• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Klidně to mohlo přijít ze sojuzu. Pamatuji si, že znovu přišla do módy, na nějakou kratší dobu. Dokonce i u nás doma jsme ji měli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: počkej, ale 80. letech to určitě nepřišlo z japonska, ne? Imho ji uchovávali makrobiotici, kteří byli potomci těch nadšenců do orientálních nauk z první republiky.
    A nebo teda druhou vlnu dodali sověti...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Mohou být správně obě možnosti. První vlna mohla být po velké válce, pak se na to zapomělo a comeback byl někde v osmdesátých letech, kdy se kombuča houfně šířila po českých domácnostech.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je tu někde někdo kdo umí japonsky a chtěl by si trošku zaprokrastinovat rešeršováním?

    Hledám jak je to s původem kombučy v čechách a potřebovala bych vyloučit japonskou stopu. Vykládají se dvě verze - tedy ta co mi přijde pravděpodobnější, že ji přivezli legionáři a zajatci z ruska, kde se už od počátku 20. století pěstovaja jako čajový houba.

    A pak jsem potkala tezi, že prý to šířilo japonské velvyslanectví v praze.

    Ale jestli dobře chápu, tak v Japonsku se kombuča se nepěstovala, mělo by to mít původ v Mandžusku.

    Třeba tady to zmiňují v agrárnickém liste Venkov http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:bc98e2b0-fcd1-11e7-816d-5ef3fc9bb22f

    podle dobového tisku se v roce 1926 stala kombuča fakt módní záležitost. Jen jsem teda v tom dobovém tisku našla jen tvrzení z roku 1927, že teda loni byla kobuča všude a letos už nic, plus pár zákazů prodávat ji několika lékárníkům a to za příliš dryáčnickou reklamu a neznámé složení produktu, co nabízeli. Ale všichni ostatní to asi mohli prodávat normálně ;-)

    No a kdyby se chtěl někdo podívat jeslti se o historii kombuči píše něco v japonštině, tak by to bylo skvělé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ozvali se mi z Cpressu ohledně toho, že by chtěli kuchařku na kvašenou zeleninu.

    kdybyste si chtěli zahlasovat, jestli máme zkoušet vyrobit low-costové fotky a nebo ilustrace/grafiku tak budu ráda

    https://www.facebook.com/Zkvaseno/posts/1755071437857651
    GALE
    GALE --- ---
    GALE: Našla jsem toto. Chci se zeptat, jestli je to funkční věc.
    https://www.mall.cz/mlynky-strihadla-krajece/lodos-rotacni-krajec-jizeran
    FAT
    FAT --- ---
    GALE: OK, neptám se...
    :-)))
    GALE
    GALE --- ---
    FAT: O nich vím. Dokonce se dá nakrouhané zelí i koupit, nicméně tato varianta mu nevyhovuje. Neptej se mě proč.
    FAT
    FAT --- ---
    GALE: Jo, existuji krouhárny, kde si nakrouhané zelí koupíš.
    GALE
    GALE --- ---
    Mám dotaz na krouhač zelí pro tátu k Vánocům. Jeho současný robot dosloužil a nový nevyužije. Jde mu jen o to krouhání jednou ročně. Máte něco vyzkoušeného, na čem se dá rozumně nakrouhat jednorázově asi 10 kg zelí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: sůl určit ě nepridávej, starter to nepotřebuje, jen to díky té soli bude kvasit trošku pomaleji. Dej pod to nějakou věc, kam ti bude přetýkat bublající lák, ať nemáš posléze celu skříň od zelí.

    Jkinak zatížit to klidně můžeš i třeba igeliťákem z části naplněným vodou.

    a jinak prostě, za stálého ochutnávání, počkej.
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    XARGH: ja jsem vymyslel fintu k zatizeni, kdyz mi dosla tezitka - dat navrch mikrotenovy sacek a napustit ho vodou.. :-)
    XARGH
    XARGH --- ---
    GOGGA: jj to jsem si zhruba pamatoval. dnes vysbiram co plave na hladince a dam novou steril sklenici na zatizeni! snad se to ujme, uzirat zacnu uz pristi tyden :) (kdyztak jsem -10kc a pul h prace)
    GOGGA
    GOGGA --- ---
    XARGH: po svete se pise, ze je potreba 2+ % soli v roztoku a kvasny obsah musi byt cely pod hladinou, aby se zablokovaly hnilobne procesy
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    XARGH: na muj vkus je soli hrozne moc, povazuju osobne za fajn 1,5 vahovyho procenta, nad 2 by mi to prislo presoleny.
    ze to prokvasi ok bych se moc nebal - byla-li doza aspon opravdu cista, zeli je pod hladinou tekutiny a ve skrini neni moc zima.
    XARGH
    XARGH --- ---
    zastesklo se mi po kvasenem zeli, tak jsem vcera 1600g prohnal robotem,promackal rukama s 40g soli a nacpal do vysoke plastove dozy stouchadlem na mochito. zatizil nepresne pasujici zavarovackou a strcil do skrine. nic jsem nesterilizoval.
    a) prezije to nebo mam pridat sul? b) mam pridat starter? prip co?
    NILA
    NILA --- ---
    JAJITA: úplne bežne, dávku menšiu ako 5 litrový pohár už ani nerobím, nemá to zmysel :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BEBERA: však taky další várka bude mnohem větší :)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    shanim mlecny kefir, praha. posta prosim :]
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    JAJITA: Když nakládám,tak ve velkém,je to strašně dobré. Mě poprvé překvapilo,jak dobré je už samotné pekingské zelí,když se
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: každému korejci. Zejména ty letní jedí klidně jen tak lehce odleželé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam