• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    ZOIDBERG: díky
    ZUZKAOU:
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ELFRIK: Dolské kvasinky nebrat. Doporučuji ty od firmy Schimansky. Mají svoje stránky a posílají na dobírku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELFRIK: osvědčený návod nemám, ale normálně použij vinné kvasinky.
    ELFRIK
    ELFRIK --- ---
    nemá někdo osvědčený návod na medovinu dělanou za studena, s jinýma kvasinkama než dolskýma?(nemůžu je nikde sehnad všude vyprodáno)
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    ZUZKAOU: Funguje .) Díky
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: pls, něco k těm ruským okurkám ze zkušenosti nemáš? třeba i jestli to českej okurkář dokáže jíst? :) docela mě ten způsob zpracování při pohledu na ty ruský spíže zajímá...
    DIVER
    DIVER --- ---
    IRMIAS: normálka - na jaře vyndat zelí a ve sklenicích zavařit. máti to tak dělá roky a ještě v létě má vždycky zelí. zastaví se tím kvašení.

    ale jinak dobrý téma. brzy budu taky plnit zelňák :) loni jsem dával sušený chilli, letos budu mít čerstvý papričky - btw. netuší někdo, jestli bude čerstvý chilli v kvašeným zelí víc (míň) pálit?
    BACKORA
    BACKORA --- ---
    Teď to zrovna řeším, že v kadečce to při malý spotřebě jaksi není ono a dostalo se mi rad, kvasit přímo ve velkých sklenicích.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: no pokud ti to předtím zkvasilo správně, tak stačí jen vymejt horkou vodou, kameninu stejně nikdy dokonale nevydezinfikuješ a navíc teda bude působit jako jemný startér. Problém nastává, pokud ti to předím zkvasilo špatně, žejo...

    Pak asi nejlíp vrazit do trouby a zapékat dostatečně dlouho, na dostatečně vysoké teploty.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    PERRYN: vždy jsem to jen vydrhnul houbičkou a saponátem, abych se zbavil případných zbytků. Potom vypláchnul horkou vodou ve sprše.
    Nikdy jsem neměl problém s kontaminací ani v malém 2kg kvašáčku ani v klasickém 25kg kvašáku :)
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Jak postupujete, když chcete připravit kvašák/nádobu na kvašení/ k opětovnému použití? Propláchnout vařící vodou? Vyčistit octem? Snažit se, aby byla nádoba co nejvíc sterilní? Díky za každou radu! Naložil jsem, po prvním pokusu se zelím, o víkendu okurky a už teď k ním mám velmi blízký vztah :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IRMIAS: obsah vitamínu ti nezničí sorban nebo jinej konzervatn. Ale jaksi zabije mikrofloru.

    Normální skladování zelí je nechat prokvasit a do chladu (tj. 1-10°C) a stále minimalizovat přístup vzduchu k horním vrstvám. Zelák je k tomu přímo určený.

    Můžeš si to případně pojistit tím, že dáš o něco víc soli (tak 3-4%).


    Kvašené věci nejsou zakonzervované, ale proces hnití je řízený a zpomalený. Nedá se očekávat stejná stabilita jako u průmyslových produktů. Proto se konzervatny a potravinářský průmysl vymyslel - aby výsledky byly stabilnější a předvídatelnější, než u tradičního kvašení.

    Zrovna u okurek se to třeba v Rusku řeší tak, že se na celý rok nakládaj do hodně slanného láku a 24 hodin před použitím se namočí do čisté vody, aby se odsolily.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    IRMIAS: zelí jsme nechali kvasit rovnou ve sklenicích a vydrželo dost dlouho, asi 2 roky jsme to jedli.
    No já bych mám podobný problém, když udělám "kvašku"(pickles), tak se taky zelenina v tom malém kvašáku po čase taky zkazí i když teoreticky tvrdí, že to je kvašením zakonzervované. No příště to buď rovnou zkusím ve sklenicích, nebo to do nich přehodím po kvasu. Jaký je na to názor zkušenějších?

    Ještě bych se chtěl zeptat je kvašená zelenina vhodná při kojení, přítelkyně nechtěla kvasit zeleninu, že ji prý nemůže, je tomu tak?
    IRMIAS
    IRMIAS --- ---
    Pratele nadchazi sezona zeli a jeho zpracovani a kvaseni a proto bych se vas chtel zeptat na jednu vec kterou nemam az tak dokonale vyresenou a to sice, jakym zpusobem se da jiz hotove kysane zeli zakonzervovat? Ponevac kdyz ho necham v zelaku do jara tak pomalu zacne smrdet jakoze uz pomalu hnije a tak. Takze muj problem se tyka toho jak zeli uchovat co nejdele a zastavit dalsi kvasne nebo hnilobne procesy... Nevite jakou chemickou slouceninu nebo proces na to pouzit a idealne neznicit obsah vitaminu C sterilovanim? vzdyt i ve velkych zelarnach to nejak musi pred zapytlikovani do sacku zakonervovat pred dalsim znehodnocenim. Co s tim?... dekuji
    FARIN
    FARIN --- ---
    WENOUSH: mam, Kobylisy nebo Andel (pripadne nekde cestou)
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    WENOUSH: Teď ne, tak za 14 dní.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Zdravím, nemáte někdo pražský přebytečné krystaly na vodní kefír?

    Předem děkuji
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    ZUZKAOU: Díky .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VASEKT: dávej tam jen šťávu, ne to bílé okolo citrusové dužiny - v tom jsou hořké látky.
    VASEKT
    VASEKT --- ---
    Zdravím a mám dotaz:

    provedu 1. kvašení vodního kefíru - Ok.
    sliji a přidám limetku (oloupanou/neoloupanou, je to ve výsledku stejné) a 1/2 lžičky kokosového cukru a provedu 2. kvašení cca 12 hod. Jenže mi to zhořkne, ale s citrónem se to nestane. Nevíte někdo jak tomu hořknutí zamezit pls? Díky, V.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nope- uvařit sladinu -tedy 4-7 hodin nechat slad v 70° C Pivaři dávají 4 kg sladu na 10-20 litr vody, ale limonáda bude čerstvější, méně vyžraná mikroby, takže by to asi bylo moc sladké.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam