Je tu někde někdo kdo umí japonsky a chtěl by si trošku zaprokrastinovat rešeršováním?
Hledám jak je to s původem kombučy v čechách a potřebovala bych vyloučit japonskou stopu. Vykládají se dvě verze - tedy ta co mi přijde pravděpodobnější, že ji přivezli legionáři a zajatci z ruska, kde se už od počátku 20. století pěstovaja jako čajový houba.
A pak jsem potkala tezi, že prý to šířilo japonské velvyslanectví v praze.
Ale jestli dobře chápu, tak v Japonsku se kombuča se nepěstovala, mělo by to mít původ v Mandžusku.
Třeba tady to zmiňují v agrárnickém liste Venkov
http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/uuid/uuid:bc98e2b0-fcd1-11e7-816d-5ef3fc9bb22f
podle dobového tisku se v roce 1926 stala kombuča fakt módní záležitost. Jen jsem teda v tom dobovém tisku našla jen tvrzení z roku 1927, že teda loni byla kobuča všude a letos už nic, plus pár zákazů prodávat ji několika lékárníkům a to za příliš dryáčnickou reklamu a neznámé složení produktu, co nabízeli. Ale všichni ostatní to asi mohli prodávat normálně ;-)
No a kdyby se chtěl někdo podívat jeslti se o historii kombuči píše něco v japonštině, tak by to bylo skvělé.