• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kupoval jsem ho někde v supermarketu, původně na vaření a kimči a velká část mi zbyla, tak jsem to zkusil hodit do cukrové vody, bez nějaké velké naděje na úspěch. Ale i tak jsem trochu doufal v úspěch. Mám zkoušet příště hledat nějaký biozázvor (existuje to vůbec?) ?

    Btw nemá někdo zkušenosti s https://www.fermentarum.cz/zazvorove-pivo ? Myšlenka dobře chutnající nakyslé zázvorové limči nezávislé na kvalitě zázvoru se mi líbí
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: imho to bude nějaký mizerný zázvor. šla bych koupit jiný, do jiného krámu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    čím rozkvašujete zázvorovku? Zkoušel jsem naadivoko, ale asi po týdnu se nic nestalo. Zkusil jsem vinné kvasinky (Vínka), dlouho se nic nedělo, teď to smrdí divně, tak jakoby po acetonu. Je to celou dobu v uzavřený sklenici ale i tak tam nejsou žádné bubliny, vůbec to nevypadá perlivě, jako by mělo po kvašení. Ani to nebylo natlakované.
    Kde jsem udělal chybu? :)


    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dnes jsem se dokopal k experimentu, ktery zpociva v kvaseni kiwi a granatoveho jablka na slano.
    To jen tak, pac jinak by se mi to tu rozteklo. Udelat octy a vina v pohode, ale jako experiment s cca 2% soli ala saurkraut. No uvidime ;)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jestli mate radi spagaty.. ee spagety, tak vynikajici recept, co jsem jen tak baj oko adaptoval, ale mozna na zkvaseno je, tak je kvaseny protlak z rajcat. klidne prumyslovy. ja jej kupuju pac mi kecupy pripadnou drahe a divne, navic jsou z toho sklenicky a tech par korun me nezabije. jenze hodne protlaku mi pak ve spagatech a testakach pripadne horkych. tak jsem se rozhodl, ze me ta horkost stve a trochu jsem je dosolil, pridal jim trosku kvasene stavy z jine zeleniny a nechal je v pokojovce. rozhodne je to dobra ingredience treba na pizzu nebo testaky a ta horka chut se tam uz nevyskytuje
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jinak tak nejak od stredy minuleho tydne jsem mel ponekud vic prace, takze zustaly venku vsechny casti zoo, co obcas potrebovaly protrepat, nebo byt presunuty do chladneho sklepa, nebo jinak dokrmeny [z kvasku aceton tahnul tak, ze jsem si rikal, ze ho mozna radej zabiju, ale dal jsem mu radej najist... i kdyz cesty po kuchyni si uz hledal sam]... proste ze zoo aktualit je najednou obludarium, voni to tady jak arabskej bordel, ale jako vzdy super... udrzba provedena, nic me zatim nepokousalo

    kamos se ted upastil na trash-divingu, pac jak nejsou ted moc ty zivnosti a tak, proste se rozhod, ze to zkusi, a vykontil asi 20kg potravin, predevsim zeleniny, tak jsem jej okamzite nakazil tim, ze kdyz uz jednou mas hromadu materialu, prece to nebudes znova vyhazovat a odeslal jsem ho primo na zkvaseno.cz + mu poslal kusy svojich poznamek, tak mam radost, ze vse je tak uzitecne jak ma
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Taaak, a ja prave vytahnul z lednicky 2 tydny stary domaci airan vyrobeny z "klonovaneho" prumysloveho yogurtu... takze, pokud se uz nikdy neuvidime, mel jsem vas rad.
    Voni to dobre, chutna to dobre. Zbyva jen verit, ze vsichni, kdo nepoznali spatne kysane veci uz davno vymreli ;]

    Airan je muj plan be pro vsechny yogurty, tere uz nejsou co byvaly, nebo nikdy nebyvaly to co mely byt... kdyz je to moc ridke, okoren to osol to, nalej vodu, rozmychej, a tvrd,ze to tak melo byt ;]
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jeste nedavno mel kvas i rohlik.cz, ale ted to nemuzu najit.

    Jinac, treba:

    E-shop ruských specialit Vlaštovka - Kvas
    https://www.ruskespeciality.cz/308879706/category/159691
    FAT
    FAT --- ---
    MUTHA: V Kralupech mají prodejnu s ruskými potravinami. A prodávají tam i kvas.aji několik druhů, já jsem si naposledy vzal tenhle a skvěle voní i chutná po medu. Za 2 litry chtějí 65.-, což je pohoda.



    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: jako vzdy perfektni! Dekuju!

    Mmchodem, podarilo se Ti vazne nekdy udelat z nakvasenych ovesnych vlocek kasi? Jako, ze ne konzistenci “puding”, ale ze jeste citis a vidis texturu vlocek?

    Nakazilas mne kvasenym ovsem tak, ze jej nosim i suseny na cundry a do feldflasky misto vody liju ovesny kvas.

    Akorat se mi nikdy nepodarilo
    A) stuhnout puding - jasan, muzu pridat jiny skrob, to jo
    B) udelat kasi, co by nebyla krupice

    Bud spatne vlocky, nebo mozna oprazit pred kvasenim (to funguje u chleboveho kvasu, pokud nechces resit totalni kasi pri filtraci, tak chleba uplne “vytvrdit” v troube, mozna se tolik neluhuje, zas jako je z toho hezci roztok).

    Nevim.

    Ono je to fuck. 2 nejlepsi kvaseniny vubec = kvaseny tvaroh a kvaseny oves.

    Jen tak pro ... budouci generace, no.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OVERDRIVE: během kvašení ti ten olej bude reagovat, oxidovat a podoně. normálně to nalej před tím, než to podáváš k jídlu.

    Respektive když kvasíš pasty, tak je nejjednodušší nalejt na povrch vrstvičku nějakého oleje typu kokosový, nebo prostě něčeho kde jsou nasycené mastné kyselny aby to moc nežluklo a tím zabráníš přístupu vzduchu během kvašení a olej pak můžeš přidat do té pasty. Ale do klasické kvašené zeleniny kvůli chuti to nedělej.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    OVERDRIVE: Vetsi plocha na kousek (pardon)
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Dotaz spis na recept, i kdyz,...

    Zamiloval jsem se do sezamoveho oleje.

    A ted (prikladova teorie)...

    Mam zeleninu, treba na kimchi, ja ji nasoliju, porusim mackanim, pak ale vyplachuju... dobre, pak ochutim smeskou koreni, bylyn, korenu. V poho.

    A kdyz bych do te smesky na ochuceni pridal rostlinny olej, v tomhle pripade sezamovy.

    Co se stane?

    Ucpu zeleninu? Zabranim bakteriim v pristupu? Bude bakteriim mlecneho kvaseni olej zavazet, jako nestravitelny film?
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    ZUZKAOU: Jo i ne, bohuzel jsem zaznamenal uz ted “batche”, ktere uz ani nepredstiraly, ze by byly oranzove. Jako jo, na rgb tam jeste je videt zluta, ale nic moc.
    Odzkouseno = nezraji a opravu plesnivi.
    Mozna nejakym hackem, typu fakt to dat do 40*C a cekat, ale to jsem nezkousel. Normalni cesta: tvargle pod sklenenym zvonem + pokojova + cas... vubec.
    Ale zlomku se to netyka, to je fakt, ty vypada(valy) zatim dobre. Mozna hraje i to, ze je tam mensi plocha na kousek, bakterie se vic dostanou k zradlu.

    Vyfotim ty normalni kolecka tvargli. A to bych rek, ze se to ted hodne zhorsilo. Driv aspon trosku pripominaly neco ... ted uz je to jen kolecko slaneho nizkotucneho tvarohu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: pod vlivem zdejšího nářku jsem koupila loštické kousky s kmínem, jsou uleželé, smrdí méně než natto nebo kimčchi, ale to tak je v popřádku. A jsou fakt krásně olezlé tou oranžovou bakterií.

    Normální tvarůžky stačí koupit ve větším množství a dát někam uležet do tepla. jen je potřeba počítat s tím že ten proces dozrávání bude smrdět no.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    OVERDRIVE: prodavaji u ulezee tvaruzky. Poloicni baleni stejna cena.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Navic bysem skoro cekal, ze ty tvaruzkove kultury budou termofilni, takze kdyz to nezrale (s malo zviratkama) narves do chladaku, pak v supermarketu do chladaku, doma do lednicky,... tak nejakym plisnim treba chlad vubec nebude vadit, ale zviratka se ti mnozit nebudou, nebo jen velmi malo.

    Jeste jsem tu diplomku nedocet, ale prikladem budiz yogurt, kdy byt jen slivky z konvic a vyplachy hrncu tomu dodaj teplo, a nejak se to pomnozi.

    Nech mliko s bakteriema v pokojovce, a za 3 dny vylijes plesnive mliko.

    Ale nechci mystifikovat, kdyztak chytrejsi me opravi.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MORRELLI: Nerez nerez. Proc to vsechny tak plasi?
    Me pripadne, ze nerez je lepsi, nez jiny veci, kvuliva tvrdosti a tudiz predikovatelne cistote. Jako jasne, ja sam dokladam uz existujici kvasne veci novym materialem, v pohode.
    Ale imho ta, treba, plesnivina, neni nerezem, ale proste tim, ze spravnych bakterii v dany cas neni dost, aby uz plisen nemela sanci. U tvaruzku nevim, ale treba u zelenin, tak ti to vzdycky nejak ujede sejdrem, pokud se z nejakeho duvodu nerozbehne fermentace dost rychle. Nastoupi proste plisne. A dik tomu, ze ty si zas pak vytvari sve prostredi (treba peroxid vodiku), naopak ti pozabiji kvaseni. Tohle je valka! Nerez nenerez.
    MORRELLI
    MORRELLI --- ---
    FAT: On je teď i problém s trvanlivostí. Potom co byly nuceni přejít z důvodu hygieny na nerez, tak jsou mnohem náchylnější na plíseň. I z toho důvodu se prodávají nevyzrálé. Bydlel jsem naproti skladu, kde zrály. Bývalo to občas cítit dost. Teď když tam k rodičům přijedu, tak bych vůbec nepoznal, že naproti zrají.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: jako čistě teoreticky by to měl umět zvládnout i blbý bača. Jen to holt chce tu dobře větranou stodou, no.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Pak jsem to taky vygooglil, ale nahlédl jsem, že nemám ten startovací syreček, zasmraditelnou místnost ani trpělivost, tak jsem se na to vykašlal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam