jako protest proti přílišnému pokusu to celé kontrolovat se ti tam prostě pomnožliy alkoholové kvasinky ;-)

    Syrovátka z jogurtu bohužel žere jen laktozu, sacharoza jí moc nejde.

    Zkus to příště naočkovat buď syrovátkou z kefíru, nebo vodním kefírem a nebo šťávou z kysaného zelí. A prostě to nech zkvasit, nelaboruj se dny zahřívání.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: jde tomu nějak zabránit?
    Asi jen nákupem čistých kultur u Milkomu apod., že?
    Chtěl jsem to pít při práci, ale celkem mě to zbořilo :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jo, alkohol tam vzniká. Cucky na hladině jsou odumřelé kvasinky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam