• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    CHOBOT: Bylo to v kuchyni 20°C.
    Vína dělá partner, tak mám přehled co má. Refraktometr čtu, že je na měření u révového vína. Vyjímečně založil révové, pač byl zdroj hroznů. Jinak to jsou vždy ovocná nebo třeba cinzano/saké. Demižony máme všechny možný. Korunkovačku a zátkovačku beru jako přesně to, co bych myslela. že by užil a nemá.
    Moc díky!

    DEIKSAC: Vystřikovač! Díky.

    JANDOURDEIKSACCHOBOT: Je to do 100 lahví ročně řekla bych. Uka co myslíte tím louskáčkem? Díky!
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JANDOUR: Tak jeste lze potkat zatkovacky za polovic a min :)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    DEIKSAC:
    zatkovacka uz existuje levna a fakt dobra zaroven:
    Zátkovačka na korunky stol.REVOLUTION
    https://www.domovarnik.cz/zatkovacka-na-korunky-stol-revolution
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ALENNAI: Pokud nebyly marne kvasinky (osobne doporucuju kupovat ve vinarskych potrebach, budou lepe osetrene/cerstvejsi), neni uplne vylouceno, ze kvasinky v mostu mohou byt “zabijaci”, ale ta pravdepodobnost nejni velka, kor pokud aplikujes spravne ozivenou kulturu
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ALENNAI: No fancy lahvovacka je enolmatic, ale to je asi 7k, nicmene vystrikovac lahvi za cca 350 a stojan na odkapavani lahvi za 500 jsou supr pomocnici. Zatkovacku na korunky dpis drazsi nez levnou

    Odkapávač lahví - Vinařský dům KOPEČEK
    https://www.vinarskydum.cz/okapavac-lahvi_p4850

    Odkapávač na láhve červený, 80 lahví - Vinařský dům KOPEČEK
    https://www.vinarskydum.cz/odkapavac-na-lahve-cerveny-80-lahvi_p6284

    Vystřikovač lahví - Vinařský dům KOPEČEK
    https://www.vinarskydum.cz/vystrikovac-lahvi_p4853
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ALENNAI: mělo by se ti to rozjet i kdybys do toho nic nepřidala, divokých kultur v tom moštu je až až. V jaký to máš teplotě?

    A ten dárek: zeptal bych se, protože spoustu věcí už asi bude mít. Jinak univerzální potřeby jsou refraktometr, větší skleněný demižony (jestli dělá v malym), dřevěný sudy z druhý ruky (jestli dělá už ve většim a jsi na Moravě), korunkovačka nebo zátkovačka je must have, ale to předpokládám má. Nebo mě ještě napadají nové lahve, ty se nikdy neztratí (Bricol umí dodat i nepaletový množství).
    QUIP
    QUIP --- ---
    ALENNAI: Pak bych se priklonil k moznosti, ze kvasinky v pytliku byly mrtvy. Pasteruju leda mleko, kdyz delam jogurt, ale to se dela z jineho duvodu. JInak kdyz pracuju s drozdim, zitnym kvaskem, nebo treba i kvasinkama pro zazvorovou limonadu, nebo rychlokvasky, tak se nikdy nic nepasteruje, pridaji se kvasinky a za dva dny to divoce kvasi. Nenapada me, na co by takove vinne kvasinky mohly byt tak nachylne, ze by nezacaly kvasit ve stave z jednorozce :)
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    QUIP: Byl to čerstvý mošt z vína, sama jsem ho dělala. Hrozny/bobule byly přebraný a zdoj hrozna je zahrada mámy, nestříkaný. Takže eko, bio, jednořožci, duha...
    QUIP
    QUIP --- ---
    ALENNAI: To mi prijde nejake divne. Nejsem vinar, ale nedovedu si predstavit, ze by to nezacalo kvasit vubec. Podle me se ta pasterizace dela hlavne proto, abys tam mela jasne znamou kulturu a vedela, jak to bude kvasit. To, ze by tam zustaly jine kvasinky a k nim bys pridala tyhle uslechtile, by asi nemohlo skoncit bojem, kdy puvodni kvasinky zvitezi, ale pritom neprobehne zadne kvaseni.
    Spis mi pridje, ze byl problem nekde jinde. Bud zakoupene kvasinky byly mrtve, nebo to, kam jsi je pridavala, obsahovalo neco, co je zabilo (nejaky konzervant?)
    ALENNAI
    ALENNAI --- ---
    Ahoj, pravděpodobně je to školácká chyba, ale i tak se zeptám...
    Měla jsme rozkvasit tyhle kvasinky a jouda jsem neprovedla pasterizaci. Překvapilo mne, že nedošlo ani k minimální aktivizaci kvasinek. To jsou opravdu ty divoké kvasinky tak agresivní, že nenechají kulturu vzejít?
    Topdomacipotreby.cz- Vinné kvasinky tekuté MALAGA - 20 ml
    https://topdomacipotreby.cz/eshop/i/vinne_kvasinky_tekute_malaga_20_ml/0?gclid=EAIaIQobChMI3oWY_f358wIVFsPVCh1O9wWEEAQYASABEgJoTPD_BwE&fbclid=IwAR0nG9HJaDOb1d2ahLVBRmhRgTUmXfCqLB4yn5wp4pKBbGHiiYSSGrQnahY

    Další dotaz: chtěla bych potěšit k vánocům domacího vinaře. Učí se, dělá hodně podle Valenty. Teď zakládal asi tak desáté víno. Objednal si z e-shopů různé kraviny a vracel je, pac většinou to byla spíš komplikace, než pomoc. Napr.: https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/4-1-Prislusensvi/0/5/1016-Automaticka-hadice-na-staceni-44-cm-150-cm-MEDIUM?fbclid=IwAR2XJdPbtwwjtyN6p2fE5dj_0C2Q5ZhDkUtxOHL5jEHipb48R6x0GzTFyoU
    Ráda bych něco, co máte praxí vyzkoušené. Spíš dárek symbolický (do 1000Kč). Ocením typ na lahvovačku, stáčečku...
    Moc díky.

    TLOUDEV: Ahoj, kdyžtak Praha- Nádraží Holešovice.
    VXP
    VXP --- ---
    TLOUDEV: pokud vyhovuje Praha Karlín, tak si napiš kdy můžeš ;)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cus, nemate nekdo na rozdeleni se kefirovou houbu? (na odmene se dohodneme) dik, msg.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LOJZA: Teplotně na tom budu zřejmě podobně,
    Teď mám 12-13°, jinak mě už to teda pracuje, překvapila barva burčáku takhle brzo (cca po 3 týdnech), taky jedu jen na divoko
    Ale ještě budu letos určitě něco lisovat, tak zkusím i nějaký ty odkaleny po dvou dnech a další jinci postupy

    LOJZA
    LOJZA --- ---
    BASTOCH: Měřím to dlouhodobě, extrémy jsou 0°C a 20°C od prosince 2019. Touhle dobou tam bude kolem 10°C. Částečně pod zem zapuštěný sklep na starém statku. Osvědčilo se mi nechat mošt dlouho fermentovat při nižších teplotách. Lépe se řídí zbytkový cukr. A taky je to pohodlnější, protože do sklepa se fyzicky dostanu tak 1x za 14 dnů :) Ideál je za mě někde mezi 10 - 12°C. Joa fermentuji nadivoko, žádné přidané kvasinky.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    LOJZA: Kolik stupňů máš ve sklepě?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    LOJZA: Akorat refraktometr ti s pribyvajicim podilem alkoholu keca, je to potreba prepocitavat, konvertory najdes na webu. Hustomer je jistejsi prehled o prubehu fermentace.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    DEIKSAC: Ano. Tak to dělám. V zásadě kontroluji sladkost refraktometrem a když klesne cca pod 10 brix, začnu s přetáčením co 14 dnů. Nakládal jsem první dva demižony asi před týdnem a očekávám, že k prvnímu přetáčení dojde nejspíš až v lednu. Uvidím, jak rychle to pojede (teploty ve sklepě se drží relativně nízko). Mým cílem je, aby se cider dobře vyčeřil. Obvykle i lehce perlí. Gró pak ale dělá pod zátkou, kdy třeba za dva tři měsíce po lahvování udělá lahodný šampus. A když to dobře podchytím, tak i s dostatečným zbytkovým cukrem (mám raději sladší verze, i když předloni se mi asi 80 litrů bouřlivě prokvasilo do sucha a to byl pak přísný cider! :)).
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: No francouzi tyhle casty pretaceni pouzivaj ke snizeni obsahu zivin v mostu, kdyz se snazej udelat sladky cider
    Detailnejsi pocteni zde
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.2008.tb00313.x
    Jinak imho nejlepsi zakladni informace k cideru najdes na http://cider.org.uk
    VXP
    VXP --- ---
    CERMI_FOX: švestky mám nakrájené na 1/4 podélně... takže i když pak nabobtná, tak se vyleje společně s chrchlíkama... :)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    DEIKSAC: Ty jo, dík za postup,
    Někde na mě z francouzskejech videi vypadlo, že přepustit od kalu po dvou dnech, někde že po sedmi, l'ancient cidre nejspíš leží na kalech v sudu celou dobu kvašení a zrani (až do března/dubna), tak začínám bejt trochu zmatenej z toho množství informací
    Zkouším to prvně, tak mi nejde zas tak o vypimpeny výsledky, ale k něčemu pitelnymu se zřejmě dostanu jakoukoliv z těch cest.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: pri dostatku zivin a vyssich teplotach (treba 25-30) klidne den, za beznych podminek dva tri tydny. Lezeni na kvasnicich muze (ale nemusi) byt problem v radech vyssich mesicu. Nemam bohuzel dost vlastni praxe a experimentu, abych k tomu moh rict neco relevantniho, nicmene - v bezny literature stoji, ze dochazi k rozkladu mrtvejch kvasnic a k produkci pachuti, ale soucasne jsem videl od ruznych lidi napsano, ze neco takoveho neregistruji. Pak mas moznost provadet tzv batonnage, kdy lezici kvasnice pravidelne michas zpet ze dna a tim uvolnujes mikronutrienty pro proces zrani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam